nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik

KOLLUM/REGIO - Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik De Stichting BoodschappenPlusBus de Lauwers uit Kollum neemt vrijdag 24 januari een tweede nieuwe bus in gebruik. De PlusBus biedt uitstapjes in binnen en buitenland aan mensen van 55 jaar en ouder. Een groeiend aantal mensen maakt daar gebruik van. Het bestuur van de PlusBus is trots op het in gebruik nemen van de nieuwe bus. ‘Een kroon op het werk van heel veel vrijwilligers,’ aldus voorzitter Margreet Jonker.

H&I Surhuisterveen enthousiast over plan modernisering centrum

SURHUISTERVEEN - Het centrum van Surhuisterveen wordt gemoderniseerd. De plannen voor een reconstructie van het centrum zijn in een afrondende fase en ondernemersvereniging H&I Surhuisterveen kijkt enthousiast naar de herinrichtingsplannen in het dorp. De Handels- en Industrieclub is blij en verheugd dat het centrum een nieuwe ‘look’ krijgt.

Hoe zit het met RTV De Wâlden?

BURGUM/BUITENPOST - ‘RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’ maakten we vorige week bekend. ‘De dagen erop hebben we ontzettend positieve reacties en aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers mogen ontvangen maar ook enkele vragen.’, laat het bestuur van de aspirant-omroep weten.

'Circulaire economie: landbouwregio's in Europa willen leren van Noordoost Friesland'  

REGIO - De overgang naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden, vergt lokaal maatwerk. Vijf Europese regio's zijn daarom het project 'Color Circle' begonnen waarin zij van elkaar willen leren hoe tot duurzame oplossingen te komen en daarbij een voorbeeld te zijn voor andere regio's. Noordoost Friesland is met het project 'Fjildlab' zo'n voorbeeld.

Kaartverkoop musical Mozes start 1 februari bij Dropshop Liquorice

BUITENPOST - Op 1 februari 2020 start de kaartverkoop van kaarten voor de musical Mozes. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Dropshop Liquorice, Kerkstraat 72 in Buitenpost en kosten € 15,- voor volwassenen en € 10,- voor kinderen t/m 12 jaar. Dat is inclusief een consumptie. 

Vuurwerkclub in overleg met Christen Unie Achtkarspelen

KOOTSTERTILLE - 'Wij zien overal berichten van de CU Achtkarspelen verschijnen met nieuws van onze vuurwerkshow te Kootstertille. Wij als organisatie hebben deze show niet met deze insteek opgezet en voor ons werkt dit niet', laat de organisatie weten aan RTV De Wâlden. De Christen Unie wil met een motie bereiken dat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling  voorbehouden wordt aan vuurwerkclubs. 

Christen Unie Achtkarspelen pleit voor vuurwerkclubs

De Christen Unie Achtkarspelen gaat voor een veilige jaarwisseling waar mensen bij elkaar worden gebracht. Kootstertille heeft volgens de partij afgelopen jaarwisseling laten zien dat dit een groot succes kan zijn. De tijd is rijp voor verandering.

Mopperen met eend tijdens Nationale Voorleesdagen

BUITENPOST - Poppentheater Inkipinki uit Heerenveen komt in januari en februari, tijdens de Nationale Voorleesdagen, naar de vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân met de kindertheatervoorstelling Moppereend.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel nemen uit voorzorg maatregelen met Citrix server

BUITENPOST/BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben donderdagavond 16 januari uit voorzorg besloten de Citrix server voor bepaalde externe locaties uit te schakelen.

Record opbrengst Douwe Egberts punten voor Voedselbank Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - In de afgelopen decembermaand zijn er op 15 verschillende inzamelpunten in de gemeente Achtkarspelen Douwe Egberts punten ingezameld voor de Voedselbank in Achtkarspelen.

Jeugd Krite-Theater Buitenpost speelt "Renée"

BUITENPOST - Op zaterdagavond 25 januari presenteert de jeugd, samen met twee oudere spelers,  het verhaal van Renée. Dit allemaal in The Point te Buitenpost. Aanvang 20.00 uur.

