nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Open boerderijen in Veenklooster en Eastermar tijdens Brommels!

VEENKLOOSTER / EASTERMAR - Op zaterdag 25 augustus stellen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hun boerderij open tijdens het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen van maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster en maatschap Boersma-Havinga in Eastermar zijn tal van activiteiten.

Uitreiking eerste Wâldgieltsjes aan bekende Fries in luchtballon boven Leeuwarden

LEEEUWARDEN - Gisteren werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te  Wâlterwâld geoogst.  De oogst valt tegen als gevolg  van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan.

Fries Museum tot en met oktober op maandag open wegens populariteit Escher op reis

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis blijft het Fries Museum tot en met het eind van de tentoonstelling op maandag open van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Maarten van der Weijden en Reuzen live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Zowel de reusachtige zwemtocht van Maarten van der Weijden als de tocht van de Reuzen in Leeuwarden is dit weekend live te volgen bij Omrop Fryslân. Van de tocht van de Reuzen van Royal de Luxe doet de Omrop verslag op vrijdag 17 augustus vanaf 10.00 uur. De Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden is te volgen via een 360 graden livestream, vanaf de start op zaterdag 18 augustus om 04.30 uur.

Beregeningsverbod opgeheven

FRYSLÂN- Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

Spitkeet Landgeitenkeuring

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus vindt van 10.00 - 17.00 uur op het terrein van De Spitkeet in Harkema de jaarlijkse geitenkeuring plaats. Uit heel Noord-Nederland komen  een groot aantal Nederlandse landgeiten.

Drumband de Marko's is op zoek naar drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien bij diverse activiteiten van Kulturele Haadsted en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

FEANWÂLDEN - In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Regenbuien maken geen einde aan watertekort

FRIESLAND - De regenbuien van de afgelopen dagen zijn zeer welkom maar maken geen eind aan het watertekort. Er zijn meerdere weken regen nodig om het huidige neerslagtekort in te lopen. Het eerder ingestelde beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân heeft ingesteld blijft daarom voorlopig van kracht.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Workshop natuurmonoprints maken in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - Op zaterdag 1 september organiseert Kunstacademie Friesland een workshop natuurmonoprints maken bij De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost. Met behulp van plantmateriaal dat gedrukt wordt met drukinkt en inktrollers op een glasplaat leert u in één dag een schitterend botanisch kunstwerk maken.

Huis van de maand augustus

Deze goed onderhouden tussenwoning met vrijstaande houten bergring is gelegen in een kindvriendelijke omgeving in de wijk De Trisken

De Spitkeet organiseert zomerfiets- en wandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus worden vanuit De Spitkeet in Harkema, De Dunen 3, 9281 KT de jaarlijkse zomerfiets- en wandeltochten georganiseerd. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 15 en 25 km.

Experts over Escher aan het woord in het Fries Museum

LEEUWARDEN - Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum.

Maarten van der Weijden: "11stedenzwemtocht wordt iets van ons allemaal"

DOKKUM - Vandaag over precies veertien dagen zwemt topsporter Maarten van der Weijden door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Supermarkten, Formido en Action op zondagen open in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Alle vier de supermarkten, de Formido en de Action gaan vanaf 5 augustus op zondagmiddag open in Surhuisterveen. In juli stemde de gemeenteraad van Achtkarspelen in met zondagse opening van de winkels in de gemeente. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur mogen zaken op zondagen hun deuren openen en daar maken de genoemde grote winkeliers graag gebruik van.

Wetterskip Fryslân versoepelt beregeningsverbod

REGIO - Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd heeft effect. Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte. Wetterskip Fryslân ziet daardoor een mogelijkheid om agrariërs voorlopig toe te staan akkerbouwgewassen zes uur langer te beregenen: tussen 18.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends.

Fotowedstrijd mooiste coverbeeld

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) daagt (amateur)fotografen, inwoners en vakantiegangers uit het mooiste beeld van Noordoost Friesland te maken. In de fotowedstrijd maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine in 2019 te worden.

