nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Vuurwerkcontroles Friesland voor een veilige jaarwisseling

FRIESLAND - Nog even en er mag weer vuurwerk worden afgestoken. Verkopers maken hun vuurwerkbewaarplaatsen op orde en krijgen hun eerste ladingen vuurwerk binnen. De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) voert daarom sinds kort weer controles uit om te kijken of de verkopers aan alle veiligheidseisen voldoen.

Friese reizigers zijn gulle fooigevers in de taxi

FRYSLÂN - Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden.

Oebele Brouwer nieuwe burgemeester Achtkarspelen

De raad van de gemeente Achtkarspelen beveelt Oebele Brouwer uit Eastermar aan voor het ambt van burgemeester in deze gemeente. Op donderdag 13 december heeft de gemeenteraad dit vastgesteld.

Clubs mogen miljoenen verdelen

5.300 Nederlandse verenigingen kunnen de komende weken gezamenlijk bijna 7 miljoen euro verdelen. Dat geld hebben ze zelf bijeengebracht via de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen loten verkocht door 225.000 meest jonge leden van 5.300 deelnemende verenigingen, goed voor een bruto totaalopbrengst van 8,7 miljoen euro. Van het verkoopbedrag vloeit 80 procent terug in de clubkassen.

Friese chef uit Boelenslaan wint internationaal zilver

LUXEMBURG - Gerben Land van B&B en theeschenkerij 't Landschap in Boelenslaan heeft met een team van chefs zilver gewonnen tijdens de Culinary World Cup in Luxemburg. Met vijf andere koks uit het tienkoppige Culinary Team The Netherlands zorgde Land voor het dessert in de warme klasse.

Red de Gouden Bloemkolen

GORREDIJK – Ruim duizend biologische bloemkolen dreigen te worden vernietigd omdat ze via de reguliere kanalen niet verkocht kunnen worden. De Streekboer roept de consument op dit niet te laten gebeuren en in actie te komen: "laten we met z'n allen een statement tegen voedselverspilling maken en ervoor zorgen dat deze perfecte biologische bloemkolen op ons bord in plaats van in de frees belanden," aldus Sandra Ronde, oprichter van De Streekboer.

Kerstkoffieconcert brassband Blaast de Bazuin in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Op zondag 16 december houdt Blaast de Bazuin weer haar jaarlijkse kerstkoffieconcert. De brassband uit Surhuisterveen neemt het publiek tijdens een gezellig uurtje mee door diverse kerstklassiekers. Ook het jeugdkorps van Blaast de Bazuin doet mee aan het concert. 

Lauwers College Buitenpost profileert zich als Business School bij Essentra Extrusion

BUITENPOST - Op donderdag 29 november heeft een groep leerlingen van de bovenbouw havo/vwo van het Lauwers College Buitenpost voor de tweede keer een bezoek gebracht aan het bedrijf Essentra Extrusion (voorheen Enitor). Leerlingen hadden van tevoren informatie over het bedrijf opgezocht, met name op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Winterfair op themapark de Spitkeet

HARKEMA - Op het Themapark “de Spitkeet”, waar het landelijk genieten is, wordt een grandioze winterfair georganiseerd met als thema 'landelijk onthaasten'. De fair vindt plaats van 12 tot en met 15 december. In een ongedwongen gezellige sfeer wordt u welkom geheten met een heerlijk glaasje glühwein om te genieten van deze bijzondere winterfair met diverse activiteiten.

Thrilleruurtjes in aula Lauwers College

BUITENPOST - Het lijkt soms alsof grote schrijvers of dichters hun verhalen en teksten zomaar even uit de mouw schudden. Niets is minder waar, zo leerde een bezoek van thrillerauteur René Appel aan het Lauwers College.

Huis van de Maand

Deze vrijstaande woning met vrijstaande schuur is gelegen op een perceel van ca. 1720 m² en gesitueerd op een mooie woonstand in het fraaie buitengebied van Surhuisterveen.

Zonnepark Sinnegreide is officieel geopend

BUITENPOST - De Sinnegreide in Buitenpost, gerealiseerd door Solarfields, is vrijdag 30 november officieel geopend. Kinderen van basisschool De Fontein uit Buitenpost plantten een vijftigtal bomen nabij het zonnepark.

Bescherming onderwaternatuur Waddenzee rammelt

REGIO – De bescherming van de onderwaternatuur van de Waddenzee rammelt. Dat is de conclusie van Nina Fieten, die voor haar opleiding Mariene Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen het Nederlandse natuurbeschermingsbeleid onderzocht. Nina noemt de situatie pijnlijk: ‘Je gaat er vanuit dat natuurbeleid voor de natuur is, maar dat is blijkbaar niet zo. Hier moeten we echt iets aan doen.’