Schriftelijke vragen GBA inzake huishoudelijke hulp

BUITENPOST - In de uitzending van 1Vandaag van woensdag 8 januari 2020 was te zien dat de aanvraag huishoudelijke hulp bij gemeenten (Wmo) sterk is gestegen. Het onderzoek is verricht in 149 gemeenten in samenwerking met de VNG.

What about tomorrow?

SURHUISTERVEEN - Hoe geef je je geloof vorm? Hoe doe je dat als je met veel niet-christenen omgaat?

De Wâldsang spetterend het nieuwe jaar in

SURHUISTERVEEN – Op afgelopen zaterdag 11 januari heeft Brassband De Wâldsang weer van haar laten horen in het traditionele Nieuwjaarsconcert, in de Flambou te Surhuisterveen. Speciale gast op deze avond was Tim Douwsma. Het was een spetterend concert, met een gevarieerd programma.

RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden

BURGUM- BUITENPOST -  ‘Wij willen dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’, zeggen de initiatiefnemers. Het bestuur heeft onlangs een aanvraag ingediend voor de uitzendlicentie voor lokale omroep in zowel de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Scholieren Lauwers College voelen zich prettig met GO!

GRIJPSKERK - De leerlingen zitten lekker in hun vel, de resultaten zijn goed en er is sprake van een prima onderlinge sfeer. De uitdagende onderwijsmethode GO! werpt op allerhande fronten vruchten af op het Lauwers College in Grijpskerk. ,,Al die aandacht en het vertrouwen dat de kinderen krijgen; het is zeer waardevol.”

Stap jij bij Post Buitenpost in?

BUITENPOST - Brandweerpost Buitenpost is op zoek naar nieuwe collega’s die als vrijwilliger aan de slag willen. Lijkt het jou leuk om je bij deze ploeg aan te sluiten? Maar heb je informatie nodig om je keus te maken?

Lauwers College ‘goed bezig’ met overstap mavo-havo

BUITENPOST - De scholieren stellen de extra begeleiding op prijs en het @havo-programma werpt z’n vruchten af. Ook heeft het Lauwers College subsidie van het Rijk gekregen voor haar investering in een betere doorstroom van mavo-leerlingen naar de havo. ,,Daar zijn we erg blij mee. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Jaarlijkse inspectie waterkeringen Wetterskip Fryslân van start

REGIO - Wetterskip Fryslân is gestart met de jaarlijkse inspectie van de waterkeringen in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap controleren in januari en februari te voet 3.200 kilometer aan keringen in het werkgebied.

Hengstenkeuring live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Jehannes 484, Tsjalle 454 en Jurre 495, de echte liefhebber weet al waar dit over gaat. Zij en andere kampioenen schitteren deze hele week bij Omrop Fryslân.

Willem Schoorstra te gast bij Literair Café Buitenpost

BUITENPOST - Op vrijdag 17 januari is de Friese schrijver Willem Schoorstra te gast in het Literair Café in Buitenpost. Presentatrice Fettsje Boorsma gaat een diepte-interview aan over zijn werk en zijn leven.   

Paul Baloche en Kees Kraayenoord op Strandheem Festival 2020

OPENDE - De afgelopen jaren is het Strandheem Festival uitgegroeid tot één van de grootste christelijke festivals van Nederland. De editie van 2020 belooft nu al memorabel te worden.

VV Buitenpost verder met trainer Jasper Bouma en assistent Wietse van der Veen

BUITENPOST - VV Buitenpost heeft de contracten met hoofdtrainer Jasper Bouma en assistent-trainer Wietse van der Veen met een jaar verlengd. Dat nieuws werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Blauwkes.

Wederom veel ernstige vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn bijna 1.300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarvan 385 op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis en naar schatting 900 met lichtere verwondingen op een huisartsenpost (HAP).

Wethouder zet 65-plussers in beweging

BUITENPOST - Ruim 100 inwoners van 65 jaar en ouder namen vandaag deel aan een fittest in de Houtmoune in Buitenpost. Met het project ‘Kom in beweging!’ wil de gemeente Achtkarspelen het sporten en bewegen stimuleren bij deze groep.

