nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Bijzondere verhalen bij De Spitkeet

HARKEMA - Vrijdagavond 15 november ontmoet heel Friesland elkaar in de winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, op scholen, bij verenigingen, bedrijven en misschien wel bij jou!

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

LEEUWARDEN - Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren.

Ook deze herfstvakantie Coole Kidsnacht in Friesland

FRIESLAND - Na een succesvolle eerste editie is er op vrijdag 25 oktober een nieuwe Coole Kidsnacht in Friesland. Minstens twintig musea blijven die dag na sluitingstijd open voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voorlichting scholen Buitenpost en Kollum over aanplant 55.000 bloembollen gestart

BUITENPOST / KOLLUM - De educatie- en instructieweek over de aanplant van 55.000 biologische bloembollen in de regio Buitenpost en Kollum is deze week van start gegaan.

Creative Work en VDM Woningen winnaars Ondernemersprijs Achtkarspelen 2019

BUITENPOST - Op dinsdagavond 15 oktober werd Creative Work in de categorie Kleinbedrijf en VDM Woningen in de categorie Middenbedrijf verkozen tot winnaars van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2019 (OP8K).

CDA-fracties krijgen bij Biddle Kootstertille uitleg over LEAN principe

KOOTSTERTILLE - De CDA fracties van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bezoeken regelmatig bedrijven en organisaties in onze gemeenten. De fracties laten zich graag informeren over hoe de contacten gaan tussen gemeenten en het bedrijfsleven.

Busroutes Mega Vrije Piraten Winter Festival bekend

NOARDBURGUM – De voorbereidingen voor het Mega Vrije Piraten Winter Festival op zaterdag 14 december in Noardburgum zijn in volle gang. 'Uniek is de tent die komt, een in onze regio qua oppervlak en stijl nog nooit vertoonde zaal met een prachtige sfeer', aldus de organisatie.

Dag van de Duurzaamheid op Nordwin College

BUITENPOST - Afgelopen donderdag was het de Dag van de Duurzaamheid. De hele dag stond in het teken van duurzaamheid. Hoe gaan wij als mensen met dit thema om, maar vooral hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid.

Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

FRIESLAND - Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân werken aan een nieuwe beleving van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Zo blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Ferdivedaasje wike bij de Spitkeet

HARKEMA - Tijdens de herfstvakantie van dinsdag 22 t/m vrijdag 25 oktober organiseert Themapark de Spitkeet weer allerlei leuke & mooie activiteiten voor de jeugd t/m 12 jaar.

300ste leerling Zwembad De Kûpe Buitenpost

BUITENPOST - Vrijdag 4 oktober, startte Djowie als 300ste leerling voor zwemles in 2019! Djowie was helemaal verrast en had geen idee dat hij juist de 300ste was. Voor hem was er een lekkere verrassing!

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan wyngaerd “de Frysling" yn Twizel

TWIZEL - In delegaasje fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is koartlyn op wurkbesite west by de wyngaerd en wynmakkerij “De Frysling"  yn Twizel.

Win kaarten voor uniek optreden Iris Kroes in de Noardlike Fryske Wâlden

BUITENPOST - In de duisternis van de nacht hoor je meer. Ook in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden hoor je in het donker andere geluiden dan overdag. Op zaterdagavond 26 oktober, in de Nacht van de Nacht als we de klok een uur achteruit zetten, geeft zangeres en harpiste Iris Kroes een eenmalig optreden midden in de natuur.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tekenen samen voor Jongeren Op Gezond Gewicht

BUITENPOST / BURGUM - In de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen alle jongens en meiden de komende jaren nog meer de mogelijkheid om gezond op te groeien.

Leuke onbekende dingen om te doen in Friesland

REGIO - Iedereen kent wel de dingen die je kunt doen in Leeuwarden of in Harlingen, echter zijn er nog veel meer leuke plekken te vinden in Friesland. Wij hebben vandaag een lijstje met leuke dingen om te doen die op dit moment nog relatief onbekend zijn.

Fair Trade in Achtkarspelen

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen wil graag Fair Trade gemeente worden. Daarnaast wil zij ook inzetten op streekproducten. Want wat je dichtbij kan halen is altijd duurzamer dan dat het van ver komt.

