nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

FNP Achtkarspelen komt mei alternatyf-plan foar de rekonstruksje fan de Âlde Dyk

KOATSTERTILLE / BÛTENPOST - De gemeente Achtkarspelen is mei it plan kommen foar in rekonstruksje fan de Âlde Dyk/Oude Dijk tusken Koatstertille en Bûtenpost. De gemeente wol de wei opknappe, ferbetterje, ferkearsfeiliger en mear autoluw meitsje. Der wurdt no faak te hurd riden en tefolle minsken brûke de Âlde Dyk as slûprûte.

Muziek als medicijn bij de hortus van Fryslân in Buitenpost

BUITENPOST - Last van slapeloosheid? Overgewicht? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend. Op zondag 24 juni 2018  om 13.30 uur spelen de leden van het Rodion Trio met hun muzikale dokterstas middenin de Geneeskruidentuin van De Kruidhof.

‘Maak financieel misbruik onder ouderen bespreekbaar’

BUITENPOST - Vrijdag 15 juni, de dag tegen ouderenmishandeling, werd op het gemeentehuis in Buitenpost een inloopspreekuur gehouden over financieel misbruik bij ouderen. Inwoners en professionals werden door Veilig Thuis Friesland, de gemeente, notaris en de Rabobank geïnformeerd over financieel misbruik en wat je moet doen bij vermoedens hiervan.

Vier Boer & Breakfast geopend in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - ‘Bijzonder, gastvrij genieten bij de boer!’ dat is het uitgangspunt voor het nieuwe concept ‘Boer & Breakfast’. Een initiatief van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) om boerenbedrijven te stimuleren een overnachtingslocatie te starten naast het bedrijf.

Eerste koopzondag Achtkarspelen in augustus

BUITENPOST - Het college van Achtkarspelen wil de Winkeltijdenverordening aanpassen waardoor de winkels op zondag van 13:00 uur tot 18:00 uur open kunnen. “We willen de ondernemers de ruimte geven om zelf een keuze te maken of zij zondags wel of niet hun winkel openen”, aldus wethouder Harjan Bruining. De eerste koopzondag moet plaatsvinden op 5 augustus 2018.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen Vereniging Eigen Huis van start

FRIESLAND - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in de Noordelijke provincies van Nederland. Alle inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de actie.

50.000ste bezoeker Eschertentoonstelling ontvangt originele Escher in Fries Museum

LEEUWARDEN - Iets meer dan een maand na de opening van Escher op reis ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. Julie en Robert Bloemer werden feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. Zij werden in het zonnetje gezet met een echte een prent van Maurits Cornelis Escher.

Een weekendje weg: zorgeloos genieten en energie opdoen, ook voor u!

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen biedt een aantal mantelzorgers van deze gemeente een respijt weekend aan. Iedereen heeft van tijd tot tijd ontspanning nodig. Wanneer u al langere tijd de zorg voor een chronisch zieke partner, kind of ander familielid voor uw rekening neemt, is het nog belangrijker de zorg even los te laten en nieuwe energie op te doen!

Jongvolwassenen hard nodig op de Waddeneilanden

FRIESLAND - In de afgelopen jaren is het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden toegenomen. Ook is door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor de jongeren. De woningmarkt op de Waddeneilanden is echter een belemmering voor jongvolwassenen om zich (weer) op het eiland te vestigen.

Boeren onthullen informatiebord over plas-dras

NOARD-FRYSLÂN - Gert Jan Sijtsma heeft sinds deze week een informatiebord over plas-dras bij zijn boerderij staan. Dit is een initiatief van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Op deze manier willen de boeren uitleggen wat voor effect zo’n plas-drasgebied op weidevogels heeft.

Midsimmermoeting voor inwoners en organisaties Achtkarspelen 

BUITENPOST - Na het succes van vorig jaar, is er ook dit voorjaar een Midsimmermoeting voor inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties en verenigingen uit Achtkarspelen. Iedereen is welkom op woensdag 13 juni van 19.30-22.30 uur in De Kruidhof/Tuincafé in Buitenpost.

Leerlingen school Bochum brengen tegenbezoek aan Lauwers College

BUITENPOST - Zes leerlingen en twee docenten van de Matthias-Claudius-Schule uit Bochum hebben de afgelopen week een tegenbezoek gebracht aan het Lauwers College in Buitenpost. Het werd een uiterst plezierige en leerzame visite met een meerwaarde op vele terreinen.

