Blessuretijd wordt Harkema-Opeinde fataal · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Blessuretijd wordt Harkema-Opeinde fataal

zondag 07 oktober 2018

Harkema-Opeinde zit in de hoek waar de klappen vallen. Al een jaar lang teisteren blessures de Harkemaster selectie en terwijl vorig seizoen in de eerste maanden elk schot een doelpunt opleverde, is nu het tegenovergestelde het geval. Zaterdagmiddag tegen medekoploper FC Birdaard koesterde de ploeg van Willem Schokker tot ver na de officiële speeltijd een 2-1 voorsprong. In de achtste minuut van de terecht bijgetrokken blessuretijd dompelde Hidde Kingma de thuisploeg in rouw. De 2-2 remise voelde logischerwijs als een nederlaag voor de groengelen.

In de eerste helft was Harkema-Opeinde de bovenliggende partij. De uitgespeelde kansen werden duur betaald. In 45 minuten vielen er maar twee te noteren. Na een klein kwartier kwam Chris Hoeksma net achter penaltystip recht voor het doel te staan na een voorzet van Alex van der Tuin. De volley van Hoeksma was ongevaarlijk en werd klemvast gepakt door keeper Verhaag. Diezelfde keeper had een kleine twintig minuten later meer moeite met een inzet van Sake Kooistra. Na een steekpass van Hille Postma verscheen Kooistra alleen voor Verhaag. De Birdaarder goalie bracht redding met de voet. De bezoekers creëerden in het eerste bedrijf geen enkele uitgespeelde kans. Toch stond het halverwege 0-1. In de 38ste minuut kreeg Hidde Kingma op een meter of 25 van het doel de bal in de voeten. Kingma draaide zich vrij en haalde direct uit. Prachtig viel de bal over Harkema-keeper Anne Hoeksma onder de lat. De achterstand was een hard gelag voor de Harekieten, die een groot gedeelte van de eerste helft een overwicht hadden. Er moest nu alweer twee keer gescoord worden om tot een driepunter te komen. De eerste van deze twee treffers viel direct na de thee. Net buiten het strafschopgebied kreeg Harkema-Opeinde een vrije trap. Normaliter wordt hier weinig rendement uit gehaald. Dit keer wel. Alex van der Tuin krulde de bal prachtig in de touwen. Harkema wilde meer. Kort na de 1-1 kwam een hoekschop van Chris Hoeksma bij Sake Kooistra terecht. Die zou vol uithalen maar was net te laat omdat keeper Verhaag zich op het speeltuig stortte. Een heldendaad van de doelman maar het leverde hem een handblessure op. De wedstrijd lag hierna enige minuten stil, maar Verhaag kon aanvankelijk door.

In de 62ste minuut ondervond de sluitpost van de bezoekers te veel hinder van het kwetsuur. Veldspeler Edwin Kooistra trok de keepershandschoenen aan. Wie gedacht had dat Birdaard na deze tegenvaller als een geslagen bokser in de touwen hing, kwam bedrogen uit. De bezoekers beten fel van zich af en zagen de voorsprong bijna in ere hersteld worden, al was hier hulp van de thuisploeg voor nodig. Wytse Couperus moest om een scoringskans te voorkomen zijn hoofd onder een voorzet zetten. De bal vloog hierop gevaarlijk richting het eigen doel, maar werd prima onder de lat weg getikt door keeper Hoeksma. De waarschuwing was aangekomen bij de thuisploeg. In de 76ste minuut werd het 2-1. Alex van der Tuin lanceerde met een prima crosspass Wilbert Huitema. Die schakelde met een kopbal de laatste verdediger uit en prikte bekeken de bal achter invaller-keeper Kooistra. Huitema werd meteen na zijn treffer gewisseld. Debutant Daniël Postma betrad het veld. Hoewel Harkema-doelman Hoeksma eerst nog een harde knal van Lennart Kooistra uit de korte hoek moest ranselen, had Harkema de zaak na de 2-1 moeten beslissen. Hille Postma had de 3-1 kunnen produceren. Na opnieuw een uitmuntende voorzet van Alex van der Tuin kopte Postma naast. In een alles-of-niets offensief ging Birdaard-goalie Kooistra als een soort vliegende keeper fungeren. Dit bood kansen voor de gastheren. Nadat Kooistra de Harkemaster speelhelft had opgezocht, probeerde Alex van der Tuin het vanuit de tegenstoot van grote afstand vanaf de zijkant. Het schot zoefde rakelings langs de paal. Nog dichter was Hille Postma bij de beslissing in de 93ste minuut. Paul van der Heide ramde de bal naar voren. Keeper Kooistra poogde buiten het strafschopgebied gevaar af te wenden. Dat lukte niet. Postma veroverde de bal en schoot het leder met een halve omhaal richting het verlaten doel.

Tergend langzaam stuiterde de knikker langs de kruising. De marge bleef zo slechts een doelpunt. Het doemscenario waar menig Harkema-aanhanger voor vreesde kwam uit in de 98ste minuut. Een afgeslagen corner werd op doel geschoten. Hidde Kingma stond in de baan van het schot, nam aan en poeierde de bal in het dak van het doel. Er werd niet eens meer afgetrapt. Al vloekend verliet de thuisploeg en aanhang het veld. Birdaard vierde het punt als een zege. Harkema-Opeinde kan niet verweten worden dat er niet vol overgave voor een goed resultaat is gevochten. Er werden niet altijd goede keuzes gemaakt maar over het algemeen kan ook niet gezegd worden dat de ploeg slecht voetbalde. Het enige verwijt dat gemaakt kan worden is dat de wedstrijd niet eerder op slot werd gegooid. Hoewel het de komende dagen lastig is om enigszins de lichtpunten van de wedstrijd tegen Birdaard in te zien, is het wel zo dat een zwaar gehavend Harkema helemaal niet onder deed voor een medekoploper. De conclusie mag dus getrokken worden dat geen enkele tegenstander in klasse 4B gevreesd hoeft te worden. Volgende week weer een kans in Rinsumageast. Ooit zal het kwartje de goede kant uit gaan vallen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.