nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Verhalen van mantelzorgers: theaterlunch in de Kruidhof

BUITENPOST - Mantelzorgers met een verhalenvoorstelling in het zonnetje zetten inclusief een heerlijke lunch? Dat kan op zondag 10 maart in De Kruidhof in Buitenpost. Stichting het Behouden Huis organiseert de theaterlunch 'verhalen van mantelzorgers' speciaal voor mantelzorgers en hun naaste familie.

Toenemende bespaarprikkels op Lauwers College

BUITENPOST - Het klimaat krijgt een steeds prominentere plek op scholengemeenschap Lauwers College. Voor de leerlingen is bij de milieu- en energievraagstukken een actieve rol weggelegd. ,,Het gaat om hún toekomst.”

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Dalstra reizen

SURHÚSTERFEAN - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen is moandei 11 febrewaris op wurkbesite west by de fa. Dalstra Reizen yn Surhústerfean.

In je Uppie: themagesprek over spijt in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Op 28 februari organiseert KEaRN in samenwerking met UP! een In je Uppie gesprek in Surhuisterveen. Het thema van de middag is spijt.

Ontdek Lauwersnest in de voorjaarvakantie

LAUWERSOOG - Het vernieuwde Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer is vanaf zaterdag 16 februari weer open. In de voorjaarsvakantie van 16 t/m 24 februari zijn er elke dag speciale activiteiten voor jong en oud. De toegang tot het activiteitencentrum is gratis.

Ook de Spitkeet doet mee aan: “Help pake en beppe de vakantie door!”

HARKEMA - In de voorjaarsvakantie is er een superleuke nieuwe editie van “Help Pake & Beppe De Vakantie door”! Het thema van 2019 is 'Lekker ite, neat weismite' oftewel 'Lekker eten, niks weggooien'.

Bouw van 16 woningen in Buitenpost kan starten

BUITENPOST - Met het zetten van een handtekening door wethouder Jouke Spoelstra en directeur Riekele Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) is de herontwikkeling van De Lits in Buitenpost een feit. Op de locatie worden 16 woningen gebouwd.

Opnieuw live beelden van een havik en zeearend

REGIO - Ook dit jaar maken Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea het weer mogelijk om de perikelen tussen een zeearend en een havik live te volgen via een webcam. Vorig jaar beleefden natuurliefhebbers voor het eerst de strijd tussen de beide roofvogels op hun nest in Nationaal Park de Alde Feanen.

Boeren helpen weidevogels met plasdras

REGIO - Om weidevogels zoals grutto’s, kieviten, scholeksters, tureluurs en watervogels meer voedsel te geven en ervoor te zorgen dat ze rustig kunnen broeden, zetten 40 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân hun plasdrasgebieden deze week onder water. Daarbij stellen ze het maaien uit totdat aanwezige kuikens vliegvlug zijn (uitvliegen).

Steven de Jong en Syb van der Ploeg zoeken een kleine Salomon

KOLLUM - Voor de spektakelvoorstelling Salomon, het Kollumer Oproer, in juli dit jaar, is de organisatie op zoek naar een kleine Salomon. Syb van der Ploeg speelt in het stuk de rol van de volwassen Salomon, maar er worden nog kandidaten gezocht voor de jonge Salomon.

Rekôroantal Fryske berneboeken

TWIZEL – Yn jierren binne der net safolle boeken yn de beneaming kommen foar de Simke Kloostermanpriis, de trijejierlikse berneboekepriis foar oarspronklik Frysk wurk. Mar leafst 40 boeken steane op de list, rom in tredde mear as de foargeande jierren.

CDA op werkbezoek naar VDM in Drogeham

DROGEHAM - De gemeenten  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken aan een nieuwe woonvisie. Voor de beide CDA fracties een reden om er samen op uit om informatie te verzamelen over wonen en de woningmarkt. Bij het bedrijf VDM in Drogeham waren de fracties welkom.

Goede prestaties op solistenconcours Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Veel deelnemers en een hoog niveau. Zo kon het Solistenconcours van de Federatie van Muziekverenigingen van Achtkarspelen het beste betiteld worden. Cornettist Diemer de Jager en het kwartet Tijs Dijkstra, Lianne Postma, Marit Hoekstra en Harmen Thomas de Haan waren zaterdag de grote uitblinkers.