Genieten van de hortus van Fryslân bij avondlicht

BUITENPOST - De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost is in de maand augustus 2018 voor het eerst ook een aantal avonden geopend. Dit jaar is de tuin op donderdagavond 9, 16, 23 en 30 augustus geopend.

Schoon water bij recreatiestrandje Skûlenboarch

SKÛLENBOARCH - Heerlijk verkoeling zoeken met deze zomerse temperaturen?  Dit kan nog steeds in het schone water van recreatiestrandje Skûlenboarch. Door de aanhoudende warmte en droogte neemt echter de kwaliteit van het buitenwater af. Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het water bij Skûlenboarch goed is wordt deze continue gecontroleerd door Wetterskip Fryslan.

Fries Museum op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 's avonds open

LEEUWARDEN - Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open. Het museum besluit daartoe in verband met de verwachte drukte rondom De Reuzen van Royal de Luxe, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018. De reuzen uit het straattheaterspektakel strijken dat weekend neer in Leeuwarden.

Vuurwerkshow Feestweek Buitenpost afgelast

BUITENPOST - De vuurwerkshow, waarmee de feestweek in Buitenpost woensdagavond  afgesloten zou worden, gaat niet door. Dit heeft Feestweekcommissie van Buitenpost besloten op advies van de gemeente en provincie. Door de aanhoudende droogte kan de veiligheid van bezoekers niet gegarandeerd worden.

Droogte: maatregelen en tips

REGIO - Het is droog en warm. En dat blijft waarschijnlijk ook nog even zo. Welke maatregelen kan je nemen? Lees er in dit artikel alles over.

Drie podia op Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - Dokkum telt dit jaar maar liefst drie muziekpodia tijdens de Admiraliteitsdagen. Naast het hoofdpodium op de Zijl is er dit jaar een volwaardige programmering op de Markt en een extra podium op de Breedstraat.

Vermoeid rijden te vergelijken met rijden onder invloed 

Eén slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed. Dat is twee keer de wettelijke limiet voor ervaren bestuurders en ruim vijf keer de wettelijke limiet voor beginnende bestuurders. Hiervoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland.

Natuurbezoek nummer 1 vrijetijdsbesteding Friezen 

FRIESLAND - Wandelen of fietsen in de natuur is het favoriete uitstapje van de Fries. Dat geeft 46% van de Friezen aan. Ook het bezoeken van een stad (43%) en winkelen (22%) blijken populaire vrijetijdsbestedingen.

Alle Hens Aan Dek' op vernieuwde Markt tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Na een zeer geslaagde eerste editie in 2017 staat dit jaar Alle Hens Aan Dek weer op het programma van de Admiraliteitsdagen. Het festivalonderdeel met alternatieve rockmuziek vindt plaats op de volledig vernieuwde Markt.

Mega Vrije Piraten Festival verplaatst naar Quatrebras

QUATREBRAS - Door de enorme populariteit van het Mega Vrije Piraten Festival is de organisatie genoodzaakt om de locatie van het evenement te wijzigen. Na diverse overleggen met betrokken gemeenten zijn de Vrije Piraten tot de conclusie gekomen dat zij wegens het aantal bezoekers en de veiligheid van dit publiek het evenement moeten verplaatsen naar de verwarmde feesttent bij Quatrebras.

Beregeningsverbod voor grasland vanwege droogte

FRIESLAND - Agrariërs en inwoners van Fryslân en het Groningse Westerkwartier mogen vanaf donderdag 26 juli hun grasland niet meer beregenen met water uit sloten, kanalen en meren. Ook mogen ze geen gebruik maken van grondwater. Agrariërs mogen de overige gewassen nog wel tussen 22.00 uur ’s avonds en 08.00 uur ’s ochtends beregenen. Welke gewassen dat zijn staat op www.wetterskipfryslan.nl.

Grondverzet De Boer Burgum is maatschappelijk verantwoorde ondernemer

BURGUM - Grondverzetbedrijf De Boer Burgum is vrijdag door Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes verrast met het vignet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wethouder Hoekstra: “Dit bedrijf zet zich op vele manieren in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer uitzicht op een baan te geven.”