‘Zoveel mogelijk veteranen naar Friese viering 75 jaar vrijheid’

LEEUWARDEN – De PvdA wil van de provincie Fryslân weten wat ze gaan doen om veteranen, die daartoe in staat zijn, naar de Friese viering van 75 jaar vrijheid te halen en te eren. “De impact van de verhalen van de veteranen is zoveel groter als zij die zelf komen vertellen”, zegt Statenlid Marijke Roskam.

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 

Gedoe over 'eerbetoon' aan zanger Rommy

HARKEMA/TWIJZELERHEIDE - Streekomroep RTV NOF maakt melding dat op social media flinke ophef is ontstaan over een feestavond op 2 november in Harkema waar een eerbetoon aan zanger Rommy Henstra (de stem van de Wâlden) zal worden gehouden door de Stille Genieter (Gooitzen de Haan). In april 2007 overleed de populaire volkszanger.

It Fryske Gea maakt zich Sterk foar fisk!

REGIO - Met meer dan 10.000 ha aan waterrijke gebieden heeft It Fryske Gea een bijzondere verantwoordelijkheid voor waternatuur en vis in Fryslân. De natuurorganisatie heeft diverse maatregelen voor betere waterkwaliteit en voor vismigratie genomen.

Huis van de maand oktober

SURHUISTERVEEN - Deze royale tussenwoning met vrijstaande stenen berging is gelegen in een ruim opgezette kindvriendelijke woonomgeving op korte afstand van het uitgebreide winkelcentrum van Surhuisterveen. Daarnaast zijn voorzieningen op het gebied van onder andere scholen, sportaccommodaties en openbaar vervoer binnen handbereik.

Jeugddrumband en Color Guards op burendag

BURGUM - De laatste zaterdag van september was het burendag. De Oranjewijk in Burgum vierde deze gezellige dag in de ijsbaankantine. De ochtend werd geopend door de jeugddrumband van De Marko's en de Color Guards.

Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op zaterdag 5 oktober 2019 sluit De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek.

Maandag werkzaamheden brug Burgumerdaam

BURGUM - Maandag 30 september voert provincie Fryslân samen met onderhoudspartner Spie werkzaamheden uit aan de brug Burgumerdaam. De werkzaamheden vinden plaats tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

55.000 bloembollen in Buitenpost en Kollum de grond in

BUITENPOST / KOLLUM - Tussen 26 oktober en 2 november 2019 gaan er zo’n 55.000 biologische bloembollen langs een vernieuwde route van de Foodwalk in Buitenpost en Kollum de grond in. Scholen, bedrijven, buurtverenigingen, organisaties en vrijwilligers uit Buitenpost en Kollum steken hiervoor de handen uit de mouwen.

Inloopspreekuur Oud-Achtkarspelen

BUITENPOST - Op woensdag 9 oktober houdt Stichting Oud-Achtkarspelen van 15.00 tot 17.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek aan de Kerkstraat 51 te Buitenpost.

FNP fraksje Achtkarspelen stelt fragen oer gaswinning yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - Nei oanlieding fan de moasje fan de FNP oer de gaswinning yn Surhústerfean fan maart 2018, is in delegaasje fan de FNP en de gemeente nei  Den Haach west om oer it beswier te praten.

Uitreiking lasdiploma deelnemers renovatie- en werkervaringsproject “het melkbeurtschip”

HARKEMA - Acht kandidaten die hun opleiding hebben afgerond, ontvingen uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van de gemeente Achtkarspelen hun lasdiploma.

Basisscholen in Friesland voelen noodzaak om digitale geletterdheid leerlingen te vergroten

REGIO - Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij om de kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn bij leren, leven en werken in onze digitaliserende samenleving.

Seizoen zorgt voor toename WW in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in augustus licht toe. Vooral vanuit onderwijs en industrie en onder uitzendkrachten deden meer mensen een beroep op de WW.

Opnieuw Spaans in It Koartling

BUITENPOST - Op woensdagavond 2 oktober start in sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost weer een cursus Spaans. Deze keer gaat het om een beginnerscursus. De cursus, die onder leiding staat van Klaske Kommery, is geschikt voor iedereen die de basis van de Spaanse taal wil leren.

