Harkema-Opeinde periodekampioen na zege op VCR · Foto('s): Harkema-Opeinde
  Harkema-Opeinde

Harkema-Opeinde periodekampioen na zege op VCR

maandag 27 mei 2019

Vreugde en verdriet lagen na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd Harkema Opeinde-VCR dicht bij elkaar. De thuisploeg won met 2-1, pakte de derde periodetitel en stapte met het hoofd omhoog van het veld. De spelers van de bezoekers waanden zich door het verlies vijfdeklasser en storten bedroefd ter aarde. Pas na uitgebreide bestudering van de reglementen kwamen de voetballers uit Rinsumageast er rond kwart over vijf achter dat ze het vege lijf hadden gered. Omdat VCR dit seizoen meer winstpartijen boekte dan concurrent Marrum, was laatstgenoemde club de klos. Dit zorgde er voor dat er uiteindelijk louter blije gezichten waren op De Bosk.

Gezien de belangen werd er een knetterend schouwspel verwacht. Dat kwam er aanvankelijk ook. De eerste kansen waren er voor de Harkemasters. In de elfde minuut spatte een afstandsschot van Wilbert Huitema op de lat uiteen. Drie minuten later schoot Alex van der Tuin – op aangeven van Daniël Postma – rakelings voorlangs. VCR had in de gaten dat het aan de bak moest en nam hierna voor even het initiatief over. In de achttiende minuut pareerde Harkema-goalie André de Graaf op uitstekende wijze een van richting veranderd schot van Ane Jan Schat. De redding leek niets waard. In de rebound kwam Jorrit Iwan Koolstra voor een leeg doel te staan. Van dichtbij kopte Koolstra over. Vijf minuten later kregen de oranjehemden op een mooie positie een vrije trap te nemen, nadat Cris Alma ietwat ongelukkig de bal tegen de hand kreeg. Abe Dreyer zocht de verre hoek en vond keeper De Graaf op zijn pad. Het zou gedurende lange tijd het laatste wapenfeit zijn van de bezoekers.

Harkema nam de touwtjes stevig in handen. Nadat een doelpunt van Wilbert Huitema in de 25ste minuut terecht werd afgekeurd, was het in de 27ste minuut raak. Uit een voorzet van Alex van der Tuin knikte verdediger Albert Veenstra de 1-0 in de touwen. Drie minuten later was arbiter Drost bijzonder mild voor de bezoekers. Daniël Postma werd op zijn minst anderhalve meter binnen de lijnen van het vijandelijke strafschopgebied gevloerd. De leidsman van dienst kende een vrije trap toe buiten de zestien meter. Deze leverde niets op. Er werd maar even gemopperd na deze arbitrale dwaling. In de 38ste minuut werd het alsnog 2-0. Het tweede doelpunt van de Harkemasters kon regelrecht in de categorie “wereldgoals” geschaard worden. Alex van der Tuin nam een hoekschop, Sake Kooistra ramde de bal vanuit de lucht steenhard in de winkelhaak.

Met een marge van twee en in de wetenschap dat concurrent Foarút met 1-3 achter stond, zat “De Heide” in een zetel. Harkema hoefde niet, VCR kon niet. In een tamelijk slaapverwekkend tempo kabbelde de wedstrijd voort. Harkema kon soms minutenlang de bal rondspelen, zonder dat de tegenpartij er aan te pas kwam. Als er al eens enige opwinding ontstond, was dit enkel voor het VCR-doel. Zo trof Daniël Postma na een prima individuele actie de buitenkant van de paal en had Wilbert Huitema pech dat de scheidsrechter een handsbal over het hoofd zag die Huitema vrije doorgang naar het vijandelijke doel belette. Zonder al te veel moeite leek Harkema de voorsprong over de streep te trekken, tot VCR in de 84ste minuut een doelpunt in de schoot geworpen kreeg. Een grove fout aan Harkemaster zijde werd afgestraft door Jouke Hoekstra. VCR werd zo behoorlijk in het zadel geholpen. Lorenzo Falize nam twee minuten later vanaf de middellijn het Harkema-doel onder vuur. Deze prima poging zeilde net over de lat.

VCR geloofde er weer in en ging in een uiterste poging op zoek naar een punt. Dit verschafte de aanvallers van de thuisclub de nodige ruimte. Op wonderbaarlijke wijze wisten de groengele voorwaartsen in de 90ste minuut niet het nekschot te geven. Hille Postma zette Hilbrand Benedictus vrij voor de keeper. De pegel van Benedictus werd prima gepareerd door keeper Smidt. Matig uitverdedigen zorgde er meteen hierna voor dat Hille Postma oog in oog kwam te staan met de Geastmer keeper. Andermaal werd het sluitstuk winnaar. De aanval was nog niet afgelopen. Hilbrand Benedictus kwam in balbezit en knalde van dichtbij hard op de paal. VCR leefde nog en was er in de vijfde minuut van de blessuretijd dicht bij nog een punt te stelen. De inzet van Erwin Raap ging voorlangs.

Puntverlies had Harkema geen zeer gedaan, maar al met al een mooie manier om de periode binnen te halen. Waar halverwege maart degradatie nadrukkelijk dreigde, is het uiteindelijk promotie waar de manschappen van trainer Schokker om mogen spelen. Volgende week moet “De Heide” het in de eerste ronde van de nacompetitie opnemen tegen Niekerk, de nummer 12 van de derde klasse B. Deze ploeg is volslagen onbekend voor Harkema. Van enig moeten is aan Harkemaster zijde geen sprake. De druk ligt bij de Groningers.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.