nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Paasspektakel De Marko's druk bezocht 

BURGUM - Op de zaterdag voor Pasen werd er traditiegetrouw weer gezocht naar Paaseieren op Landgoed Glinstra State in Burgum.

Minder WW-uitkeringen in het voorjaar in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in maart af. Het voorjaar betekent meer werk in horeca, bouw en landbouw. Werkgevers zijn op zoek naar personeel voor het hoogseizoen.  

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

ADVERTORIAL - Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan bistedokter praktyk “Tusken Diken en Feanen"

DROEGEHAM - Mei in moaie groep minsken fan fraksje en bestjoer fan de FNP Achtkarspelen gie it dit kear nei Droegeham. Oan de lândyk hat Frank Roest mei syn dochter Tjitske de bistedokter praktyk “Tusken diken en feanen”.

Praat en denk mee over respijtzorg voor mantelzorgers

BUITENPOST / HURDEGARYP  - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden het belangrijk dat mantelzorgers waardering en ondersteuning krijgen en niet overbelast raken. Zij doen al het nodige. Maar zij kunnen nog veel meer doen. Daarom organiseren zij een Hackathon.

Werkbezoek PvdA afdeling Achtkarspelen aan de Voedselbank

bezoek aan de Voedselbank in Surhuisterveen. In een gepassioneerd betoog schetsten de bestuursleden van de Voedselbank de problematiek in Achtkarspelen.

De Marko's op Koningsdag in Burgum

BURGUM - Ook dit jaar kleurt Burgum op Koningsdag oranje. Traditiegetrouw is er de grote kindervrijmarkt in het centrum. De Marko's laten zich ook horen en zien in hun thuisdorp.

IMF-subsidie voor 20 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân geeft in de eerste periode van dit jaar subsidie aan 20 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna 250.000 euro in de leefbaarheid van deze regio.

Feestelijke herdoop beurtschip Grouw

EARNEWÂLD – Na meer dan twee jaar renovatie van al het ijzerwerk in Drogeham en nu een jaar timmeren en schilderen in Eernewoude is het beurtschip Grouw klaar. Op vrijdag 12 april werd de restauratie van het beurtscheepje Dorp Grouw afgerond met een feestelijke herdoop bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. 

Grote foto expositie op de Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG - Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken.

Presentatieavonden en veldexcursies over boerenlandvogels

REGIO - Welke boerenlandvogels zijn er in de Noardlike Fryske Wâlden te vinden? Hoe zien ze eruit en welk geluid maken zij? Voor geïnteresseerden die hier graag meer over willen weten, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden dit voorjaar twee presentatieavonden en twee veldexcursies.

Zo fris je je huis op na de winter

De natuur wordt wakker, de krokussen zijn boven de grond en het is al terrasweer geweest. De lente hangt duidelijk in de lucht!

Weinig kans op gestolen fiets in Friesland

REGIO - Friesland behoort tot de veiligste provincies als het gaat om fietsendiefstal. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond en beslist.nl, die onderzoek hebben gedaan naar de laatste trends op het gebied van fietsen.

Feestelijke Koningsmarkt bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, organiseert De Kruidhof weer een feestelijke Koningsdagmarkt. De markt is in de Verkooptuin en is net als de tuinen en het IJstijdenmuseum tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.

Tomkes foarlêsfeest winner fan de Simke Kloostermanpriis 2019

TWIZEL - It berneboek Tomkes foarlêsfeest fan de skriuwsters Auck Peanstra (1954-2016) en Riemkje Pitstra en fan yllustrator Luuk Klazenga, is de winner fan de Simke Kloostermanpriis 2019, sa makket it Simke Kloostermanlien bekend.

Ziekenhuis Nij Smellinghe opent haar deuren

DRACHTEN - Zaterdag 13 april 2019 van 10.00 tot 15.00 uur opent het Drachtster ziekenhuis haar deuren. En kan iedereen, jong en oud, kennismaken met het ziekenhuis.

Jeugdfonds Sport Friesland ziet stijging in hulpaanvragen kinderen

REGIO - In Friesland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport Friesland geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen die om financiële redenen niet kunnen sporten.

Start wegwerkzaamheden in Kootstertille

KOOTSTERTILLE - Het riool en de straten Frisostrjitte, Nassauwyk en de Maria Louiseloane in Kootstertille gaan op de schop. Wethouder Max de Haan gaf maandag het startsein voor de werkzaamheden.