CDA Achtkarspelen zoekt talent

BUITENPOST - Gezocht: verbinders met het hart op de goede plaats’.  Zaterdagmorgen 23 juni van 10.00-11.30 uur nodigt CDA Achtkarspelen iedereen uit die zich wil inzetten voor de samenleving. Op camping Blauforlaet in Augustinusga is er een bijeenkomst voor iedereen die zijn talent wil inzetten voor de gemeente Achtkarspelen.

Naar een toekomstbestendig zorglandschap in Noordoost Fryslân

REGIO - “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een faillissement met bijbehorende crisis uiteindelijk zorgt voor een nieuwe aanpak van de zorg in een krimpgebied. Dat kon alleen door goede samenwerking tussen gemeenten, De Friesland en de vangnetstichting.”, aldus directeur van De Friesland Zorgverzekeraar, Bert van der Hoek.

Huis van de maand Juni

Deze keurige hoekwoning met aangebouwde bijkeuken, vrijstaande stenen garage en diepe achtertuin is gelegen op een perceel van maar liefst 495m² in een mooie en ruim opgezette woonomgeving. De goed onderhouden woning wordt centraal verwarmd met behulp van radiatoren, de Nefit Topline HR cv-combiketel is van 2012. Verder is de woning deels voorzien van isolatieglas en recent is in 2015 de vloerisolatie aangebracht. Het schilderwerk aan de buitenzijde is in 2014 uitgevoerd.

BIJzonder concert bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een wel heel bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk dat uitgevoerd wordt bestaat uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland.

Koninklijke onderscheiding voor Corry Helfrich-Hiemstra

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Gerben Gerbrandy heeft dinsdag 5 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Corry Helfrich-Hiemstra (62) uit Surhuisterveen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het 60-jarig bestaan van Korfbalvereniging It Fean te Surhuisterveen.

Brocante markt Spitkeet 

HARKEMA - Van 12 t/m 15 juni wordt er bij De Spitkeet in Harkema een brocante markt gehouden. De markt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er worden allerlei leuke spullen uit grootmoeders tijd verkocht. De verkoop vindt plaats in de grote tent naast de ontvangstruimte het ‘Skieppehok’. De entree is gratis.

Wâldsang Gitaaravondje

BUITENPOST - Akoestische gitaarleerlingen van Rob Nijboer en Egbert Reidinga treden op. Het belooft weer een gevarieerd en gezellig avondje te worden. Gratis entree en iedereen is welkom!

Concert Canta Silva en gitaarduo

BURGUM - Canta Silva is het vrouwenkoor van cultuurcentrum de Wâldsang. Het staat onder leiding van docente en dirigente Jannie de Groot. Uitgevoerd worden werken uit de Engelse Renaissance, onder andere van de componisten John Dowland, Thomas Morley en John Gibbons.

Maandag 4 juni landelijk NL-Alert controlebericht

 Op maandag 4 juni 2018 om 12.00 uur verstuurt de overheid een NL-Alert controlebericht in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt weet je zeker dat jouw mobiele telefoon juist is ingesteld.

Natuur- en landbouworganisaties doen uniek natuuraanbod

FRYSLÂN - It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, LTO Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie doen provincie Fryslân het aanbod de Friese natuuropgave op zich te nemen.

Burgemeester Gerbrandy kondigt afscheid aan

BUITENPOST - Gerben Gerbrandy stopt op 14 januari 2019 als burgemeester van Achtkarspelen. Hij gaat met pensioen. Dit liet hij donderdagavond aan de gemeenteraad weten.

Zesde editie van Jumbo Drakenbootfestival Kollum

KOLLUM - Op zaterdag 09 juni 2018 vindt voor de zesde keer in Fryslân de Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace plaats in Kollum. Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, en muziek: een greep uit de elementen die het Drakenbootfestival aantrekkelijk maakt voor deelnemers én toeschouwers. Ieder jaar is het genieten bij het Drakenbootfestival aan de oevers van het Kollumer Kanaal.

Wâldsang cursus: Muziek op Schoot in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Muziek op Schoot is een cursus muziek voor kinderen tussen 8 maanden en 4 jaar. Er zal worden gezongen, gedanst, geluisterd naar prachtige muziek en worden gespeeld op instrumenten. Hierbij doet een (groot)ouder actief mee. Voor een fijn moment samen.

It Koartling organiseert Singer-songwriter Contest

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost heeft een roemruchte geschiedenis als het om popmuziek gaat. Ook anno 2018 biedt het centrum aanstormend en gevestigd talent graag een podium.   Samen met Stichting Friesland Pop organiseert It Koartling op zaterdag 9 juni een van de twee voorrondes van de Friesland Pop Singer-songwriter contest. Dit is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor talentvolle Singer-songwriters.

