Harkema-Opeinde schudt Boornbergum af · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde schudt Boornbergum af

zondag 27 november 2016

Harkema-Opeinde heeft zaterdagmiddag Boornbergum voorlopig geëlimineerd in de titelstrijd. In een wedstrijd met twee helften was het de thuisploeg die – uiteindelijk verdiend – met 3-1 zegevierde. In de eerste helft waren de groengelen verreweg de betere. In het tweede bedrijf waren de rollen tot de zeventigste minuut omgekeerd. Wilbert Huitema was de gevierde man op De Heide. Hij zorgde voor de volledige Harkemaster doelpuntenproductie. Harkema-Opeinde startte furieus.

Er was nog geen minuut gespeeld toen er een voorsprong op het bord had moeten komen. Wilbert Huitema stuurde Sjirk Bruining aan de rechterkant weg. Die sneed het strafschopgebied binnen en zag Chris Hoeksma vrij lopen. Met een katachtige reflex ramde keeper Thom van der Heide het harde schot van Hoeksma buiten de palen. De thuisploeg bleef de betere en na negen minuten was het raak. Sjirk Bruining speelde Gerard Spinder aan binnen de zestien meter. Duidelijk hoorbaar werd Spinder gevloerd. Arbiter Kluiter was resoluut en wees naar de stip. Huitema belastte zich met het karwei en faalde niet: 1-0. Ook na de openingstreffer bleef Harkema-Opeinde domineren. Boornbergum toonde echter wel dat het de beschikking heeft over een voorhoede die niet al te veel ruimte nodig heeft om dodelijk te zijn. Net toen de bezoekers beter in de wedstrijd kwamen, was het Harkema dat keihard toesloeg. Chris Hoeksma werd op een meter of twintig van het vijandelijke doel onderuit geschoffeld. De toegekende vrije trap werd door Wilbert Huitema geplaatst langs de muur en in het net geschoten: 2-0.

Een mooi moment vlak voor rust, maar het had niet veel gescheeld of Boornbergum had meteen wat terug gedaan. Tot twee keer toe liet topschutter Joran Wiersma zich gelden. Eerst was Willem Spoelstra de reddende engel voor de thuisploeg toen hij met een fantastische tackle een opgelegde scoringskans verijdelde. Een minuut later was het keeper André de Graaf die buiten zijn strafschopgebied ternauwernood een dieptepass op Wiersma kon onderscheppen. Deze beide waarschuwingen waren voor Harkema-Opeinde niet het teken de duimschroeven aan te draaien. Toen de tweede helft uiteen werd gezet, bleef Boornbergum de betere. Meteen na de thee was de aansluitingstreffer een feit. De gasten kregen alle ruimte zich een weg door de Harkemaster defensie te combineren. Het was Willem Lindeboom die aan het einde van de aanval stond en de 2-1 in de touwen knalde. Vier minuten later was Lindeboom dicht bij de gelijkmaker toen hij een voorzet van Bauke de Vries goed in kopte. In de korte hoek was het echter goalie De Graaf die de bal prima tot corner verwerkte. Harkema-Opeinde was de draad kwijt.

Elke tweede bal was voor Boornbergum en de gastheren mochten van geluk spreken dat de tegenstander in de 61e minuut tevergeefs een strafschop claimde. Toen het tweede bedrijf halverwege was, kregen de Harkemasters eindelijk meer grip op het duel. De ploeg van trainer Willem Schokker wilde de genadeklap uitdelen en het kreeg enkele mogelijkheden. Eerst deponeerde Gerard Spinder een voorzet van Chris Hoeksma net naast de paal. Kort hierna schoot diezelfde Spinder na een combinatie met Hilbrand Benedictus rakelings voorlangs. De krachten bij Boornbergum vloeiden langzaam weg. Harkema bleef in verdedigend opzicht redelijk eenvoudig overeind. Wel werd er in de slotfase gekozen voor wat extra zekerheid in de defensie. Aanvaller Hilbrand Benedictus werd gewisseld voor verdediger Jouke Spoelstra, die na enkele vervelende blessures voor het eerst sinds 10 september zijn opwachting maakte in Harkema-Opeinde 1. Achterin de zaak dicht timmeren en hopen op een uitval, was de gedachte achter deze wissel. Deze opzet slaagde vrijwel meteen. In de vierde minuut van de blessuretijd ramde Dennis Postma de bal naar voren. Op de zijlijn werd de bal opgepikt door Wilbert Huitema. Die omspeelde de laatst overgebleven verdediger op puike wijze en bleef in zijn gang naar het vijandelijke doel koel. Beheerst schoof hij de 3-1 in tussen de palen, zijn hattrick voltooiend.

Opgelucht haalde het publiek op De Heide adem. Onnodig maakte de thuisploeg het zich in het tweede bedrijf toch nog heel lastig. Dat was ook de verdienste van Boornbergum, een ploeg die bewees dat het terecht in de kop van de ranglijst bivakkeert. Volgende week speelt Harkema-Opeinde de laatste uitwedstrijd voor de winterstop. Het gaat dat doen op een veld waar nog nooit een overwinning werd behaald door de Harekieten. Tegenstander in de stad Groningen is dan Velocitas.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.