Zorginitiatief de Bosk opent haar deuren

HARKEMA / DROGEHAM - Op dinsdag 16 april opent Zorginitiatief de Bosk haar deuren. Tijdens deze dag laten de medewerkers u graag zien wat zij allemaal doen. U bent van 11.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de hoofdlocatie aan de Bosk 6 in Harkema en het Trainingshuis aan de Master Hoeksmawei 7 in Drogeham. 

Actrice Anke Bijlsma presenteert Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Anke Bijlsma presenteert dit jaar het Spavo Spring Concert. Dat wordt op zaterdag 13 april georganiseerd in Surhuisterveen. Anke is geen onbekende bij het concert. Met regelmaat leidde ze het publiek door de muzikale lente-avond, zo ook deze keer.

Bouw woningen sportcomplex Twijzel kan beginnen

TWIJZEL - ‘We kunnen los in Twijzel’, zei wethouder Jouke Spoelstra toen hij samen met directeur bestuurder Riekele T. Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) de overeenkomst ondertekende voor twee twee-onder-een-kapwoningen op het sportcomplex in Twijzel.

Uilenpalen geplaatst langs Centrale As

REGIO - Langs de Centrale As tussen Dokkum en de Westereen zijn deze week ruim 100 uilenpalen neergezet. Daarnaast zijn op de hectometerbordjes rollers aangebracht. Deze rollers zorgen ervoor dat uilen niet meer op de hectometerbordjes kunnen zitten.

Inschrijving Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend

REGIO - De inschrijving voor de Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend. Ondernemers uit Drenthe, Friesland en Groningen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor deze uitdagende wedstrijd.

Culturele expositie "Pronk út de Wâlden" in gemeentehuis

BUITENPOST -  In vroegere tijden kon je aan de kleding al zien waar iemand vandaan kwam. Iedere streek had zijn eigen dracht. Vanaf 9 april is er in het gemeentehuis te Buitenpost een tentoonstelling over dracht uit de Noardlike Fryske Wâlden. 

Inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane

BOELENSLOANE - Landschapsbeheer Friesland, Gemeente Achtkarspelen en Stichting Wrâldfrucht hebben vanmorgen meer dan 200 inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane.

Huis van de maand april

DE WESTEREEN - Aan een niet doorgaande weg en aan vaarwater gelegen, voorzien van eigen aanlegplek, staat deze vrijstaande woning met aangebouwde serre en vrijstaande geïsoleerde garage. Klik snel verder voor meer informatie.

De Kruidhof opent nieuw seizoen met kunst van Kienhout in tuinen

BUITENPOST - Op dinsdag 2 april 2019 openen De Kruidhof hortus van Fryslân en het IJstijdenmuseum haar deuren weer voor publiek. Na een druk jaar rondom Leeuwarden-Fryslân 2018 is er deze winter volop aandacht geweest voor het vernieuwen van de tuinen. Daarnaast exposeert Gerard Dijkstra met oeroude kunstwerken van Kienhout.

Culto Lauwers College: een mooi avondje uit

BUITENPOST - De locatie Buitenpost van het Lauwers College maakt zich op voor de derde editie van het culturele festijn Culto. De aula van de scholengemeenschap aan De Hoefslag staat woensdagavond 10 april bol van toneel, muziek en dans.

Negenhonderd kinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel op de gezonde tour

SURHUISTERVEEN - In aanloop naar de Healthy Ageing Tour-etappe in Surhuisterveen op 11 april, zijn 900 basisschoolkinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helemaal in de gezonde stemming.

ANWB: pak onveiligste provinciale wegen snel aan

REGIO - De ANWB vraagt aan de nieuwe provinciaal bestuur om de veiligheid van de risicovolle wegen met een hoge ongevallenscore snel te verbeteren. Welke wegen of wegtrajecten dat zijn, heeft de ANWB inzichtelijk gemaakt voor de provincie.

Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg

BURGUM / BUITENPOST - Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een nieuw beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld. Met dit kader zetten de colleges in op het leveren van goede en betaalbare zorg- en ondersteuning dichtbij hun inwoners.

Partij van de Arbeid Achtkarspelen kiest nieuwe voorzitter

AUGUSTINUSGA - Op maandag 25 maart 2019 hield de afdeling Achtkarspelen van de PvdA in Augustinusga haar voorgeschreven voorjaarsvergadering. Naast leden waren ook andere belangstellende welkom.

