nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Huisartsen kunnen MDL-arts Nij Smellinghe inschakelen

DRACHTEN - Wanneer iemand klachten heeft op het gebied van maag, darm of lever (MDL) heeft kan de huisarts vanaf heden rechtstreeks schakelen met de MDL arts van ziekenhuis Nij Smellinghe. De huisarts kan digitaal zijn vraag stellen aan de specialist over een vraagstuk wat betreft maag, darm of lever. Een afspraak in het ziekenhuis is hierdoor niet altijd meer noodzakelijk.

Eerste ledenvergadering Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos

GERKESKLOOSTER/STROBOS - De grote zaal in dorpshuis Rehoboth zat zo goed als vol tijdens de eerste algemene ledenvergadering van de Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos. De vergadering verliep rustig, maar de gemoederen raakten toch enigszins verhit toen er over het thema wonen gesproken werd.

Recreatieschap Marrekrite vernieuwt Fietsnetwerk Fryslân

FRYSLÂN - Recreatieschap Marrekrite start deze week met een grootscheepse vernieuwing van het fietsknooppuntnetwerk in de provincie Fryslân. Het netwerk staat nu in alle regio’s ruim 12 jaar en is daarmee aan grootschalig onderhoud toe.

Buitengebied Achtkarspelen krijgt glasvezel

ACHTKARSPELEN - Het buitengebied van Achtkarspelen krijgt glasvezel. De deelnamegrens lag op 60 procent en leek lange tijd niet haalbaar. ‘Maar we hebben het gehaald! We zijn ontzettend blij dat onze inwoners en bedrijven in het buitengebied snel internet krijgen’, aldus wethouder Harjan Bruining.

Tiko Kinderopvang en Pilat & Pilat winnaars Ondernemersprijs Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Tiko Kinderopvang en Pilat & Pilat uit Twijzel zijn dinsdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2018. Bij het stemmen op de publieksprijs kwamen er twee winnaars uit de bus: BM-Parts en eleQtro/Ktronics.

Doneer een Maaltijdbox tijdens de Week van de Voedselbanken

REGIO - Deze week is de week van de Voedselbanken gestart. Om deze week op een passende manier in te luiden zet de Voedselbank “De meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland” in de spotlight.

Prachtige uitdagingen in Science Lab Lauwers College

BUITENPOST - Puddingbroodjes, koekjes, pizza’s, stamppot, yoghurt, oliebollen; het is een greep uit de producten die allemaal in de nieuwe keuken van de bèta-hoek van het Lauwers College in Buitenpost worden gemaakt. “De leerlingen vinden het aantrekkelijk en fijn.”

Vierstromenland Surhuisterveen wordt woonrijp gemaakt

SURHUISTERVEEN - In 2006 werden de eerste woningen in Vierstromenland in Surhuisterveen opgeleverd. 12 jaar later wordt de wijk woonrijp gemaakt. Maandag is het startsein hiervoor gegeven. ‘Het project kende veel tegenslagen en de bewoners hebben heel veel geduld moeten hebben,’ zei wethouder Max de Haan van Achtkarspelen. ‘Maar gelukkig wordt de wijk nu afgewerkt.’

Jeltingalaan en parkeerplaatsen De Swadde officieel in gebruik

BUITENPOST - Met het verplaatsen van een hek zijn maandag 15 oktober de Jeltingalaan en de parkeerplaatsen op sportpark De Swadde in Buitenpost officieel in gebruik genomen. De entree van het dorp heeft een flinke upgrade ondergaan.

Waterwereld-game in herfstvakantie voor kinderen

LEEUWARDEN - Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen deelnemen aan de gameworkshop Waterworld in de Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden.

Wisseling fractievoorzitter GemeenteBelangen Achtkarspelen

BUITENPOST - Het voorzitterschap van GemeenteBelangen Achtkarspelen wordt per 18 oktober 2018 vervuld door Sierd Vegelin uit Surhuisterveen. Vegelin is sinds maart 2014 lid van de fractie. 

Integratiediner in Drogeham brengt inwoners bij elkaar

DROGEHAM - Ruim 40 inwoners van Drogeham deden donderdagavond 11 oktober mee aan het integratiediner in De Fakkel. ‘Gezamenlijk eten met als achterliggende gedachte dat mensen met elkaar en elkaars cultuur in contact komen’, zei wethouder Margreet Jonker bij de opening van het diner.