Bed & Breakfast 'Het Hooihuis' in Kootstertille opent de deuren

KOOTSTERTILLE - Het mooie coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden heeft er een bijzondere slaapgelegenheid bij. Bij melkveebedrijf 'Het Hooihuis' in Kootstertille van Jappie Hooisma en Ingrid van Huizen kan per 28 mei 2018 worden overnacht. Naast de monumentale boerderij aan de rand van Twijzel is een authentiek vuurhuis ingericht als Bed & Breakfast.

Johannes van der Wal wint tweede Fryske Frucht Appeltsje

HARKEMA - Johannes van der Wal uit Burgum is de winnaar van het tweede Fryske Frucht Appeltsje. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen tijdens het Fryske Frucht Bloesemfeest dat werd gehouden in Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet in Harkema.

Regionale commissievergadering tweede landelijke primeur Noordoost Fryslân

NOORDOOST FRYSLAN - Voor de tweede keer binnen een jaar beleeft Noordoost Fryslân een landelijke primeur. Werd hier in juli vorig jaar de eerste regiodeal van Nederland ondertekend, nu is het de eerste regio waar bestuurders van gemeenteraden, Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân gezamenlijk gaan vergaderen.

Brommels! 2018: Kom op verhaal!

REGIO - Kom ook lekker op verhaal. Heerlijk snoepen van zelfgeplukte zoete bramen bij de (bio)boer (gratis!). Tot je er helemaal paars van ziet. En tegelijk smullen van sappige volksverhalen uit de streek. Dat kan 25 en 26 augustus 2018 op het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Het Generatiehuis Gerkesklooster-Stroobos laat zich zien

GERKESKLOOSTER - STROOBOS - De deuren van de voormalige pand van basisschool in Gerkesklooster stonden 12 mei wijd open om de inwoners van het tweelingdorp te laten zien wat er allemaal in het nieuwe Generatiehuis is gebeurd en nog gaat gebeuren. De open dag werd druk bezocht door jong en oud.

Installatie nieuw college gemeente Achtkarspelen

BUITENPOST - Donderdagavond 24 mei worden tijdens een extra raadsvergadering vier nieuwe wethouders benoemd en geïnstalleerd. Het zijn Jouke Spoelstra en Harjan Bruining van het CDA, Max de Haan van GBA en Margreet Jonker van de CU. De benoeming van de wethouders gebeurt na de presentatie van het coalitieakkoord ‘Mei-inoar trochpakke!’

Avondfietsdriedaagse Themapark De Spitkeet

HARKEMA - Evenals vorige jaren organiseert Themapark De Spitkeet ook dit jaar weer de avondfietsdriedaagse. In verband met de feestweek in Harkema wordt deze activiteit een week eerder gehouden dan op het programma van 2018 staat vermeld. De tochten worden dus gehouden op 5, 6 en 7 juni met als reservedatum 8 juni.

Saint-Saëns cello en pianoconcert in Buitenpost

BUITENPOST - Celliste Hanneke Rouw en pianiste Eva van den Dool komen zondag 27 mei naar de Doopsgezinde kerk in Buitenpost, zij spelen Saint-Saëns. De voorstelling begint om 15.00 uur, de entree bedraagt 8,50. Kaarten reserveren is via info@stichtinghetbehoudenhuis.nl mogelijk.

Steeds vaker Mysteryshoppers ingezet in Noardeast Fryslân

DOKKUM - In de regio Noordoost Friesland is steeds meer interesse in het huren van een mysteryshopper. Dat merkt het pas opgerichte bedrijf GuestSupport uit Dokkum. GuestSupport doet onderzoek voor bedrijven die de mening van hun klanten willen horen. “Er is een flinke groei van bedrijven die onze mysteryshoppers in willen zetten en als het zo doorgaat komen we mensen te kort”. Dat is opvallend, want tot een jaar geleden waren er juist meer mysteryshoppers dan bedrijven.

Doedelzakken en folksongs

HARKEMA - Graham Lowlanders Pipes and Drums verzorgen samen met Folkkoar ‘It Wâldfolk’ op zaterdag 26 mei een optreden bij themapark De Spitkeet te Harkema. De beide bands zouden vorig jaar hun jubileum vieren, maar door de slechte weersomstandigheden moest dit toen worden afgelast.

Stijging woninginbraken in Noordoost Fryslân

NOORDOOST FRYSLÂN - De politie ziet de afgelopen maanden een stijging van het aantal woninginbraken in Noordoost-Fryslân. Deze stijging is enigszins opmerkelijk omdat elders in Fryslân, maar ook landelijk, het aantal woninginbraken juist aan het afnemen is.