Eelke Bakker oudste man van de Benelux wordt 108 jaar

DOKKUM - Eelke Bakker uit Dokkum wordt 28 juli 108 jaar. Hij is geboren in 1910 op Ballum, Ameland. Hij is de oudst levende man van Nederland en sinds 7 maart 2018 zelfs de oudste man van de Benelux.

Nieuw blotevoetenpad en watertappunt bij de Naturij 

DRACHTEN - Donderdagmiddag 19 juli opende wethouder Robert Bakker bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten een watertappunt en een blotevoetenpad. Het blotevoetenpad is een beleefroute waar kinderen zonder schoeisel door de modder, over boomstammen en door bakken met verschillende materialen heen kunnen lopen, met op het einde een mooie zweefbaan.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 1 augustus 2018 de 28e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 70 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum altijd gratis geopend voor publiek.

Ziekenhuis Nij Smellinghe start met installatie zonnepanelen

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe start nog voor de bouwvak 2018 met de installatie van ruim 9.000 zonnepanelen op het terrein van het Drachtster ziekenhuis. De gemeente Smallingerland verleende eerder al de vergunning voor uitvoer van dit duurzame plan.

VIDEO: Nieuwe nummer en videoclip van de Coolkids Party

BUITENPOST - Afgelopen dinsdag is de nieuwe clip van de Coolkids Party feestelijk onthuld. Op de burgerschool in Dokkum was een groot Coolkids Party podium opgebouwd om die videoclip op een grootste manier te presenteren. Nadat de nieuwe kinderdirecteur was gepresenteerd kon het aftellen beginnen.

Zwembad De Kûpe volledig in handen van Achtkarspelen

BUITENPOST - Het college van Achtkarspelen heeft sinds maandagmiddag zwembad De Kûpe in Buitenpost bestuurlijk in handen. Tijdens een korte vergadering werd de verantwoordelijkheid overgedragen en trad het voltallige college toe tot de stichting sportcentrum Achtkarspelen.

Toeren door de gemeente Achtkarspelen met fiets-app

BUITENPOST - Onderweg is van alles te zien. De drie fietsroutes voeren langs de rijke historie van Achtkarspelen en door het prachtige natuurschoon van de gemeente. ,,Het is écht genieten.”

Volop variatie op Wâldsang zomeravondconcert

SURHUISTERVEEN - Leerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang gaven vrijdagavond 13 juli een zomers concert in MFC It Vleckehús in Surhuisterveen. Het publiek genoot er volop van een zeer gevarieerd programma.

Werkervaringsproject  Lytshûs bereikt hoogste punt

HARKEMA - Woensdag 18 juli wordt het behalen van het hoogste punt van het Lytshûs gevierd. Wethouder Harjan Bruining zal hierbij aanwezig zijn. “ Het is prachtig om te zien hoe met vereende kracht een vernieuwd Lytshûs ontstaat.”

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden samenwerking verder uit

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel breiden hun samenwerking verder uit. Daarmee willen beide gemeenten een nog betere dienstverlening voor de inwoners realiseren.Voor de uitbreiding is een bestuurlijke visie opgesteld met als uitgangspunt: ‘Samen tenzij’.

Wâldsang slotconcert KidPop

KOOTSTERTILLE - Afgelopen schooljaar leerden kinderen uit de groepen 5 t/m 8 binnen de basisschoolcursus Kidpop een aantal vaardigheden op muziekinstrumenten die veel in popbands voorkomen: drums, toetsen, (bas-)gitaar en zang. En studeerden ze in bands, samen met docenten van cultuurcentrum de Wâldsang en stagiaires van D'drive, enkele nummers in. Op dit slotconcert zullen zeven van deze bands optreden.

Prima debuut Lauwers College bij Skelterrace

BUITENPOST - Het Lauwers College kijkt met een prima gevoel terug op de Skelterrace. Bij het debuut op het evenement eindigden leerlingen van de tl-afdeling van de locatie Buitenpost op de vierde plaats.