Gemeenten Noordoost Fryslân treden harder op tegen drugscriminaliteit

NOORDOOST FRIESLAND - Burgemeesters in het Noordoosten van Fryslân hebben de regels voor het (soft)drugsbeleid in hun gemeenten aangescherpt. De regels gaan in per 18 oktober 2018.

Wethouder Jouke Spoelstra op CBS de Lichtbron

BUITENPOST- Woensdag 10 oktober was het de dag van de duurzaamheid. Wethouder Jouke Spoelstra (Achtkarspelen) gaf een gastles aan groep 8 van CBS de Lichtbron te Buitenpost over de rol van de bij in de samenleving.

Warmoltsstrjitte en Nijkamp Harkema klaar voor de toekomst

HARKEMA - Woensdagmiddag 10 oktober zijn de Warmoltsstrjitte en de Nijkamp in Harkema officieel in gebruik genomen. Dat deden wethouder Max de Haan en Sippie Planting van Plaatselijk Belang door het verwijderen van het bord met de tekst ‘slecht wegdek’. Oktober vorig jaar gingen de werkzaamheden van start. De straten zijn flink opgeknapt en het riool is vernieuwd.

Genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen in categorie middenbedrijf bekend

SURHUISTERVEEN - De genomineerden voor de jaarlijkse Ondernemersprijs Achtkarspelen (OP8K) zijn bekend. Uit het grote aantal voordrachten van de ondernemersverenigingen in de gemeente Achtkarspelen heeft de jury drie genomineerden voor de categorie kleinbedrijf en drie genomineerden voor de categorie middenbedrijf geselecteerd.

Opstand in Noardeast-Fryslân: de actualiteit van het Kollumer Oproer

KOLLUM - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema: Opstand. Een van de meest tot de verbeelding sprekende opstanden in Fryslân was het Kollumer Oproer van 1797. Dichtte Piter Jelles Troelstra niet: Wa hat fan pake of beppe net, fan it âlde Kollumer oproer heard?

Familiemusical Woezel & Pip en de Tijdmachine in Dokkum

DOKKUM - Na de hitvoorstelling 'Op zoek naar de Sloddervos' beleven Woezel en Pip opnieuw een groot avontuur in hun vijfde familievoorstelling 'Woezel & Pip en de Tijdmachine'. Op 3 november beleven de populairste hondjes van het land een spannende reis door de tijd in Sense in Dokkum.

Burgemeester en wethouder op bezoek bij Nordwin College

BUITENPOST  - Woensdagmiddag, 26 september, waren burgemeester Gerbrandy en wethouder Spoelstra te gast op Nordwin College in Buitenpost. Directeur van de locatie Buitenpost Jaap van der Heide en voorzitter van het College van Bestuur Ilona Dulfer heetten de burgemeester en wethouder van harte welkom in de school.

Groot onderhoud Blauforlaet van start

BLAUFORLAET - Maandag 8 oktober is de gemeente Achtkarspelen gestart met groot onderhoud aan de doorgaande weg door buurtschap Blauferloat. De weg wordt in zijn geheel opengebroken en opnieuw aangelegd. Ook het fietspad parallel aan de Brêgeloane wordt vernieuwd.

Tussen 16 en 29 oktober geen treinen van Groningen naar Buitenpost

BUITENPOST - Van dinsdag 16 tot en met zondag 28 oktober rijden er geen treinen tussen Groningen-Buitenpost en van woensdag 17 tot en met zondag 28 oktober geen treinen tussen Groningen-Delfzijl/Eemshaven. Dit heeft te maken met werkzaamheden aan het spoor voor het project 'Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden'. Arriva zet op deze data bussen in.

Gratis buitenboek tijdens Kinderboekenweek

In 2050 zal naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, zo blijkt uit onderzoek.* Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Daarom luidt het advies om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen en minder lang te laten kijken naar schermpjes van tablets en smartphones.

Lauwerskwartier krijgt tweede aansluiting

SURHUISTERVEEN - Het bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen krijgt een tweede aansluiting op de N358, ten zuiden van Surhuisterveen. Dit besluit hebben de provincie Fryslân en gemeente Achtkarspelen deze week genomen. De totale kosten bedragen 1,5 miljoen euro. Beide partijen dragen de helft bij aan de oplossing.

Kinderboekenweek feestelijk geopend op CBS de Lichtbron

BUITENPOST - Woensdag is de kinderboekenweek feestelijk geopend op CBS de Lichtbron te Buitenpost. De kinderen, leerkrachten en ouders vormden een groot hart op het schoolplein als teken van vriendschap en verbondenheid.

Genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen bekend

ACHTKARSPELEN - De genomineerden voor de jaarlijkse Ondernemersprijs Achtkarspelen (OP8K) zijn bekend. Uit het grote aantal voordrachten van de ondernemersverenigingen in de gemeente Achtkarspelen heeft de jury drie genomineerden voor de categorie kleinbedrijf en drie genomineerden voor de categorie middenbedrijf geselecteerd. De jury maakt eerst de genomineerde kleinere bedrijven bekend.

Leesimpuls op Lauwers College door stoere ‘Appie’

BUITENPOST - Het Lauwers College heeft vorige week dinsdag één van de bekendste schrijvers van Nederland over de vloer gehad. Abdelkader Benali entertainde op de locatie Buitenpost van de scholengemeenschap leerlingen van vwo 4 en 5.

Expositie: Schilderijen van Alexander Arutjunov

EASTERMAR - Alexander Arutjunov is een prille kunstenaar met veel levenservaring. Begonnen om de asiel stres te vergeten. Nu met een eigen atelier annex lesruimte in het AZC in Burgum.  Van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2018 exposeert hij in De Hege Stins te Eastermar. 

Wie weet meer over de moord op ‘t Ikeboerke’?

TWIJZELERHEIDE - Afgelopen zondag (30 september) was het precies 22 jaar geleden dat Reinder Lulofs dood werd aangetroffen in zijn boerderijtje in Twijzelerheide. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er zich op die fatale dag heeft afgespeeld.

CDA raadsfractie bezoekt AH Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Afgelopen week heeft de CDA raadsfractie van de Gemeente Achtkarspelen een werkbezoek gebracht aan de Albert Heijn in Surhuisterveen. De fractie werd rondgeleid door dhr Borger. Tijdens de rondleiding door de winkel kreeg de CDA-fractie een goed beeld van deze ruim opgezette winkel. Een winkel waar Surhuisterveen trots op kan zijn.

Open Dag Schildpaddenopvang Harkema groot succes

HARKEMA - Boven verwachting bleek de Open Dag van de Schildpaddenopvang een groot succes. Iets meer dan 1000 bezoekers kwamen afgelopen zaterdag 29 september op het evenement af. Veel bezoekers uit de buurt maar zelfs bezoekers van ver, zoals Duitsland en België.

Lezing: ‘Op pad door het cultuurhistorisch landschap van de Fryske Wâlden’

HARKEMA - In openluchtmuseum de Spitkeet wordt tijdens een lezing van ongeveer 90 minuten met behulp van een beamer de ontstaansgeschiedenis van het landschap van de Fryske Wâlden toegelicht. De lezing start in het heden en gaat terug naar de laatste ijstijden.

Fruitshow bij Hortus van Fryslân De Kruidhof

BUITENPOST - Op zaterdag 6 oktober 2018 sluit Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek.

Wereld Borstvoeding Week 2018 in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Van maandag 1 oktober tot en met zondag 7 oktober 2018 is het Wereld Borstvoeding Week (WBW). In het hele land worden die week activiteiten  georganiseerd. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe doet mee. Op de kraamafdeling, afdeling B3, kunnen bezoekers informatie krijgen over borstvoeding en advies vragen aan de lactatiekundige van Nij Smellinghe.

Kinderkleding Gerkesklooster: voor elk wat wils en ‘om ‘e nocht’

GERKESKLOOSTER - Het is een drukte van belang aan de Hoogstraten 16 in Gerkesklooster. Dozen komen af en aan, rekken worden geleegd en weer gevuld. Een paar jaar geleden is het initiatief ontstaan om kinderkleding te verzamelen en gratis weg te geven aan mensen die minder te besteden hebben.

Konsert Meindert Talma yn riedseal Bûtenpost

BÛTENPOST - Meindert Talma út Noordhorn, âld-ynwenner fan Surhústerfean, is yn de perioade 2017-2018 Wâlddichter / Wâldsjonger fan Achtkarspelen. Meindert sjongt syn gedichten en brûkt byldmateriaal, dat er tagelyk sjen lit op in skerm. Krekt dizze kombinaasje, mei syn drûge humor, makket it optreden fan Meindert hiel bysûnder en autentyk.

Op ontdekkingstocht in de Noardlike Fryske Wâlden

NOORDOOST-FRIESLAND - Kinderen van tien scholen in het gebied van de Noardlike Fryske Wâlden zijn op excursie geweest bij boeren met hart voor het landschap. De boeren en gidsen tonen de kinderen de grote biodiversiteit in hun “achtertuin” en het prachtige landschap waarin ze wonen, werken en leven.

