Knappe zege ’t Fean ’58 tegen Marum · Foto('s): Jan Anne Vrij
  Jan Anne Vrij

Knappe zege ’t Fean ’58 tegen Marum

zaterdag 25 januari 2020

’t Fean ’58 behaalde in een aantrekkelijk duel tegen het als tweede geklasseerde Marum een 3-1 zege. De Marumers waren over de gehele wedstrijd gezien de bovenliggende partij, maar zij verzaakten het af te maken. Door deze overwinning klommen de Feansters naar de vijfde plaats op de ranglijst. De thuisclub bewees daarmee de gedoodverfde kampioen FC Burgum een uitstekende dienst. De nieuwbakken fusieclub heeft halverwege de competitie al een voorsprong van maar liefst tien punten op de concurrentie.

De wedstrijd begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van Wobbe Mellema, erelid en oud-voorzitter van Marum. Door de slechte gesteldheid van het hoofdveld moest worden uitgeweken naar het kunstgrasveld.Mark Bosma had zijn elftal ten opzichte van de wedstrijd tegen Kollum op twee plaatsen gewijzigd. Wietze Vrij maakte na lang blessureleed weer zijn opwachting in de basis. “Hij speelde een goede wedstrijd en was met zijn openingsdoelpunt belangrijk”, vond de trainer van ’t Fean ’58. René Mellema werd naar voren geschoven om snelheid in de aanval te brengen.

Gevreesd werd de aanvalsdrift van de Groningers, getraind door Jan Mulder, die het volgende seizoen ’t Fean ’58 onder zijn hoede heeft. Met 41 doelpunten zijn de Marumers verreweg het productiefst in de competitie. Daartegenover staat de degelijkheid van Feanster achterhoede, waarin Hessel Koonstra voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd een basisplaats kreeg. “We geven weinig weg, ook vandaag stond het weer als een blok”, aldus Mark Bosma.

De bezoekers voelden zich goed thuis op het kunstgras. Behendig, sterk aan de bal en goed combinerend domineerden zij de eerste twintig minuten de wedstrijd. Aanvoerder Jordy Swieringa (twee maal) en Tom Boezerooy kregen mogelijkheden, maar wisten deze niet te benutten. Ook Tom van Kammen was niet gelukkig in de afwerking.

De blauwhemden wisten er weinig tegenover te zetten. Pas in de 25e minuut kwam de eerste mogelijkheid voor de Feansters. Uit een voorzet van Jens Hamstra kwam René Mellema een teenlengte te kort. Toch kwam de thuisclub op voorsprong. Wietze Vrij liet zien dat aan zijn perfecte traptechniek niets was ingeboet. Vrijwel uit stand krulde hij de bal in de 35e minuut vanaf zo’n twintig meter fraai over de kansloze doelman Johan Bouma heen (1-0). Een voorsprong weliswaar tegen de verhouding in. Vlak voor rust temperde de tegenstander de vreugde bij de thuisclub. Marc Oldewarris zag zijn voorzet op maat keurig binnengekopt door Rick Buma (1-1). Een doelpunt uit het boekje.

In de tweede helft kregen de Feansters meer grip op het spel. De – ondanks het koude weer – talrijke toeschouwers zagen het spel op en neer gaan. Marum leek met nog zo’n tien minuten te gaan alsnog op voorsprong te komen. Een kopbal van Jordy Swieringa werd met een uiterste krachtsinspanning door doelman Jelmer van der Meer over de lat getikt. Het venijn zat echter in de staart. Met nog vijf minuten op de klok legde Wibo van der Werff een corner van Wietze Vrij fraai terug op Jens Hamstra, die zich goed vrij speelde en de 2-1 binnen knalde. De bezoekers probeerden alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Daarvan profiteerde de snelle Edwin Notebomer. Zijn voorzet werd door de vrijstaande René Mellema beheerst binnen getikt (3-1).

Mark Bosma kon niet anders dan tevreden zijn. “Marum heeft een heel goede ploeg, zij voetballen verzorgd. Maar in de tweede helft vond ik dat wij meer voor de overwinning gingen dan Marum. De jongens hebben een geweldige inzet getoond, zij vormen een sterk collectief. Het staat als een huis. Dat is ook een van de kwaliteiten van dit team. Ik geniet daarvan en ben daar trots op”, aldus Mark Bosma.

© Verslag: Jacob

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.