Radio en luisteraars in het zonnetje bij Omrop Fryslân

FRYSLÂN - Omrop Fryslân maakt het iedere dag, het is bijna de normaalste zaak van de wereld: radio! Op woensdag 13 februari is het Wereld radiodag en daarom staat Omrop Fryslân deze dag stil bij het medium radio.

OndersteBoven van Stinzenplanten

FRYSLÂN - Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar.

Kritetoaniel Bûtenpost spilet "It Twadde Haadstik"

BÛTENPOST - Nei “It begûn by de brêge” fan de Krite-jongerein en “De tante fan Charly”, (hja binne no on tour) yn maart op’e nij in prachtige foarstelling fan de Fryske Krite.

Winter Wandel weekend

SURHUISTERVEEN - De traditionele winter wandeltocht op 16 en 17 februari, van S+S. Sportief is na het succes van vorig jaar ook in 2019 een Winter Wandel Weekend gebleven. Het voordeel is hoofdzakelijk de spreiding van het aantal deelnemers over de zaterdag en de zondag.

Vier jeugdkorkesten op festival in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Vier jeugdorkesten doen komende zaterdag mee aan het jeugdmuziekfestival in Surhuisterveen. Het festival wordt georganiseerd op de dag van het jaarlijkse solistenconcours van Achtkarspelen. Voor de achtste keer is het jeugdorkestenfestival het slotstuk van de muziekdag in Achtkarspelen.

'Help pake & beppe de vakantie door' in maar liefst 42 Friese musea

FRYSLÂN - In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met 42 Friese culturele instellingen de 18e editie van 'Help pake & beppe de vakantie door'. Daarmee is het deelnemersrecord van vorig jaar (39) uit de boeken.

CDA: Tempo nodig bij samenwerking voor duurzame landbouw

FRYSLÂN - Er lijkt weinig schot te zitten in de plannen voor verduurzaming van de landbouw in Fryslân. Meer dan anderhalf jaar praten heeft nog weinig opgeleverd. Er mag nu wel eens wat tempo in, vindt het CDA.

Gedeputeerde Kielstra op bezoek in de Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Maandag 4 februari bezocht gedeputeerde Kielstra de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Jonker van Achtkarspelen ontvingen de gedeputeerde bij de klompenmakerij/ klompenmuseum in Noardburgum.

Sûnder druk: sociale werkvoorziening in het nauw

FRYSLÂN - In een bedrijf waar de druk eraf zou moeten zijn, loopt de druk steeds verder op. Caparis is het grootste sociale werkbedrijf in Fryslân. Acht gemeentes zijn met elkaar eigenaar van het bedrijf dat werk biedt aan 2200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Provinciale Onderwijsprijs voor ‘eyeopener’ LC Buitenpost

BUITENPOST - Sommige leerlingen staan thuis inmiddels regelmatig in de keuken om iets lekkers te maken. Het chemie-scheikundeproject van het Lauwers College Buitenpost, waarbij voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen, is in meerdere opzichten een ‘boppeslach’.

VV Buitenpost niet opgewassen tegen ACV

BUITENPOST - VV Buitenpost had zaterdag een zware middag in Assen. ACV was veel te sterk voor de Blauwkes en won verdiend met 5-1. Buitenpost liep al direct achter de feiten aan door drie doelpunten van de thuisploeg binnen een half uur.

Peter van den Broek nieuw lid raad van toezicht

REGIO - De raad van toezicht van Bibliotheken Noord Fryslân (BNF) heeft vanaf 1 januari 2019 een nieuw lid. Peter van den Broek volgt Corrie van Noort op, die na 8 jaar afscheid neemt. Bibliotheken Noord Fryslân zocht een lid voor de raad van toezicht met hart voor marketing en communicatie. Met de benoeming van Peter van den Broek is dat zeker gelukt.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan SWA Bûtenpost

BÛTENPOST - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen is moandei 28 jannewaris op wurkbesite west by Stichting Wenningbou Achtkarspelen (SWA) yn Bûtenpost.

Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd

FRYSLÂN - De ambulancezorg in Friesland is de afgelopen jaren fors verbeterd door onder andere een uitbreiding van het aantal ambulanceposten van 18 naar 23. Daardoor zijn de aanrijtijden van Friese ambulances sterk verbeterd.