Provincie en gemeenten in Noordoost Fryslân maken nieuwe afspraken over uitgifte bedrijventerreinen

REGIO – De provincie Fryslân heeft met de gemeenten in Noordoost Fryslân nieuwe afspraken gemaakt over de aanleg van bedrijventerreinen in de regio. Met de ondertekening van het convenant Bedrijventerreinen Noordoost Fryslân 2018-2025 kunnen Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradiel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel vooreerst voldoen aan de groeiende vraag naar bedrijventerreinen in de regio.

Extra rondleidingen bij De Spitkeet

HARKEMA - Mensen die een bezoek brengen aan openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema kunnen aan de hand van een folder een rondgang over het park maken. Daarnaast wil De Spitkeet bezoekers de mogelijkheid bieden voor het maken van een rondleiding onder leiding van een ervaren gids.

Insluipers in Buitenpost en omstreken: wees alert!

BUITENPOST - Sinds enige weken wordt de politie geconfronteerd met insluipingen in woningen in Buitenpost en omstreken. De insluipers komen binnen via deuren en ramen die niet zijn afgesloten. De buit bestaat uit GSM's, portemonnees en andere kostbare bezittingen.

Beweegdiploma voor 33 peuters en kleuters WSBF

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 3 juli was het eindelijk zover voor de peuters en kleuters van gymnastiekvereniging WSBF, een middagje gymmen met aan het einde de uitreiking van de Nijntje Beweegdiploma's. In de vrolijk versierde sportzaal de Ketting te Surhuisterveen, was het weer een geweldig feest voor de kindjes en hun toeschouwers.

‘Noodzakelijke informatie voor huisartsen ontbreekt’

LEEUWARDEN – De PvdA vraagt opheldering over het digitale platform ‘11Huisartsen’, dat door startende en stoppende huisartsen bij elkaar te brengen een oplossing moet bieden voor de groeiende wachtlijsten. Statenleden Remco van Maurik en Riek van der Vlugt constateren een „verontrustend probleem” bij het initiatief dat al sinds april dit jaar in de lucht is.

Vraagbundeling glasvezelaanleg in eerste gemeenten van start

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - Kabelnoord gaat van start met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland. De vraagbundeling in de eerste twee gemeenten is in volle gang.

It Fryske Gea waarschuwt voor brandgevaar in natuurterreinen

REGIO - Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat die zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelt. De medewerkers van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook de medewerking van iedereen die de natuurterreinen bezoekt om te helpen een natuurbrand te voorkomen of de gevolgen te beperken.

Friese jongeren weten (nog) niet alles over seks

REGIO - Friese jongeren beoordelen de informatie die ze op school over seksuele gezondheid krijgen met een laag cijfer. Er valt nog veel winst te behalen in de kennis die Friese jongeren hebben over thema’s rondom seksualiteit.

Prima examenresultaten Lauwers College

BUITENPOST - Het Lauwers College heeft weer bovengemiddeld gescoord bij de examens. Zeven van de negen opleidingen van de christelijke scholengemeenschap lieten een slagingspercentage van honderd of bijna honderd zien.

'Doneer je schoolhek' in Achtkarspelen van start

BUITENPOST - Margreet Jonker, wethouder van de gemeente Achtkarspelen, plaatste maandag 2 juli een banner met de tekst 'Dinand (6) zoekt een pleegouder die na schooltijd bij dit hek op hem wil wachten' op het hek van basisschool De Lichtbron in Buitenpost. Dit deed ze samen met de school, Jeugdhulp Friesland en ouders. Dit was de start van de Friese actie 'Doneer je schoolhek' om nieuwe pleegouders te werven.

Straatconcert Blaast de Bazuin in centrum van Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen houdt komende vrijdagavond 6 juli weer haar jaarlijkse straatconcert. Samen met de jeugdleden zal er in het centrum van Surhuisterveen een swingend optreden worden verzorgd.

Omrop Fryslân komt met kinderprogramma 's ochtends vroeg

FRYSLÂN - Omrop Fryslân zendt vanaf 1 juli 's ochtends een nieuw kinderprogramma uit: 'Sokkebalje'. Een programma voor kinderen van 2 tot en met 10 jaar. Sokkebalje is 's ochtends tussen 6.00 en 9.00 uur te zien. Omrop Fryslân komt met het ochtendprogramma omdat uit onderzoek blijkt dat ouders met jonge kinderen behoefte hebben aan een kinderprogramma vroeg in de ochtend.

