nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Huis van de maand mei

DROGEHAM - Deze goed onderhouden karakteristieke halfvrijstaande woning met vrijstaande ruime garage voorzien van zolderruimte is gelegen in een rustige woonomgeving op korte afstand van het centrum van Drogeham.

RTV De Wâlden sluit zich aan bij streekomroep voor Noordoost Fryslân

Op initiatief van het bestuur van RTV NOF en na overleg met de eigen achterban heeft RTV De Wâlden daarom besloten zich vanaf nu aan te sluiten bij RTV NOF en RTV Kanaal30. Dit betekent concreet dat RTV De Wâlden zich terugtrekt uit de licentieaanvraag in het gebied van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Huis van de maand april

SURHUISTERVEEN - Deze 2/1 kap woning met vrijstaande garage is gelegen op een fraaie hoeklocatie in een prettige woonwijk en gesitueerd op korte afstand van de uitgebreide voorzieningen die Surhuisterveen te bieden heeft.

Marc Lourens nieuwe trainer O19 VV Buitenpost

BUITENPOST - Marc Lourens (23) is het volgende seizoen de nieuwe trainer van onder 19-1 bij VV Buitenpost. Marc was drie jaar lang verantwoordelijk voor JO17-1 en maakt nu promotie bij de Blauwkes.

Wie kan morgen wel naar school?

REGIO -Het kabinet heeft besloten dat met ingang van maandag 16 maart 2020 alle scholen en de kinderopvang dicht gaan. Kinderen van ouders die werken in een cruciale beroepsgroep of in een vitaal proces, kunnen wel naar school of de kinderopvang. 

Omrop Fryslân past programmering aan vanwege Coronavirus

REGIO - Omrop Fryslân past vanwege het Coranavirus vanaf vandaag de programmering aan. In het weekend zijn er extra edities van het televisieprogramma Fryslân Hjoed te zien.

Fries museum sluit deuren in verband met coronavirus

LEEUWARDEN - Het Fries Museum treft nieuwe maatregelen in het kader van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het museum volgt het landelijke advies en sluit zijn deuren in ieder geval tot en met 31 maart.

Musical Mozes verplaatst naar maart 2021

BUITENPOST - De musical Mozes die op 27, 28 en 29 maart en 3, 4 en 5 april in Buitenpost zou worden opgevoerd, gaat vanwege de ontwikkelingen rondom het Corona-virus niet door. De voorstellingen worden verplaatst naar de laatste twee weekenden van maart 2021.

Afgelasting Jubileumreünie & ontmoetingsdag Buitenpost

BUITENPOST - De komst van het Corona-griepvirus in Nederland doorkruist ook de viering van het 100-jarig bestaan van Plaatselijk Belang Buitenpost.

Eerste kievitsei Achtkarspelen gevonden

GERKESKLOOSTER - Anne de Vries uit Buitenpost heeft, samen met Kees Veldman uit Surhuisterveen, op donderdag 12 maart het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden.

Afvalestafette Achtkarspelen van start

BUITENPOST - Vandaag, donderdag 13 maart, ging in Achtkarspelen de Afvalestafette van start. Met hulp van Nederland Schoon slaat Achtkarspelen de handen ineen om samen met inwoners en ondernemers mee te werken aan een 100% zwerfafvalvrije gemeente.

Vrijwilligersproject Lauwers College doet breidt zich uit als olievlek

BUITENPOST - Op tientallen locaties in de regio gaan leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College vrijdag vrijwilligerswerk verrichten. De 160 tweedeklassers bieden de helpende hand in het kader van LCdoet. Voor het eerst doen ook scholieren van het Nordwin College mee aan het project. De aftrap van de derde editie van LCdoet - naar het voorbeeld van het landelijke NLdoet - vond woensdag plaats. In de aula van het Lauwers College in Buitenpost nam wethouder Margreet Jonker van de gemeente Achtkarspelen de officiële starthandeling voor haar rekening. Dat deed de wethouder met een ferme slag op een gong.

Verzetsmuseum toont dagelijks leven in Friesland tijdens oorlog

LEEUWARDEN - In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden films en foto's van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in de provincie Friesland.

Lezing: voorjaarsreiniging van het lichaam met kruiden

BUITENPOST - Op vrijdagmiddag 20 maart van 13.30-16.30 uur geeft Mieke Willebrands een lezing over hoe je je lichaam na de winter fit en vitaal maakt met kruiden.

Ontknoping nationale finale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes

LEEUWARDEN - Friesland is 16 medaillewinnaars rijker. Ruim 400 mbo-studenten lieten hun beste vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 4 tot en met 6 maart in WTC Expo Leeuwarden plaatsvonden.Tijdens de prijsuitreiking was Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad een van de prijsuitreikers. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van doktersassistent en juridisch dienstverlener tot kok en schoonheidsspecialist. Deze vakwedstrijden geven aanstormend vaktalent een podium en weten beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Zeearend, buizerd én havik strijden om hetzelfde nest

REGIO - Ook dit jaar maken Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea het weer mogelijk om de perikelen tussen een zeearend en een havik live te volgen via twee webcams.