Burgemeester Gerbrandy neemt afscheid van woonzorgcentra Haersmahiem en ‘t Suyderhuys

BUITENPOST / SURHUISTERVEEN - Woensdag 30 januari kwam burgemeester Gerbrandy alvast afscheid nemen van de bewoners van woonzorgcentra Haersmahiem in Buitenpost en ’t Suyderhuys in Surhuisterveen.

Huis van de maand februari

TWIJZELERHEIDE - Deze goed onderhouden hoekwoning met houten garage, overkapping en onderhoudsvriendelijke tuin is gelegen in een kindvriendelijke ruim opgezette woonomgeving aan de rand van het dorp. Kijk snel verder voor meer informatie.

'DOM doarpen' vol energie aan de slag met DOM 2.0

NOORDEAST-FRYSLÂN– Gedeputeerde Johannes Kramer is 'grutsk' op het project Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM).  Dat zei hij woensdagavond tijdens de aftrap van de DOM 2.0, waar maar liefst 21 dorpen aan meedoen.

Arjan Hut nije doarpsdichter Achtkarspelen

BÛTENPOST - Arjan Hut is de kommende twa jier Wâlddichter fan Achtkarspelen. Arjan Hut (1976) is opgroeid yn Surhústerfean en wennet yn Ljouwert. Dêr hat er opliedings ta learaar Ingelsk en Frysk folge, mar is úteinlik dichter wurden.

Meer dan veertig deelnemers bij solistenconcours Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Ruim veertig solisten doen zaterdag 9 februari mee aan het Solistenfestival van de Muziekfederatie van Achtkarspelen. ,,Prachtig, zoveel enthousiaste muzikanten’’, glundert Monique Hamersma van de organisatie. Jaarlijks organiseert de muziekfederatie een festival voor solisten, duo’s, trio’s en kwartetten. Deze keer vindt dat festijn plaats in Surhuisterveen.

Appen op de fiets gaat je geld kosten

Vanaf 1 juli is het strafbaar om op de fiets te appen. De boete die daaraan vastzit, is niet misselijk: 95 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

CDA: in Fryslân niet genoeg ruimte voor permanente vestiging wolf

FRYSLÂN - Op 24 januari 2019 is het wolvenplan vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). De onrust onder veehouders, en in het bijzonder onder schapenhouders, maar ook bij andere burgers, is er desondanks niet minder door. Permanente huisvesting van wolven in Fryslân is daarom wat het CDA betreft geen optie.

Nieuwe kansen voor dorpshuizen

FRYSLÂN - Van 31 januari tot en met 17 december 2019 is de dorpshuizenregeling geopend. Er is 900.000 euro beschikbaar voor het verbouwen of verduurzamen van gemeenschapshuizen.

Verpleegkundigen vaakst slachtoffer van seksueel wangedrag

Zorgpersoneel heeft het vaakst last van ongewenst gedrag op het werk door klanten of patiënten. Meer dan de helft van hen heeft te maken met intimidatie, lichamelijk geweld, ongewenste seksuele aandacht of pesten. Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2017 door het CBS en TNO.

Sieberen Postma uit De Tike, 10 jaar natuurgids bij De Klyster

DAMWÂLD - Tijdens het nieuwjaarsdiner voor de vrijwilligers van NME-Centrum De Klyster, is vrijwilliger Sieberen Postema uit De Tike gehuldigd. Sieberen hat sa'n 3.000 bern kennismeitsje litten mei de natoer yn noardeast Fryslân.

Keunstkrite bestaat 10 jaar

TWIZEL - Stichting Keunstkrite Twizel jubileert. Het 10-jarig bestaan van de kunst- en cultuurkring wordt tijdens de Kunstweek van Achtkarspelen 24 mei t/m 1 juni a.s. gevierd met een extra feestelijk programma.

Lauwers College wint Onderwijsprijs

BUITENPOST - Het Lauwers College uit Buitenpost en de 4 scholen van het project Greidhoeke goes Onderwijs zijn de winnaars van de Friese Onderwijsprijs. Gedeputeerde Sietske Poepjes reikte op 25 januari 2019 de prijs uit in het provinciehuis in Leeuwarden.