Tim Douwsma te gast bij Brassband De Wâldsang

SURHUISTERVEEN – Brassband De Wâldsang zal op zaterdag 11 januari a.s. weer haar muzikale klanken laten horen in haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Dit jaar mag De Wâldsang samen met niemand minder dan Tim Douwsma optreden. Het concert vindt plaats in de Flambou te Surhuisterveen en begint om 20:00 uur.

Inzet hulpdiensten tijdens Oud & Nieuw

REGIO - In dit artikel geeft de Veiligheidsregio Fryslân namens de geneeskundige diensten (Friese ziekenhuizen, ambulancediensten en Dokterswacht) en Brandweer Fryslân een beeld van het verloop van Oud & Nieuw 2019 / 2020.

Welkom Dienst met Gilbert Thera & Sharon Kips

SURHUISTERVEEN - Op zondag 12 januari is in De Flambou, Groningerstraat 40 te Surhuisterveen de eerste Welkom Dienst van het nieuwe jaar. De spreker is Gilbert Thera en de muziek wordt verzorgd door Sharon Kips en band.

Jaarwisseling Noord-Nederland kenmerkt zich door mist

REGIO - De jaarwisseling in Noord-Nederland wordt dit jaar gekenmerkt door de dichte en verraderlijke mist. Het KNMI gaf vanwege het zeer beperkte zicht code rood af voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Gevangen in Friesland door de jaren heen

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 14 januari houdt de heer Willem Helfrich een lezing over ‘gevangenen in Friesland door de jaren heen’. De heer Helfrich heeft lange tijd als gevangenisbewaarder in de Blokhuispoort in Leeuwarden gewerkt.

256.087 Friezen vulden tot begin december hun keuze in op donorregister.nl

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 256.087 Friezen vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 3.376 in november.

Aantal vuurwerk misdrijven afgelopen jaar licht gedaald

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 739 strafbare feiten met vuurwerk gepleegd, die door de politie als vuurwerk misdrijven werden geregistreerd. Dit waren er 5 procent minder dan in 2017.

Burgemeester Oebele Brouwer pleit voor veilig carbidschieten

ACHTKARSPELEN - Op het Wyldpaed Oast in Twijzelerheide staan de melkbussen al klaar. Voor Bartele van der Veen uit Twijzelerheide wordt het de 25e keer dat hij op oudejaarsdag samen met zijn zoons en een groep kameraden gaat carbidschieten.

Aantal WW-uitkeringen ongeveer gelijk in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen nam in Friesland in november af. Ook in het afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een WW-uitkering in Friesland.

De Fryske top 100 op oudejaarsdag: iedereen is welkom

REGIO - Publiek is dit jaar van harte welkom bij de uitzending van de Fryske top 100 op oudejaarsdag. Die wordt daarom uitgezonden van 6.00 uur 's ochtends tot en met 18.00 uur 's avonds. In het nieuwe concept worden natuurlijk de 100 mooiste Friese platen gedraaid, maar kijkt Omrop Fryslân ook terug op het afgelopen jaar.

Fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen

ACHTKARSPELEN - Vrijdag 20 december zijn weer meerdere fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen. Wethouder Margreet Jonker deed een ronde langs 10 bedrijven en organisaties in de gemeente die fairtrade producten gebruiken of verkopen en overhandigde een certificaat.

Spandoeken informeren publiek over kapwerkzaamheden

REGIO - Omwonenden en voorbijgangers schrikken soms als ze zien dat er zoveel bomen tegelijk worden gekapt. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde eindkap. Men denkt dan dat het om illegale werkzaamheden gaat en bellen dan de gemeente of het bureau van de Noardlike Fryske Wâlden.

Douwe Hooglandprijs voor vrijwilliger Pyt van de Polder

REGIO - Vrijwilliger Pyt van de Polder van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft de Douwe Hooglandprijs 2019 gewonnen.

Ruim vier ton voor actie ‘Geef gas met Energie!’

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan huiseigenaren helpen om energie te besparen en zo bijdragen aan de CO2-reductie. De gemeenten krijgen € 425.000 van het rijk voor de actie ‘Geef gas met Energie!’.

RTV NOF doet mee aan landelijke pilot professionalisering

DE WESTEREEN - Streekomroep RTV NOF (Noardeast-Fryslân en Dantumadiel) mag meedoen aan een proef om te onderzoeken hoe lokale omroepen zouden kunnen professionaliseren. Dat heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek donderdag bekendgemaakt.