Harmonicafestijn in museum De Spitkeet te Harkema

HARKEMA - Harmonicamuziek in en om openluchtmuseum De Spitkeet te Harkema, hoeveel mooier kun je het krijgen. Het instrument, in de omgeving beter bekend als de trekzak, is iets wat vroeger veel in de armere streken werd gebruikt bij bruiloften en feesten, maar ook werd er veel door de mensen thuis op gespeeld.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden steunt Swaddekuier

BUITENPOST - Zaterdag 7 juli is de elfde editie van de Swaddekuier. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) werkt samen met de organisatie van het wandelevenement aan de routes door het mooie coulisselandschap. De routes van 20 en 40 kilometer vanuit Buitenpost passeren het melkveebedrijf van maatschap Hartholt-Bosma in Surhuizum, waar een informatiestand van de NFW is ingericht en allerlei activiteiten plaatsvinden.

CDA: automobilisten schrikken zich wild

FRIESLAND - Onlangs is gebleken dat er jaarlijks veel ongelukken plaatsvinden op provinciale wegen met overstekend wild. Het CDA heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel en stelt daarom vragen aan de gedeputeerde.

Tuinenfietstocht De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 21 juli vindt de jaarlijkse tuinenfietstocht bij De Spitkeet plaats. Evenals vorige jaren heeft de organisatie een aantal tuiniers bereid gevonden om hun tuin deze zaterdag voor fietsers, wandelaars (en automobilisten) open te stellen.

Lauwers College: mensen met doelen zijn gelukkiger!

BUITENPOST - Alweer een jaar lang is het Lauwers College haar leerlingen aan het enthousiasmeren en motiveren voor het ondernemerschap, met als doel om het maken van een goede studiekeuze en een betere aansluiting op het vervolgonderwijs. Havo 3 leerlingen kregen tijdens deze les een voorlichting van de directeur Douwe Jan Boersma over het bedrijf Health2work.

In GGD-regio's in Noord-Nederland minste kans op ontwikkeling depressie 

REGIO - Depressie is de meest voorkomende mentale aandoening in Nederland. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 44% van de Nederlanders een matig of hoog risico heeft op een angststoornis of depressie. De monitor maakt ook de verschillen tussen de GGD-regio's inzichtelijk. Zo is de kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen met 33,9% het laagst in GGD-regio Drenthe.

Een Freya Pluim voor ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft de Freya Pluim in ontvangst mogen nemen. De pluim betekent dat de fertiliteitspolikliniek voldoet aan de hoge gestelde kwaliteitseisen van Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

VOLTAPOP eerste festival speciaal voor ouderen

GORREDIJK - Op zaterdag 30 juni openen de deuren van Voltapop, het eerste popfestival voor ouderen in het Noorden. Het programmaboekje is rond, de line-up bekend en de festivalbandjes gedrukt. Het feest kan beginnen.

Achtkarspelen betrekt inwoners en organisaties bij keuze nieuwe burgemeester

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen gaat na de zomervakantie actief op zoek naar een nieuwe burgemeester. Om te bepalen welk type burgemeester het meest geschikt is, schakelt de gemeente haar inwoners, organisaties en verenigingen in. Zij worden opgeroepen advies te geven.

Zingen en kado's voor 'jarige' Waddenzee: Plastic Safari door de haven van Lauwersoog

LAUWERSOOG - Op zaterdag 30 juni wordt in Lauwersoog de verjaardag van het Werelderfgoed Waddenzee gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Bij 'tAiland Lauwersoog begint het feest om 11 uur met het toezingen van de 'jarige' Waddenzee.

Fries Museum in juli en augustus op maandag open wegens populariteit eschertentoonstelling

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis gaat het Fries Museum in de maanden juli en augustus zeven keer extra open op maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Bumblebee Rapsodie in de hortus van Fryslân druk bezocht

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 werd bij De Kruidhof, de hortus van Fryslân, de Bumblebee Rhapsody uitgevoerd. Zo’n 400 bezoekers kwamen naar het unieke concert gecomponeerd uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten van scholen in Fryslân en Ostfriesland.