Betrekken burgers noodzaak voor slagen Friese energietransitie

REGIO - Inwoners van Fryslân vinden energie en klimaat een belangrijk maatschappelijk thema. Ruim driekwart vindt het tegengaan van klimaatverandering belangrijk. Veel Friese burgers willen een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar hebben daarbij wel duidelijke plannen en ondersteuning nodig van de overheid.

Schoolzone geopend en aandacht voor verkeerseducatie op basisschool De Oanrin in Twijzel

TWIJZEL - Woensdagochtend 4 maart is extra aandacht besteed aan verkeer op basisschool De Oanrin in Twijzel. De schoolzone werd geopend en alle klassen kregen, op hun eigen niveau, verkeerseducatie aangeboden door gastdocenten van onder andere Veilig Verkeer Nederland.

Meer kansen voor biodiversiteit met herstel van 47 km elzensingels en houtwallen in Friesland

REGIO - Het agrarisch cultuurlandschap van Zuidoost-Friesland, de Noardlike Fryske Wâlden, op Terschelling en rondom Sint Nicolaasga wordt gekenmerkt door houtwallen en elzensingels.

Erik van der Laan vertrekt bij gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST / BURGUM - Erik van der Laan, gemeentesecretaris van Achtkarspelen en directeur van de werkmaatschappij 8KTD, vertrekt per 1 april 2020. Van der Laan startte in 2013 bij gemeente Achtkarspelen. Hij kondigde in januari zijn vertrek aan, na bijna zeven jaar is hij toe aan nieuwe uitdagingen.

Huis van de maand maart

SURHUISTERVEEN - Ruime, verzorgde vrijstaande woning gelegen op een perceel grond van 360 m² met de achtertuin op het zuidwesten. Deze woning is gebouwd in 2017 en is dus hagelnieuw en valt voor het overgrote deel nog compleet in de garantietermijnen. 

Zevendaagse kruidencursus bij De Kruidhof hortus van Fryslân

BUITENPOST - In 2020 organiseert De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost voor de vierde keer de zevendaagse kruidencursus Kweken, Kennen en Verwerken van Kruiden. De cursus neemt je mee door het gehele proces van zaaien, kweken, oogsten en bewaren door het jaar heen.

Bouquetreeks yn it Frysk

LJOUWERT - Yn gearwurking mei HarperCollins komt Utjouwerij Regaad fan ’t maitiid mei in Frysk diel yn de populêre Bouquetreeks: Leafde yn Ljouwert. It ferhaal is spesjaal foar de gelegenheid skreaun troch Fleur van Ingen (pseudonym), de iennige Nederlânske Bouquet-auteur – dy’t yn Fryslân blykt te wenjen.

Messychurch: Waar bouw je op?

SURHUISTERVEEN – In VO Surhuisterveen, Langelaan 18 wordt zaterdag 7 maart Messychurch gehouden. Deze keer is het thema ‘Waar bouw je op?’ Wat zijn zekerheden in je leven en wat zijn schijnzekerheden?

Afgelopen jaar minder woninginbraken in Friesland

FRIESLAND - Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 39.452 woninginbraken geregistreerd; 8 procent minder dan in 2018. In de provincie Friesland daalde het aantal inbraken in woningen minder sterk, met bijna 5 procent.

Theater Buitenpost speelt Friese wereldpremière

BUITENPOST - In 2012 ging de voorstelling "Le Père" van de schrijver Florian Zeller in Parijs in première. Een aandoenlijke tragikomedie over een oude man met Alzheimer die in de voorstelling steeds meer de grip op de tijd, zijn omgeving en zijn familie kwijtraakt. Dit totdat hij aan het einde van de voorstelling zich afvraagt wie hij is, wat zijn naam is.

Wethouders Achtkarspelen en SWA bezoeken Innovathuis

BUITENPOST - Medewerkers van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) hebben samen met wethouder duurzaamheid, Margreet Jonker, en wethouder wonen, Jouke Spoelstra het Innovathuis bezocht. Het Innovathuis is een modelwoning op Goeree Overvlakkee. In deze woning zijn diverse innovatieve principes toegepast.

Pilot cameratoezicht basisscholen Kootstertille tegen vandalisme

KOOTSTERTILLE - Basisscholen De Merlettes, de Oranje Nassau en De Balkwar uit Kootstertille gaan samen met de gemeente Achtkarspelen de strijd aan tegen vandalisme. De afgelopen jaren kampen de scholen uit het dorp met vernieling, diefstal en rommel rondom de scholen.