GGD Fryslân start met de extra meningokokkenvaccinatie

FRYSLÂN - In september en oktober ontvangen tieners – die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar zijn geworden – een brief. Deze brief is een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie. GGD Fryslân start op 3 oktober vaccineren hiervoor.

Vervolgplannen Regiodeal Noordoost Fryslân officieel bekrachtigd

DOKKUM – Om de leefbaarheid van Noordoost Fryslân te kunnen waarborgen, heeft de regio een vitale en duurzame economie nodig. Daarom hebben overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen.

Stoptober: 28 dagen niet roken

Op 1 oktober start Stoptober. Samen met partners in de regio stimuleren gezondheidsorganisaties rokers om in oktober 28 dagen niet te roken. Dankzij de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de dagelijkse steun via de Stoptober-app en social media, deden al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren mee aan Stoptober.

Charlotte Dematons tekent vertelplaat voor Friese basisscholen

LEEUWARDEN - De bekende kinderboekenmaker Charlotte Dematons heeft woensdag 19 september in talenpaviljoen MeM het eerste exemplaar van de door haar getekende vertelplaat ‘Zinspinsels’ overhandigd aan gedeputeerde Sietske Poepjes. Dematons illustreerde de plaat in opdracht van de Friese bibliotheken.

Nieuwe educatieve route bij de Spitkeet

HARKEMA - Speciaal voor groep 3/4 van het basisonderwijs is het Egelpad bij de Spitkeet ontwikkeld. Een samenwerking tussen het NDE Pingo & Pet, IVN en de Spitkeet. Ook de scholen die aangesloten zijn bij het NME- centrum de Klyster kunnen hier gebruik van maken.

Feestelijke kick-off Pilot Radicale schuldpreventie (Amargi)

BURGUM - Op vrijdag 21 september vond de feestelijke kick-off van Amargi plaats in het hoofdkantoor van KEaRN Welzijn te Burgum. Wethouders Gelbrig Hoekstra (Tytsjerksteradiel) en Margreet Jonker (Achtkarspelen) gaven gezamenlijk het startsein voor Amargi in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

'Brainfood' op Lauwers College Buitenpost

BUITENPOST - De locatie Buitenpost van het Lauwers College heeft sinds kort de beschikking over een gezonde schoolkantine. Het ‘Brainfood’ dat er verkrijgbaar is, voldoet aan de normen van het Voedingscentrum.

College en raad serveren ontbijt in Boelenslaan

BOELENSLAAN - Wie zaterdagochtend zin had in een ontbijt met college- en raadsleden van Achtkarspelen kon aanschuiven in dorpshuis De Smoutte in Boelenslaan. De kinderen konden zich vermaken op het springkussen. Het ontbijt werd georganiseerd in het kader van Burendag.

Boeren vragen hulp om landschap mooi te houden

NOORDOOST-FRIESLAND - Een stofzuigende boer in een weiland, een boer met een plumeau door een elzensingel en een boer die een eik sopt. In Noordoost-Fryslân staan foto’s van deze boeren op borden langs de weg. Ze leverden op sociale media veel vragen op. 

Week van de opvoeding in Achtkarspelen

KOOTSTERTILLE - Dit jaar is de Week van de Opvoeding van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober. De week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. In Achtkarspelen worden verschillende activiteiten georganiseerd die passen bij het thema. Alle activiteiten die georganiseerd worden in de Week van de Opvoeding zijn gratis toegankelijk.

Wethouder start wegwerkzaamheden Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - Woensdagmorgen heeft wethouder Max de Haan van Achtkarspelen met een shovel symbolisch de eerste schep in de grond gezet in Twijzelerheide. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor de wegwerkzaamheden aan de Doarpsstrjitte en Gealewei.

Eenvoudig automaterialen bestellen op Onderdelenshop24.com

ADVERTORIAL - De herfstvakantie begint dichterbij te komen. Voor wie met de auto op pad gaat: het is erg belangrijk dat uw auto in een uitstekende conditie verkeert. Voor wie een webshop zoekt voor auto-onderdelen is bij onderdelenshop24.com op het juiste adres. 

