nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Borger versterkt bestuur van H&I Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Abbe Borger is toegetreden tot het bestuur van de Vereniging van Handel & Industrie (H&I) Surhuisterveen. Dat werd maandag bekend tijdens de jaarvergadering van H&I. Borger is in het dagelijks leven mede-eigenaar van de Albert Heijn in Surhuisterveen. Borger wordt algemeen bestuurslid. 

Integrale milieucontrole in Fryslân

FRYSLÂN - Door de gehele provincie Fryslân is donderdag door ruim veertig handhavers en agenten gecontroleerd. Daarbij was specifiek aandacht voor milieu, zoals het storten of verbranden van afval, dierenkwelling, visserijwetgeving en stroperij.

Woningen in Friesland voor gemiddeld € 3.705 boven de marktwaarde verkocht

REGIO - Landelijk werd in het eerste kwartaal van dit jaar 32% van de huizen boven de marktwaarde verkocht. Een succesvol bod lag gemiddeld € 4.750 boven de getaxeerde waarde.

Voortaan veilig over De Koaten (N369)

KOOTSTERTILLE - Het werk aan De Koaten is klaar. De provinciale weg tussen Kootstertille en de N355 kreeg vijf nieuwe oversteekplaatsen en een extra pad, speciaal voor fietsers en voetgangers. Zij steken de weg voortaan een stuk veiliger over.

Omrop Fryslân zoekt super-Friezinnen

REGIO - Voor het nieuwe programma 'Froulju fan Fryslan' is Omrop Fryslân op zoek naar bijzondere vrouwen. Omrop Fryslân roept iedereen op om een Friese powervrouw te nomineren van wie een standbeeld zou moeten worden gemaakt. Wie kent een super-Friezin?

Feestelijke Koningsmarkt bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op Koningsdag, vrijdag 27 april 2018, organiseert De Kruidhof weer een feestelijke Koningsdagmarkt. De markt is in de Verkooptuin en is net als de tuinen en het IJstijdenmuseum tegen een gereduceerd tarief bezoeken.

Nieuw Streekpad Noardlike Fryske Wâlden feestelijk geopend

EASTERMAR - Wandelaars kunnen vanaf nu genieten van een nieuw bewegwijzerd wandelpad door het coulisselandschap van Noordoost-Fryslân. Op donderdag 12 april is in Eastermar het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden officieel in gebruik genomen en de bijbehorende wandelgids gepresenteerd.

Dansende koeien bij Biologisch Melkveebedrijf Marinus in Twijzel

TWIJZEL - De familie Marinus van Biologisch Melkveebedrijf Marinus in Twijzel laat op zaterdag 21 april vanaf 10.30 uur de koeien van stal gaan. De koeien zijn dan zo blij dat ze springend en dansend het weiland in gaan als ze uit de stal komen. Een spektakel dat voor publiek een prachtig schouwspel betekent.

Reserveerlijn Jobinder gratis

REGIO - Het telefonisch boeken van een rit bij Jobinder is vanaf 1 mei 2018 gratis. Gebruikers kunnen met terugwerkende kracht vanaf de start op 8 januari 2018 compensatie aanvragen voor de reeds gemaakte belkosten. Hiervoor kunnen ze het formulier invullen op de website van Jobinder of telefonisch via de Mobiliteitscentrale (0900 – 40 50 500).

Museumweekend bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 14 en zondag 15 april is het bij De Spitkeet museumweekend. Dat betekent dat bezoekers tegen een gereduceerde toegangsprijs dit museum kunnen bezoeken.

Broedvogelmonitoring en nestkastonderzoek

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een agrarische natuur- en landschapsvereniging met bijna 800 leden waarvan een groot deel agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert. De vereniging is actief in vijf gemeenten in Noordoost-Fryslân en zet zich onder ander in voor collectief weidevogelbeheer en landschapsbeheer.