Actie “Geef Gas met Energie!” zeer voortvarend van start

BUITENPOST / BURGUM - Afgelopen week ontvingen ruim 17.000 woningeigenaren in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen een brief van de gemeente over de actie Geef gas met Energie!. Meteen stroomden de aanvragen voor een gratis energiescan binnen.

Presentatie-avond profielwerkstukken

BUITENPOST - In het Lauwers College te Buitenpost (De Hoefslag 40) wordt donderdagavond 5 maart 2020 vanaf 19.30 uur de jaarlijkse presentatie-avond van de profielwerkstukken gehouden. Het profielwerkstuk (PWS) is een verplicht examenonderdeel opgesteld vanuit het ministerie voor onderwijs, cultuur en wetenschap.

Tienerdienst Surhuisterveen: 'Innerlijk/uiterlijk'

SURHUISTERVEEN – ‘Innerlijk/uiterlijk’. Dat is het thema van de tienerdienst op zondag 1 maart (aanvang 9.30 uur) in De Lantearne, Jan Binneslaan 49 te Surhuisterveen.

Grote schoonmaak bij De Spitkeet

HARKEMA - Op vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart wordt er weer grote schoonmaak bij De Spitkeet gehouden. Dit alles in het kader van NL doet. Wat zou het mooi zijn dat zij het seizoen 2020 weer van start kunnen gaan met een opgeruimd, schoon en fris Themapark!

Dubbelconcert Whack Ceol en Donkey Tandem

SURHUISTERVEEN – Op vrijdag 28 februari (20.00 uur) is er in De Lantearne, Jan Binneslaan 49 te Surhuisterveen een dubbelconcert van Whack Ceol en Donkey Tandem.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden pleit voor meer flexibiliteit in regelgeving weidevogelbeheer

REGIO - Binnenkort strijken de weidevogels, zoals de grutto, kievit, scholekster en tureluur, weer in Friesland neer om te broeden. Om het broedseizoen zo optimaal mogelijk te laten verlopen, voeren de leden van vereniging Noardlike Fryske Wâlden diverse maatregelen uit om de kuikens van zoveel mogelijk voedsel (insecten) en beschutting te voorzien.

Lezing: De omschakeling van houten naar ijzeren boten bij Friese skûtsjewerven

BUITENPOST - Op dinsdag 17 maart houdt de heer Jelmer Kuipers een lezing over ‘De omschakeling van houten- naar ijzeren boten bij de Friese skûtsjewerven’.

Dé Noordelijke Banenbeurs in MartiniPlaza

GRONINGEN - Dé Noordelijke Banenbeurs is een must voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende baan. Deze beurs is hét carrière-event van het Noorden: een interactief evenement waar bezoekers zich onder meer kunnen laten informeren en inspireren.

Echtpaar Nicolai-Wijma uit Drogeham 65 jaar getrouwd

DROGEHAM - Loco-burgemeester Jouke Spoelstra bracht op maandag 17 februari een bezoek aan het echtpaar Nicolai-Wijma uit Drogeham. Zij vierden vandaag dat ze 65 jaar getrouwd zijn. De heer G. Nicolai (3 augustus 1930) en mevrouw P. Nicolai-Wijma (13 juli 1932) trouwden op 17 februari 1955 in de gemeente Achtkarspelen. Beide zijn ze geboren en getogen in Drogeham. Het echtpaar kreeg 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen.

Pannenkoeken eten en bingo spelen voor musical Mozes

BUITENPOST - Kom op 29 februari pannenkoeken eten op de Voorstraat 15 in Buitenpost. De opbrengst komt ten goede aan de musical Mozes. Iedereen is van harte welkom! De entreeprijzen zijn voor volwassenen € 5,- per persoon en voor een gezin met kinderen tot 12 jaar € 10,-. Dit kan bij binnenkomst worden betaald. Drankjes kunnen afzonderlijk worden gekocht aan de bar in de Schakel. Voor de kinderen is er gratis ranja.

It Koartling zoekt met spoed vrijwilligers

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor een betere samenleving, waarin iedereen meetelt en meedoet. Een samenleving waarin mensen om elkaar geven en naar elkaar omzien. Een inclusieve samenleving.

Keuzes en coaching OPM@@T bij Lauwers College Buitenpost

BUITENPOST - Meer persoonlijke aandacht en een lesrooster dat élke leerling volop mogelijkheden geeft om te werken aan zijn of haar talenten, kwaliteiten en verbeterpunten. Dat biedt de nieuwe methode Onderwijs OPM@@T van het Lauwers College in Buitenpost. Brugklassers zijn enthousiast over het programma. ,,Je kunt met de keuzes zelf bepalen wat je nodig hebt. Dat is heel erg handig.” Ruim een half jaar werkt het Lauwers College op de locatie Buitenpost nu met Onderwijs OPM@@T, waarbij de leerling centraal staat. 