Opening vogelkijkhut Twizelermieden

TWIZELERMIEDEN - Woensdagmiddag opende wethouder Margreet Jonker van Achtkarspelen de vogelkijkhut Skiertsjilling in de Twizelermieden. Naast het Simkepaad en het nieuwe fietspad verbindt de vogelhut het gebied in de Twizelermieden met elkaar.

Bibliotheken Noord Fryslân meest deskundige medewerkers van Nederland

BUITENPOST / SURHUISTERVEEN - Afgelopen zomer werd onder de bibliotheken van Nederland een onderzoek uitgevoerd naar de klanttevredenheid. Uit het onderzoek blijkt dat de algemene tevredenheid over Bibliotheken Noord Fryslân zeer hoog is en zelfs hoger dan gemiddeld.

Iris Kroes nieuwe ambassadrice Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Zangeres en harpiste Iris Kroes is de nieuwe ambassadrice van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). De bekende inwoonster van Drachten steunt het werk van de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en draagt het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden een warm hart toe.

Expositie Frans Hage bij De 4 Elementen

STROOBOS - Tot en met 31 januari is exposeert Kunstschilder Frans Hage met zijn tentoonstelling 'AutoArt' in het D4E Centrum van De 4 Elementen. De tentoonstelling bestaat uit een selectie bijzondere werken waarin de wisselwerking tussen schoonheid van auto's en landschappen een grote rol spelen.

Oude foto’s en verhalen gezocht van Lauwersoog

LAUWERSOOG – Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken. Zo is er naast alle activiteiten ook een expositie met als thema “50 jaar Lauwersoog”.

Een reis door het jaar met “De Vier Seizoenen Rond” bij Galerie Noordvleugel

VEENKLOOSTER - Het einde van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden Friesland (LF2018) nadert. Niet alleen in Leeuwarden maar in heel Friesland bruist het nog altijd. Dus ook in Veenklooster: Galerie Noordvleugel. Vanaf 24 november 2018 sluit Galerie Noordvleugel dit bijzondere jaar af met een nieuwe expositie: “De Vier Seizoenen Rond”.

Waddenfonds ondersteunt zes grote projecten

LEEUWARDEN - Het Waddenfonds draagt bijna € 17 miljoen subsidie bij aan zes grootschalige projecten van het Investeringskader Waddengebied (IKW).  Dankzij de financiële steun van het fonds wordt  er voor in totaal € 30 miljoen aan investeringen mogelijk gemaakt in de Waddenregio.

Grote stap op weg naar een gezonder Nederland

Een grote stap op weg naar een gezonder Nederland. Dat is volgens GGD GHOR Nederland directeur Hugo Backx het Nationaal Preventieakkoord. “Met dit preventieakkoord zijn we een beweging gestart. Een beweging op weg naar een gezonder Nederland. GGD Fryslân is blij met dit nationale akkoord en ondersteunt het.

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen stellen protocol bijtincidenten honden vast 

BURGUM / BUITENPOST - De afgelopen jaren kwamen bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen meerdere meldingen binnen over bijtincidenten met honden. Reden voor de gemeenten om een bijtprotocol op te stellen. Daarin staan de regels die gelden en de werkwijze die genomen wordt wanneer een bijtincident in de gemeente heeft plaatsgevonden. 

Samenwerking WoonFriesland en Humanitas van start

Vandaag is de samenwerking tussen het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en vrijwilligersorganisatie Humanitas bekrachtigd. Met de samenwerking gaan beide organisaties een stap verder om huurders te helpen bij onder andere thuisadministratie, eenzaamheid en ondersteuning bij toenemende digitalisering.

College bezoekt ’t Suyderhuys in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Het college van B&W van Achtkarspelen bracht afgelopen dinsdagmiddag een bezoek aan ’t Suyderhuys. Het woonzorgcentrum in Surhuisterveen is onderdeel van de tour die het college maakt langs bedrijven, instellingen en initiatieven in de gemeente.

Wetterskip Fryslân start leerwerkbedrijf groenonderhoud

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân, Empatec en Caparis willen samenwerken in de vorm van een leerwerkbedrijf groenonderhoud en exotenbestrijding. De samenwerking houdt in dat medewerkers van Empatec en Caparis onderhoud gaan uitvoeren in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier, het werkgebied van Wetterskip Fryslân.

