Harkema-Opeinde koestert punt tegen WTOC · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde koestert punt tegen WTOC

zondag 31 maart 2019

Voorafgaand aan de wedstrijd Harkema Opeinde-WTOC tekenden aan thuiszijde velen voor een punt. De Harkemasters zijn het hele seizoen al gehavend. Zaterdag kwamen bovenop het zestal geblesseerden drie spelers die met wintersport waren.

WTOC-thuis zou dus een lastig karwei worden. Die voorspelling kwam aardig uit, al deed Harkema voetballend niets onder voor de gasten. De betere kansen waren voor de Westergeest-Triemen-Oudwoude-Combinatie. Op basis daarvan konden de groengelen goed leven met het 1-1 gelijke spel. Dat gevoel werd versterkt toen na afloop bleek dat geen van de concurrenten erin slaagde om in te lopen. Harkema had zo een prima zaterdag.

De door meer dan 325 toeschouwers bijgewoonde streekderby kende een spectaculair begin. Al binnen de minuut lag de bal achter WTOC-goalie Geoffrie Hoiting. Alex van der Tuin zette Wilbert Huitema vrij voor de keeper. Huitema had zelf kunnen schieten. Hij koos er voor de bal opzij te leggen naar Hille Postma. Een prima keuze; Postma schoot de bal beheerst in het lege doel. Had Sake Kooistra de bal drie minuten later voor zijn goede voet gekregen dan had het zomaar 2-0 kunnen zijn. Keeper Hoiting speelde de bal in de voeten van Kooistra. Die zag een leeg doel voor zich maar durfde niet uit te halen. De mogelijkheid ging zo in rook op.

Een minuut later was er aan de andere kant van het veld een identieke situatie. Wierd de Vries onderschepte een pass van Harkema-keeper De Graaf en faalde alleen voor het Harkemaster doel jammerlijk. De kans die teamgenoot Jaap de Bruin in de veertiende minuut kreeg was nog rianter. Na een voorzet van Jitze Keizer kon De Bruin vrij in koppen. Hij kopte naast. Zes minuten later spatte een volley van De Bruin op de vuisten van De Graaf. Toen Wierd de Vries kort hierna van grote afstand rakelings naast schoot, was het de beurt weer aan Harkema. Sake Kooistra speelde Alex van der Tuin in.

Met een fraaie beweging kapte Van der Tuin naar binnen. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de technicus rakelings over. In minuut 32 kregen de bezoekers ietwat dubieus een hoekschop toegewezen. Het was zuur voor de thuisploeg dat uit de door Sybren Bosma genomen corner die volgde Jan Smid raak kopte. De manier waarop dit gebeurde mocht Harkema zich zelf aanrekenen. In hoog tempo denderde de wedstrijd voort. Het spelbeeld in de eerste helft kende veel gelijkenissen met een wedstrijd uit de lagere Engelse klassen: een moordend tempo, twee teams die keihard ploeteren en een hoog “kick & rush”-gehalte. Gescoord werd er niet meer tot de helftwisseling.

In het tweede bedrijf lag het tempo lager. Er gebeurde lange tijd niets voor beide doelen. In voetballend opzicht had Harkema een licht overwicht. Toen de eerstvolgende serieuze kans te noteren viel, waren er al 68 minuten gespeeld. Alex van der Tuin bracht een vrije trap leep in bij de eerste paal. Hille Postma kwam goed in lopen. Postma wist het leder net niet de juiste richting mee te geven.

Voor WTOC was dit een “wake up-call”. De bezoekers hadden een overwinning nodig om aanspraak te maken op de tweede periodetitel. Met opportunistisch spel – achterin 1 op 1 in de slotfase – ging men vol op zoek naar de benodigde zege. In de 70ste minuut vloog een volley van Jilles Bosma voorlangs. De volley die Jaap de Bruin vijf minuten later produceerde, was van nog grotere klasse. Op grandioze wijze tikte Harkema-keeper De Graaf de pegel over de kruising, hiermee zijn team behoedend voor een achterstand. Heel Harkema hield drie minuten later de adem in toen een voorzet van Berend Jan Prins voor het doel langs rolde. Nyckele Smeding kwam net te kort bij de tweede paal en schoot in het zijnet.

Wytse Couperus wierp zich in de 84ste minuut goed voor een inzet van Jelmer de Boer nadat deze na een ingooi gevaarlijk het Harkema-strafschopgebied binnen denderde. Harkema wankelde. Toch kwam in de 86ste minuut die ene kans om de punten te stelen. Harkema brak in overtal uit. Alex van der Tuin speelde Joeri Groenhof in. Groenhof – voor het sinds 2016 weer in de basis bij Harkema en zeer verdienstelijk – leek de bal te verspelen maar zette goed door. Via een been van één der tegenstanders kwam invaller Sjirk Bruining vrij voor het doel te staan. Het predikaat ‘gouden wissel’ bleef uit. Bruining schoot centimeters langs de kruising. Jilmer Dijkstra had zijn team in de blessuretijd alsnog de punten kunnen zorgen. Dijkstra schoot gehaast naast.

Het laatste fluitsignaal werd door de aanhang van de thuisploeg met gejuich begroet. Harkema liet zien dat het – zelfs met negen afwezigen – niet onder doet voor de kampioenskandidaten van de vierde klasse B. Ook al mocht WTOC op basis van het aantal gecreëerde kansen meer aanspraak op de zege maken, het behaalde punt moet Harkema een boost geven op weg naar de slotfase van de competitie.

Al met al zijn de groengelen bij lange na nog niet in veiligheid. Volgende week wacht weer een zware partij tegen AVC. De Sexbierumers zijn al vijf duels op rij ongeslagen en hebben hun zinnen gezet op de derde klasse. Aan Harkema de taak deze kampioensaspiraties een deuk toe te brengen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.