CDA blij met initiatieven van twee sportverenigingen uit Achtkarspelen

BUITENPOST - Afgelopen donderdag was er in het gemeentehuis een zogenaamde informatiecarrousel. Tijdens deze openbare bijeenkomst kunnen raadsleden technische vragen stellen over zaken die op de raadsagenda staan of komen. Ook is het mogelijk voor inwoners van de gemeente om in te spreken of iets te vertellen over hun initiatieven.

Nieuw: Dockumer droge worst

DOKKUM – Lokaal ondernemerschap, vlees uit de streek en biermerk Kâld Kletske kwamen afgelopen week samen bij de lancering van een nieuw product in de vlees- en bierschappen van Dokkum: de Dockumer droge worst.

Lancering Pilot Radicale schuldpreventie (Amargi)

BUITENPOST/BURGUM - Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om armoede en schulden. In de pilot Radicale Schuldpreventie, die vanaf 21 september van start gaat, krijgen inwoners uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ondersteuning vóórdat hun financiële problemen uit de hand lopen.

Open dag Hertenkamp Kollum

KOLLUM – Zaterdag 22 september 2018 is er weer een open dag in het hertenkamp in Kollum. Deze dag begint om 10.00 uur met een leuke activiteit voor de kinderen. Alle speurneuzen zijn dan welkom op de Voorstraat in Kollum voor het oplossen van een speur/puzzeltocht.

Fruitdag bij de Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 29 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort ook enkele oude Friese rassen.

Speciale muziekeditie ‘Hap & Stap’ event Foodwalk Buitenpost-Kollum

BUITENPOST / KOLLUM - Op zondag 30 september wordt er van 12.00 tot 17.00 uur een speciale najaarseditie van de Foodwalk Buitenpost-Kollum georganiseerd. De Foodwalk sluit aan bij het gratis muziekevenement Helden van Hjir, waardoor dit jaar op alle locaties naast hapjes uit de natuur ook muziek van Fryske helden aanwezig is.

Twee dagen Oktoberfest in Kollum

KOLLUM - Haal de dirndl of lederhose maar uit de kast, want op 5 en 6 oktober wordt er in Kollum wederom een heus Oktoberfest gevierd! Met echte bierpullen, skihut und Heidi’s zijn de omstandigheden meer dan goed om heel veel Spaβ te maken. Dit alles in de sfeervolle mega feesttent aan de Hesseweg in Kollum.

Brede interesse voor landschapsexcursies

NOORDOOST-FRIESLAND - De veldexcursies over biodiversiteit in het coulisselandschap, georganiseerd door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, trekt veel belangstellenden. Dat bleek de afgelopen dagen. Er is niet alleen interesse vanuit de landbouw, maar ook inwoners uit de regio zijn het veld ingegaan onder leiding van een deskundige.

Achtkarspelen zoekt betrokken burgemeester

BUITENPOST - De nieuwe burgemeester van Achtkarspelen moet vooruitstrevend en informeel zijn, bovendien een betrokken persoonlijkheid die stevig in zijn of haar schoenen staat. Dat is beschreven in de profielschets die dinsdagavond tijdens een speciale raadsvergadering aan de commissaris van de Koning Arno Brok werd uitgereikt.

Nieuw bij Omrop Fryslân: Wedstriid fan de wike

FRIESLAND - Vanaf september begint Omrop Fryslân met 'Wedstriid fan de wike'. Elke week staat er op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij.

Help mee en maak Fryslân BIJ-vriendelijk

BUITENPOST - Op 22 september is het symposium 'Keer het tij voor de bij'. Tijdens dit symposium gaan we samenwerken aan een BIJ-vriendelijk Fryslân. Ben jij erbij?

85.000 bezoekers voor Admiraliteitsdagen Dokkum

DOKKUM - De achtste editie van de Admiraliteitsdagen overtrof alles waar Dokkum goed in is: een sfeer die boven gezelligheid uitsteeg, gastvrijheid voor de gasten, activiteiten voor iedereen, meer vrijwilligers en sponsoren dan ooit en bovenal heel heel veel bezoekers. 

Bloemen voor muziekdocenten Auke, Keimpe en Take

BUITENPOST - Na afloop van de startvergadering van het cursusjaar namen drie muziekdocenten van de Wâldsang afscheid. Ze stonden afgelopen tientallen jaren garant voor gedegen muziekonderwijs in de regio: bij streekmuziekschool de Wâldsang en later bij cultuurcentrum de Wâldsang.

Burendagontbijt voor alle inwoners van Achtkarspelen

BOELENSLAAN - Op zaterdag 22 september is het weer Burendag. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen nodigen alle inwoners van Achtkarspelen uit voor een gezamenlijk ontbijt. Dit jaar vindt het burendagontbijt plaats in dorpshuis De Smoutte in Boelenslaan. 