Burgemeester Gerbrandy sluit drugspand in Harkema

HARKEMA - Burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen heeft maandagmorgen 19 november een drugspand in Harkema gesloten. Het pand wordt voor een periode van drie maanden gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. De woning aan de Kammingastrjitte in Harkema is tijdelijk niet toegankelijk.

Friese gemeenten aan de slag met circulaire economie

FRYSLÂN - In Fryslân wordt hard gewerkt aan een andere manier van leven, werken en ontspannen: een manier die minder druk legt op grondstoffen en omgeving en die er voor zorgt dat de economie van nu de aarde niet uitput. Inwoners, bedrijven en gemeenten zijn in Fryslân al op verschillende manieren bezig met circulaire economie of kringloopeconomie.

Wetterskip Fryslân investeert € 47 miljoen in waterbeheer

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân gaat in 2019 bijna 47 miljoen euro investeren in het waterbeheer en duurzame maatregelen in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. Dit staat in de concept-begroting voor 2019 die het dagelijks bestuur heeft gepresenteerd.

Doe Dag en Open Avond op het Nordwin College in Buitenpost

BUITENPOST - Op woensdag 28 november zullen op het Nordwin College in Buitenpost weer de Doe Dag en de Open Avond worden gehouden. Overdag staat de school open voor diegenen die zich van tevoren hebben aangemeld. ‘s Avonds is iedereen van harte welkom. Aanmelden voor overdag kan via de basisschool, de schooladministratie of de website van het Nordwin College.

Fryslân scoort goed met Regio Deals

FRYSLÂN - Minister Schouten van LNV heeft bekendgemaakt welke Regio Deals geld krijgen van het Rijk. Fryslân ziet drie door haar ondersteunde deals gehonoreerd. Opgeteld gaat 25 miljoen naar de Versnellingsagenda Noord Oost Fryslân en Holwerd aan Zee.

Week tegen Kindermishandeling in Achtkarspelen

ACHTKARSPELEN - Met het grootste deel van de jeugd in Achtkarspelen gaat het goed. Helaas zijn er soms ook kinderen waar we ons zorgen over maken. In elke schoolklas zijn gemiddeld drie kinderen die te maken hebben met een vorm van kindermishandeling.

Preventieproject ‘kiezen voor kansen’ blijkt erg succesvol

BUITENPOST - Begin dit jaar zijn Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gestart met het Preventieproject ‘kiezen voor kansen’ waarin wordt samengewerkt met het UWV. De extra ondersteuning die de gemeenten aan werkzoekenden biedt blijkt erg succesvol.

Slagerij Menno Hoekstra in de prijzen

ANJUM - Ambachtelijke slagerij Menno Hoekstra uit Anjum is in de prijzen gevallen tijdens de internationale vakwedstrijd voor slagers in Utrecht. De slagerij uit Anjum kreeg maar liefst zes keer de bekroning goud voor het ingestuurde product, waarvan twee keer met ster.

Personeelstekorten in Friesland stijgen

FRIESLAND - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland daalde in oktober. Ook op jaarbasis neemt de WW in Friesland af. In steeds meer beroepsgroepen is er een tekort aan personeel. In Friesland geldt dit met name voor bouw, zorg, ICT en transport. Dit blijkt uit het jaarlijkse UWV-rapport Regio in Beeld.

Gezond Natuur Wandelen van start in Harkema

HARKEMA - Woensdag 14 november is Gezond Natuur Wandelen gestart in Harkema. Vijf enthousiaste inwoners uit de gemeente Achtkarspelen begeleiden elke week wandelingen in Harkema. ‘We zijn trots op de vrijwilligers die inmiddels ook al zijn getraind als begeleiders. Gezellig buiten wandelen in de natuur doet je goed, vooral als je het samen doet’, aldus wethouder Margreet Jonker. ‘Ik hoop dat we dit in meer dorpen van de grond krijgen!’

Feestelijke opening Pakjesbootdagen Dokkum

DOKKUM - Vanaf 26 november aanstaande vindt in Dokkum de Pakjesbootdagen plaats. De boot welke opengesteld is voor publiek geeft een kijkje in de voorbereidingen op Pakjesavond!

Wie bakt de Lekkerste Appeltaart van Friesland 2018?

FRIESLAND - Op zondagmiddag 25 november organiseert Stichting Fryske Frucht voor de vierde maal de wedstrijd ‘Wie bakt de Lekkerste Appeltaart van Friesland?’ De wedstrijd is onderdeel van het jaarlijkse oogstfeest dat dit jaar plaatsvindt in Thialf Heerenveen.