Aanpassing regels plaatsing reclameborden

BUITENPOST / BURGUM - Met ingang van 1 januari 2020 wijzigen de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen de regels voor de plaatsing van sandwich- en driehoeksborden. Vanaf deze datum hoeven inwoners geen vergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van borden om lantaarnpalen. Een online melding van de plaatsing is voldoende.

Eén openbare bewakingscamera per 102 Friezen

PROVINCIE - In de provincie Friesland staan bij de politie in totaal 6.371 beveiligingscamera's geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 102 inwoners.

Eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST - Zwembad De Kûpe in Buitenpost is de eerste gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Margreet Jonker is erg blij met deze onderscheiding.

Buitenposter Dorpsreünie op 21 maart 2020

BUITENPOST - Plaatselijk Belang Buitenpost viert in 2020 haar 100-jarig bestaan. Een onderdeel van haar activiteiten zal op zaterdag 21 maart een dorpsreünie voor alle oud- en huidige Buitenposters zijn.

Mega Vrije Piraten Winter Festival 2019 daverend succes

NOARDBURGUM - De mega-feesttent in Noardburgum was zaterdagavond met bijna vijfduizend mensen stijf uitverkocht voor het Mega Vrije Piraten Festival 2019.

75 jaar vrijheid: subsidieregeling voor activiteiten

BUITENPOST / BURGUM - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel stellen subsidie beschikbaar voor activiteiten die in 2020 worden georganiseerd rond 75 jaar vrijheid. Beide gemeenten stellen € 10.000 euro beschikbaar. Subsidie kan aangevraagd worden van 1 januari tot en met 29 februari 2020. 

Kerstfair Zorginitiatief de Bosk groot succes

HARKEMA - De eerste Kerstfair van Zorginitiatief de Bosk voor Compassion was een groot succes. Ruim 300 mensen kwamen naar Harkema om te genieten van de gezellige fair.

Donatie voor nieuw voerhok voor Hertenkamp Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Het Hertenkamp in Surhuisterveen krijgt een donatie van 5000 euro van de TVM foundation. Mede hierdoor kan het nieuwe voerhok voor het hertenkamp aan De Dellen gerealiseerd worden.

90 jaar natuurbescherming It Fryske Gea

REGIO - Op 22 februari 2020 bestaat vereniging It Fryske Gea 90 jaar! De natuurorganisatie biedt deze winter de eerste feestelijke activiteit aan, aan de Friezen (om útens) en iedereen met een groot hart voor de Friese natuur.

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

REGIO - Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’.

Werkzoekenden waarderen Inspiratiedag UWV met een 8,4

GRONINGEN - Ruim 400 werkzoekenden en 100 werkgevers uit het Noorden bezochten de succesvolle noordelijke Inspiratiedag die op 3 december werd georganiseerd in het MartiniPlaza in Groningen door UWV.

Kerstkoffieconcert met 'krystbôle' en 'poeiermolke' in De Lantearne 

SURHUISTERVEEN - Blaast de Bazuin houdt zondag 15 december haar jaarlijkse kerstkoffieconcert. Bezoekers zijn van harte welkom om samen onder het genot van wat lekkers te luisteren naar sfeervolle kerstmuziek.

Huurdersorganisatie, woningcorporatie en gemeente ondertekenen prestatieafspraken

BUITENPOST - Gemeente Achtkarspelen, Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) en Huurdersorganisatie Stichting Contactraad SWA hebben maandag 9 december de prestatieafspraken voor 2020 ondertekend.

Toekomst van de boer centraal in de film "Grutsk"

KOLLUMERZWAAG - Het boerenleven is een van constante veranderingen: de maatschappij verandert, de regels veranderende, technieken veranderen en het beeld dat mensen hebben van boeren verandert.

22 wekenprik voor zwangeren vanaf 16 december 2019 gratis

REGIO - Vanaf 16 december 2019 komt de 22 wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat zwangeren vanaf dat moment een gratis kinkhoestvaccinatie kunnen krijgen bij de jeugdgezondheids-zorgorganisatie in hun regio.