Actuele Friese natuurbrandrisico op www.natuurbrandrisico.nl

REGIO - Vanaf 18 mei 2018 wordt op www.natuurbrandrisico.nl aangegeven wat het actuele natuurbrandrisico voor de provincie Fryslân is. Tot dusverre werd dat voor Fryslân nog niet aangegeven, omdat er in onze provincie nog geen meetstations stonden. In maart 2018 zijn in Beetsterzwaag en op Terschelling meetstations geplaatst. Vanaf 18 mei 2018 wordt daarom ook voor Fryslân het actuele natuurbrandrisico op de site getoond.

Heidefeestpuzzelrit

TWIJZELERHEIDE - De feestcommissie van Twijzelerheide en Zwagerbosch organiseert in samenwerking met MAC De Wâlden uit Drachten op 22 mei een Feestpuzzelrit. Vanaf 18.30 uur kunt u inschrijven in Dorpshuis De Jister, Bjirkewei 103-A, 9287 LC  Twijzelerheide.

Landelijke actie NIX zonder ID op 17 mei van start

FRIESLAND - Van 17 mei tot 1 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. Ook de Friese gemeenten en het platform Nuchtere Fries doen daarom mee aan deze actie mee.

Fries Museum eerder open wegens grote belangstelling Escher

LEEUWARDEN - Het Fries Museum gaat vanaf aanstaande zaterdag 19 mei een uur eerder open. Het museum besluit daartoe in verband met de grote belangstelling voor de tentoonstelling Escher op reis. Tijdens de meivakantie was de tentoonstelling op verschillende dagen volledig uitverkocht.

Hap & Stap event in teken van de bij

BUITENPOST/KOLLUM - Op zondag 20 mei 2018 van 12 to 17 uur vindt het Hap & Stap event van de Foodwalk Buitenpost Kollum weer plaats. Een wandeling van zo'n 8 km door het landschap tussen Buitenpost en Kollum en langs diverse eetbare wilde kruiden.

Wâldsangconcert: piano, saxofoon en fluit

VEENWOUDEN - Op woensdag 30 mei verzorgen piano-, saxofoon en fluitleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang een concert onder leiding van de docenten Margo Amse, Tineke Koops en Margo Amse. Dit vindt plaats in leslocatie de Mienskip in Veenwouden (Hoofdstraat 17).

CDA bezoekt Kledingbank in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - De CDA-fractie bracht een werkbezoek aan de Kledingbank in Surhuisterveen. De naam: “Voor, Door en Met Elkaar” sluit naadloos aan bij een van de CDA-uitgangspunten: solidariteit! De Kledingbank is ondergebracht bij het t Kledinghûske. Hier wordt tweedehands, maar ook nieuwe kleding verkocht.

Startersavond voor beginnende ondernemers in Noordoost Fryslân

KOLLUM - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het natuurlijk belangrijk om goed voorbereid van start te gaan! De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw een startersavond voor beginnende ondernemers.

Subsidie voor bedrijfsvestiging of uitbreiding in Fryslân

REGIO - Ondernemers die hun bedrijf in Fryslân willen vestigen of Friese ondernemers die willen uitbreiden met nieuwe activiteiten, kunnen hiervoor vanaf 7 mei 2018 subsidie  aanvragen. De provincie stelt hiervoor € 675.000 beschikbaar. De regeling 'Vestiging en diversificatie' loopt tot en met 31 december 2019 en is een vervolg op de Vestigingsregeling Fryslân uit 2015.

Waylon toegevoegd aan artiesten line-up Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Onze Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival is er ook bij in Dokkum tijdens de Admiraliteitsdagen. Waylon, of Willem Bijkerk zoals de zanger in het dagelijks leven heet, staat op zaterdag 8 september op het hoofdpodium van het Kleindiep.

Steun voor weidevogelinitiatieven in Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Kansrijke weidevogelinitiatieven in Noordoost-Fryslân die geen provinciale vergoeding krijgen, komen in aanmerking voor steun van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). De vereniging heeft een eigen budget voor weidevogelgebieden met plasdras en braakliggende stroken maïspercelen. Hier kunnen onder andere grutto’s en kieviten nestelen en jongen grootbrengen.

Nationale Molendag 2018

REGIO - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. In heel Nederland zetten molenaars de deuren van hun molen open voor publiek. In Fryslân doen ruim vijftig molens mee aan de Nationale Molendag.