Boeren lassen rustperiode in voor groei aantal weidevogels

REGIO - Om de groei van het aantal weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs te vergroten, nemen ruim 180 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân een aantal maatregelen.

Betrokkenheid inwoners Gerkesklooster Stroobos onverminderd groot

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - Dat het Tweelingdorp zeer betrokken inwoners heeft werd afgelopen week bevestigd tijdens de algemene ledenvergadering van de Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos. De grote zaal van dorpshuis Rehoboth zat bomvol.

Albert de Vries en Jolanda Poortinga gasten in Grand Café Buitenpost 

BUITENPOST - Op vrijdag 5 april is alweer de vierde editie van het Grand Café Buitenpost in de Schakel, Voorstraat 15. Gasten zijn de Buitenposters Albert de Vries en Jolanda Poortinga.

Dagbesteding 3Zorg Daniël reikt eerste praktijkverklaring uit

HARKEMA - Op dinsdag 26 maart is aan Martine Helmus, cliënt dagbesteding bij 3Zorg Daniël ‘Oan ’t Wurk’, de praktijkverklaring ‘Assistent, horeca, voeding of voedingsindustrie’ uitgereikt.

Dagelijks nieuwsblok van Omrop Fryslân op NPO 2

REGIO - Drie regionale omroepen, waaronder Omrop Fryslân, en de NPO beginnen 1 april met een proef met een regioblok. Daarbij is in hun regio een 5 minuten durend regiojournaal te zien is op NPO 2.

Gerkesklooster-Stroobos blijft eigen groenonderhoud doen

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - Gerkesklooster-Stroobos blijft het groenonderhoud in het dorp zelf doen. Maandag 25 maart tekenden de gemeente Achtkarspelen en stichting Groen Gerkesklooster-Stroobos hiervoor een overeenkomst voor twee jaar met een vervolgoptie voor nog twee jaar.

Volop actie tijdens ouder en kind sporten

SURHUISTERVEEN - Wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen had het er vrijdagmorgen maar druk mee. In een volle Surventohal in Surhuisterveen kwam de wethouder in actie tijdens het ouder en kind sporten.

Week van de mantelzorg: vraag om hulp

REGIO - Een op de drie mensen geeft mantelzorg. Een partner die ziek is, of de buurman helpen met boodschappen omdat hij moeilijk uit huis komt: het zijn allemaal vormen van mantelzorg.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Bijkon yn De Harkema

HARKEMA - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen hat koartlyn op wurkbesite west by Bijkon stiel-en systeembou b.v. yn De Harkema. De FNP’ers waarden hertlik ûntfongen troch de algemien direkteur fan Bijkon  dhr. Wiep v/d Bij. 

De 'WeetIkVeel-dag': Evenement voor mensen die 'niet zo goed weten wat ze willen'

STROOBOS - Vrijdag 12 april kan iedereen deelnemen aan de 'WeetIkVeel-dag'; een Inspiratie-DoeDag voor mensen vol idealen en/of talenten die 'niet zo goed weten wat ze willen' en mensen die weten wat ze willen maar vervolgens vastlopen.

Wethouder in beweging tijdens fittest met ouderen

SURHUISTERVEEN - ‘Kom in beweging!’, riep wethouder Jouke Spoelstra donderdag 21 maart tijdens de eerste fittest in de Surventohal in Surhuisterveen. En de groep aanwezige ouderen kwamen in actie.

Rinus Buising verlaat fractie GBA

BUITENPOST - Met ingang van donderdag 21 maart 2019 heeft Rinus Buising de fractie van Gemeentebelangen Achtkarspelen vaarwel gezegd. Hij behoudt zijn raadszetel in de gemeenteraad van Achtkarspelen en gaat als zelfstandig raadslid verder.

Zorg biedt veel kansen op werk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen voor werkzoekenden die de overstap naar de zorg willen maken. Vooral als verzorgende ig en verpleegkundige. 

Voorlopige uitslag verkiezingen Wetterskip Fryslân

LEEUWARDEN - Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen 21 maart tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

Eerste Alzheimer Café Achtkarspelen is een feit

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 19 maart werd het eerste Alzheimer Café Achtkarspelen gehouden. In de Dikke Draai in Surhuisterveen werden de vijftig aanwezigen geïnformeerd over het doel en de opzet van het Alzheimer Café en konden zij met elkaar en de vrijwilligers kennis maken.