B&W op bezoek bij Plaatselijk Belang Boelenslaan

BOELENSLAAN - Dinsdag bracht het college van B&W van de gemeente Achtkarspelen een bezoek aan Plaatselijk Belang Boelenslaan. Samen met het bestuur van PB gingen de wethouders op bezoek bij loonbedrijf Bol aan de Spekloane. Eén van de bedrijven waar PB trots op is!

Dit voorjaar opnieuw mannenkookgroep in It Koartling

BUITENPOST - Veel (oudere) mannen kunnen niet of nauwelijks koken. De oorzaak daarvan kan heel verschillend zijn, maar onder de streep betekent het niet meer of minder dan dat de zelfredzaamheid van die mannen beperkt is.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Biddle BV

KOATSTERTILLE - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen is koartlyn op wurkbesite west by Biddle BV yn Koatstertille. Dit is in sterk en wichtich bedriuw foar Koatstertille en dermei ek foar Achtkarspelen. Op dit stuit wurkje der sa’n 65 minsken, dus je kin sizze dat de wurkgelegenheid yn Achtkarspelen flink baat hat by dit bedriuw. Ek biede se staazjeplakken oan learlingen út it ûnderwiis.

FNP bracht bezoek aan Plaatselijk Belang Buitenpost

BUITENPOST - Plaatselijk Belang Buitenpost (PBB) maakt zich zorgen over de leegstand in het winkelcentrum en het tekort aan woningen. In de herfst van vorig jaar besloot zij daarom alle raadsfracties uit te nodigen om daarover met haar in gesprek te gaan. Vrijdagmiddag 7 februari werd als derde in deze rij de raadsfractie van de FNP in It Koartling ontvangen.

Wethouder de Haan onthulde jubileumborden Plaatselijk Belang Buitenpost

BUITENPOST - Ter opening van de jubileumactiviteiten van Plaatselijk Belang Buitenpost (PBB) onthulde wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen vrijdagmiddag 7 februari bij Buitenpost een nieuw en toepasselijk welkomstbord.

Ruimer aanbod voor havo-leerlingen Dalton Dokkum en !mpulse Kollum

DOKKUM/KOLLUM - De succesvolle samenwerking tussen Dalton Dokkum en !mpulse Kollum wordt verder uitgebouwd. De havo-leerlingen van beide middelbare scholen krijgen de mogelijkheid examen te doen in een nog groter aantal keuzevakken. ,,Met het bredere pallet kunnen we nóg beter inspelen op de ontwikkeling van de talenten van onze leerlingen.”

Wonen, werken en leren voor jongeren met autisme in Visvliet

VISVLIET - Op 1 maart opent werk-/leerbedrijf De 4 Elementen een nieuwe vestiging in Visvliet. Per direct zijn er woon- en werkplekken beschikbaar voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme. 

Sluiting drugspand in Buitenpost na handel in harddrugs

BUITENPOST - Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 10 februari 2020 een woning aan de Kerkstraat in Buitenpost gesloten. De woning is voor een periode van vier maanden gesloten wegens handel van harddrugs vanuit de woning. De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd.

Plannen RTV De Wâlden positief ontvangen

BURGUM- BUITENPOST -  ‘De plannen voor een nieuwe streekomroep in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden positief ontvangen’, zeggen de initiatiefnemers. Het bestuur van RTV De Wâlden diende eind 2019 een aanvraag in voor de uitzendlicentie voor lokale omroep in zowel de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. ‘Veel clubs, verenigingen, inwoners en ook nieuwe vrijwilligers hebben zich vervolgens gemeld om actief met ons mee te willen denken over de exacte invulling’, zegt voorzitter Stefan Veldman.

Twijzel start petitie vanwege taal schoolbord

TWIJZEL - Een aantal inwoners van Twijzel is een petitie gestart omdat ze het niet eens zijn met een nieuw bord bij de school in het dorp. Op petitie24.nl schrijven ze: Twizel hat in legere skoalle dy't  al jirren lang in boerd foar yn de tún hat makke troch âld haadmaster, Master vd Bij. Op dat boerd stiet: de Oanrin, Kr. basisskoalle.   

Zondag en maandag wijzigingen en uitval van afvaarten vanaf en naar Ameland en Schiermonnikoog

NES – Ameland, 7 februari 2020 - Vanwege de voorspelde storm op zondag 9 februari en de verwachte zeer hoge waterstand op maandag 10 februari, wijzigen of vervallen er op deze dagen afvaarten op de vaarroutes Ameland - Holwerd v.v. en Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v.

Spitkeet helpt pake's en beppe's

HARKEMA - Openluchtmuseum 'De Spitkeet' opent van 18 tot en met 21 februari haar deuren voor kinderen met pakes & beppes, ouders en andere volwassenen.