Schapen helpen biodiversiteit een handje in Achtkarspelen

BUITENPOST - Op verschillende plaatsen binnen de gemeente Achtkarspelen rouleren binnenkort schapen om het groen te onderhouden. De inzet van schapen past bij het streven van Achtkarspelen om bij te dragen aan de biodiversiteit. De schapen helpen daarbij omdat ze kruiden sparen en zaden en insecten verspreiden.

Clubgenoten sparen elkaar niet tijdens zomerdamcompetitie

SURHUISTERVEEN - Bij de loting voor ronde twee was niet te voorkomen dat clubgenoten tegen elkaar zouden uitkomen. Karel de bruin van thuisclub TTS gaf teamgenoot Sietse Jonker het nakijken in een 4 om 2 stand.

Oude verhalen van het Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Na een eerste succesvolle avond, organiseren de Waddenvereniging en de Stichting Verdronken Geschiedenis op dinsdag 15 mei opnieuw een 'oude verhalenavond' over het Lauwersmeergebied. De avond is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van het Lauwersmeergebied.

Families gezocht voor dansvoorstelling Bloedbanden

REGIO - Een Friese familie, een Limburgse familie en een professionele dansfamilie, dat zijn de ingrediënten voor de openingsvoorstelling Bloedbanden tijdens de Friese Dansdagen in oktober. Een drieluik over families, generaties en relaties onder leiding van Adriaan Luteijn. Voor de Friese familie wordt op zondag 10 juni van 9.30-11.30 uur een auditie gehouden.

Unieke fietstocht door werelderfgoed: Lauwersmeer- en Waddentocht

LAUWERSMEER - Fietsen door Unesco werelderfgoed? Doe mee aan de Lauwersmeer- en Waddentocht. Zaterdag 12 mei organiseert de Lionsclub Dokkum-Bonifatius voor de tweede keer een tocht rond het Lauwersmeer.

Wandelen in de Noardlike Fryske Wâlden? Denk om de weidevogels!

REGIO - Vanaf maart 2018 kan Noordoost Friesland genieten van het nieuwe Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Een 165 kilometer lange routestructuur die dwars door het Nationaal Landschap voert. Niet alleen wandelaars genieten van dit prachtige landschap, ook broed- en weidevogels hebben hier veel belang bij.

Spitkeetwandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 5 mei organiseert De Spitkeet de jaarlijkse spitkeetwandeltocht. De wandelaars starten vanuit het Skieppehok, De Dunen 3 9281 KT in Harkema en kunnen kiezen uit vier afstanden: 40, 25, 15 en 7 km.

Natuurfestival Proeven aan de Natuur bij De Kruidhof

BUITENPOST - De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost organiseert op zaterdag 12 mei van 10.00 tot 17.00 uur een natuurfestival waarbij proeven, beleven en verhalen in de hoofdrol staan. Zo is er een markt waarbij uitsluitend producten worden aangeboden die rechtstreeks uit de natuur komen. Op deze dag zijn er gratis rondleidingen door de tuinen en zijn er diverse proeverijen van hapjes en drankjes met kruiden uit de tuin. 

Kraantje Pappie komt naar de Admiraliteitsdagen

DOKKUM -  Alex van der Zouwen a.k.a. Kraantje Pappie, de Groningse rapper met fijne Rotterdamse tongval, doet op zaterdag 8 september Dokkum aan. De oorsprong van zijn artiestennaam weet niemand zeker. Eén verklaring is dat het een vroegere bijnaam was voor zijn vader: deze werkte ooit als kraanmachinist in de Rotterdamse haven.

Geef je nu op voor de Friesland Pop Singer-songwriter contest

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost heeft een roemruchte geschiedenis als het om popmuziek gaat. Daarin is op een gegeven moment de klad ingekomen. Alle reden om samen met Friesland Pop en anderen te proberen om aanstormend en gevestigd talent (weer) een podium te geven.

Visie op Friese vaarwegen vastgesteld

FRIESLAND - Een robuust vaarwegennetwerk en passende bereikbaarheid van Friese binnenhavens. Dat is de visie van de provincie Fryslân op vaarwegen voor beroepsgoederenvervoer voor de periode tot 2050. Gedeputeerde Staten stellen een aantal maatregelen voor om uitvoering aan de visie te geven.