Openingsdag Admiraliteitsdagen succesvol verlopen

DOKKUM - Donderdag 6 september ging het maritieme festival van Dokkum officieus los om 13.00 uur. Toen landde de NH90, een maritieme gevechtshelikopter, op het Harddraverspark, maar niet vóór het een rondje boven diverse Dokkumer wijken gemaakt had.

It Fryske Gea start speciale crowdfunding-actie om de weidevogel te redden

FRIESLAND - Het aantal weidevogels neemt al tientallen jaren dramatisch af. De stand staat op een historisch dieptepunt. Om daar iets tegen te doen start It Fryske Gea een speciale crowdfunding-actie. De vereniging voor natuurbescherming in Fryslân roept iedereen op om geld te geven zodat er grond kan worden aangekocht om meer geschikte leefgebieden voor de weidevogels te maken.

Startersavonden voor ondernemers in Noordoost Friesland,"Dwaande met je bedrijf"

NOORDOOST-FRIESLAND - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan! De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw de cyclus startersavonden.

Anneke Douma en Lutz Jacobi nemen eerste Wâldgieltsjes in ontvangst boven Leeuwarden

LEEUWARDEN - Gisteren hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Tseard Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost een luchtballon opgelaten ten oosten van Leeuwarden. Pal boven recreatiegebied De Groene Ster zijn de eerste Wâldgieltsjes van de nieuwe oogst aan de Friese zangeres Anneke Douma en de Wergeaster politus Lutz Jacobi overhandigd.

Huis van de maand oktober

Gelegen op een ruim hoekperceel (395m2) met veel vrijheid staat deze keurige semi-bungalow met in 2006-2008 een compleet vernieuwde bovenetage (nieuwe opbouw), badkamer en twee slaapkamers beneden. Tevens beschikt de woning over een ruime garage met veel bergruimte. De woning is compleet geïsoleerd door middel van vloerisolatie, dubbel glas, muurisolatie en geïsoleerde dakplaten. Aan isolatie hoeft dus niets meer gedaan te worden!

Bijzonder wandel-event tijdens Vogelfestival in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - De Waddenvereniging organiseert zaterdag 15 september een bijzondere, informatieve wandelexcursie over het belang van de onderwaterwereld voor vogels in Nationaal Park Lauwersmeer. Een informatief evenement vanuit de duurzame Visserijloods in de haven van Lauwersoog. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in vogels én de onderwaternatuur.

Musical Ester krijgt vervolg

BUITENPOST - In navolging van de succesvolle musical Ester, die begin 2017 volle zalen trok, wordt in Buitenpost een nieuwe musical voorbereid.  De speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Toneel & Muziek Buitenpost e.o. is inmiddels begonnen met de voorbereidingen zoals het uitzoeken van een musical.

Elske DeWall vervangt Glennis Grace op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Zangeres Elske DeWall vervangt Glennis Grace op het hoofdpodium van de Admiraliteitsdagen op vrijdag 7 september. Grace maakt momenteel furore in Amerika in het programma America's Got Talent. Haar management liet weten dat zij zolang de liveshows voortduren, in Amerika blijft.

Start Fryske Frucht Appel-inzamelperiode

SUMAR - Appels over? Lever ze in! Stichting Fryske Frucht roept ook dit najaar bezitters van appelbomen op om appels die anders ongebruikt blijven te doneren aan Fryske Frucht. Van alle verzamelde appels zal de Fryske Frucht appelsap editie 2018 worden geproduceerd, alweer de vijfde editie van dit heerlijke streekproduct.

Open Monumentendag op zaterdag 8 september

NOORDOOST-FRIESLAND - Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen organiseren dit jaar één gezamenlijke Open Monumentendag. . Er is weinig wat ons scheidt, maar veel wat ons bindt. Dat zal de bezoeker ontdekken in een tiental monumentale kerken, boerderijen, woonhuizen, musea en in de natuur en het landschap bij de dorpen Eastermar en Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel.

MultiCulinair Food Festival in Thalenpark Drachten

DRACHTEN - Na een succesvolle edities in Groningen en Duitsland sinds 2014 vindt op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 de eerste editie van het ‘MultiCulinair Food Festival’ in Drachten plaats. Multiculinair is het eerste festival dat foodtrucks naar het noorden haalde en dit jaar strijken ze ook neer in Drachten.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

FRYSLÂN - Wetterskip Fryslân start deze week met de opname van de visstand in een groot aantal wateren in haar beheergebied. Hierbij wordt gekeken naar aantallen, soorten, het gewicht en de conditie van de vissen.