Diana Hoekstra (20) wint Spavo Award 2018

SURHUISTERVEEN - Diana Hoekstra heeft deze keer de Spavo Award in de wacht gesleept. Hoekstra speelt bariton bij Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen en gooide afgelopen zaterdag op het Spavo Spring Concert hoge ogen. Met haar uitvoering van de baritonsolo Donegal Bay maakte ze veel indruk.

Bomvolle Flambou geniet van Vangrail en Blaast de Bazuin op Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Het Spavo Spring Concert werd afgelopen zaterdag een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het traditionele lenteconcert in Surhuisterveen vormde daarmee een prachtige opmaat naar het voorjaar. Bijna duizend mensen genoten met volle teugen van de band Vangrail in combinatie met brassband Blaast de Bazuin.

Lezing bijenonderzoekster Romée van der Zee in De Kruidhof

BUITENPOST - Bijenonderzoekster Romée van der Zee geeft op maandag 16 april een lezing in De Kruidhof. Ze vertelt hoe het er eigenlijk echt voor staat met de bijen en geeft mogelijke oorzaken van bijensterfte die ze zelf onderzocht.

Bomvolle zaal bij zeer succesvol Spavo 4 Kids

SURHUISTERVEEN - Een afgeladen Flambou en honderden zingende en muziekmakende kinderen. Alle ingrediënten waren afgelopen weekend aanwezig voor een prachtige editie van Spavo 4 Kids in Surhuisterveen.

Tweelingdorp neemt deel groenonderhoud over van gemeente

GERKESKLOOSTER-STROOBOS -  De Dorpsraad van Gerkesklooster-Stroobos neemt samen met vier plaatselijke ondernemers het groenonderhoud over van de gemeente Achtkarspelen. De 5 partijen hebben hiervoor woensdag 4 april het contract ondertekend. Het contract heeft de duur van één jaar.

Gitaarconcert Wâldsang

VEENWOUDEN - Op vrijdag 13 april om 19.30 uur treden akoestische gitaarleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang van de docenten Rob Nijboer en Egbert Reidinga op in Veenwouden.  Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Voortgang coalitievorming in Achtkarspelen

BUITENPOST - Deze week hebben gesprekken plaatsgevonden tussen informateur J. Atsma en vertegenwoordigers van alle fracties in de gemeenteraad van Achtkarspelen.

Humanitas Noordoost Friesland zoekt vrijwilligers

SURHUISTERVEEN - In Achtkarspelen start Humanitas samen met het Taalhuis Surhuisterveen en de Bibliotheek het project ‘Voorlezen en hulp bij taal en huiswerk’.

Huis van de maand April

Vrijstaand goed onderhouden woonhuis met uitbouw aan de achterzijde en bedrijfsruimte gelegen op een ruim perceel van 2010 m2.

Expositie 'Mei griffel en laai' bij de Spitkeet

HARKEMA - Elk jaar heeft De Spitkeet een nieuwe tentoonstelling. Dit jaar is gekozen voor een expositie met als titel ‘Mei griffel en laai’.

Friese huisartsen zoeken nieuwe huisartsen

REGIO - Hoe krijgen we jonge huisartsen naar Fryslân? Zittende huisartsen in de provincie hebben steeds vaker moeite opvolging te krijgen voor hun praktijk. De Friese Huisartsenvereniging luidt de noodklok. Ook de provincie maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en spreiding van de huisartsenzorg. De campagne ‘11huisartsen’ moet het tij keren.

Jeugdsportfonds Friesland gaat verder als Jeugdfonds Sport Friesland

REGIO - Het Jeugdsportfonds Friesland gaat vanaf 3 april verder als Jeugdfonds Sport Friesland. Aan de missie en werkwijze verandert niets. De naamswijziging komt voort uit de landelijke fusie tussen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds naar Jeugdfonds Sport&Cultuur.

Extra uitgiftemoment kaarten Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Donderdagavond 5 april is er een extra uitgiftemoment voor kaarten van het Spavo Spring Concert. Dat concert wordt komende zaterdag gehouden in De Flambou in Surhuisterveen.