Meet Up over voeding in Bibliotheek Buitenpost

BUITENPOST - Nederland Leest gaat over voeding. Over alle aspecten: cultuur, gezondheid, technologie en milieu. De bibliotheek verzamelde voor deze Meet Up de mooiste fragmenten uit films, video's en documentaires (óók uit het programma Tegenlicht) over voeding.

Gemeente Achtkarspelen en De Fûgelhelling sluiten overeenkomst

URETERP - De gemeente Achtkarspelen en De Fûgelhelling hebben een overeenkomst afgesloten, waarbij het opvangcentrum zich verplicht om alle inheemse vogels en zoogdieren vanuit die gemeente op te nemen. De overeenkomst gaat al voor 2018 gelden.

Stichting Oud-Achtkarspelen organiseert lezing over boderijders en beurtschippers  

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 13 november organiseert de Stichting Oud-Achtkarspelen een lezing over beurtschippers en boderijders uit vervlogen tijden. De lezing wordt verzorgd door de heer Willem Mollema uit Leens.

Twaalf sollicitanten voor burgemeesterschap Achtkarspelen

BUITENPOST - Voor het burgemeesterschap van Achtkarspelen hebben twaalf sollicitanten belangstelling. Van de negen mannen en drie vrouwen is er één beneden de vijftig jaar. Drie zijn boven de zestig.

Kinderen brengen gezond ontbijt in gemeentehuis Achtkarspelen

BUITENPOST - Vanochtend brachten groep 7 en 8 leerlingen van GBS De Fontein in Buitenpost een ontbijtje bij locoburgemeester Margreet Jonker in het gemeentehuis. In de raadzaal gaven ze met het Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 2.500 basisscholen.

Leden CDA Achtkarspelen bespreken verkiezingsprogramma’s Provinciale Staten en Wetterskip

BUITENPOST - Tijdens een druk bezochte ledenvergadering van CDA-Achtkarspelen werd op 5 november in Buitenpost gesproken over de verkiezingsprogramma’s van Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân. Deze verkiezingen zijn op woensdag 20 maart 2019.

Vind liefde of maatje bij autisme

STROOBOS - Vrijdag 23 november vindt bij De 4 Elementen in Stroobos een openbare  informatieavond plaats over het vinden van een maatje of liefde, voor mensen met autisme en/of een licht verstandelijke beperking. De avond wordt in samenwerking met relatiebemiddelingsbureau UniekDating georganiseerd.

Zeven maal goud voor Weidenaar Dokkum tijdens Slavakto Utrecht

UTRECHT - Op de Slavakto in Utrecht heeft het team van familiebedrijf Weidenaar meermalen goud behaald, op maar liefst zeven producten. Het gaat om de Friese drogeworst, Groninger drogeworst, Twentse drogeworst, Drentse drogeworst, Fijne Rookworst, Boerenmetworst en het Zeeuwsspek.

Actiegroep Surhuisterveen-Doezum organiseert autowasactie

SURHUISTERVEEN - Actiegroep Surhuisterveen-Doezum van World Servants organiseert in november een autowasactie, waarvan de opbrengst ten goede komt aan hun project in Bolivia.

Fryske Krite spilet "De tante fan Charly"

BÛTENPOST - ”De tante fan Charly” In klucht yn twa bedriuwen, “Charlie’s Aunt”, fan Brandon Thomas yn in Fryske bewurking fan Anneke Burgy.

Iedereen kan iets doen voor rookvrije plekken in Friesland

REGIO - Via het nieuwe platform rookvrij.nl kan iedereen nu met één druk op de knop laten weten welke sportvelden, speelplekken en schoolpleinen in hun buurt rookvrij moeten worden. Met deze online handtekeningenactie kunnen straks alle betrokkenen zien waar in de regio behoefte is aan bescherming van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook.

Fifty Fit and Free, eerste gratis digitale Magazine bij 50plusinnederland

ADVERTORIAL - Fifty Fit and Free is het eerste digitale magazine van 50plusinnederland.nl. Een 52 pagina’s tellend magazine vol interviews en verhalen over sport, bewegen, fit zijn en je vrij voelen. Over op een positieve manier ouder worden, je goed voelen en doen wat je echt wilt. Conclusie: boven de vijftig wordt het gewoon een stuk leuker!