Zesde editie Kids2Kids kinderbeurs Buitenpost

BUITENPOST - In oktober vindt alweer de zesde editie van de Kids2kids kinderbeurs in Buitenpost plaats. Tweedehands kinderkleding en speelgoed wordt dan verkocht tegen leuke prijzen.

Unieke wijn & spijs beleving Fryslân

TWIJZEL - Van 18 tot en met 22 september organiseren restaurant ’t Haventmantsje en Wijngaard de Frysling voor u een unieke Wijn & Spijs beleving in Fryslân.

Voortgezet onderwijs in Achtkarspelen voorzien van watertappunten

BUITENPOST - Op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Achtkarspelen is het tappen van water vanaf nu nog makkelijker en leuker. Het Lauwers College en het Nordwin College in Buitenpost schonken 16 september de eerste bidons vol na de opening van de watertappunten in beide kantines.

Geslaagde open monumentendag

AUGUSTINUSGA - Afgelopen zaterdag 14 september was de Open Monumentendag. In Achtkarspelen was een mooie fietstocht uitgezet rondom Augustinusga door stichting Oud-Achtkarspelen, de werkgroep Portraits en Paradise en de historische kring Gerkesklooster.

Jaarlijkse Fruitdag bij de Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 28 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort  ook enkele oude Friese rassen.

Wandel tijdens het Weide Sompe Wâldwykein mee over het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Vlakbij de Sintrale As zijn prachtige wandelpaden door het ‘smûke’ coulisselandschap te vinden. Laat je verrassen en loop op zaterdag 21 september een stukje van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Onderdoorgang in Hurdegaryp vanaf 13 september gedeeltelijk open

HURDEGARYP - De onderdoorgang is bijna af. Op dit moment bevestigt de aannemer de siertegels op de betonwanden in de onderdoorgang. Voor de veiligheid van de tegelaars en om hen de ruimte te geven het werk uit te voeren is vanaf vrijdag 13 september 17.00 uur één rijstrook open voor autoverkeer.

Ondertekening Taalakkoord in Bibliotheek Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 18 september om 14.00 uur zal het Taalakkoord worden getekend door wethouder Jouke Spoelstra van gemeente Achtkarspelen in de Bibliotheek van Surhuisterveen. Door het tekenen van het taalakkoord spreekt de gemeente Achtkarspelen haar betrokkenheid en commitment uit bij het bestrijden van de laaggeletterdheid.

GGD Fryslân vraagt extra aandacht voor zelfmoord

REGIO - GGD Fryslân start op dinsdag 10 september - Wereld Suïcide Preventie Dag - een publiekscampagne over zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als de afgelopen jaren, voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie.

Eerste ondernemersavond Dorpsraad succes

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - De eerste avond speciaal voor ondernemers uit het Tweelingdorp werd goed bezocht. De avond werd afgetrapt bij ABZ Diervoeding waar de ondernemers enthousiast werden rondgeleid in de vernieuwde fabriekshal en even konden genieten van het prachtige uitzicht vanaf het dak.

Geslaagde Simke Kloosterman Rintocht

TWIJZEL - Afgelopen zaterdag vond de derde editie van de Simke Kloosterman Rintocht plaats. Een wandelevenement dat georganiseerd is door Plaatselijk Belang Twijzel samen met het Simke Kloostermanlien en Stichting Date. Er konden routes gelopen worden van 5, 20 en 40 km. Het aantal wandelaars dat uiteindelijk deelnam was ruim 400.

Admiraliteitsdagen sluit negende editie in stralend weer af

DOKKUM - Waar de Admiraliteitsdagen begonnen met veel regen - “maar dat hoort bij een nautisch festival”, aldus voorzitter Jan Michiel van der Gang - werden vier dagen festival in Dokkum vandaag onder de stralende zon afgesloten. Duizenden bezoekers trokken zondag nog naar de stad.

Bijna duizend leerlingen aan de slag met onderhoud elzensingels en houtwallen in de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO -Bijna duizend leerlingen van ruim 30 basisscholen in de regio Noordoost-Friesland gaan komende weken leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden helpen met snoeiwerkzaamheden voor het onderhoud van de elzensingels en houtwallen.

Senioren treffen elkaar op 27 september in It Koartling

BUITENPOST - Op vrijdag 27 september organiseert It Koartling samen met OSiF – Onafhankelijke Seniorenvereniging in Fryslân – en maaltijdservice Van Smaak een bijeenkomst voor senioren.