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

REGIO - Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning.

Oproep aan Friese vrijwilligers: Kies jouw gratis workshop

LEEUWARDEN – Vrijwilligers kunnen bij de Vrijwilligers Academie Fryslân (VA Fryslân) nu gratis een workshop of training volgen. De provincie Fryslân stelt hiervoor vouchers beschikbaar, die Friese vrijwilligers in kunnen zetten voor de workshop of training van hun keuze.

Sterke verhalen Jan Hepkes centraal op jeugdmuziekfestijn Spavo 4 Kids

SURHUISTERVEEN - Tientallen jonge muzikanten en heel veel andere meewerkende kinderen. Spavo 4 Kids belooft weer een waar spektakel te worden. Op vrijdagavond 6 april staat het jaarlijkse muziek- en cultuurfeest voor kinderen in Surhuisterveen gepland.

Anke Bijlsma presenteert Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Anke Bijlsma presenteert dit jaar het Spavo Spring Concert in Surhuisterveen. Bijlsma verzorgt de rode draad op het traditiegetrouwe lenteconcert in De Flambou.

Veel variatie op Historische markt Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Wilt u meer informatie over de geschiedenis van uw woon- of geboorteplaats in de gemeente Achtkarspelen, Smallingerland of Noord-Oost Friesland? Stichting Oud-Achtkarspelen organiseert op vrijdag 6 april van 13.30 – 20.00 uur een Historische- en Genealogische markt in de bibliotheek/Vleckehûs van Surhuisterveen.

Overeenkomst snel internet Kabelnoord en provincie

REGIO - Donderdag ondertekenden Kabelnoord, provincie Fryslân, BNG Bank en ABN AMRO leningsovereenkomsten voor snel internet in de buitengebieden van Fryslân.

Eerste kievitsei Achtkarspelen gevonden

HARKEMA - Remco Hamstra uit Rottevalle heeft vrijdag 23 maart het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden. Hij vond het ei om 18.00 uur nabij de Wide Pet.

Vanwege Pasen geen luchtalarm

REGIO - Op maandag 2 april 2018 gaan er, omdat het dan Tweede Paasdag is, om 12.00 uur geen sirenes af voor het maandelijkse proefalarm. 

CDA Achtkarspelen stelt Joop Atsma voor als informateur

BUITENPOST - Het CDA Achtkarspelen stelt Joop Atsma uit Surhuisterveen voor als informateur om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe coalitie. Als grootste partij mag het CDA een kandidaat voordragen.

Hulp gezocht bij voorstelling over de Noardlike Fryske Wâlden

EASTERMAR - Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is op zoek naar mensen die willen helpen bij een voorstelling over het Nationaal Landschap. Van jong tot oud, klusjesmannen, boeren en boerinnen, dansers en danseressen,  toneelspelers en verkeersbegeleiders. Iedereen mag mee doen!

Paasfeest bij De Spitkeet

HARKEMA - Paasmaandag, 2 april, is het bij De Spitkeet zoals gewoonlijk weer paasfeest. Dat betekent in de eerste plaats natuurlijk eieren zoeken voor de jeugd.

Circus Mowgli op Lauwers College in Buitenpost

BUITENPOST - De havo-5 leerlingen van de BSM groep van het Lauwers College te Buitenpost hebben op donderdag 22 maart de kleutergroepen van de basisscholen de Mienskip, de Fontein, de Wynroas en de Lichtbron meegenomen naar de jungle, en hun een bezoekje laten brengen aan Circus Mowgli.

Pandoer in Kruiskerk Burgum

BURGUM - Op zondag 8 april zal Pandoer, samenspelgroep van cultuurcentrum De Wâldsang voor mensen met een verstandelijke beperking, een concert geven in de Kruiskerk te Burgum, aanvang 15.00 uur.