Succesvol eerste jaar van participatiebedrijf MOA

SURHUISTERVEEN - De sociale en financiële resultaten van de MOA, het participatiebedrijf van de gemeente Achtkarspelen, zijn positief. Dit blijkt uit het eerste jaarverslag van de stichting Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA). 'De MOA is in korte tijd onderdeel van de mienskip geworden,' aldus een trotse wethouder en bestuursvoorzitter van de MOA, Harjan Bruining.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel nauwkeurig met registratie persoonsgegevens

BUITENPOST / BURGUM - Uit onderzoek blijkt dat één op de drie gemeenten het proces rondom de registratie van persoonsgegevens van inwoners niet op orde heeft. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft zijn zorgen hierover uitgesproken.

Scheepswerf Barkmeijer Stroobos ziet geen uitweg meer en vraagt faillissement aan

STROOBOS - Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos heeft het eigen faillissement aangevraagd. Dinsdagmiddag lichtte de directie van de Fries-Groningse werf de 150 werknemers in meldt RTV Noord.

Nieuw beheerbudget voor 'natte natuur' in de Noardlike Fryske Wâlden

NOORDOOST-FRIESLAND - Er is 50.000 euro beschikbaar voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de Noardlike Fryske Wâlden. (Aspirant-)leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen, komen voor een beheervergoeding in aanmerking.

Primeur Coole Kidsnacht Fryslân groot succes!

FRYSLÂN - Vrijdag 26 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie, vond een primeur plaats in Friesland: De Coole Kidsnacht. Zo’n vijftien Friese culturele instellingen openden na sluitingstijd hun deuren voor kinderen tot en met 12 jaar. Spannend en cool! 

Gloria Deï maakt indruk met bronzen plak op NK brassbands

UTRECHT - Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos gaf afgelopen weekend een prima visitekaartje af tijdens de Nederlandse Brassbandkampioenschappen (NBK) in Utrecht. De band van dirigent Jaap Musschenga maakte de overstap naar de eerste divisie en deed dat met succes. Gloria Deï eindigde op de derde plek. De winst ging naar Pro Rege uit Heerenveen. 

Blaast de Bazuin wint solistenprijs op nationale brassbandkampioenschappen

UTRECHT - Brassband Blaast de Bazuin sleepte afgelopen weekend de solistenprijs in de derde divisie in de wacht op het NK voor brassbands. De prijs voor de beste flugelhorn-speler ging naar Robbert Oegema (27) van de Feanster brassband.

Let op: dit weekend gaat de wintertijd in

Het is weer zover. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit: om 03.00 uur ‘s nachts wordt het weer 02.00 uur. Dat betekent een uurtje extra.

Project voor herstel van landschapselementen in de Noardlike Fryske Wâlden

NOORDOOST-FRIESLAND - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) start samen met andere Friese agrarische collectieven en Landschapsbeheer Friesland (LBF) een landschapsherstelproject. Landeigenaren uit het werkgebied van de NFW kunnen binnen dit project elzensingels en houtwallen laten herstellen. De provincie Fryslân financiert het project.

KEaRN Steunpunt Mantelzorg organiseert de Dag van de Mantelzorg

SURHUISTERVEEN - KEaRN Steunpunt Mantelzorg organiseert op donderdag 8 november 2018 voor alle mantelzorgers uit Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen de Dag van de Mantelzorg. Deze dag vindt plaats in Kolkzicht te Surhuisterveen.

Loslopende honden graven gaten in Friese dijken

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden.

Wâldsang gitaarlessen in Harkema

HARKEMA - Na de herfstvakantie start gitaardocent Rob Nyboer met het geven van gitaarlessen in Harkema. Daarmee is het voor velen, van jong tot oud, mogelijk om nog dichter bij huis gitaar te leren spelen.

Admiraliteitsdagen opent Brainstormcafé voor iedereen

DOKKUM - Heb jij een goed idee voor de Admiraliteitsdagen 2019? Kom dan naar het Brainstormcafé op vrijdagavond 2 november. “Met een goed idee mag je het café binnenkomen en meepraten over volgend jaar”, vertelt Willem Verbeek namens het bestuur.

Spitkeet sluit zomerseizoen af met stampotwandel- en fietstochten

HARKEMA - Zoals gewoonlijk sluit themapark De Spitkeet in Harkema het zomerseizoen af met de stamppotwandel- en fietstochten. Deze vinden plaats op zaterdag 27 oktober.

Leuk uitje in Herfstvakantie: speurtocht door Ee

EE - In het kader van het project Oktobermaand Kindermaand kunnen kinderen samen met hun ouders, pake’s of beppe’s gratis genieten van kunst en cultuur in de regio. Het vlasmuseum in Ee doet dit jaar voor het eerst mee met een leuke en leerzame speurtocht door het dorp. Zaterdag 27 oktober is de laatste kans om mee te doen.

