Harkema-Opeinde wederom langs SC Kootstertille · Foto('s): Albert Schievink
  Albert Schievink

Harkema-Opeinde wederom langs SC Kootstertille

zondag 05 februari 2017

Harkema-Opeinde is prima uit de winterstop gekomen. Streekgenoot Kootstertille werd op De Bosk met 3-0 verslagen in een duel dat nimmer de kenmerken van een echte derby aannam. Zeker in de eerste helft was het krachtsverschil groot. Omdat de bezoekers in de tweede helft niet bij machte waren de thuisploeg pijn te doen, kwam de Harkemaster zege nimmer in gevaar.

Harkema-Opeinde nam vanaf de eerste minuut de teugels stevig in handen. Kootstertille liet de thuisploeg het spel maken en wilde vanuit een compacte verdediging in de tegenstoot toeslaan. Deze opzet slaagde niet. In de dertiende minuut hielpen de Tilsters Harkema op kolderieke wijze aan de openingstreffer. Twee verdedigers schoten de bal tegen elkaar, waarna Harekiet Hille Postma er met de bal vandoor kon gaan. Postma behield goed overzicht en zag Sjirk Bruining vrij staan. Via de binnenkant van de paal belandde de inzet van Bruining in het doel. Fokko Spinder verdubbelde zeven minuten later bijna de score. Getoucheerd door de muur kwam zijn vrije trap op de lat terecht. Nog geen drie minuten later kon er wel gejuicht worden. Na een combinatie met Wybe Kooistra sneed Chris Hoeksma het strafschopgebied in. De voorzet van Hoeksma werd matig verwerkt door Kootstertille-goalie Merkus. Gerard Spinder was attent en knalde de 2-0 in de touwen. Harkema-Opeinde was veel sterker dan Kootstertille en twee minuten later was het bijna weer raak. De vrije trap van Fokko Spinder was een replica van zijn poging zeven minuten eerder. Deze keer raakte hij echter niet de lat maar de paal. Kort hierna was een voorzet van Hille Postma net te scherp voor Hilbrand Benedictus. Toen de pauze bijna aanstaande was, melden de bezoekers zich eindelijk wat nadrukkelijker voor de Harkemaster veste. Het werd even hectisch na een goede voorzet van Tom van der Veen. Meteen hierna vond Wopke Hoekstra keeper Andre de Graaf op zijn pad.

Deze momenten toonden dat de zege voor de thuisploeg nog niet binnen was. Dat had een minuut na de pauze wel het geval moeten zijn. Hilbrand Benedictus omspeelde keeper Merkus maar schoot gehaast naast. De misser leidde een fase in waarin Harkema-Opeinde alsmaar slordiger ging spelen. Er waren nog steeds kansen op een derde treffer, die door Gerard Spinder en Hilbrand Benedictus niet in treffers werden omgezet, maar minstens zo groot waren de kansen voor Kootstertille. Gerbrand Waaksma schoot vanuit de draai over, Wopke Hoekstra wist niet van een te korte terugspeelbal te profiteren en Tom van der Veen schoot oog in oog met keeper De Graaf naast. Omdat Kootstertille weigerde iets terug te doen, kabbelde de wedstrijd rustig naar zijn einde. In de 72ste minuut kon er definitief een streep onder het duel. Gerard Spinder stuurde met een geweldige crosspass Hilbrand Benedictus weg in het strafschopgebied. Aldaar werd Benedictus geschept door Douwe Hoekstra. Arbiter Drost wees gedecideerd naar de stip. Voor aanvang van de strafschop kwam strafschopspecialist Wilbert Huitema in het veld. Hij promoveerde zijn eerste balcontact meteen tot een doelpunt. Het was het laatste noemenswaardige feit van de derby die nimmer een echte derby werd.

Omdat achtervolger GSVV ook wist te winnen blijft het gat met de concurrent zes punten. GSVV is tevens de enige ploeg waar nog naar gekeken moet worden. Het gat met de andere achtervolgers is met twaalf punten al enorm. Als de weersvoorspellingen uit gaan komen, is de kans groot dat er komend weekeinde een afgelasting gaat volgen. Mochten de weerexperts er echter weer eens naast zitten, dan is er volgende week zaterdag wederom een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan OKVC.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.