Karst Meijer dit keer in Kollumerzwaag voor de Brommels-bloeiexcursie

KOLLUMERZWAAG - Het Wâldpykfestijn Brommels! 2018 trapt elk jaar af met de Brommels-bloeiexcursie in juli. Dit keer vindt de bloei-excursie plaats op zondag 8 juli om 14.30 uur op het land van de familie Turkstra aan de Foarwei 124 in Kollumerzwaag.

Achtkarspelen blijft investeren in ontwikkeling

BUITENPOST - De eerste effecten van het coalitieakkoord ‘Mei-inoar trochpakke’ zijn zichtbaar in de kadernota 2019 van Achtkarspelen. Wethouder financiën Harjan Bruining is tevreden met de sluitende begroting die het college aan de raad presenteert. ‘Het coalitieakkoord is nog vers, toch is een groot deel van het coalitieakkoord al verwerkt in deze kadernota.’

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten kunnen voor verlenging van hun rijbewijs terecht bij de RijbewijskeuringsArts. Op 7 en 19 juli, 4 en 16 augustus en vervolgens minimaal twee keer per maand is dat mogelijk in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, adres: Eringalaan 8.

Dit zijn de finalisten van het Sjongfestival 2018

REGIO - Wie wordt dit jaar de winnaar van het Sjongfestival? Vrijdag 29 juni komen we dat te weten, want dan wordt de grote finale gehouden. Dit jaar is alles anders dan normaal, groter en met nieuwe elementen. Zo wordt de finale gehouden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden en hebben de scholen de tekst van hun liet zelf geschreven. De finale begint om 14.30 uur op het podium van CityProms.

Gemeente sluit Café Prins in Kollumerzwaag

KOLLUMERZWAAG - In verband met ernstige verstoring van de openbare orde en gezondheid heeft de burgemeester van Kollumerland c.a. besloten café Prins te Kollumerzwaag vanaf 22 juni aanstaande tijdelijk te sluiten.

FNP Achtkarspelen komt mei alternatyf-plan foar de rekonstruksje fan de Âlde Dyk

KOATSTERTILLE / BÛTENPOST - De gemeente Achtkarspelen is mei it plan kommen foar in rekonstruksje fan de Âlde Dyk/Oude Dijk tusken Koatstertille en Bûtenpost. De gemeente wol de wei opknappe, ferbetterje, ferkearsfeiliger en mear autoluw meitsje. Der wurdt no faak te hurd riden en tefolle minsken brûke de Âlde Dyk as slûprûte.

Muziek als medicijn bij de hortus van Fryslân in Buitenpost

BUITENPOST - Last van slapeloosheid? Overgewicht? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend. Op zondag 24 juni 2018  om 13.30 uur spelen de leden van het Rodion Trio met hun muzikale dokterstas middenin de Geneeskruidentuin van De Kruidhof.

‘Maak financieel misbruik onder ouderen bespreekbaar’

BUITENPOST - Vrijdag 15 juni, de dag tegen ouderenmishandeling, werd op het gemeentehuis in Buitenpost een inloopspreekuur gehouden over financieel misbruik bij ouderen. Inwoners en professionals werden door Veilig Thuis Friesland, de gemeente, notaris en de Rabobank geïnformeerd over financieel misbruik en wat je moet doen bij vermoedens hiervan.

Vier Boer & Breakfast geopend in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - ‘Bijzonder, gastvrij genieten bij de boer!’ dat is het uitgangspunt voor het nieuwe concept ‘Boer & Breakfast’. Een initiatief van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) om boerenbedrijven te stimuleren een overnachtingslocatie te starten naast het bedrijf.