Inwoner uit Twijzelerheide wint 25.000 euro in VriendenLoterij

TWIJZELERHEIDE - Een grote verrassing voor een inwoner uit Twijzelerheide. Zij heeft in de trekking van de VriendenLoterij 25.000 euro gewonnen. 

Ledenvergadering PB Buitenpost op 4 april in het Nordwin-College

BUITENPOST - De Vereniging voor Plaatselijk Belang Buitenpost houdt op 4 april haar jaarlijkse ledenvergadering in de kantine van het Nordwin-College aan de Prof. Wassenberghstraat 3. Naast de vaste huishoudelijke onderdelen en de uitreiking van De Sulveren Brims is er dit jaar veel aandacht voor het project Tuinen Verbinden.

Watersportseizoen barst los

REGIO - Dit jaar kunnen watersporters nóg eerder het water op. Normaal start het vaarseizoen op 1 april, maar dit jaar komen de bruggen en sluizen morgen - op 24 maart - al in beweging.

Bijeenkomsten Stille Week in Fonteinkerk Buitenpost

BUITENPOST - Van 26 maart t/m 1 april wordt in het kader van de Stille Week, iedere avond in de Fonteinkerk, de Achtkant 48 in Buitenpost een korte, sobere samenkomst gehouden.

Spetterend OMT bovenbouw muziek Lauwers College

BUITENPOST - De bovenbouwleerlingen met muziek in hun vakkenpakket hebben zich woensdagavond 21 maart fantastisch geprofileerd tijdens het Openbaar Musiceer Tentamen 2018. Het publiek, dat uit familie, vrienden, leraren en teamleiders bestond, kreeg een lang, maar zeer gevarieerd programma voorgeschoteld.

CDA winnaar in Achtkarspelen

BUITENPOST - Tijdens de verkiezingsavond van de gemeente Achtkarspelen op woensdagavond 21 maart zijn de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.

Figuranten gezocht voor Iepenloftspul ‘De Oerbliuwers’

HARKEMA - Iepenloftspul De Harkema zoekt voor september dit jaar figuranten die eventueel met hun eigen paard een belangrijke rol willen spelen in het nieuwe stuk ‘De Oerbliuwers’. Altijd al gedroomd om mee toen in een Iepenloftspul samen met of zonder jouw eigen paard? Laat deze kans dan niet lopen!

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden voorstander van grondgebondenheid

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een voorstander van grondgebondenheid. De vereniging vindt het dan ook van belang te komen tot een goede en werkbare invulling van dit begrip.

CDA Achtkarspelen vraagt landelijk aandacht voor MBO 1&2-leerlingen

DROGEHAM - Er moet landelijk meer aandacht komen voor MBO 1 en 2 leerlingen vindt CDA Achtkarspelen. Op uitnodiging van de CDA-fractie bezocht kamerlid Harry van der Molen vrijdag het stagebedrijf van het Nordwin College van Van Abbema in Drogeham.

Stelling: ,,Winkeliers in Achtkarspelen moeten zelf kunnen bepalen wanneer hun winkel open of dicht is”

BUITENPOST – In de aanloop naar de verkiezingen legt 8karspelennieuws een aantal lokale politieke partijen stellingen voor. Wij zijn benieuwd naar uw reacties op enkele onderwerpen. Kijk op onze Facebookpagina om mee te discussiëren.

Overdracht clubgebouw aan tennisclub Harkema

HARKEMA - Met het openen van het clubgebouw van tennisclub Harkema, werd maandagmiddag de overdracht van de gemeente door de wethouders Klaas Antuma en Jouke Spoelstra onderstreept.

Artiesten gezocht voor festival 'Voorbij de grens'!

STROOBOS - De 4 Elementen is op zoek naar muzikanten en (straat)artiesten voor het festival 'Voorbij de grens' op zaterdag 30 juni. Naast de hoge gezelligheidsfactor is het evenement bedoeld om de verbinding tussen Groningen en Friesland te vergroten.