Hersenpatiënten vragen om hulp

REGIO - Op maandag 28 januari 2019 gaat de collecteweek van de Hersenstichting weer van start. Ruim 200 collectanten zamelen geld in voor de 3,8 miljoen Nederlanders die lijden aan een hersenaandoening. Het geld wordt besteed aan hersenonderzoek, het geven van voorlichting aan patiënten en hun omgeving en de ontwikkeling van de juiste patiëntenzorg.

Jeugd gooit steen door ruit in Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - Een groepje jongeren heeft donderdagavond een steen door een ruit gesmeten. Dat gebeurde bij een woning aan de Smitswei in Twijzelerheide. Volgens de politie gaat het om een groepje jongeren die ook op andere plekken in het dorp baldadig waren.

Oud-metaal-actie in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - ‘Uw oude metaal is voor ons goud waard!’ Zo luidt het motto van de oud-metaal-actie die brassband Blaast de Bazuin op zaterdag 2 februari organiseert. Ieder jaar halen de muzikanten oude metalen op in Surhuisterveen. Dat is inmiddels een heuse traditie geworden.

Legendarische progressieve rockband Kayak in Drachten

DRACHTEN - De legendarische Nederlandse progressieve rockband Kayak is herboren en komt naar Poppodium Iduna te Drachten. Een nieuw album, een nieuwe band en hernieuwde creativiteit en energie. Oprichter Ton Scherpenzeel heeft met Kayak een nieuwe frisse start gemaakt.

'Sneeuwpret' in Surhuisterveen gaat 'viral'

SURHUISTERVEEN - Een 18-jarige man uit Twijzel is dinsdagavond gewond geraakt in Surhuisterveen, nadat hij op een rubberen band achter een auto door de sneeuw gleed.

Samenwerken aan gezondheid in Drogeham

DROGEHAM - Dinsdag 22 januari hebben inwoners van Drogeham een beeld gekregen van de gezondheidssituatie in het dorp. Samen met professionals zijn ideeën bedacht hoe het dorp ondersteund kan worden nog gezonder te worden.

Fryslân telde niet eerder zoveel banen

FRYSLÂN - De werkgelegenheid groeide tussen april 2017 en april 2018 met 2,6%, zo blijkt uit de provinciale werkgelegenheidscijfers. Fryslân kende niet eerder zoveel banen: 297.035.

Heet je Rembrandt? Dan zoekt het Rijksmuseum jou!

Het Rijksmuseum in Amsterdam is op zoek naar mensen met de naam Rembrandt om gezamenlijk op donderdagavond 14 februari de expositie Alle Rembrandts te openen.

Biologische duindoorn van NO-Fryslân en Groningen op Grüne Woche Berlijn

BERLIJN - Vrijdag 18 januari is in Berlijn 's werelds grootste beurs voor voedsel, land- en tuinbouw gestart. Maar liefst 10 dagen lang komen hier zo'n half miljoen politici, vakmensen, bedrijven en andere geïnteresseerden van over de hele wereld bij elkaar.

Bloedmaan en supermaan: zet je wekker komende maandag!

REGIO - Ben je vroeg uit de veren op maandagochtend? Kijk dan zeker even naar buiten. Bij helder weer is er een combinatie te zien van een supermaan en bloedmaan.

Initiatiefrijke Friezen met goede projectideeën gezocht

REGIO - Friezen met een goed idee om de leefbaarheid in hun dorp, stad of op hun eiland te verbeteren, kunnen van 21 januari tot en met 15 februari 2019 subsidie aanvragen bij het Iepen Mienskipsfûns.

GemeenteBelangen Achtkarspelen maakt zich op voor Provinciale Staten

GemeenteBelangen Achtkarspelen maakt zich op voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart 2019. GemeenteBelangen Achtkarspelen? Jazeker! Zij hebben zich, net als 13 andere onafhankelijke, lokale partijen in Friesland verenigd in Provinciaal Belang Fryslân. Alleen op deze manier kan ook de lokale politiek zich laten horen op het Provinciehuis.