Eerste koopzondag Achtkarspelen in augustus

BUITENPOST - Het college van Achtkarspelen wil de Winkeltijdenverordening aanpassen waardoor de winkels op zondag van 13:00 uur tot 18:00 uur open kunnen. “We willen de ondernemers de ruimte geven om zelf een keuze te maken of zij zondags wel of niet hun winkel openen”, aldus wethouder Harjan Bruining. De eerste koopzondag moet plaatsvinden op 5 augustus 2018.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen Vereniging Eigen Huis van start

FRIESLAND - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in de Noordelijke provincies van Nederland. Alle inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de actie.

50.000ste bezoeker Eschertentoonstelling ontvangt originele Escher in Fries Museum

LEEUWARDEN - Iets meer dan een maand na de opening van Escher op reis ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. Julie en Robert Bloemer werden feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. Zij werden in het zonnetje gezet met een echte een prent van Maurits Cornelis Escher.

Een weekendje weg: zorgeloos genieten en energie opdoen, ook voor u!

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen biedt een aantal mantelzorgers van deze gemeente een respijt weekend aan. Iedereen heeft van tijd tot tijd ontspanning nodig. Wanneer u al langere tijd de zorg voor een chronisch zieke partner, kind of ander familielid voor uw rekening neemt, is het nog belangrijker de zorg even los te laten en nieuwe energie op te doen!

Jongvolwassenen hard nodig op de Waddeneilanden

FRIESLAND - In de afgelopen jaren is het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden toegenomen. Ook is door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor de jongeren. De woningmarkt op de Waddeneilanden is echter een belemmering voor jongvolwassenen om zich (weer) op het eiland te vestigen.

Boeren onthullen informatiebord over plas-dras

NOARD-FRYSLÂN - Gert Jan Sijtsma heeft sinds deze week een informatiebord over plas-dras bij zijn boerderij staan. Dit is een initiatief van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Op deze manier willen de boeren uitleggen wat voor effect zo’n plas-drasgebied op weidevogels heeft.

Midsimmermoeting voor inwoners en organisaties Achtkarspelen 

BUITENPOST - Na het succes van vorig jaar, is er ook dit voorjaar een Midsimmermoeting voor inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties en verenigingen uit Achtkarspelen. Iedereen is welkom op woensdag 13 juni van 19.30-22.30 uur in De Kruidhof/Tuincafé in Buitenpost.

Leerlingen school Bochum brengen tegenbezoek aan Lauwers College

BUITENPOST - Zes leerlingen en twee docenten van de Matthias-Claudius-Schule uit Bochum hebben de afgelopen week een tegenbezoek gebracht aan het Lauwers College in Buitenpost. Het werd een uiterst plezierige en leerzame visite met een meerwaarde op vele terreinen.

CDA stelt vragen over dienstverlening en regeldruk

BUITENPOST - In de Leeuwarder Courant verscheen een bericht over de ‘beroerde’ score van Achtkarspelen als het gaat om het mailverkeer van ondernemers met de gemeente. De gemeente scoort een 1,8 op een schaal van 1 tot 10 zo blijkt uit een onderzoek, dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit voorjaar is uitgevoerd.

CDA Achtkarspelen zoekt talent

BUITENPOST - Gezocht: verbinders met het hart op de goede plaats’.  Zaterdagmorgen 23 juni van 10.00-11.30 uur nodigt CDA Achtkarspelen iedereen uit die zich wil inzetten voor de samenleving. Op camping Blauforlaet in Augustinusga is er een bijeenkomst voor iedereen die zijn talent wil inzetten voor de gemeente Achtkarspelen.

Naar een toekomstbestendig zorglandschap in Noordoost Fryslân

REGIO - “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een faillissement met bijbehorende crisis uiteindelijk zorgt voor een nieuwe aanpak van de zorg in een krimpgebied. Dat kon alleen door goede samenwerking tussen gemeenten, De Friesland en de vangnetstichting.”, aldus directeur van De Friesland Zorgverzekeraar, Bert van der Hoek.

BIJzonder concert bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een wel heel bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk dat uitgevoerd wordt bestaat uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland.

Koninklijke onderscheiding voor Corry Helfrich-Hiemstra

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Gerben Gerbrandy heeft dinsdag 5 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Corry Helfrich-Hiemstra (62) uit Surhuisterveen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het 60-jarig bestaan van Korfbalvereniging It Fean te Surhuisterveen.