Racoon schittert op Admiraliteitsdagen 2019

DOKKUM - De Zeeuwse band Racoon schittert op het podium van de Admiraliteitsdagen van 2019. Dat is maandagavond bekend gemaakt in een bijeenkomst van hoofd- en cosponsoren van de Admiraliteitsdagen. Racoon treedt op zaterdagavond 7 september op, op het hoofdpodium op de Zijl.

Zee vol garnalen!

LAUWERSOOG – Op zaterdag 11 mei 2019 vindt weer op de haven van Lauwersoog de Dag van de Garnaal plaats. Deze dag wordt georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog. Centraal staat deze dag de garnalen en de visserij.

CDA: behoud streekziekenhuizen essentieel voor leefbaarheid provincie

REGIO – Ruim 80 procent van de Friese inwoners vindt dat streekziekenhuizen koste wat kost behouden moeten blijven. De toegankelijkheid van zorg in de buurt wordt als essentieel gezien voor de leefbaarheid van een regio. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in samenwerking met het CDA.

Scholieren tonen zich aanpakkers bij LC-doet

SURHUISTERVEEN/BUITENPOST - Het Lauwers College kan terugkijken op een geslaagde tweede editie van LC-doet. De leerlingen hebben goed gewerkt, zo viel alom op de diverse locaties te beluisteren. ,,Ze weten van aanpakken.”

Vijfde editie Kids2Kids kinderbeurs Buitenpost

BUITENPOST - Zaterdag 13 april vindt de vijfde editie van de Kids2Kids kinderbeurs plaats. Tweedehands kinderkleding en speelgoed wordt deze dag verkocht tegen leuke prijzen.

Tentoonstelling C.B.S. de Fontein trekt veel bezoekers

BUITENPOST - Afgelopen weken stond G.B.S de Fontein te Buitenpost in het teken van het thema Kunst. De kinderen waren op verschillende manieren creatief bezig met onder andere kunstenaars en door workshops.

Dag van de 1000 voorbeelden in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - Op donderdag 14 maart, de Dag van de 1000 Voorbeelden, bezocht Regionaal WERKbedrijf Fryslân Werkt! 200 ondernemers in de provincie die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werden maar liefst 38 bedrijven bezocht! 

Inzet gemaal De Heining voor waterafvoer Friese wateren

REGIO - Wetterskip Fryslân zet vandaag, donderdag 14 maart, voor het eerst het visvriendelijke gemaal De Heining aan.  Door de vele regen van de afgelopen dagen staat het water in de Friese boezem (alle meren en vaarten) gemiddeld 10 centimeter boven het streefpeil.

Achtkarspelen stijgt naar tweede plek ranglijst MKB-Vriendelijkste gemeente van Friesland

BUITENPOST - Woensdag 13 maart werd bekendgemaakt dat Tytsjerksteradiel als MKB vriendelijkste gemeente 2019 van Friesland uit de bus is gekomen. Achtkarspelen eindigde op de tweede plaats.

Eerste kievitsei Achtkarspelen gevonden

GERKESKLOOSTER - Enno van der Kooi uit Twijzelerheide heeft woensdag 13 maart het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden. Hij vond het ei om 9.00 uur nabij de Monnikeweg in Gerkesklooster.

Tytsjerksteradiel opnieuw MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Fryslân

BURGUM  - Tytsjerksteradiel is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Fryslân. Burgemeester Jeroen Gebben ontving de prijs vandaag uit handen van Trudie Timmerman, voorzitter MKB Friesland.

Meidoornhaag als cultuurhistorisch landschapselement op prominente plek terug in Eastermar

EASTERMAR - Gister zijn onder leiding van Landschapsbeheer Friesland een 10-tal MBO-studenten van het Nordwin College uit Leeuwarden en Buitenpost druk aan de slag geweest om een 500 meter lange meidoornhaag aan te leggen in Eastermar.

De Spitkeet zoekt vrijwilligers voor grote schoonmaak

HARKEMA - Op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart wordt er weer grote schoonmaak bij De Spitkeet gehouden. Dit alles in het kader van NL doet. 

Gebiedsontwikkeling in Reahel-West en Twizelermieden klaar

TWIZELERMIEDEN / REAHEL-WEST - Meer ruimte voor water, natuur en recreatie in de Twizelermieden en Reahel-West. De gebiedsontwikkeling in deze delen van het Miedengebied is klaar en werd feestelijk opgeleverd op vrijdag 8 maart.