Zorgen over voortbestaan van It Koartling

BUITENPOST - Al pakweg vijftig jaar is It Koartling in Buitenpost in wijde omgeving een begrip. Heel wat ‘oudere jongeren’ kijken met heel veel plezier terug op de tijd die zij in het sociaal cultureel centrum doorbrachten.

Bijeenkomst Dorpsvisie Gerkesklooster-Stroobos: inwoners denken enthousiast mee

GERKESKLOOSTER - STROOBOS - De Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos had dorpsbewoners uitgenodigd om tijdens de visiebijeenkomst op 15 januari mee te denken over een dorpsvisie voor de komende 10 jaar. Kernvraag: Hoe houden we met elkaar onze dorpen leefbaar? Het werd een goed bezochte avond (met stamppotbuffet!) in het plaatselijke dorpshuis.

Nije Tomke webside, nije Tomke App én in nij digitaal platfoarm

FRYSLÂN - Tomke hat in nije webside! Alle ynformaasje oer Tomke en ferhaaltsjes, spultsjes, ferskes en filmkes foar pjutten binne no te finen op dizze frisse, nije side.

Twee scholen uit Buitenpost genomineerd voor Onderwijsprijs

BUITENPOST - Voor de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Fryslân zijn zes scholen genomineerd, waaronder twee uit Buitenpost. De prijs is ingesteld om de creativiteit en inventiviteit in het onderwijs onder de aandacht te brengen.

Zevendaagse kruidencursus bij De Kruidhof

BUITENPOST - In 2019 organiseert Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost opnieuw de zevendaagse kruidencursus Kweken, Kennen en Verwerken van Kruiden.

Historische Leeuwarder Courant

FRYSLÂN - Woensdag 16 januari 14.15 uur rolt de Historische Leeuwarder Courant van de pers - in ouderwets groot formaat! Weet u nog hoe het voelde vroeger, zo'n grote krant helemaal opengespreid op de keukentafel?

Nieuwjaarsconcert De Wâldsang een groot succes

SURHUISTERVEEN - Op zaterdag 12 januari heeft Brassband De Wâldsang weer haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert georganiseerd in de Flambou te Surhuisterveen. Dit jaar met Lois Lane als gast. Het was een avond vol brass, pop en soul.

Samen breien en haken voor de LEGiO-run

GROOTEGAST - Het Handwerkcafé in Bibliotheek Grootegast opent vanaf 14 januari wekelijks op maandagmiddag van 14:00-16:00 haar deuren voor creatievelingen. Net als afgelopen jaar organiseren Bibliotheek Grootegast en LEGiO-run gezamenlijk dit Handwerkcafé.

Fryske Guozze-oanpak verlengd tot en met 2023

FRYSLÂN - De Fryske Guozze-oanpak wordt verlengd tot en met 2023. Dit voorstel doet het college aan Provinciale Staten. Verlenging zorgt ervoor dat de verscherpte aanpak, die in 2017 inging, meer tijd krijgt zich te bewijzen. Daarnaast is het mogelijk om in de nieuwe aanpak vanaf 2023 ook het Europese ganzenbeleid op te nemen. Dit is volgend jaar nog niet klaar.  

Praktijk Academie De 4 Elementen eerste academie voor sociale inclusie in Nederland

STROOBOS - De 'Praktijk Academie' van De 4 Elementen is de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs waarin sociale inclusie centraal staat. Sinds twee jaar draait er een pilot in samenwerking met de Hanzehogeschool en het Alfa College, waarbij mensen van diverse achtergronden (e/o opleidingen) samenwerken aan diverse projecten en diensten bij De 4 Elementen in Stroobos.

GO! scoort op Lauwers College Grijpskerk

GRIJPSKERK - Na een intensieve voorbereiding was het toch wel spannend. Maar na bijna vier maanden is de conclusie op de locatie Grijpskerk van het Lauwers College eensluidend: de nieuwe, uitdagende onderwijsvorm pakt heel goed uit.

Aandacht voor ouderen in Buitenpost

BUITENPOST - Als je ouder wordt komen er onvermijdelijk minder leuke dingen op je pad, bijvoorbeeld langerdurend herstel na ziekte, verlies van je levenspartner of van familieleden en vrienden, maar ook zaken als toenemende lichamelijke beperkingen en geheugenproblemen.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 19 januari, 2 en 16 februari en vervolgens twee keer per maand in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, Eringalaan 8.