Aanleg glasvezel buitengebied start in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen heeft nog aanmeldingen nodig

BURGUM/BUITENPOST - ‘Eindelijk glasvezel voor inwoners en bedrijven in het buitengebied van onze gemeente, daar zijn we erg blij mee’, aldus wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel. Er kwamen voldoende aanmeldingen binnen om met de aanleg van snel internet te kunnen starten. ‘Een geweldig resultaat van een lang traject.’ De deelnamegrens ligt op 60 procent en is in Achtkarspelen nog niet gehaald.

Win €200,- met je mooiste foto van Noordoost Friesland

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) zoekt het mooiste beeld van de regio Noordoost Friesland. Inwoners en fotografen worden uitgedaagd om hun foto in te zenden. Met de fotowedstrijd win je een arrangement in de regio ter waarden van €200,- en maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine 2019 te worden.

Brommels: verhalen vertellen bij de Spitkeet

HARKEMA - Op 25 en 26 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden het Brommelsfestijn georganiseerd. Ook de Spitkeet doet mee aan deze activiteit. Het thema van dit jaar is “verhalen vertellen” en dus worden hier verschillende verhalen verteld door de gidsen.

Vijfde Korenfestival Surhuisterveen met muzikale Slotmanifestatie

SURHUISTERVEEN - 2018 is voor het Korenfestival Surhuisterveen een lustrumjaar: voor de vijfde keer wordt er gezongen door zo'n 20 koren op zaterdagmiddag 15 september vanaf 12.30 uur in het centrum van Surhuisterveen. Pop-, gemengde-, shanty-, vrouwen koren treden in het centrum op bij verschillende horecagelegenheden.

Muziekschool Opus 3 organiseert diverse optredens tijdens Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Op vrijdagmiddag 7 september zullen leerlingen van muziekschool Opus 3 uit Dokkum diverse optredens verzorgen. De kinderen zijn afkomstig van verschillende basisscholen uit de gemeenten Ferwerderadiel en Dongeradeel. 

Elske DeWall iepenet Easterbarren

EASTERMAR - Saterdei 1 septimber om 14.30 oere fersoarget Elske DeWall op doarpsplein it Breed yn Eastermar de iepening fan it Easterbarren 2018. Dernei is der oant 19.00 oere ta op 12 (!) poadia fan alles te sjen, te hearen en te genietsjen mei in grut tal artysten, keunstners en folle net genôch.

Vierde editie Kom Erbij Festival in Buitenpost

BUITENPOST - It Koartling in Buitenpost houdt voor de vierde keer het jaarlijkse Kom Erbij Festival. Op vrijdag een actief seminar, op zaterdagmiddag een daarbij passend boeiend evenement, met workshops, optredens, presentaties, eten, drinken en een interessante informatiemarkt. Iedereen is welkom en kan meedoen. Gezellige livemuziek draagt bij aan het gevoel dat iedereen er bij hoort. De toegang is gratis.

Berneweinen optocht bij De Spitkeet, doet u mee?

HARKEMA - Bent u in het bezit van een nostalgische kinderwagen? Dan daagt Themapark De Spitkeet u uit om op zaterdag 1 september mee te doen aan de Berneweinen optocht. De optocht is onderdeel van de Oude ambachtendag die gehouden wordt op het terrein van Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema.

Primeur voor Camping De 4 Elementen

STROOBOS - Camping De 4 Elementen in Stroobos is al een paar jaar open. Gedurende die tijd bouwde de camping langzaam meer naamsbekendheid op. Dit seizoen viert de camping een primeur: voor het eerst stond Camping De 4 Elementen voor langere tijd vol.

Open boerderijen in Veenklooster en Eastermar tijdens Brommels!

VEENKLOOSTER / EASTERMAR - Op zaterdag 25 augustus stellen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hun boerderij open tijdens het bramenfestijn Brommels! Op de boerderijen van maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster en maatschap Boersma-Havinga in Eastermar zijn tal van activiteiten.

Uitreiking eerste Wâldgieltsjes aan bekende Fries in luchtballon boven Leeuwarden

LEEEUWARDEN - Gisteren werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te  Wâlterwâld geoogst.  De oogst valt tegen als gevolg  van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan.