Friesland: 63% meer inbraken in 2019

REGIO - In januari en februari van 2019 werd er in Friesland al 251 keer ingebroken. Een toename van 63% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: toen vonden er slechts 154 inbraken plaats.

Vrijwilligers in actie tijdens NL DOET bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op zaterdag 16 maart 2019 staat de landelijke vrijwilligerswerkdag van NL DOET bij De Kruidhof in het teken van de start van het nieuwe tuinseizoen.

Leerlingen presenteren profielwerkstuk op Nordwin College

BUITENPOST - Op dinsdag 5 maart presenteerden 35 GL/TL leerlingen uit klas 4 hun profielwerkstuk. Veel leerlingen hadden een presentatie gemaakt over een opleiding welke zij na het VMBO willen gaan volgen. De presentatie is een verplicht onderdeel van de opleiding en moet met een voldoende of een goed worden afgesloten.

FNV Senioren nu ook actief in Achtkarspelen en Smallingerland

BUITENPOST / DRACHTEN - De senioren binnen de FNV zijn vanaf nu ook in Achtkarspelen en Smallingerland actief. Als één van de grootste seniorenbond in Nederland wil FNV senioren voorlichting geven over belangrijke zaken.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 16 en 29 maart, 6 en 20 april en vervolgens twee keer per maand in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, Eringalaan 8.

Commissaris van de Koning bezoekt Achtkarspelen

HARKEMA - Achtkarspelen scoort hoog in het vinden van werk voor statushouders in de gemeente. Reden voor commissaris van de Koning Arno Brok om een werkbezoek te brengen aan Achtkarspelen en zich te laten informeren over de werkwijze van de gemeente en de ervaringen van statushouders te horen.

Groen, groener, groenst: inspirerende avond over tuinen

FEANWÂLDEN -  Hoe eenvoudig en leuk het is om de eigen omgeving tot een verbindende groene ruimte te maken, laten Jan Willem Zwart van de Kruidhof en Greetje Cnossen van het Nordwin College zien. Zij geven tijdens een inspirerende avond tal van voorbeelden en praktische tips om onze omgeving aantrekkelijker te maken.

Wurkbesite FNP Fryslân oan biologyske buorkerij Marinus

TWIZEL - In delegaasje fan bestjoer en Steatefraksje fan FNP Fryslân mei dêrneist ek leden fan de fraksje fan FNP Achtkarspelen is sneon 2 maart op wurkbesite west by de biologyske buorkerij fan de famylje Marinus yn Twizel.

Lezing: De Mieden, lânskip yn de noardlike Fryske Wâlden

BUITENPOST - Jakob Hanenburg, werkzaam bij Staatsbosbeheer, vertelt over de flora en fauna, de landschappelijke processen en over het beheer nu en in het verleden van de Noardlike Fryske Wâlden.

€ 5.000 foar oanskaf Fryske berne- en jeugdboeken

BÛTENPOST - Yn it ramt fan it Frysk taalbelied hat de gemeente Achtkarspelen besletten om foar de oanskaf fan Fryske berne- en jeugdboeken € 5.000 beskikber te stellen foar it foarskoalsk, primêr en fuortset ûnderwiis.

Locatie nieuwe zwembad in Buitenpost bekend

BUITENPOST - Het nieuwe zwembad van Buitenpost komt op het parkeerterrein naast het huidige zwembad. Dat is afgelopen donderdag door het college van B&W bekendgemaakt. Voor deze locatie was medewerking van Texaco Veenstra nodig.

Glasvezelproject in Achtkarspelen van start

BOELENSLAAN - Op vrijdag 1 maart hebben wethouder Harjan Bruining en Niek Geelhoed van Kabelnoord in Boelenslaan de schep in de grond gezet. Hiermee zijn de graafwerkzaamheden voor het glasvezelproject in het buitengebied van Achtkarspelen symbolisch van start gegaan.

Grote voorjaarsschoonmaak in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Op zaterdag 9 maart organiseren Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie een grote schoonmaakactie in Nationaal Park Lauwersmeer. Help jij ook mee? 

Ontmoetingsavond voor jongvolwassenen met autisme bij De 4 Elementen

STROOBOS - De 4 Elementen organiseert vrijdag 15 maart een ontmoetingsavond voor (jong)volwassenen die op zoek zijn naar een partner of vrienden maar het moeilijk vinden om contact te leggen. Geïnteresseerden kunnen zich voor maandag 11 maart aanmelden via info@de4elementen.nl.