Hoogtijdagen – Harkema Opeinde (deel 1: 1946-1953)

HARKEMA - Wie de historie van voetbalclubs napluist, zal constateren dat er voor iedere vereniging een tijdperk is aan te wijzen dat als glorieperiode valt aan te merken. Voor veel clubs duurden de hoogtijdagen maar even. Andere verenigingen kunnen op langere en soms meerdere glorieperioden terugkijken.

'Energie-avond voor ondernemers' gaat niet door

KOOTSTERTILLE - De 'Energie-avond voor ondernemers' op maandag 10 februari gaat niet door wegens te weinig aanmeldingen. Ondernemers die zich hadden aangemeld zijn hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Succesvolle BOCK-campagne met “oorbehoedsmiddelen”

FRYSLÂN - Een echte BOCK heeft doppen op! Dat was de boodschap van de vijfde BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. De BOCK kijkt met tevredenheid terug op de campagne van 2019: de carbidknallers omarmen de campagne en hoewel het carbidschieten in populariteit toeneemt blijft het aantal gewonden stabiel laag.

Luzette Kroon geïnstalleerd als dijkgraaf van Wetterskip Fryslân

LEEUWARDEN - Dinsdagavond 4 februari is Luzette Kroon (53) door Arno Brok, Commissaris van de Koning van de provincie Fryslân, beëdigd als eerste vrouwelijke dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Dat gebeurde tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur. Kroon is door de Koning benoemd voor een periode van zes jaar. Ze volgt daarmee Paul van Erkelens op die per 1 januari 2020 met pensioen is gegaan.

Provinciaal Inpassingsplan voor Skieding (N358) ter inzage

LEEUWARDEN - Het veiliger maken van de Skieding (N358) tussen de A7 (Frieschepalen) en Surhuisterveen komt een stap dichterbij. Het inpassingsplan, waarin de provincie formeel vastlegt welke aanpassingen er aan de weg nodig zijn, ligt van donderdag 13 februari t/m woensdag 25 maart ter inzage. Tijdens deze periode kan een ieder reageren.

Achtkarspelen deelt nestkastjes uit tegen eikenprocessierups

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen zet in februari duizend nestkastjes in om meer koolmezen, pimpelmezen en andere soorten vogels aan te trekken. Deze vogels zijn nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de FNP en GroenLinks die vorig jaar werd aangenomen. Wethouder Max de Haan: ‘Door nu te investeren in natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij de eikenprocessierups niet de overhand krijgt. We hopen dat door deze maatregelen de overlast de komende jaren sterk wordt verminderd.’

Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilliger korps Buitenpost

BUITENPOST - De heer Ricky Urff (51) uit Buitenpost mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Op 3 februari, tijdens een feestelijke korpsavond van de vrijwillige brandweer te Buitenpost, heeft burgemeester Oebele Brouwer de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Urff.

Joop Atsma plant eerste 'apotheek' boom

SURHUISTERVEEN - Eerste Kamer lid Joop Atsma heeft vanmiddag met het planten van een eikenboom de officiële aftrap verricht van een nieuw project van Vanla. Deze Vereniging voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer in Achtkarspelen wil met het aanplanten van specifieke bomen en struiken in de singels een apotheekfunctie creëren voor vee. Zo kan het weidende vee middels zelfmedicatie hun gezondheid op peil houden. De variatie in de boomwal zorgt ook voor meer biodiversiteit en dat is weer goed voor de bijen en insecten. Zo vangt de Vanla twee vliegen in een klap.

Welkom Dienst met Rob Favier en Band

SURHUISTERVEEN - Op zondag 16 februari is er weer een Welkom Dienst in De Flambou, Groningerstraat 40 in Surhuisterveen. Spreker is Rob Favier, hij verzorgt met zijn band ook de muziek.

Teatergroep Hymphamp mei dûbelportret yn Bûtenpost

BUITENPOST - Sûnt in pear jier timmert de Fryske teatergroep HympHamp oan’e wei en docht dit mei in soad súkses. Harren kabaretfoarstelling “Dûbelportret” is in ferfolch op it programma “Op Portret”.

Activiteiten Stichting Gouden Driehoek NOF beëindigd

BUITENPOST - Met ingang van 30 januari 2020 is de stichting Gouden Driehoek NOF ontbonden. Als gevolg van de nieuwe regionale samenwerking binnen de Regiodeal Noordoost Fryslân met het instellen van de Regioboard Noordoost Fryslân en een Klankbord- en Adviesraad. Hierin is de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs vertegenwoordigd. De nieuwe Stichting Versnellings- agenda  zal de functie van aanjager innemen als het gaat om de uitvoering van de Regiodeal en de businesscases.