Leerlingen testen digitale gids Foodwalk Buitenpost Kollum

BUITENPOST/KOLLUM - Hij leidt de weg, geeft aan wanneer een bijzondere locatie op de route is te vinden en bovenal: vertelt de wandelaar over de rustpunten die ze tegenkomen en geeft de geheimen prijs van de kruiden die wandelaars tijdens de Foodwalk Buitenpost Kollum vinden. Alles wat een echte gids ook zou doen, alleen dan gegoten in een app op je telefoon. Via de gratis app IZI travel is de Foodwalk Buitenpost-Kollum voortaan te wandelen.

Help de bijen in Achtkarspelen en win een fruitboom

BUITENPOST - Achtkarspelen is uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. ‘Om dat te vieren én de bijen nog een extra handje te helpen, maken inwoners van de gemeente kans op een fruitboom’, zei wethouder Klaas Antuma. In de ontvangsthal van het gemeentehuis is een plek ingericht over bijen, biodiversiteit en natuurlijk het project ‘Silence of the Bees’.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Buitenpost

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten kunnen voor verlenging van hun rijbewijs terecht bij de RijbewijskeuringsArts. Op 2 en 14 mei, 9 en 11 juni en vervolgens minimaal twee keer per maand is dat mogelijk in het Woonzorgcentrum Haersmahiem, adres: Eringalaan 8.

Twee Ridders bij lintjesregen in Achtkarspelen

BUITENPOST - Burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen heeft donderdag 26 april twee personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee personen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde in een volle raadzaal in het gemeentehuis te Buitenpost.

Voorstellingen LF2018 in Achtkarspelen voor iedereen

BUITENPOST - Dit jaar is Leeuwarden met Fryslân de Kulturele Haadstêd van Europa. Ook de gemeente Achtkarspelen staat bol van culturele activiteiten. ‘Achtkarspelen wil graag dat iedereen mee kan doen aan LF2018. Daarom zijn er voor onze inwoners met een laag inkomen tegoedbonnen’, aldus wethouder Sjon Stellinga.

Regionale innovatie binnen de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân

BUITENPOST - Het aantal projecten uitgevoerd in 2017 door of met medewerking van de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân bedroeg 55. Bijna 600 lectoren, studenten, docenten, ondernemers en bewoners hebben deelgenomen aan deze projecten. Deze uitkomsten blijken uit de Monitor 2017 die begin april door de Stuurgroep is vastgesteld. 

Mogelijk eigen app voor het dorp Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Het dorp Surhuisterveen krijgt mogelijk een eigen app. Het bestuur van de Vereniging van Handel & Industrie (H&I) Surhuisterveen onderzoekt de mogelijkheden daarvoor. Dat doet H&I in samenwerking met app-ontwikkelaar Freed. 

Noordoost Friesland klaar voor toeristisch seizoen

DAMWALD – Ruim 140 toeristische ondernemers uit Noordoost Friesland zijn maandagavond klaargestoomd voor het komend toeristisch seizoen. In de Kruisweg in Damwâld kregen de ondernemers informatie over hoe zij dit jaar kunnen profiteren van regionale en provinciale marketingactiviteiten. Tijdens de avond was er voor de ondernemers ruim de tijd om te netwerken.

Cornettist Blaast de Bazuin bij Europese Jeugdbrassband

SURHUISTERVEEN - Cornettist Grytsje van Leersum uit Surhuisterveen is toegevoegd aan de Europese Jeugdbrassband. De 21-jarige muzikant van brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan de Europese selectie die de komende week samenkomt en veel zal optreden rondom in Utrecht. 

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bieden extra ondersteuning aan werkzoekenden  

BUITENPOST / BERGUM - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn gestart met het bieden van extra ondersteuning aan inwoners die werk zoeken en een uitkering ontvangen anders dan een bijstandsuitkering.

Biologisch Melkveebedrijf Marinus bekroond met Wâldpyk-keurmerk

TWIJZEL - Met het mooie weer, stonden de koeien van Biologisch Melkveebedrijf Marinus afgelopen zaterdag te trappelen om de weide in te stormen. Dat eerst nog het Wâldpyk-keurmerk werd uitgereikt door Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, daar hadden de dames in de stal geen boodschap aan.

Canadese bevrijders in Aldtsjerk

ALDTSJERK - Nog een keer wordt dit jaar een geweldig bevrijdingsfeest gevierd samen met acht Canadese veteranen en hun families. De Canadese veteranen met een gemiddelde leeftijd van 95 jaar worden door de stichting Canadian Liberators in samenwerking met Landgoed de Klinze speciaal van Canada naar Friesland gevlogen.