Kunst aan Huis Route Lauwersland "BuitensteBinnen"

NOORDOOST FRIESLAND - In de weekenden 9-10 en 16-17 maart vindt de 28e Open Atelierroute plaats in het Lauwersland: Noordwest Groningen en Noordoost Friesland. De vierentwintig deelnemende kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema van deze Kunstroute: "BuitensteBinnen".

Huis van de maand maart

SURHUISTERVEEN - Deze karakteristieke woning met inpandige garage staat op een ruime kavel van 578 m2, gelegen in een mooie, ruim opgezette en kindvriendelijke woonwijk aan de rand van Surhuisterveen. De woning is gebouwd in 1997 en de woning is geheel geïsoleerd.

Religieuze kunst in Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - De Oosters-orthodoxe kerk kent een iconentraditie die al bestaat sinds de vroege eeuwen van het christendom. Een twintigtal iconen uit Rusland, Bulgarije en Griekenland, afkomstig uit particulier bezit, zal worden samengebracht in de Gereformeerde Kerk van Twijzelerheide.

't Stationnetje in Hurdegaryp: een plek voor jongeren

HURDEGARYP - Met ingang van januari 2019 is het KEaRN-project ’t Stationnetje in Hurdegaryp van start gegaan. ’t Stationnetje is gevestigd in het stationsgebouw van Hurdegaryp en is een plek voor jongeren tussen de 14 en 30 jaar woonachtig in de gemeente Tytsjerksteradiel of Achtkarspelen.

Wetterskip Fryslân investeert in versterking Lauwersmeerdijk

REGIO - Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân stelde op dinsdag 26 februari € 26,6 miljoen beschikbaar voor de versterking van de Lauwersmeerdijk. Ruim 4 kilometer asfaltbekleding van de Lauwersmeerdijk voldoet niet aan de veiligheidseisen.

Dubbele records tijdens ‘Help pake en beppe de vakantie door!’

REGIO - Museumfederatie Fryslân en deelnemende instellingen kijken terug op een geweldige 18e editie van ‘Help pake en beppe de vakantie door!’ Een recordaantal instellingen (42!) opende hun deuren en organiseerden leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

‘Vrijwilligers Academie onmisbaar in huidige tijd’

REGIO - Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar in de Nederlandse maatschappij. Ze zorgen voor naasten, een bloeiend verenigingsleven en organiseren tal van activiteiten en evenementen. Tegelijkertijd worden wet- en regelgeving strenger en stellen we hogere eisen aan de mensen die het werk doen.

Merkus Houtbouw ontvangt MVO Vignet

BUITENPOST - Op maandag 25 februari heeft de heer Jan Merkus, van Merkus Houtbouw in Buitenpost uit handen van wethouder Harjan Bruining het MVO Vignet Achtkarspelen ontvangen. Merkus Houtbouw heeft acht werknemers waarvan drie met een afstand tot de arbeidsmarkt.

CDA: meevaller netbeheerder gebruiken voor aansluiting Friese zonneparken

LEEUWARDEN – Fries CDA lijsttrekker Sander de Rouwe wil dat de dividendmeevaller van netbeheerder Alliander ingezet wordt voor de Friese versterking van de energie infrastructuur. Eerder deze week noemde Alliander topvrouw Ingrid Thijssen het “te dunne” Friese elektriciteitsnet de bottleneck voor bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.

Demonstratie houtsnijden in gemeentehuis Buitenpost

BUITENPOST - In aanvulling op de lopende expositie organiseert de Keunstkrite een lezing met demonstratie houtsnijden. Beeldend kunstenaar en docent Marjolein Terwindt-Wetterauw geeft met behulp van allerlei materiaal uitleg bij haar houtsneden die tot 29 maart te zien zijn in het gemeentehuis te Buitenpost.

Onderzoek zeldzame Noordzeeziekte gestart dankzij medeleven en samenwerking

Op donderdag 28 februari is het Zeldzameziektendag (International Rare Disease Day). Voor veel zeldzame ziekten ligt het onderzoeksgeld niet voor het oprapen. Als kleine stichting nam Stichting Noordzeeziekte daarom zelf het heft in handen en zamelde geld in zodat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoek kan doen naar de zeldzame Noordzeeziekte.