Fries Museum tot en met oktober op maandag open wegens populariteit Escher op reis

LEEUWARDEN - In verband met de aanhoudende belangstelling voor Escher op reis blijft het Fries Museum tot en met het eind van de tentoonstelling op maandag open van 13.00 tot 17.00 uur. Met de enorme bezoekersaantallen en laaiend enthousiaste reacties is de tentoonstelling een groot succes.

Maarten van der Weijden en Reuzen live bij Omrop Fryslân

LEEUWARDEN - Zowel de reusachtige zwemtocht van Maarten van der Weijden als de tocht van de Reuzen in Leeuwarden is dit weekend live te volgen bij Omrop Fryslân. Van de tocht van de Reuzen van Royal de Luxe doet de Omrop verslag op vrijdag 17 augustus vanaf 10.00 uur. De Elfsteden-zwemtocht van Maarten van der Weijden is te volgen via een 360 graden livestream, vanaf de start op zaterdag 18 augustus om 04.30 uur.

Beregeningsverbod opgeheven

FRYSLÂN- Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

Spitkeet Landgeitenkeuring

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus vindt van 10.00 - 17.00 uur op het terrein van De Spitkeet in Harkema de jaarlijkse geitenkeuring plaats. Uit heel Noord-Nederland komen  een groot aantal Nederlandse landgeiten.

Drumband de Marko's is op zoek naar drummers

BURGUM - Drumband de Marko's uit Burgum is een bloeiende vereniging. Naast optredens in de regio was de drumband ook te zien bij diverse activiteiten van Kulturele Haadsted en de slotavond van de avondvierdaagse in Leeuwarden. Op dit moment hebben De Marko's weer plaats voor leerlingen op de snaredrum (gewone trommel).

Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

FEANWÂLDEN - In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Regenbuien maken geen einde aan watertekort

FRIESLAND - De regenbuien van de afgelopen dagen zijn zeer welkom maar maken geen eind aan het watertekort. Er zijn meerdere weken regen nodig om het huidige neerslagtekort in te lopen. Het eerder ingestelde beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân heeft ingesteld blijft daarom voorlopig van kracht.

Rugzakroute & survivalbaan voor avonturiers (8+)

EARNEWALD - Het is zomervakantie én dat moet worden gevierd. Hoe? It Fryske Gea organiseert diverse activiteiten voor kinderen in de natuur. Dus jonge avonturiers en papa’s en mama’s opgelet. Op de website www.itfryskegea.nl/zomerexcursies staat het totale aanbod activiteiten voor verschillende leeftijden.

Workshop natuurmonoprints maken in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - Op zaterdag 1 september organiseert Kunstacademie Friesland een workshop natuurmonoprints maken bij De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost. Met behulp van plantmateriaal dat gedrukt wordt met drukinkt en inktrollers op een glasplaat leert u in één dag een schitterend botanisch kunstwerk maken.

De Spitkeet organiseert zomerfiets- en wandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus worden vanuit De Spitkeet in Harkema, De Dunen 3, 9281 KT de jaarlijkse zomerfiets- en wandeltochten georganiseerd. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 15 en 25 km.

Experts over Escher aan het woord in het Fries Museum

LEEUWARDEN - Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum.

Maarten van der Weijden: "11stedenzwemtocht wordt iets van ons allemaal"

DOKKUM - Vandaag over precies veertien dagen zwemt topsporter Maarten van der Weijden door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Supermarkten, Formido en Action op zondagen open in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Alle vier de supermarkten, de Formido en de Action gaan vanaf 5 augustus op zondagmiddag open in Surhuisterveen. In juli stemde de gemeenteraad van Achtkarspelen in met zondagse opening van de winkels in de gemeente. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur mogen zaken op zondagen hun deuren openen en daar maken de genoemde grote winkeliers graag gebruik van.

Wetterskip Fryslân versoepelt beregeningsverbod

REGIO - Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd heeft effect. Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte. Wetterskip Fryslân ziet daardoor een mogelijkheid om agrariërs voorlopig toe te staan akkerbouwgewassen zes uur langer te beregenen: tussen 18.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends.

Fotowedstrijd mooiste coverbeeld

NOORDOOST-FRIESLAND - Stichting Regiomarketing en Toerisme (RMT) daagt (amateur)fotografen, inwoners en vakantiegangers uit het mooiste beeld van Noordoost Friesland te maken. In de fotowedstrijd maak je kans het coverbeeld van het toeristisch magazine in 2019 te worden.