Lezing: Historie van de Mûntsegroppe

HARKEMA - Vanwege de grote belangstelling zal de lezing over de Mûntsegroppe op vrijdag 18 januari voor de tweede maal worden gehouden. Zo’n 90 belangstellenden hebben de eerste lezing bijgewoond, maar helaas moesten er ook diverse mensen naar huis worden gestuurd.

Krijgen we die strenge winter nou nog?

Weerdeskundigen zijn flink aan het voorspellen. En Piet Paulusma deed dat al eerder. Volgens de deskundigen is het eind januari zover.

Jongerein Fryske Krite: It begûn by de brêge

BÛTENPOST –Begjin 2018 stie der yn de Ljouwerter Krante in stik oer depressiviteit ûnder jongeren. It die bliken dat 45% fan de HBU-studinten hjir lêst fan hat en dat best in grut part der oer tinkt him of har sels te koart te dwaan.

Spelen met Boek en Muziek tijdens Nationale Voorleesdagen

BUITENPOST / SURHUISTERVEEN - Tijdens de Nationale Voorleesdagen genieten peuters en kleuters in tien bibliotheken van de voorstelling Spelen met Boek en Muziek. Daarnaast verzorgen de leesconsulenten Voorleesfeestjes bij kinderdagopvang, peuterspeelzalen en bibliotheken.

Waadrâne gaat zoemend het nieuwe jaar in

DOKKUM - Agrarisch Collectief Waadrâne* wil zich naast boerenlandvogels ook meer richten op insecten. Dat zei voorzitter Hans Kroodsma vrijdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor haar leden. Aanleiding is dat er steeds minder insecten zijn. ,,Dat is zorgwekkend, want insecten zijn een belangrijke voedingsbron voor boerenlandvogels.’’

CDA Fryslân bezorgd over gevolgen voor natuur na aanspoelen zeecontainers

REGIO - De CDA Statenfractie maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de natuur op de Waddeneilanden en de Friese kust na het aanspoelen van een groot aantal zeecontainers afgelopen woensdag.

PvdA wil duidelijkheid over schade en actiever bestrijden steenmarter

LEEUWARDEN – De PvdA vraagt opheldering van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) over een toename in overlast door steenmarters. “Van burgers krijgen we de laatste tijd berichten dat de steenmarter zijn leefgebied in onze provincie verder uitbreidt,” zegt woordvoerder Hetty Janssen.

Jaarwisseling: dode door vuurwerk in Friesland

NOORD-NEDERLAND -  Rond Oud en Nieuw heeft de politie in Noord Nederland meer meldingen ontvangen dan het afgelopen jaar. De meeste telefoontjes gingen over overlast door vuurwerk en brandjes op straat.

Huis van de maand januari

HARKEMA - Zeer nette tussenwoning met vier slaapkamers, aangebouwde bijkeuken en vrijstaande houten berging met overkapping. Deze woning is fraai gelegen tegenover een groenstrook.

Fryske top 100 populair bij publiek én artiesten

FRYSLÂN - Een recordaantal stemmen van het publiek maken de Fryske top 100 populairder als ooit. Maar liefst 51.825 stemmen werden er geteld, toen de stembus dichtging op tweede kerstdag. Afgelopen jaar kwamen er 37.570 stemmen binnen.

Bieb met geschiedenis in Gerkesklooster-Stroobos

GERKESKLOOSTER - “Je hoort hier gewoon!” zeiden initiatiefnemers van de bibliotheek in het Generatiehuis in Gerkesklooster-Stroobos tegen Miny Migchelbrink, toen ze aangaf dat ze wel mee wilde helpen om de bibliotheek in de vroegere school op te zetten. En nu is ze er elke vrijdag te vinden, in hetzelfde lokaal als waar ze haar carrière als schooljuf startte. Maar nu als vrijwillige bibliothecaresse.

De Friesland heeft zorg ingekocht bij alle Friese ziekenhuizen

FRYSLÂN - De Friesland heeft bij alle vier Friese ziekenhuizen, het UMCG in Groningen en Sionsberg in Dokkum zorg ingekocht voor 2019. Bij de onderhandelingen met de Friese ziekenhuizen is dit jaar per ziekenhuis rekening gehouden met het convenant Fries Zorglandschap.