Belangstellenden welkom bij biljartvereniging Buitenpost

BUITENPOST - Biljartvereniging Buitenpost en omstreken opent, in navolging van de goed bezochte open dag van vorig jaar, op zaterdag 8 februari de deuren van de biljartzaal weer om belangstellenden te ontvangen.

Beleef ‘De kracht van muziek’ op zondag 1 maart in de raadzaal in Buitenpost

BUITENPOST - Stichting het Behouden Huis presenteert op zondag 1 maart een bijzonder concert in de raadzaal in Buitenpost. De interactieve muziekbelevenis ‘De kracht van muziek’ is een aanrader voor jong en oud. Dirigent Ido Gerard Kempenaar neemt het publiek mee op zoek naar de kracht van muziek. Waarom denkt de Buitenposter dirigent te weten waarom ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen steeds weer op nummer één staat in de Top2000? Wat is de kracht van muziek in een film? U gaat het zien door het live te ervaren.

Harm Hamstra is de Nordwinnaar

BUITENPOST - Harm Hamstra zit in de vierde klas van het VMBO groen van Nordwin College Buitenpost. Zijn grote passie is het Friese paard! Via zijn moeder, die haar middelbare schooltijd ook op het Nordin College zat, heeft Harm de liefde voor de paarden mee gekregen. Zijn moeder reed altijd op een KWPN’er, maar met het eerste Friese paard, kwam ook de liefde voor het Friese paardenras.

Cursus stamboomonderzoek

BUITENPOST - Op dinsdag 18 februari organiseert de Stichting Oud-Achtkarspelen een cursus stamboomonderzoek. Op deze avond wordt de deelnemers geleerd hoe te zoeken via internet en kan een start gemaakt worden om de eigen familie in kaart te brengen.

Huis van de maand februari

BUITENPOST - Vrijstaand goed onderhouden woonhuis met uitbouw aan de achterzijde en bedrijfsruimte (voormalig ambachtelijk houtbewerking “De Nerf”) gelegen op een ruim perceel van 2.010 m2. Door de uitgebreide bedrijfsbestemming met bedrijvencategorie 3.2 biedt het geheel zeer veel mogelijkheden voor verschillende bedrijvigheden.

Maten ICT eerste bedrijfsteam Hel van Harkema

HARKEMA - De organisatie van De Hel van Harkema stuurde, vlak na de lancering van de website, uiteraard enkele WhatsApp berichtjes naar enkele bevriende relaties. “Natuurlijk willen we hier aan meedoen”, was de eerste reactie van Willem Ytsma, mede-eigenaar van Maten ICT in Surhuister- veen. Maten ICT schreef zich als eerste bedrijfsteam in met een team van 4 personen “maar wellicht worden dit er nog wel meer!”. 

Oproep aan Installatiebedrijven 'Geef gas met energie!'

BURGUM - Dankzij een uitkering van het Rijk kan de gemeente dit jaar duurzaamheidssubsidies beschikbaar stellen voor het instellen van cv-radiatoren, doorstroomboilers en radiatorventilatoren. De subsidies worden binnenkort beschikbaar gesteld aan particuliere woningeigenaren in de vorm van waardebonnen. Deze waardebonnen kunnen uitsluitend bij installatiebedrijven in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden ingeleverd. 

Wetenschapsjournalist Mark Mieras te gast

Woensdagmiddag was wetenschapsjournalist Mark Mieras te gast op de drukbezochte VVE-middag in Achtkarspelen. De middag was georganiseerd voor en door de basisscholen, de peuteropvang en de gemeente Achtkarspelen en werd gehouden in het Tillehûs te Kootstertille.

Extra krediet voor herinrichting centrum Surhuisterveen?

SURHUISTERVEEN - Voor de herinrichting van het centrumplan Surhuisterveen is door de gemeenteraad van de gemeente Achtkarspelen in 2018 een krediet vastgesteld van € 2.500.000. Na vaststelling van dit krediet is de voorbereiding opgepakt, samen met Plaatselijk Belang en H&I Surhuisterveen. Het krediet is niet toereikend.

Procedure bestemmingsplan Lits Locatie in Buitenpost gestart

BUITENPOST - Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) wil op de Lits-locatie in Buitenpost 16 woningen realiseren. Daarnaast vindt er sloop-nieuwbouw plaats van de woningen aan de Halbertsmastraat in Buitenpost.

Gemeentebestuur op bezoek in Surhuisterveen

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen ging weer op pad en dit keer bezochten ze Plaatselijk Belang Surhuisterveen. Ze werden hartelijk ontvangen in zwembad de Wettervlecke.