Kinderen in Friesland drinken meer water, maar bewegen minder

FRIESLAND - Friese ouders vinden dat de gezondheid van hun kind over het algemeen (zeer) goed is.  Kinderen uit eenoudergezinnen en kinderen die opgroeien in een gezin met een lage sociaaleconomische status hebben wel veel vaker gezondheidsproblemen.

Hart- en Vaatcafé over boezemfibrilleren in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig. Het kan primair maar ook secundair voorkomen bij verschillende (hart)aandoeningen. Op maandag 5 november staat dit thema centraal tijdens het Hart- en Vaatcafé in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Feestelijke heropening Speelgoedbank op Stelten

BUITENPOST - Vrijdagmiddag was de feestelijke heropening van de Speelgoedbank op Stelten in Buitenpost. De openingshandeling werd verricht door wethouder Margreet Jonker van de gemeente Achtkarspelen.  Speelgoedbank op Stelten mag de komende jaren op de Christinastraat blijven voor 5 jaar.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten kunnen voor verlenging van hun rijbewijs terecht bij de RijbewijskeuringsArts. Op 3, 15 en 30 november, 20 december en vervolgens minimaal twee keer per maand is dat mogelijk in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, adres: Eringalaan 8.

MKB-Noord organiseert kennissessie over alternatieve financiering voor regionale ondernemers

EARNEWÂLD - MKB-Noord organiseert in samenwerking met drie kennispartners, waaronder online financier Spotcap, op dinsdag 23 oktober een unieke kennissessie over alternatieve (non-bancaire) financiering voor ondernemers.

Friesland beleeft primeur van Coole Kidsnacht

FRIESLAND - Op vrijdag 26 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie, vindt in Friesland de Coole Kidsnacht plaats. Een primeur. Tijdens de Coole Kidsnacht openen zo’n twintig Friese culturele instellingen na sluitingstijd hun deuren voor kinderen tot en met 12 jaar. Volwassenen mogen alleen ‘op vertoon’ van hun kinderen of kleinkinderen mee naar binnen. 

Herfstactiviteiten op de Spitkeet

HARKEMA - Tijdens de herfstvakantie van dinsdag 23 t/m donderdag 25 oktober 2018 vinden er  allerlei leuke activiteiten plaats. Van 11.00 uur tot 16.00 uur ben je van harte welkom om samen met je ouders, pakes & beppes, vriendjes & vriendinnetjes naar het museum te komen voor heel veel activiteiten.

Huisartsen kunnen MDL-arts Nij Smellinghe inschakelen

DRACHTEN - Wanneer iemand klachten heeft op het gebied van maag, darm of lever (MDL) heeft kan de huisarts vanaf heden rechtstreeks schakelen met de MDL arts van ziekenhuis Nij Smellinghe. De huisarts kan digitaal zijn vraag stellen aan de specialist over een vraagstuk wat betreft maag, darm of lever. Een afspraak in het ziekenhuis is hierdoor niet altijd meer noodzakelijk.

Eerste ledenvergadering Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos

GERKESKLOOSTER/STROBOS - De grote zaal in dorpshuis Rehoboth zat zo goed als vol tijdens de eerste algemene ledenvergadering van de Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos. De vergadering verliep rustig, maar de gemoederen raakten toch enigszins verhit toen er over het thema wonen gesproken werd.

Recreatieschap Marrekrite vernieuwt Fietsnetwerk Fryslân

FRYSLÂN - Recreatieschap Marrekrite start deze week met een grootscheepse vernieuwing van het fietsknooppuntnetwerk in de provincie Fryslân. Het netwerk staat nu in alle regio’s ruim 12 jaar en is daarmee aan grootschalig onderhoud toe.

Buitengebied Achtkarspelen krijgt glasvezel

ACHTKARSPELEN - Het buitengebied van Achtkarspelen krijgt glasvezel. De deelnamegrens lag op 60 procent en leek lange tijd niet haalbaar. ‘Maar we hebben het gehaald! We zijn ontzettend blij dat onze inwoners en bedrijven in het buitengebied snel internet krijgen’, aldus wethouder Harjan Bruining.

Tiko Kinderopvang en Pilat & Pilat winnaars Ondernemersprijs Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Tiko Kinderopvang en Pilat & Pilat uit Twijzel zijn dinsdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2018. Bij het stemmen op de publieksprijs kwamen er twee winnaars uit de bus: BM-Parts en eleQtro/Ktronics.