Meer dan 20.000 bezoekers in 2018 voor De Spitkeet

HARKEMA - Openluchtmuseum De Spitkeet heeft dit jaar uitstekend gedraaid. Afgelopen woensdag tijdens de snertkuiertocht kon de 20.000e bezoeker welkom worden geheten. Er kwamen in 2018 aanzienlijk meer bezoekers dan voorgaande jaren.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan firma Rients Faber yn Twizel

TWIZEL - In grutte delegaasje fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is moandei 17 desimber op wurkbesite west by firma Rients Faber yn Twizel.

Douwe Hooglandprijs voor ‘Om de dobben’

BURGUM - Natuurplan ‘Om de dobben’ van de familie Pietersma uit Burgum heeft de Douwe Hooglandprijs 2018 gewonnen. De aanmoedigingsprijs van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is vrijdag 21 december uitgereikt. Om de dobben maakt de natuur in het coulisselandschap en het agrarisch natuurbeheer zichtbaar en aantrekkelijk voor inwoners uit de regio en toeristen.

Gratis parkeren in Dokkum rond Kerst en jaarwisseling

DOKKUM - Tot en met 2 januari 2019 kan er in de Dokkumer binnenstad gratis worden geparkeerd. Inkopen doen rond de feestdagen in Dokkum wordt hiermee extra aantrekkelijk.

Musea in Friesland sluiten 2018 af met een absoluut bezoekersrecord

FRYSLÂN - Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een fantastisch cultureel hoofdstadjaar die vele hoogtepunten met zich meebracht. Volgens de eerste tellingen van Museumfederatie Fryslân hebben de musea het afgelopen jaar in totaal zo’n 1.374.202 bezoekers mogen ontvangen, een absoluut bezoekersrecord!

Verbod op plastic rietjes, bestek en borden

Er komt een algeheel verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Onderhandelaars van EU-lidstaten zijn het daar woensdagochtend 19 december na zo’n 12 uur onderhandelen over eens geworden.

Lichte stijging WW-uitkeringen in Friesland door seizoenswerkloosheid

FRYSLÂN  - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in november licht toe. Vooral jongeren met een tijdelijk contract uit horeca en landbouw kwamen in de WW. In de meeste andere sectoren daalde de WW verder.

Speciale aandacht voor financiën Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BUITENPOST/BURGUM - Speciale aandacht is er voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel omdat hun begroting niet meerjarig sluitend is en er flink bezuinigd moet worden. Ook Leeuwarden staat voor grote bezuinigingen.

VDM Woningen uit Drogeham ontvangt MVO vignet

DROGEHAM - Maandag 17 december ontvingen directeuren Jan van der Meer en Kees Buitenwerf van VDM Woningen, uit handen van wethouder Harjan Bruining het MVO vignet Achtkarspelen. “De gemeente is trots op VDM Woningen die als bedrijf maatschappelijk bijdraagt aan de Mienskip. En zo zijn er meer bedrijven in de gemeente Achtkarspelen”.

Kerstsfeer op hertenkamp Kollum

KOLLUM – Kom vrijdag 21 december 2018 kerst vieren op het hertenkamp in Kollum. Vanaf 16.30 uur is het hele hertenkamp in een sprookjesachtige kerstsfeer.

Snertkuiertocht op Tweede Kerstdag

HARKEMA - Op Tweede Kerstdag organiseert "De Spitkeet" traditiegetrouw een snertkuiertocht. Toe aan een stevige wandeling? Meld u dan aan voor de 12 kilometer of de 18,5 kilometer.

Johannes Rypma met Blaast de Bazuin in kerstsfeer

SURHUISTERVEEN - Johannes Rypma en Blaast de Bazuin. Dat is een samenwerking die garant staat voor sfeer, gezelligheid en enthousiasme. Komende zaterdagmiddag treden de bekende zanger en de Feanster brassband wederom op in het centrum van Surhuisterveen.

Vuurwerkcontroles Friesland voor een veilige jaarwisseling

FRIESLAND - Nog even en er mag weer vuurwerk worden afgestoken. Verkopers maken hun vuurwerkbewaarplaatsen op orde en krijgen hun eerste ladingen vuurwerk binnen. De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) voert daarom sinds kort weer controles uit om te kijken of de verkopers aan alle veiligheidseisen voldoen.