De Overval – 75 jaar

LEEUWARDEN - Op 8 december is het 75 jaar geleden dat bij een spectaculaire overval op de gevangenis van Leeuwarden 51 mensen bevrijd werden. Hessel de Walle schreef het boek 'De mannen van de Overval - heroïek en tragiek in 26 levensverhalen.' Fryslân DOK maakte een film over die andere kant van de Overval.

Friezen betalen minst voor autoverzekering

FRIESLAND - Autobezitters in de provincie Friesland betalen gemiddeld de laagste premie voor hun autoverzekering. Dit geldt voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen en bij alle mogelijke dekkingsvormen.

Goed Fries onderwijs vraagt geduld

FRIESLAND - Het onderwijs in het Fries is op veel basisscholen in Fryslân nog niet op orde. Veel scholen vinden het lastig om het vak goed aan te bieden. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in haar persbericht over haar onderzoek naar het Fries.

Vakjury: Omrin meest duurzame bedrijf van Nederland

PROVINCIE - Omrin is gekozen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit is bekendgemaakt door de vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal. John Vernooij directeur van Omrin ontving van Hanna Verboom de bokaal voor ‘Meest duurzame bedrijf van 2019’!

Messychurch kerstspecial

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 14 december organiseert Messychurch een kerstspecial in VO Surhuisterveen, Langelaan 18,  inloop vanaf 16.30 uur.  De activiteiten staan in het teken van kerst.

Kunstcafé met kerstborrel in Buitenpost

BUITENPOST - Op zondag 22 december sluit de Keunstkrite het culturele jaar af met een gezellige kerstborrel voor iedereen die kunst en cultuur een warm hart toedraagt. Vrijwilligers, vrienden, maar ook publiek is van harte welkom in de SOOS van SCW It Koartling in Buitenpost.

Gerkesklooster-Stroobos dankbaar voor Iepen Mienskipsfûns Fryslân

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - Tijdens een besloten vergadering lieten inwoners van Gerkesklooster-Stroobos aan de jury van het Iepen Mienskipfuns van de provincie en andere deelnemende partijen zien wat zij de afgelopen jaren hebben kunnen realiseren dankzij subsidies vanuit het Iepen Mienskipsfûns Fryslân.

Piter Wilkens met Blaast de Bazuin in kerstsfeer

SURHUISTERVEEN - Een bijzonder kerstoptreden in het centrum van Surhuisterveen. Niemand minder dan de bekende zanger Piter Wilkens geeft op zaterdag 14 december een concert in het Feanster winkelhart. Dat doet hij met de bekende brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen.

IMF-subsidie voor 29 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de derde tender van 2019 subsidie aan 29 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna € 1,4 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Brommels! is Friese Parel van het Platteland

REGIO - Bramenfestijn Brommels! is door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, verkozen tot 1 van de 20 'Parels van het Platteland'. Het bramenfestijn uit de Noardlike Fryske Wâlden dong mee naar de Henk Aalderink prijs.

Huis van de maand december

DRACHTEN - Deze ruime hoekwoning is gelegen op een heerlijk vrije hoeklocatie (aan het einde van een doodlopende straat!), aan waterpartijen, groenstroken én een uitgebreide speeltuin.

Zorginitiatief de Bosk organiseert kerstfair voor Moeder en Kind project in Brazilië

HARKEMA - Op donderdag 12 december organiseert Zorginitiatief de Bosk een kerstfair. De opbrengst fan de fair komt volledig ten goede aan het Moeder en Kind project in Brazilië dat medewerkers van Zorginitiatief de Bosk ondersteunen. De kerstfair wordt gehouden in op de Bosk 6 in Harkema en duurt van 17.00 tot 21.00 uur.

‘Chille plekken’ in vernieuwde toren LC Buitenpost

BUITENPOST - De gezichten spraken boekdelen. De eerste kennismaking met de vernieuwde ruimtes in de toren van scholengemeenschap Lauwers College in Buitenpost zorgde voor blij verraste blikken bij de leerlingen. ,,Dit is wel heel erg leuk geworden.”

‘Friese musea een dag per maand gratis open’

LEEUWARDEN – De PvdA, GrienLinks en D66 pleiten samen voor een provinciale regeling om Friese musea een dag per maand gratis open te stellen.