Doneer een Maaltijdbox tijdens de Week van de Voedselbanken

REGIO - Deze week is de week van de Voedselbanken gestart. Om deze week op een passende manier in te luiden zet de Voedselbank “De meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland” in de spotlight.

Prachtige uitdagingen in Science Lab Lauwers College

BUITENPOST - Puddingbroodjes, koekjes, pizza’s, stamppot, yoghurt, oliebollen; het is een greep uit de producten die allemaal in de nieuwe keuken van de bèta-hoek van het Lauwers College in Buitenpost worden gemaakt. “De leerlingen vinden het aantrekkelijk en fijn.”

Vierstromenland Surhuisterveen wordt woonrijp gemaakt

SURHUISTERVEEN - In 2006 werden de eerste woningen in Vierstromenland in Surhuisterveen opgeleverd. 12 jaar later wordt de wijk woonrijp gemaakt. Maandag is het startsein hiervoor gegeven. ‘Het project kende veel tegenslagen en de bewoners hebben heel veel geduld moeten hebben,’ zei wethouder Max de Haan van Achtkarspelen. ‘Maar gelukkig wordt de wijk nu afgewerkt.’

Jeltingalaan en parkeerplaatsen De Swadde officieel in gebruik

BUITENPOST - Met het verplaatsen van een hek zijn maandag 15 oktober de Jeltingalaan en de parkeerplaatsen op sportpark De Swadde in Buitenpost officieel in gebruik genomen. De entree van het dorp heeft een flinke upgrade ondergaan.

Waterwereld-game in herfstvakantie voor kinderen

LEEUWARDEN - Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen deelnemen aan de gameworkshop Waterworld in de Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden.

Wisseling fractievoorzitter GemeenteBelangen Achtkarspelen

BUITENPOST - Het voorzitterschap van GemeenteBelangen Achtkarspelen wordt per 18 oktober 2018 vervuld door Sierd Vegelin uit Surhuisterveen. Vegelin is sinds maart 2014 lid van de fractie. 

Integratiediner in Drogeham brengt inwoners bij elkaar

DROGEHAM - Ruim 40 inwoners van Drogeham deden donderdagavond 11 oktober mee aan het integratiediner in De Fakkel. ‘Gezamenlijk eten met als achterliggende gedachte dat mensen met elkaar en elkaars cultuur in contact komen’, zei wethouder Margreet Jonker bij de opening van het diner.

Gemeenten Noordoost Fryslân treden harder op tegen drugscriminaliteit

NOORDOOST FRIESLAND - Burgemeesters in het Noordoosten van Fryslân hebben de regels voor het (soft)drugsbeleid in hun gemeenten aangescherpt. De regels gaan in per 18 oktober 2018.

Wethouder Jouke Spoelstra op CBS de Lichtbron

BUITENPOST- Woensdag 10 oktober was het de dag van de duurzaamheid. Wethouder Jouke Spoelstra (Achtkarspelen) gaf een gastles aan groep 8 van CBS de Lichtbron te Buitenpost over de rol van de bij in de samenleving.

Warmoltsstrjitte en Nijkamp Harkema klaar voor de toekomst

HARKEMA - Woensdagmiddag 10 oktober zijn de Warmoltsstrjitte en de Nijkamp in Harkema officieel in gebruik genomen. Dat deden wethouder Max de Haan en Sippie Planting van Plaatselijk Belang door het verwijderen van het bord met de tekst ‘slecht wegdek’. Oktober vorig jaar gingen de werkzaamheden van start. De straten zijn flink opgeknapt en het riool is vernieuwd.

Genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen in categorie middenbedrijf bekend

SURHUISTERVEEN - De genomineerden voor de jaarlijkse Ondernemersprijs Achtkarspelen (OP8K) zijn bekend. Uit het grote aantal voordrachten van de ondernemersverenigingen in de gemeente Achtkarspelen heeft de jury drie genomineerden voor de categorie kleinbedrijf en drie genomineerden voor de categorie middenbedrijf geselecteerd.

Opstand in Noardeast-Fryslân: de actualiteit van het Kollumer Oproer

KOLLUM - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema: Opstand. Een van de meest tot de verbeelding sprekende opstanden in Fryslân was het Kollumer Oproer van 1797. Dichtte Piter Jelles Troelstra niet: Wa hat fan pake of beppe net, fan it âlde Kollumer oproer heard?