Minister Grapperhaus met CDA op campagne in Surhuisterveen en Burgum

SURHUISTERVEEN / BURGUM - Op zaterdag 17 maart bracht minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een bezoek aan Surhuisterveen en Burgum.

Tomke hat positive ynfloed op gebrûk fan it Frysk

KOATSTERTILLE - Wa yn Fryslân ken Tomke net? Tomke is in populêr mantsje, hast elkenien ken him. Dat docht bliken út it ûndersyk dat Platfoarm Lêsbefoardering Fryslân dwaan litten hat.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan berneopfang TIKO Bûtenpost

BÛTENPOST – In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen hat moandei 12 maart op wurkbesite west by berne-opfang TIKO yn Bûtenpost.

Natuurinrichting en aanleg fietspad in Drogehamstermieden

DROGEHAM - In het najaar van 2018 willen de gebiedscommissie Achtkarspelen-Zuid, de provincie Fryslân, Staatsbosbeheer en de gemeente Achtkarspelen starten met de inrichting van de Drogehamstermieden.

Geldgids Achtkarspelen helpt rondkomen bij minder inkomen

BUITENPOST - ‘De Geldgids moet iedere inwoner van Achtkarspelen met minder inkomen helpen om rond te komen.’ Dat zei wethouder Sjon Stellinga woensdagmiddag bij de uitreiking van de gids boordevol ondersteuningsregelingen voor mensen met een laag inkomen.

Stelling: ,,Achtkarspelen moet geld investeren in een ongelijkvloerse spoorwegovergang in Buitenpost”

BUITENPOST – In de aanloop naar de verkiezingen legt 8karspelennieuws een aantal lokale politieke partijen stellingen voor. Wij zijn benieuwd naar uw reacties op enkele onderwerpen. Kijk op onze Facebookpagina om mee te discussiëren.

Noordoost Fryslân aan de slag met het veldlaboratorium 'Fjildlab'

REGIO - Op initiatief van de regio Noordoost Fryslân wordt er door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), Van Hall Larenstein (VHL) en Ondernemersfederatie Noordoost Friesland (ONOF) gewerkt aan een verbreding van het project 'Fjildlab Noordoost Fryslân'.

Minister Grapperhaus bezoekt Surhuisterveen en Burgum

SURHUISTERVEEN / BURGUM - Zaterdag 17 maart brengt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een bezoek aan Surhuisterveen en Burgum. 

Eerste dorpsraad in Achtkarspelen een feit

GERKESKLOOSTER / STROOBOS -  In een lekker vol dorpshuis en in aanwezigheid van wethouder Jouke Spoelstra is dinsdagavond 13 maart 2018 de Vereniging Dorpsraad Gerkesklooster/Stroobos opgericht.

Wethouders fietsen nieuwe interactieve cultuurhistorische routes

BUITENPOST - Achtkarspelen heeft nieuwe cultuurhistorische fietsroutes ontwikkeld. ‘Helemaal hip en interactief door een app die informatie geeft over cultuur, historie en natuur op verschillende punten in de routes’, aldus wethouder Cultuur Sjon Stellinga.

Project Amargi van start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

BURGUM - Maandag 12 maart vond in Glinstra-state in Burgum de startbijeenkomst van het project Amargi plaats. Het project richt zich op het voorkomen van betalingsachterstanden of nog ergere financiële problemen bij inwoners.

Engbert Jongsma verder als Hoekstra & Westra Totaalbouw

SURHUIZUM - Sinds maandag 12 maart gaat timmerbedrijf Engbert Jongsma verder onder de naam van Hoekstra & Westra Totaalbouw. Op deze manier waarborgt Jongsma zich voor de toekomst om zijn steeds groter wordende klantenkring de service en kwaliteit te kunnen blijven bieden die ze gewend zijn.