Wetterskip Fryslân: zorgen voor een financieel solide basis

REGIO - Door klimaatverandering nemen weersextremen toe. Voor Wetterskip Fryslân zijn droge voeten in natte perioden en voldoende water in tijden van droogte een steeds grotere, maar ook duurdere uitdaging.

Spitkeet organiseert Winterfair

HARKEMA - Op het Themapark ‘De Spitkeet’, waar het landelijk genieten is, wordt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 december een grandioze winterfair georganiseerd met als thema 'Sfear Priuwe'.

Fries verzetsmuseum gaat drie weken dicht vanwege herinrichting

LEEUWARDEN - Het Fries Verzetsmuseum gaat vanaf maandag 2 december drie weken dicht vanwege een herinrichting. Om het museum toegankelijker en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken wordt de vaste presentatie aangepast.

‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren.

Gemeentehuizen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kleuren oranje

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren beide gemeentehuizen van 25 november tot 10 december oranje.

Basisonderwijs en peuteropvang werken samen aan taalontwikkeling anderstalige kinderen

BUITENPOST - Pedagogisch medewerkers, leerkrachten en vrijwilligers werken hard om anderstalige kinderen zo snel en zo goed mogelijk aan opvang en aan het reguliere basisonderwijs te laten deelnemen.

Boeren Noord-Nederland aan de slag met milieu, klimaat en biodiversiteit

REGIO - Het Europese landbouwbeleid gaat veranderen. Er worden meer inspanningen van boeren gevraagd op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit.

Groene burgerparticipatie in Gerkesklooster-Stroobos

GERKESKLOOSTER/STROOBOS - Afgelopen zaterdag sloegen bewoners en meerdere uitvoerders van de stichting groen Gerkesklooster-Stroobos de handen ineen om de bermbeplanting langs de Friese Streek te vervangen.

Nieuwe wandelgids Fryslân verschenen

REGIO - Wandelliefhebber Bart van der Schagt -ook bekend als WandelBart- heeft een nieuwe wandelgids over Fryslân uitgebracht. De gids bevat 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele provincie.

Wethouder Bruining bezoekt ondernemers in Achtkarspelen

TWIJZEL / SURHUIZUM - Wethouder Economische Zaken, Harjan Bruining ging op de Dag van de Ondernemer op bezoek bij twee bedrijven in de gemeente Achtkarspelen. De wethouder ging naar Pilat en Pilat Producties en Loon-, Grondverzet- & Transportbedrijf Luimstra.

Wethouder Spoelstra wil van bouwkavels af

REGIO - ‘Wij hebben nog een aantal mooie bouwkavels te koop in Achtkarspelen en daar willen we vanaf’, zei wethouder Jouke Spoelstra. ‘In Boelenslaan, Buitenpost, Twijzel en Twijzelerheide zijn kavels beschikbaar.’

CDA Achtkarspelen steekt de handen uit de mouwen voor de voedselbank

SURHUISTERVEEN - Zaterdagochtend 9 november heeft de CDA fractie samen met het bestuur geholpen met het voedsel sorteren bij de voedselbank Achtkarspelen. De voedselbank  is er voor mensen die hulp nodig hebben om financieel rond te komen en doen dat door voedselpakketten beschikbaar te stellen.

Gezin betaalt in 2020 gemiddeld 1 euro per maand meer voor waterschap

LANDELIJK - Een gezin met een eigen woning van € 200.000 betaalt volgend jaar gemiddeld één euro per maand meer voor het werk van de waterschappen dan in 2019. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Unie van Waterschappen van de tariefvoorstellen die de waterschapsbesturen op dit moment bespreken.

De Flexibele Makelaar viert 10-jarig bestaan

SURHUISTERVEEN - In de maand november bestaat De Flexibele Makelaar precies 10 jaar. Om dit te vieren organiseert het makelaarskantoor daarom een 10-daagse feestweek van maandag 25 november tot en met woensdag 4 december.

Eerste exemplaar van ‘It Grutte Foarlêsboek II’ in ontvangst genomen door Aart Staartjes

REGIO - Bij de Afûk is afgelopen zaterdag 9 november het tweede deel van ‘It Grutte Foarlêsboek’ verschenen. In het boek staan meer dan zestig verhaaltjes, liedjes en gedichtjes voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.