Borger versterkt bestuur van H&I Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Abbe Borger is toegetreden tot het bestuur van de Vereniging van Handel & Industrie (H&I) Surhuisterveen. Dat werd maandag bekend tijdens de jaarvergadering van H&I. Borger is in het dagelijks leven mede-eigenaar van de Albert Heijn in Surhuisterveen. Borger wordt algemeen bestuurslid. 

Integrale milieucontrole in Fryslân

FRYSLÂN - Door de gehele provincie Fryslân is donderdag door ruim veertig handhavers en agenten gecontroleerd. Daarbij was specifiek aandacht voor milieu, zoals het storten of verbranden van afval, dierenkwelling, visserijwetgeving en stroperij.

Woningen in Friesland voor gemiddeld € 3.705 boven de marktwaarde verkocht

REGIO - Landelijk werd in het eerste kwartaal van dit jaar 32% van de huizen boven de marktwaarde verkocht. Een succesvol bod lag gemiddeld € 4.750 boven de getaxeerde waarde.

Voortaan veilig over De Koaten (N369)

KOOTSTERTILLE - Het werk aan De Koaten is klaar. De provinciale weg tussen Kootstertille en de N355 kreeg vijf nieuwe oversteekplaatsen en een extra pad, speciaal voor fietsers en voetgangers. Zij steken de weg voortaan een stuk veiliger over.

Omrop Fryslân zoekt super-Friezinnen

REGIO - Voor het nieuwe programma 'Froulju fan Fryslan' is Omrop Fryslân op zoek naar bijzondere vrouwen. Omrop Fryslân roept iedereen op om een Friese powervrouw te nomineren van wie een standbeeld zou moeten worden gemaakt. Wie kent een super-Friezin?

Feestelijke Koningsmarkt bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op Koningsdag, vrijdag 27 april 2018, organiseert De Kruidhof weer een feestelijke Koningsdagmarkt. De markt is in de Verkooptuin en is net als de tuinen en het IJstijdenmuseum tegen een gereduceerd tarief bezoeken.

Nieuw Streekpad Noardlike Fryske Wâlden feestelijk geopend

EASTERMAR - Wandelaars kunnen vanaf nu genieten van een nieuw bewegwijzerd wandelpad door het coulisselandschap van Noordoost-Fryslân. Op donderdag 12 april is in Eastermar het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden officieel in gebruik genomen en de bijbehorende wandelgids gepresenteerd.

Dansende koeien bij Biologisch Melkveebedrijf Marinus in Twijzel

TWIJZEL - De familie Marinus van Biologisch Melkveebedrijf Marinus in Twijzel laat op zaterdag 21 april vanaf 10.30 uur de koeien van stal gaan. De koeien zijn dan zo blij dat ze springend en dansend het weiland in gaan als ze uit de stal komen. Een spektakel dat voor publiek een prachtig schouwspel betekent.

Reserveerlijn Jobinder gratis

REGIO - Het telefonisch boeken van een rit bij Jobinder is vanaf 1 mei 2018 gratis. Gebruikers kunnen met terugwerkende kracht vanaf de start op 8 januari 2018 compensatie aanvragen voor de reeds gemaakte belkosten. Hiervoor kunnen ze het formulier invullen op de website van Jobinder of telefonisch via de Mobiliteitscentrale (0900 – 40 50 500).

Museumweekend bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 14 en zondag 15 april is het bij De Spitkeet museumweekend. Dat betekent dat bezoekers tegen een gereduceerde toegangsprijs dit museum kunnen bezoeken.

Broedvogelmonitoring en nestkastonderzoek

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een agrarische natuur- en landschapsvereniging met bijna 800 leden waarvan een groot deel agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert. De vereniging is actief in vijf gemeenten in Noordoost-Fryslân en zet zich onder ander in voor collectief weidevogelbeheer en landschapsbeheer.

Diana Hoekstra (20) wint Spavo Award 2018

SURHUISTERVEEN - Diana Hoekstra heeft deze keer de Spavo Award in de wacht gesleept. Hoekstra speelt bariton bij Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen en gooide afgelopen zaterdag op het Spavo Spring Concert hoge ogen. Met haar uitvoering van de baritonsolo Donegal Bay maakte ze veel indruk.

Bomvolle Flambou geniet van Vangrail en Blaast de Bazuin op Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Het Spavo Spring Concert werd afgelopen zaterdag een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het traditionele lenteconcert in Surhuisterveen vormde daarmee een prachtige opmaat naar het voorjaar. Bijna duizend mensen genoten met volle teugen van de band Vangrail in combinatie met brassband Blaast de Bazuin.