Voor vijf inwoners uit Achtkarspelen was het maandag een bijzondere dag

Burgemeester Oebele Brouwer gaf tijdens een naturalisatieceremonie het Nederlanderschap aan meneer Nasir Ahmad Amiryar, zijn vrouw Sharifa Jabarkhel en hun dochters Madina Amiryar en Madiha Amiryar. Het gezin is afkomstig uit Afghanistan en woont in Harkema. Ook Yosief Gebrestinos, woonachtig te Surhuisterveen en afkomstig uit Eritrea ontving de Nederlandse nationaliteit.

Positief advies voor zorgappartementen in Gerkesklooster-Stroobos

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Achtkarspelen staat positief tegenover het ontwikkelen van tien zorgappartementen en openbare ruimtes op de huidige locatie van het Generatiehuis in Gerkesklooster-Stroobos.

Wethouder Spoelstra geeft startsein FIT@SCHOOL Challenge in Surhuisterveen

Op woensdagmorgen 29 januari gaf wethouder Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen het startsein voor de FIT@SCHOOL Challenge bij It Skriuwboerd in Surhuisterveen.

FNP: "Ynternasjonaal fiskerij wedstryd nei regio noardeast"

REGIO - De FNP ôfdielingen sille de hannen yn ANNO-ferbân (gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân) yninoar slaan. Sy wolle ûndersykje oft it helber is om in ynternasjonaal fiskerij evenemint (EK of WK) yn regio Noardeast te organisearjen.

Huis in Friesland kopen in 2020? Verlaag de maandlasten met de voorlopige aanslag

In Friesland zijn 8.468 huizen verkocht in 2019 (CBS). Friezen die in 2020 voor het eerst een huis gaan kopen en hiervoor een hypotheek aanvragen, kunnen hun maandlasten verlagen door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt soms wel een paar honderd euro per maand.

Ode aan Rommy Henstra

DROGEHAM - De Nacht fan 'e Wâlden wordt 7 maart voor de 3e keer georganiseerd. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot 1 van de grootste tentfeesten in Fryslân.

Energieavond voor ondernemers

Maandagavond 10 februari zijn ondernemers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel van harte welkom bij een energieavond. De avond is van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur (inloop om 19.00 uur) in het MFA Tillehûs in Kootstertille (Goudtsjeblomstrjitte 34-a).

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 8 en 22 februari, 7 en 21 maart en vervolgens twee keer per maand in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, Eringalaan 8.

Duo uit Achtkarspelen vernield koelvitrine

LEEUWARDEN - Twee inwoners van Achtkarspelen (54 en 20 jaar) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Het duo zou in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier een koelvitrine hebben vernield. 

De Spitkeet ontvangt bijdrage Rabobank

HARKEMA - Openluchtmuseum De Spitkeet heeft een bijdrage gekregen vanuit het Fonds Coöperatief Dividend van Rabobank Drachten Friesland Oost. De bijdrage wordt ingezet voor de uitbreiding van de ontvangstruimte, zodat De Spitkeet meer bezoekers tegelijk kan ontvangen.

Elfkroegentocht 2020

NOORDOOST - FRIESLAND - Op zaterdag 8 februari 2020 word voor de achtste keer de grootste kroegentocht van Nederland georganiseerd. De elfkroegentocht gaat langs elf kroegen in acht verschillende dorpen in Noordoost- Fryslan. In elk café verzorgen één of meerdere artiesten optredens of maakt een diskjockey er een groot feest van.

VANLA start met boslandbouw in gemeente Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - De Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Achtkarspelen (VANLA) is een 4-jarig project gestart in de gemeente Achtkarspelen om boomwallen in het landschap te verrijken met eetbare bomen, struiken en planten.

Duurzaamheid moet rode draad worden op Lauwers College

BUITENPOST - Op het Lauwers College in Buitenpost is de afgelopen week het startschot gegeven voor de bewustwordingscampagne Energy Challenges. Ook werd het logo ‘LC duurzaam’ onthuld. Leerlingen die het zogeheten SWAT-team vormen, namen die handeling voor hun rekening.

Toneelmiddag voor ouderen

SURHUISTERVEEN - De gezamenlijke ouderenbonden van Achtkarspelen organiseren voor alle ouderen in deze regio op zaterdagmiddag 15 februari a.s. hun jaarlijkse toneelmiddag.

Tophits Abba te beleven in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Meezingen en dansen met live muziek van de wereldberoemde popgroep Abba, daarmee ging tijdens in 2017 het dak bijna van De Lantearne. “Om deze tophits opnieuw in Surhuisterveen te laten leven is Abba Tribute-bands nogmaals uitgenodigd voor Back to the 60’s & 70’s”, kondigt voorzitter Joop Numan de muziekavond van zaterdag 14 maart 2020 aan. “En natuurlijk komen vele andere hits uit de jaren zestig daarnaast nog ruimschoots aan bod”, aldus Numan over Back to the 60’s & 70’s.