Bijzondere verhalen bij De Spitkeet

HARKEMA - Vrijdagavond 15 november ontmoet heel Friesland elkaar in de winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, op scholen en bij verenigingen en bedrijven.

Ondernemers in Noardlike Fryske Wâlden ontdekken haar geheimen

REGIO - Maandag 11 november starten ondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden met de vierdaagse cursus 'Gastheer van het Landschap'. Ze leren hoe het landschap is ontstaan en vooral wat daar nu nog van te zien is.

Inloopspreekuur Oud-Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Op vrijdag 15 november houdt Stichting Oud-Achtkarspelen van 15.00 tot 17.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek aan de B.J. Schurerweg 14 te Surhuisterveen.

Eerste verpleeghuisafdeling in Surhuisterveen een feit

SURHUISTERVEEN - Sinds kort is er in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys van De Friese Wouden in Surhuisterveen een verpleeghuisafdeling. Het gaat om ‘It Wenplak’, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Kinderen brengen burgemeester gezond ontbijt in gemeentehuis

BUITENPOST - Vanochtend brachten groep 7 en 8 leerlingen van 'it Skriuwboerd' uit Surhuisterveen een ontbijtje bij burgemeester Oebele Brouwer in het gemeentehuis.

Joris' Kerstboom komt naar Dokkum

DOKKUM - Wie zet jij in het licht? Dat is de vraag die Joris Linssen aan de bezoekers stelt op De Zijl in Dokkum. In de donkere decemberdagen is Joris' Kerstboom de ultieme ontmoetingsplaats voor alle mensen om een foto van een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en in het licht te zetten.

Werkbezoek speelgoedbank en de “tweede-kans-winkel”

BUITENPOST - Zaterdagmorgen 2 november brachten CDA-fractie en -bestuur een bezoek aan de speelgoedbank in Buitenpost. Fantastisch om te zien hoe met alleen maar vrijwilligers er ingebracht speelgoed wordt gesorteerd.

Nationale Duurzame Huizen Route van start

REGIO - De zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is van start. Op 2 november gaven gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe en wethouder René van der Weide van gemeente Emmen het landelijke startsein.

Verkeersmarkt klas 1 Nordwin College Buitenpost

BUITENPOST - Ook dit jaar is er weer in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een verkeersmarkt georganiseerd voor de leerlingen van de eerste klas van het Nordwin College in Buitenpost.

189 subsidieaanvragen bij Iepen Mienskipsfûns ingediend

REGIO - In Fryslân bruist het van de initiatieven. Maar liefst 189 initiatiefnemers hebben tijdens de derde subsidieronde van 2019 een beroep gedaan op het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Met deze subsidieregeling ondersteunt provincie Fryslân projecten van inwoners, waarmee de leefbaarheid in wijk, dorp, stad of eiland wordt verbeterd.

Douwe Hoogland neemt eerste exemplaar fotoboek Noardlike Fryske Wâlden in ontvangst

EASTERMAR - De leden van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden zetten zich in voor het beheer en onderhoud van het bijzondere coulisselandschap.

Huis van de maand november

SURHUISTERVEEN - Deze hoekwoning met uitgebouwde keuken, bijkeuken én een vrijstaande stenen garage is gesitueerd op een perceel van ca. 270 m² in een plezierige woonomgeving op korte afstand van het centrum van Surhuisterveen.

Meten is weten, check regelmatig je bloeddruk!

FRIESLAND - Dit jaar hebben ruim 1700 Friezen hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Iets meer dan een derde van deze mensen [37%] bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk.

Friese Tandenpoetsweek voor ongeveer 1.600 basisschoolleerlingen 

REGIO - Van 4 tot en met 8 november 2019 organiseert GGD Fryslân samen met de opleiding tandartsassistent van ROC Friese Poort voor de zesde keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week gaan derdejaars studenten van ROC Friese Poort op 38 Friese basisscholen tandenpoetslessen verzorgen.

100 jaar radio: ‘IDZ de eerste’

REGIO - Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden, op 6 november 1919, de eerste radio-uitzending van Nederland. Omrop Fryslân staat daarom vanaf 28 oktober in het teken van 100 jaar radio.