Lezing bijenonderzoekster Romée van der Zee in De Kruidhof

BUITENPOST - Bijenonderzoekster Romée van der Zee geeft op maandag 16 april een lezing in De Kruidhof. Ze vertelt hoe het er eigenlijk echt voor staat met de bijen en geeft mogelijke oorzaken van bijensterfte die ze zelf onderzocht.

Bomvolle zaal bij zeer succesvol Spavo 4 Kids

SURHUISTERVEEN - Een afgeladen Flambou en honderden zingende en muziekmakende kinderen. Alle ingrediënten waren afgelopen weekend aanwezig voor een prachtige editie van Spavo 4 Kids in Surhuisterveen.

Tweelingdorp neemt deel groenonderhoud over van gemeente

GERKESKLOOSTER-STROOBOS -  De Dorpsraad van Gerkesklooster-Stroobos neemt samen met vier plaatselijke ondernemers het groenonderhoud over van de gemeente Achtkarspelen. De 5 partijen hebben hiervoor woensdag 4 april het contract ondertekend. Het contract heeft de duur van één jaar.

Gitaarconcert Wâldsang

VEENWOUDEN - Op vrijdag 13 april om 19.30 uur treden akoestische gitaarleerlingen van cultuurcentrum de Wâldsang van de docenten Rob Nijboer en Egbert Reidinga op in Veenwouden.  Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Voortgang coalitievorming in Achtkarspelen

BUITENPOST - Deze week hebben gesprekken plaatsgevonden tussen informateur J. Atsma en vertegenwoordigers van alle fracties in de gemeenteraad van Achtkarspelen.

Humanitas Noordoost Friesland zoekt vrijwilligers

SURHUISTERVEEN - In Achtkarspelen start Humanitas samen met het Taalhuis Surhuisterveen en de Bibliotheek het project ‘Voorlezen en hulp bij taal en huiswerk’.

Expositie 'Mei griffel en laai' bij de Spitkeet

HARKEMA - Elk jaar heeft De Spitkeet een nieuwe tentoonstelling. Dit jaar is gekozen voor een expositie met als titel ‘Mei griffel en laai’.

Friese huisartsen zoeken nieuwe huisartsen

REGIO - Hoe krijgen we jonge huisartsen naar Fryslân? Zittende huisartsen in de provincie hebben steeds vaker moeite opvolging te krijgen voor hun praktijk. De Friese Huisartsenvereniging luidt de noodklok. Ook de provincie maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en spreiding van de huisartsenzorg. De campagne ‘11huisartsen’ moet het tij keren.

Jeugdsportfonds Friesland gaat verder als Jeugdfonds Sport Friesland

REGIO - Het Jeugdsportfonds Friesland gaat vanaf 3 april verder als Jeugdfonds Sport Friesland. Aan de missie en werkwijze verandert niets. De naamswijziging komt voort uit de landelijke fusie tussen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds naar Jeugdfonds Sport&Cultuur.

Extra uitgiftemoment kaarten Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Donderdagavond 5 april is er een extra uitgiftemoment voor kaarten van het Spavo Spring Concert. Dat concert wordt komende zaterdag gehouden in De Flambou in Surhuisterveen.

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

REGIO - Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning.

Oproep aan Friese vrijwilligers: Kies jouw gratis workshop

LEEUWARDEN – Vrijwilligers kunnen bij de Vrijwilligers Academie Fryslân (VA Fryslân) nu gratis een workshop of training volgen. De provincie Fryslân stelt hiervoor vouchers beschikbaar, die Friese vrijwilligers in kunnen zetten voor de workshop of training van hun keuze.

Sterke verhalen Jan Hepkes centraal op jeugdmuziekfestijn Spavo 4 Kids

SURHUISTERVEEN - Tientallen jonge muzikanten en heel veel andere meewerkende kinderen. Spavo 4 Kids belooft weer een waar spektakel te worden. Op vrijdagavond 6 april staat het jaarlijkse muziek- en cultuurfeest voor kinderen in Surhuisterveen gepland.

Anke Bijlsma presenteert Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Anke Bijlsma presenteert dit jaar het Spavo Spring Concert in Surhuisterveen. Bijlsma verzorgt de rode draad op het traditiegetrouwe lenteconcert in De Flambou.

Veel variatie op Historische markt Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Wilt u meer informatie over de geschiedenis van uw woon- of geboorteplaats in de gemeente Achtkarspelen, Smallingerland of Noord-Oost Friesland? Stichting Oud-Achtkarspelen organiseert op vrijdag 6 april van 13.30 – 20.00 uur een Historische- en Genealogische markt in de bibliotheek/Vleckehûs van Surhuisterveen.