Familiemusical Woezel & Pip en de Tijdmachine in Dokkum

DOKKUM - Na de hitvoorstelling 'Op zoek naar de Sloddervos' beleven Woezel en Pip opnieuw een groot avontuur in hun vijfde familievoorstelling 'Woezel & Pip en de Tijdmachine'. Op 3 november beleven de populairste hondjes van het land een spannende reis door de tijd in Sense in Dokkum.

Burgemeester en wethouder op bezoek bij Nordwin College

BUITENPOST  - Woensdagmiddag, 26 september, waren burgemeester Gerbrandy en wethouder Spoelstra te gast op Nordwin College in Buitenpost. Directeur van de locatie Buitenpost Jaap van der Heide en voorzitter van het College van Bestuur Ilona Dulfer heetten de burgemeester en wethouder van harte welkom in de school.

Groot onderhoud Blauforlaet van start

BLAUFORLAET - Maandag 8 oktober is de gemeente Achtkarspelen gestart met groot onderhoud aan de doorgaande weg door buurtschap Blauferloat. De weg wordt in zijn geheel opengebroken en opnieuw aangelegd. Ook het fietspad parallel aan de Brêgeloane wordt vernieuwd.

Tussen 16 en 29 oktober geen treinen van Groningen naar Buitenpost

BUITENPOST - Van dinsdag 16 tot en met zondag 28 oktober rijden er geen treinen tussen Groningen-Buitenpost en van woensdag 17 tot en met zondag 28 oktober geen treinen tussen Groningen-Delfzijl/Eemshaven. Dit heeft te maken met werkzaamheden aan het spoor voor het project 'Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden'. Arriva zet op deze data bussen in.

Gratis buitenboek tijdens Kinderboekenweek

In 2050 zal naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, zo blijkt uit onderzoek.* Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Daarom luidt het advies om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen en minder lang te laten kijken naar schermpjes van tablets en smartphones.

Lauwerskwartier krijgt tweede aansluiting

SURHUISTERVEEN - Het bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen krijgt een tweede aansluiting op de N358, ten zuiden van Surhuisterveen. Dit besluit hebben de provincie Fryslân en gemeente Achtkarspelen deze week genomen. De totale kosten bedragen 1,5 miljoen euro. Beide partijen dragen de helft bij aan de oplossing.

Kinderboekenweek feestelijk geopend op CBS de Lichtbron

BUITENPOST - Woensdag is de kinderboekenweek feestelijk geopend op CBS de Lichtbron te Buitenpost. De kinderen, leerkrachten en ouders vormden een groot hart op het schoolplein als teken van vriendschap en verbondenheid.

Genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen bekend

ACHTKARSPELEN - De genomineerden voor de jaarlijkse Ondernemersprijs Achtkarspelen (OP8K) zijn bekend. Uit het grote aantal voordrachten van de ondernemersverenigingen in de gemeente Achtkarspelen heeft de jury drie genomineerden voor de categorie kleinbedrijf en drie genomineerden voor de categorie middenbedrijf geselecteerd. De jury maakt eerst de genomineerde kleinere bedrijven bekend.

Leesimpuls op Lauwers College door stoere ‘Appie’

BUITENPOST - Het Lauwers College heeft vorige week dinsdag één van de bekendste schrijvers van Nederland over de vloer gehad. Abdelkader Benali entertainde op de locatie Buitenpost van de scholengemeenschap leerlingen van vwo 4 en 5.

Expositie: Schilderijen van Alexander Arutjunov

EASTERMAR - Alexander Arutjunov is een prille kunstenaar met veel levenservaring. Begonnen om de asiel stres te vergeten. Nu met een eigen atelier annex lesruimte in het AZC in Burgum.  Van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2018 exposeert hij in De Hege Stins te Eastermar. 

Wie weet meer over de moord op ‘t Ikeboerke’?

TWIJZELERHEIDE - Afgelopen zondag (30 september) was het precies 22 jaar geleden dat Reinder Lulofs dood werd aangetroffen in zijn boerderijtje in Twijzelerheide. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er zich op die fatale dag heeft afgespeeld.

CDA raadsfractie bezoekt AH Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Afgelopen week heeft de CDA raadsfractie van de Gemeente Achtkarspelen een werkbezoek gebracht aan de Albert Heijn in Surhuisterveen. De fractie werd rondgeleid door dhr Borger. Tijdens de rondleiding door de winkel kreeg de CDA-fractie een goed beeld van deze ruim opgezette winkel. Een winkel waar Surhuisterveen trots op kan zijn.