Brocante markt Spitkeet 

HARKEMA - Van 12 t/m 15 juni wordt er bij De Spitkeet in Harkema een brocante markt gehouden. De markt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er worden allerlei leuke spullen uit grootmoeders tijd verkocht. De verkoop vindt plaats in de grote tent naast de ontvangstruimte het ‘Skieppehok’. De entree is gratis.

Wâldsang Gitaaravondje

BUITENPOST - Akoestische gitaarleerlingen van Rob Nijboer en Egbert Reidinga treden op. Het belooft weer een gevarieerd en gezellig avondje te worden. Gratis entree en iedereen is welkom!

Lezing Alma Huisken: 'Dichter bij de bij'

BUITENPOST - Op donderdagavond 7 juni geeft Alma Huisken een lezing waarmee ze de bezoekers meeneemt in de wereld van de bij. Na ontvangst wordt gestart met een ronde door de tuinen van De Kruidhof. De lezing is er een in een reeks van drie.

Concert Canta Silva en gitaarduo

BURGUM - Canta Silva is het vrouwenkoor van cultuurcentrum de Wâldsang. Het staat onder leiding van docente en dirigente Jannie de Groot. Uitgevoerd worden werken uit de Engelse Renaissance, onder andere van de componisten John Dowland, Thomas Morley en John Gibbons.

Maandag 4 juni landelijk NL-Alert controlebericht

 Op maandag 4 juni 2018 om 12.00 uur verstuurt de overheid een NL-Alert controlebericht in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt weet je zeker dat jouw mobiele telefoon juist is ingesteld.

Natuur- en landbouworganisaties doen uniek natuuraanbod

FRYSLÂN - It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, LTO Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie doen provincie Fryslân het aanbod de Friese natuuropgave op zich te nemen.

Burgemeester Gerbrandy kondigt afscheid aan

BUITENPOST - Gerben Gerbrandy stopt op 14 januari 2019 als burgemeester van Achtkarspelen. Hij gaat met pensioen. Dit liet hij donderdagavond aan de gemeenteraad weten.

Zesde editie van Jumbo Drakenbootfestival Kollum

KOLLUM - Op zaterdag 09 juni 2018 vindt voor de zesde keer in Fryslân de Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace plaats in Kollum. Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, en muziek: een greep uit de elementen die het Drakenbootfestival aantrekkelijk maakt voor deelnemers én toeschouwers. Ieder jaar is het genieten bij het Drakenbootfestival aan de oevers van het Kollumer Kanaal.

Wâldsang cursus: Muziek op Schoot in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Muziek op Schoot is een cursus muziek voor kinderen tussen 8 maanden en 4 jaar. Er zal worden gezongen, gedanst, geluisterd naar prachtige muziek en worden gespeeld op instrumenten. Hierbij doet een (groot)ouder actief mee. Voor een fijn moment samen.

It Koartling organiseert Singer-songwriter Contest

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost heeft een roemruchte geschiedenis als het om popmuziek gaat. Ook anno 2018 biedt het centrum aanstormend en gevestigd talent graag een podium.   Samen met Stichting Friesland Pop organiseert It Koartling op zaterdag 9 juni een van de twee voorrondes van de Friesland Pop Singer-songwriter contest. Dit is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor talentvolle Singer-songwriters.

Bed & Breakfast 'Het Hooihuis' in Kootstertille opent de deuren

KOOTSTERTILLE - Het mooie coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden heeft er een bijzondere slaapgelegenheid bij. Bij melkveebedrijf 'Het Hooihuis' in Kootstertille van Jappie Hooisma en Ingrid van Huizen kan per 28 mei 2018 worden overnacht. Naast de monumentale boerderij aan de rand van Twijzel is een authentiek vuurhuis ingericht als Bed & Breakfast.

Johannes van der Wal wint tweede Fryske Frucht Appeltsje

HARKEMA - Johannes van der Wal uit Burgum is de winnaar van het tweede Fryske Frucht Appeltsje. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen tijdens het Fryske Frucht Bloesemfeest dat werd gehouden in Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet in Harkema.