GGD Fryslân onderzoekt gezondheid van Friese kinderen

FRYSLÂN - GGD Fryslân start vanaf deze maand met het onderzoeken hoe gezond de Friese kinderen zijn. Daarvoor nodigde zij afgelopen week (begin maart) Friese gezinnen uit om deel te nemen aan het onderzoek, de zogenaamde Kindmonitor.

Stertil B.V ontvangt eerste Vignet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

KOOTSTERTILLE - Maandag 12 maart heeft Stertil B.V uit handen van de wethouders Harjan Bruining en Sjon Stellinga het eerste MVO vignet ontvangen. 

FNP Achtkarspelen makket har soargen oer ûnfeilige ljochtmêsten op iisbanen

BÛTENPOST – Koartlyn binne op ferskate iisbanen de opstallen en de ljochtmêsten yn Achtkarspelen troch de gemeente kontrolearre. Yn de measte gefallen foldogge dizze net oan de feilichheidsnoarmen en binne dus ôfkard.

Cheque Lauwers College voor Amnesty International

BUITENPOST - Leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College hebben de opbrengst van een theatervoorstelling geschonken aan een goed doel. Amnesty International is de organisatie die een cheque van de scholieren kreeg overhandigd.

CDA roept kabinet op nu te investeren in lokale omroep

DE WESTEREEN / BURGUM - Het kabinet moet in het belang van de democratie nu investeren in de lokale omroep. Als het te lang wacht gaan de goede initiatieven die er nu al zijn onderuit. Dat stelt het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep NLPO.

Flinke cheque voor Stichting Vrienden van Zorgboerderij de Witrik Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - Zaterdag 10 maart heeft de feestelijke uitreiking van de stemactie 'ING Helpt Nederland' vooruit plaatsgevonden in Leeuwarden.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan bestjoer fan H. en I. Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - In grutte delegaasje fan fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen is moandei 26 febrewaris yn petear west mei it bestjoer fan Hannel en Yndustry (H. en I.) út Surhústerfean.

PVV campagnebord in Harkema vernield

HARKEMA - Afgelopen weekend is bij Harkema een campagnebord van de PVV Achtkarspelen vernield. Het doek is kapot gesneden en van zijn plek gehaald. Ook in Boelenslaan is een poging gedaan een PVV bord te vernielen, dat is mislukt. 

17e Biddle Survivalrun groot succes

KOOTSTERTILLE - De 17e editie van de Biddle survivalrun werd zondagochtend 11 maart geopend door wethouder Jouke Spoelstra. “Achtkarspelen is een echte sportgemeente, de survivalrun in Kootstertille is qua sport één van de kroonjuwelen”. Meer dan 1500 deelnemers gingen de strijd aan tegen de elementen.

CDA wil duidelijkheid over woonruimte voor jongeren met beperking in Buitenpost

BUITENPOST - De CDA-fractie Achtkarspelen roept burgemeester en wethouders op om met betrokken partijen in gesprek te gaan over het realiseren van woonruimte voor jongeren met een verstandelijke beperking in Buitenpost.

Gemeente Achtkarspelen introduceert MVO vignet

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen voert een maatschappelijk verantwoord ondernemen vignet in als waardering richting ondernemers.

Werkgroep Portraits & Paradise en Margriet Kootstra winnaars cultuurprijzen Achtkarspelen

BUITENPOST - Werkgroep Portraits & Paradise uit Augustinusga en schrijfster Margriet Kootstra uit Harkema zijn de winnaars van de cultuurprijzen 2018 in Achtkarspelen. Dit werd bekend gemaakt tijdens een ‘kulturele jûn’ op woensdag 7 maart in het gemeentehuis in Buitenpost.

Sjon Stellinga biedt watertappunt aan bij opening Singelland

SURHUISTERVEEN - Dinsdag vond de opening plaats van het nieuwe Singelland college in Surhuisterveen. ‘En bij een feestje hoort een cadeau!’ zei Wethouder Sjon Stellinga. Namens de gemeente bood hij een watertappunt aan.