Flexibele Makelaar heeft beste website van Nederland

SURHUISTERVEEN- De website van De Flexibele Makelaar uit Surhuisterveen is bekroond tot beste makelaars-website van heel Nederland. Dat nieuws werd deze week bekend. De Flexibele Makelaar is bovendien de enige Friese makelaar in de top-25 van de ranglijst van websites. ,,Dit is prachtig’’, vertelt Wieger van der Velde van De Flexibele Makelaar.

Opnieuw in Buitenpost feestelijk geopend tijdens open huis 

BUITENPOST - Opnieuw in Buitenpost is dinsdagmiddag 11 december feestelijk geopend. Zo’n driehonderd bezoekers kwamen deze dag naar het open huis van het circulaire bedrijf in Buitenpost. 

Friese reizigers zijn gulle fooigevers in de taxi

FRYSLÂN - Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden.

Oebele Brouwer nieuwe burgemeester Achtkarspelen

De raad van de gemeente Achtkarspelen beveelt Oebele Brouwer uit Eastermar aan voor het ambt van burgemeester in deze gemeente. Op donderdag 13 december heeft de gemeenteraad dit vastgesteld.

Clubs mogen miljoenen verdelen

5.300 Nederlandse verenigingen kunnen de komende weken gezamenlijk bijna 7 miljoen euro verdelen. Dat geld hebben ze zelf bijeengebracht via de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen loten verkocht door 225.000 meest jonge leden van 5.300 deelnemende verenigingen, goed voor een bruto totaalopbrengst van 8,7 miljoen euro. Van het verkoopbedrag vloeit 80 procent terug in de clubkassen.

Friese chef uit Boelenslaan wint internationaal zilver

LUXEMBURG - Gerben Land van B&B en theeschenkerij 't Landschap in Boelenslaan heeft met een team van chefs zilver gewonnen tijdens de Culinary World Cup in Luxemburg. Met vijf andere koks uit het tienkoppige Culinary Team The Netherlands zorgde Land voor het dessert in de warme klasse.

Red de Gouden Bloemkolen

GORREDIJK – Ruim duizend biologische bloemkolen dreigen te worden vernietigd omdat ze via de reguliere kanalen niet verkocht kunnen worden. De Streekboer roept de consument op dit niet te laten gebeuren en in actie te komen: "laten we met z'n allen een statement tegen voedselverspilling maken en ervoor zorgen dat deze perfecte biologische bloemkolen op ons bord in plaats van in de frees belanden," aldus Sandra Ronde, oprichter van De Streekboer.

Kerstkoffieconcert brassband Blaast de Bazuin in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Op zondag 16 december houdt Blaast de Bazuin weer haar jaarlijkse kerstkoffieconcert. De brassband uit Surhuisterveen neemt het publiek tijdens een gezellig uurtje mee door diverse kerstklassiekers. Ook het jeugdkorps van Blaast de Bazuin doet mee aan het concert. 

Lauwers College Buitenpost profileert zich als Business School bij Essentra Extrusion

BUITENPOST - Op donderdag 29 november heeft een groep leerlingen van de bovenbouw havo/vwo van het Lauwers College Buitenpost voor de tweede keer een bezoek gebracht aan het bedrijf Essentra Extrusion (voorheen Enitor). Leerlingen hadden van tevoren informatie over het bedrijf opgezocht, met name op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Winterfair op themapark de Spitkeet

HARKEMA - Op het Themapark “de Spitkeet”, waar het landelijk genieten is, wordt een grandioze winterfair georganiseerd met als thema 'landelijk onthaasten'. De fair vindt plaats van 12 tot en met 15 december. In een ongedwongen gezellige sfeer wordt u welkom geheten met een heerlijk glaasje glühwein om te genieten van deze bijzondere winterfair met diverse activiteiten.

Thrilleruurtjes in aula Lauwers College

BUITENPOST - Het lijkt soms alsof grote schrijvers of dichters hun verhalen en teksten zomaar even uit de mouw schudden. Niets is minder waar, zo leerde een bezoek van thrillerauteur René Appel aan het Lauwers College.