Friese dorpen melden zich weer aan in de strijd om ‘it Tûkste Doarp fan Fryslân’

FRYSLÂN – It Tûkste Doarp fan Fryslân is deze week begonnen aan de werving voor zijn derde editie. De Westereen, Ternaard, Birdaard en Hilaard waren de eerste vier dorpen die zijn aangemeld voor de grootste competitie in onze provincie, waarbij er gestreden wordt om de roemruchte titel om twee jaar lang het Slimste Dorp van Friesland te zijn.

Aanhouding voor handel in harddrugs in Buitenpost

BUITENPOST - Op vrijdagochtend 17 januari 2020 is een 47-jarige verdachte in zijn woning, in Buitenpost, aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. Vervolgens is hierop direct een doorzoeking in de woning geweest. Daarbij is een handelshoeveelheid Amfetamine aangetroffen en in beslag genomen.

VO Surhuisterveen is 'Superschool' aldus Elsevier

SURHUISTERVEEN - De vmbo kaderberoepsgerichte leerweg van VO Surhuisterveen is in het jaarlijks onderzoek door weekblad Elsevier als ‘Superschool’ beoordeeld. De theoretische leerweg en de basisberoepsgerichte leerweg kregen de beoordeling ‘goed’. De drie opleidingen van VO Surhuisterveen scoren bij de onderbouwsnelheid bij de 15 procent beste scholen in Nederland. Uiteraard scoorde de school nergens een onvoldoende.

Zaterdag 1 februari oud-metaal-actie in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - ‘Uw oude metaal is voor ons goud waard!’ Zo luidt het motto van de oud-metaal-actie die brassband Blaast de Bazuin zaterdag 1 februari organiseert.

Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik

KOLLUM/REGIO - Plusbus de Lauwers neemt tweede nieuwe bus in gebruik De Stichting BoodschappenPlusBus de Lauwers uit Kollum neemt vrijdag 24 januari een tweede nieuwe bus in gebruik. De PlusBus biedt uitstapjes in binnen en buitenland aan mensen van 55 jaar en ouder. Een groeiend aantal mensen maakt daar gebruik van. Het bestuur van de PlusBus is trots op het in gebruik nemen van de nieuwe bus. ‘Een kroon op het werk van heel veel vrijwilligers,’ aldus voorzitter Margreet Jonker.

H&I Surhuisterveen enthousiast over plan modernisering centrum

SURHUISTERVEEN - Het centrum van Surhuisterveen wordt gemoderniseerd. De plannen voor een reconstructie van het centrum zijn in een afrondende fase en ondernemersvereniging H&I Surhuisterveen kijkt enthousiast naar de herinrichtingsplannen in het dorp. De Handels- en Industrieclub is blij en verheugd dat het centrum een nieuwe ‘look’ krijgt.

Humanitas brengt krant uit in Noordoost Friesland

NOORDOOST - FRIESLAND - Afgelopen maandag reikte Humanitas de eerste exemplaren van de Humanitaskrant Noordoost-Friesland uit aan de wethouders Kees Wielstra (gemeente Dantumadiel) en Jouke Douwe de Vries (gemeente Noardeast-Fryslân). 

Hoe zit het met RTV De Wâlden?

BURGUM/BUITENPOST - ‘RTV De Wâlden wil dé streekomroep voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden’ maakten we vorige week bekend. ‘De dagen erop hebben we ontzettend positieve reacties en aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers mogen ontvangen maar ook enkele vragen.’, laat het bestuur van de aspirant-omroep weten.

'Circulaire economie: landbouwregio's in Europa willen leren van Noordoost Friesland'  

REGIO - De overgang naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden, vergt lokaal maatwerk. Vijf Europese regio's zijn daarom het project 'Color Circle' begonnen waarin zij van elkaar willen leren hoe tot duurzame oplossingen te komen en daarbij een voorbeeld te zijn voor andere regio's. Noordoost Friesland is met het project 'Fjildlab' zo'n voorbeeld.

Kaartverkoop musical Mozes start 1 februari bij Dropshop Liquorice

BUITENPOST - Op 1 februari 2020 start de kaartverkoop van kaarten voor de musical Mozes. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Dropshop Liquorice, Kerkstraat 72 in Buitenpost en kosten € 15,- voor volwassenen en € 10,- voor kinderen t/m 12 jaar. Dat is inclusief een consumptie. 

Vuurwerkclub in overleg met Christen Unie Achtkarspelen

KOOTSTERTILLE - 'Wij zien overal berichten van de CU Achtkarspelen verschijnen met nieuws van onze vuurwerkshow te Kootstertille. Wij als organisatie hebben deze show niet met deze insteek opgezet en voor ons werkt dit niet', laat de organisatie weten aan RTV De Wâlden. De Christen Unie wil met een motie bereiken dat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling  voorbehouden wordt aan vuurwerkclubs.