‘Buitenpost Schoon!’ op zaterdag 24 maart      

BUITENPOST – ‘Buitenpost Schoon’ is inmiddels een jaarlijkse traditie op de Landelijke Opschoondag. De start is om 9.30 uur bij de Fonteinkerk aan de Achtkant in Buitenpost. De gemeente Achtkarspelen zorgt voor de verschillende materialen.

De verkiezingsuitslag live bij Omrop Fryslân

FRYSLÂN - Met het programma 'Fryslân Kiest' brengt Omrop Fryslân iedereen als eerste op de hoogte over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Op die dag zijn er door het hele land verkiezingen. In Fryslân gaat het om verkiezingen in 14 gemeenten.

Friese laaggeletterden strijden voor duidelijke taal

REGIO - Friesland doet mee in de strijd tegen laaggeletterdheid. Met z’n allen kunnen we laaggeletterden helpen om te winnen. Hoe? Door te stemmen op het plan van de Friese laaggeletterden die meedoen aan de wedstrijd op www.telmeemettaal.nl.

Complimenten van CDA Achtkarspelen voor dames Speelgoedbank op Stelten

BUITENPOST - Het CDA Achtkarspelen heeft grote waardering voor de inzet en het werk van de dames achter Speelgoedbank op Stelten in Buitenpost. Durkje Visser, Marijke van der Wal en Jolanda Poortinga kregen daarom op 1 maart, tijdens Nationale Complimentendag, een bloemetje uit handen van Jouke Spoelstra, Lydeke Zandbergen en Romke van der Wal van het CDA.

Friezen nemen zich het vaakst voor om belastingaangifte vóór 1 april te doen

FRYSLÂN - Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen, waaronder een groot aantal Friezen. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3%) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer.

Fryslân bereidt zich voor op einde vorstperiode

FRYSLÂN - Het einde van de vorstperiode is in zicht. Na het weekend wordt het vaarverbod opgeheven en start Wetterskip Fryslân voorzichtig met de bemaling van de polders. 

Cursusdag ‘Energie van de maan’ bij de KrûdWiizer

NOARDBURGUM - KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, start het voorjaar met een aantal interessante kruidenavonden en cursussen.

CDA Achtkarspelen bijgepraat over herinrichting De Skieding

BUITENPOST - De CDA-fractie Achtkarspelen liet zich tijdens een werkbezoek aan projectbureau De Skieding onlangs informeren over de stand van zaken van de herinrichting van De Skieding.

De Boekenweek 2018 viert de natuur

REGIO - Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Essentra Bûtenpost

BÛTENPOST - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen hat moandei 26 febrewaris op wurkbesite west by Essentra Extrusion yn Bûtenpost. Dit is in grut en wichtich bedriuw foar Bûtenpost en dermei ek foar Achtkarspelen.

Openluchtmuseum De Spitkeet doet mee aan NL Doet

HARKEMA - Op zaterdag 10 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de 14e keer NL.Doet in heel Nederland. Zo ook bij De Spitkeet in Harkema.

Uitreiking cultuurprijzen Achtkarspelen

BUITENPOST - Om het culturele klimaat in Achtkarspelen te stimuleren heeft de gemeente twee cultuurprijzen ingesteld: de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen’ en de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen’.

Ganzenverjaagteams van start

REGIO - Op 1 maart 2018 starten Friese wildbeheereenheden met ganzenverjaagteams. Deze verjaagteams ondersteunen boeren bij het verjagen van ganzen. Dit moet ertoe leiden dat ganzen minder schade aanrichten aan gewassen. De teams zijn actief tot 1 juni 2018.

Aanvullende maatregelen voor Skieding

SURHUISTERVEEN - Het voorstel voor de aanpak van de Skieding (N358) tussen Surhuisterveen en de A7 is uitgebreid met aanvullende maatregelen. Het plan bestaat in grote lijnen uit het opheffen of samenvoegen van kruispunten, bochtafsnijdingen en stil asfalt en het vervallen van meer dan vijftig uitritten.