34.000 Friese jongeren krijgen oproep voor vaccinatie tegen meningokokkenziekte

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 34.000 jongeren op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Alle Friese gemeenten ondersteunen bij de operationele uitvoering.

Samen met andere jongeren de natuur beleven?

LAUWERSOOG - In Nationaal Park Lauwersmeer is een leuke en enthousiaste groep Junior Rangers actief. Deze jongeren zijn de ambassadeurs van dit prachtige gebied. Maandelijks gaan ze samen op pad: leren, ontdekken en doen rondom het Lauwersmeer.

Verhalen van mantelzorgers: theaterlunch in de Kruidhof

BUITENPOST - Mantelzorgers met een verhalenvoorstelling in het zonnetje zetten inclusief een heerlijke lunch? Dat kan op zondag 10 maart in De Kruidhof in Buitenpost. Stichting het Behouden Huis organiseert de theaterlunch 'verhalen van mantelzorgers' speciaal voor mantelzorgers en hun naaste familie.

Toenemende bespaarprikkels op Lauwers College

BUITENPOST - Het klimaat krijgt een steeds prominentere plek op scholengemeenschap Lauwers College. Voor de leerlingen is bij de milieu- en energievraagstukken een actieve rol weggelegd. ,,Het gaat om hún toekomst.”

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Dalstra reizen

SURHÚSTERFEAN - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen is moandei 11 febrewaris op wurkbesite west by de fa. Dalstra Reizen yn Surhústerfean.

In je Uppie: themagesprek over spijt in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Op 28 februari organiseert KEaRN in samenwerking met UP! een In je Uppie gesprek in Surhuisterveen. Het thema van de middag is spijt.

Ontdek Lauwersnest in de voorjaarvakantie

LAUWERSOOG - Het vernieuwde Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer is vanaf zaterdag 16 februari weer open. In de voorjaarsvakantie van 16 t/m 24 februari zijn er elke dag speciale activiteiten voor jong en oud. De toegang tot het activiteitencentrum is gratis.

Ook de Spitkeet doet mee aan: “Help pake en beppe de vakantie door!”

HARKEMA - In de voorjaarsvakantie is er een superleuke nieuwe editie van “Help Pake & Beppe De Vakantie door”! Het thema van 2019 is 'Lekker ite, neat weismite' oftewel 'Lekker eten, niks weggooien'.

Bouw van 16 woningen in Buitenpost kan starten

BUITENPOST - Met het zetten van een handtekening door wethouder Jouke Spoelstra en directeur Riekele Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) is de herontwikkeling van De Lits in Buitenpost een feit. Op de locatie worden 16 woningen gebouwd.

Opnieuw live beelden van een havik en zeearend

REGIO - Ook dit jaar maken Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea het weer mogelijk om de perikelen tussen een zeearend en een havik live te volgen via een webcam. Vorig jaar beleefden natuurliefhebbers voor het eerst de strijd tussen de beide roofvogels op hun nest in Nationaal Park de Alde Feanen.

Boeren helpen weidevogels met plasdras

REGIO - Om weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs en watervogels meer voedsel te geven en ervoor te zorgen dat ze rustig kunnen broeden, zetten 40 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân hun plasdrasgebieden deze week onder water. Daarbij stellen ze het maaien uit totdat aanwezige kuikens vliegvlug zijn (uitvliegen).

Steven de Jong en Syb van der Ploeg zoeken een kleine Salomon

KOLLUM - Voor de spektakelvoorstelling Salomon, het Kollumer Oproer, in juli dit jaar, is de organisatie op zoek naar een kleine Salomon. Syb van der Ploeg speelt in het stuk de rol van de volwassen Salomon, maar er worden nog kandidaten gezocht voor de jonge Salomon.

Rekôroantal Fryske berneboeken

TWIZEL – Yn jierren binne der net safolle boeken yn de beneaming kommen foar de Simke Kloostermanpriis, de trijejierlikse berneboekepriis foar oarspronklik Frysk wurk. Mar leafst 40 boeken steane op de list, rom in tredde mear as de foargeande jierren.

CDA op werkbezoek naar VDM in Drogeham

DROGEHAM - De gemeenten  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken aan een nieuwe woonvisie. Voor de beide CDA fracties een reden om er samen op uit om informatie te verzamelen over wonen en de woningmarkt. Bij het bedrijf VDM in Drogeham waren de fracties welkom.