Harkema-Opeinde knokt zich langs V en V’68 · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde knokt zich langs V en V’68

maandag 26 november 2018

Het leek zaterdagmiddag aanvankelijk allemaal fout te gaan voor Harkema-Opeinde. In de warming-up voor aanvang van het duel tegen V en V’68 viel Hilbrand Benedictus geblesseerd uit. Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, sloegen de gasten na een een halfuur toe. Dat een tweede helft soms totaal kan verschillen van de eerste, bleek op De Bosk. Na de pauze trokken de Harkemasters de partij op wilskracht naar zich toe. Wederom was de 88ste minuut heilig. Leverde een goal in die minuut vorige week in Oudwoude nog een punt op, dit weekeinde was het genoeg om V en V met 2-1 te kloppen.

Wie naar De Bosk was gekomen voor goed voetbal, zal het betaalde entreegeld retour gevraagd hebben. Beide ploegen gooiden de beuk er in. Van een oogstrelende partij was nimmer sprake. De bezoekers starten iets beter. Naarmate de eerste helft vorderde nam Harkema het initiatief over. Op fortuinlijke wijze kwamen de Garipers na 32 minuten spelen toch op voorsprong. De rappe Berend Wymenga snelde het strafschopgebied in en leverde een harde voorzet af. Ongelukkig kwam het leder op het been van een Harkemaster terecht, die hiermee doelman Hoeksma in de korte hoek kansloos liet: 0-1. In het kwartier dat resteerde tot de helftwisseling, zou Wymenga de thuisploeg nog twee keer het vuur aan de schenen legen. Eerst met een voorzet die rakelings voorlangs vloog. Kort hierna zeilde een pegel van rossige V en V-er net over de verre kruising. De rust leek voor de groengelen op het juiste moment te komen. Dat bleek al heel snel na de pauze. Drie minuten had de ploeg van trainer Willem Schokker nodig om langszij te komen. Met een vrije trap zette Alex van der Tuin Sake Kooistra vrij voor de Gariper goalie. Via de voet van diezelfde goalie kopte Kooistra op de paal. Jouke Spoelstra was alert en schoot de terugkaatsende bal in het lege doel.

Een mooie start van het tweede bedrijf, al was het een minuut later alweer bijna 1-2. Harkema-keeper Anne Hoeksma kreeg een vervaarlijk stuitende kopbal niet onder controle. Dit schepte voor Evert Koolstra een uitgelezen mogelijkheid. Van dichtbij schoot Koolstra naast. Harkema kroop door het oog van de naald, maar het trok de partij hierna wel naar zich toe. Albert Veenstra wist de gevaarlijke Berend Wymenga aan banden te leggen, de al wekenlang goed spelende Gerard Spinder verzette achterin handenvol nuttig werk en ook Wytse Couperus veegde zijn paadje keurig schoon. De gastheren creëerden een aardig overwicht. Dit leverde veel corners op. Enorme kansen bleven lang uit. De grootste was voor Wilbert Huitema, die in de 63ste minuut door Hille Postma alleen op het vijandelijke doel afgestuurd werd.

Huitema wachtte iets te lang, waardoor voormalig topschutter Joeke de Vries namens V en V redding kon brengen. Voor een nieuwe kans moest er aan Harkemaster zijde gewacht worden tot de 80ste minuut. Toen was het V en V-keeper Nijhuis die een voorzet van Alex van der Tuin loste. Ronald van der Wal kwam hierdoor in prima scoringspositie. Het was doelman Nijhuis die zijn slippertje herstelde en de inzet tot corner verwerkte. Het laatste fluitsignaal kwam in zicht en langzamerhand had het er de schijn van dat het duel geen winnaar op ging leveren. Tot de 88ste minuut. Het was Alex van der Tuin die alle remmen los gooide en door liep op een bal die over de achterlijn leek te hobbelen. Met een uiterste krachtsinspanning bracht Van der Tuin het speeltuig voor, waarna het voor de veste langs vloog en in de voeten van Wilbert Huitema terecht kwam. Die zocht de achterlijn en was van plan de bal terug de trekken op enkele inlopende teamgenoten. Een Gariper verdediger trachtte het gevaar onschadelijk te maken en blokte de voorzet. De onfortuinlijke Gariper deed dit maar half. Met een carambole plofte de bal over zijn eigen doelman in de touwen: 2-1.

Zo kwam de zege gelukkig, maar niettemin verdiend terecht bij de Harekieten. Het elftal zal geen schoonheidsprijs krijgen voor de manier waarop gevoetbald werd. Met strijd en inzet kun je ook een heel eind komen, zo werd zaterdagmiddag weer eens bewezen. Bovendien tellen op dit moment vooral de punten. Hoe die worden gepakt, is totaal niet relevant. Met 10 punten uit de laatste 5 duels is het een feit dat Harkema momenteel aardig bezig is. Volgende week weer een cruciaal duel. Het Sebierumer AVC komt dan op visite. Dan zal moeten blijken of het Harkemaster vlaggenschip goed genoeg is voor de subtop of dat het voorlopig moet blijven ploeteren in de grijze middenmoot.

(C) Verslag: Klaas Dijkstra

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.