Eerste artiest Admiraliteitsdagen 2018 bekend: Dré Hazes

DOKKUM - Op zaterdag 8 september komt André Hazes junior naar de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Voor zijn optreden is  's avonds plek voor ruim 10.000 fans. Wij stellen dat hij de Elfstedenstad bijna als Amsterdam-noord kan zien. Eigenlijk is het dus al een halve thuiswedstrijd voor Dré.

Bijzondere vondsten tijdens bodemvondstendag IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Zaterdag 24 februari 2018 is de jaarlijkse bodemvondstendag weer gehouden in het IJstijdenmuseum te Buitenpost. Ongeveer 150 bezoekers kwamen deze dag langs met de mooiste vondsten van het afgelopen jaar.

Met pake en beppe naar De Kruidhof en het IJstijdenmuseum

BUITENPOST - In de voorjaarsvakantie van dinsdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart organiseert de Museumfederatie Fryslân opnieuw: Help Pake en Beppe de vakantie door. Bij De Kruidhof hortus van Fryslân en het IJstijdenmuseum in Buitenpost is er iedere dag van 14.00-16.00 uur iets te beleven.

Fryslân treft gezamenlijk voorbereidingen op komende vorstperiode

FRYSLÂN – In het belang van een voorspoedige ijs aangroei hebben de Friese partners (Provincie, waterschap en ijsbond) de krachten gebundeld. Wetterskip Fryslân zet vanaf nu de meeste gemalen stil.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan bêd- en skomfabryk AVEK

SURHÚSTERFEAN – In flinke groep kandidaat-riedsleden fan de FNP Achtkarspelen hat moandei 19 febrewaris op wurkbesite west by bêd- en skomfabryk AVEK yn Surhústerfean.

Partijen bekrachtigen samenwerking in project ‘Better Wetter’

EARNEWÂLD – Op donderdag 22 februari hebben negen partijen bij Galerie Koopmans in Earnewâld de handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst “Better Wetter’.

Alle kinderen van Achtkarspelen doen mee door het Kindpakket

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen, Leergeld, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds tekenden donderdag 22 februari een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Kindpakket.

PvdA kritisch over hoge uitstoot methyleenchloride in Surhuisterveen

LEEUWARDEN – De PvdA eist opheldering van gedeputeerde Michiel Schrier (SP) over een forse overschrijding van de uitstoot van methyleenchloride bij beddenfabriek AVEK in Surhuisterveen. Naar verluidt gaat het om een overschrijding van vier keer de norm.

Start inschrijving voor kavel Lauwerskwartier 2e fase

SURHUISTERVEEN - Gemeente Achtkarspelen is bezig met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Lauwerskwartier. Het gaat om een uitbreiding van ca. 4 hectare aan de zuidwest kant van het Lauwerskwartier, richting de Warreboslaan.

Sterke man Wout Zijlstra iepenet FNP hûs yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - Op freed 2 maart om 19.00 oere is de grutte Iepening fan it FNP hûs oan de kolk (neist Rauwerda visplaza). De FNP Achtkarspelen is fanôf dan, elke freed en saterdei en ek op moandei 19 en tiisdei 20 maart oanwêzich.

Achtkarspelen wil geld steken in groot onderhoud tennisbanen

BUITENPOST - Het college van Achtkarspelen wil het groot onderhoud van de tennisbanen gaan uitvoeren en bekostigen. ‘Het is de bedoeling dat we per tenniscomplex voor twee tennisbanen het groot onderhoud voor onze rekening nemen’, aldus wethouder Jouke Spoelstra.

Netwerkbijeenkomst in het Westerkwartier

STROOBOS - Vijftien ondernemers uit het Westerkwartier zijn dinsdag 20 februari op het landgoed van De 4 Elementen samen gekomen voor een netwerkbijeenkomst. De ondernemers hebben zich verenigd om meer over elkaars bedrijven te weten te komen.