Leuke activiteiten voor jong en oud op de LC NazomerFair

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Tapaslijn Weidenaar exclusief verkrijgbaar bij Poiesz Supermarkten

REGIO - Deze week introduceert Familiebedrijf Weidenaar uit Dokkum een nieuwe tapaslijn bij Poiesz Supermarkten. Rolladepuntjes, gesneden grillworst met kaas, zeeuwsspek en  peper droge worst zijn vanaf nu verkrijgbaar bij alle 70 winkels van Poiesz.

Open Monumentendag Achtkarspelen: “Plekken van plezier”

AUGUSTINUSGA - In Achtkarspelen wordt deze dag op zaterdag 14 september verzorgd door de stichting Oud-Achtkarspelen, in samenwerking  met Portraits & Paradise en heel veel vrijwilligers. 

John Orie nieuwe voorzitter van It Koartling

BUITENPOST - It Koartling in Buitenpost is in de regio bij veel mensen bekend. Een groot deel van hen koestert warme herinneringen aan de tijd dat zij als kind of jongere in het sociaal-cultureel centrum kwamen.

Makkelijk zonnepanelen kopen via Vereniging Eigen Huis

REGIO - Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis in Noord Nederland. De provincies Groningen, Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland vallen hieronder.

Derde editie Simke Kloosterman Rintocht zaterdag van start

TWIJZEL - Op zaterdag 7 september vindt voor de derde keer de Simke Kloosterman Rintocht plaats. De werkgroep is druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten. Burgemeester Oebele Brouwer geeft om 7.00 uur het startschot.

Huis van de maand september

DRACHTEN - Dit riante woonhuis met een grote bedrijfsloods (19x20m) is het visitekaartje van een gerenommeerd bouwbedrijf. Het geheel ligt op een prachtige plek in een werken en wonen plan met een bijzonder uitzicht over een brede waterpartij en een groenzoom.

Rûntsje troch de wâlden 2019

REGIO - Op zondag 8 september neemt Rûntsje troch de Wâlden je mee langs het best bewaarde geheim van Fryslân; de Fryske Wâlden. De fietstocht van ca. 50 kilometer voert langs stille weggetjes, beschutte plekjes en verschillende pleisterplaatsen.

Brandweer Surhuisterveen zoekt nieuwe collega's

SURHUISTERVEEN - Post Surhuisterveen van Brandweer Fryslân is op zoek naar brandweermannen- en vrouwen die als vrijwilliger aan de slag willen. Geïnteresseerden zijn welkom om kennis te maken met de brandweer tijdens de informatieavond op donderdag 12 september om 19.30 uur in onze nieuwe kazerne aan de Lauwersweg 20.

Genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen 2019 bekend

BUITENPOST - Jaarlijks reikt de gemeente Achtkarspelen de Ondernemersprijs (OP8K) uit aan bedrijven die onder andere op het gebied van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid mooie prestaties laten zien.

Bloemrijke randen in weilanden zorgen voor biodiversiteit

REGIO - Veel insecten en weidevogels maken gretig gebruik van de bloemrijke randen die boeren in hun weilanden aanleggen. Deze stukken weiland staan hier en daar nog prachtig in bloei. Om het publiek meer bewust te maken van deze bloemrijke randen hebben leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden onlangs bordjes geplaatst met de tekst “Wy soargje foar bioferskaat yn ús greiden”.

Leer meer over het landschap, hommels en vleermuizen tijdens veldexcursies

REGIO - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden organiseert in september meerdere veldexcursies in het bijzondere coulisselandschap.

Sterke afname schuurinbraken in Friesland

REGIO - Het aantal inbraken in Friese schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 15,4% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4%.

Simke Kloosterman Rintocht

TWIJZEL - Op zaterdag 7 september 2019 is het dan zover. Dan vindt voor de derde keer de Simke Kloosterman Rintocht plaats. Dit wandelevenement wordt gehouden in verband met het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang Twijzel.

Schoolzone De Bernebrêge feestelijk geopend

SURHUISTERVEEN - Basisschoolleerlingen van De Bernebrêge in Surhuisterveen openden maandag de eerste schoolzone in Achtkarspelen. Na een sportieve warming-up renden de leerlingen het afzetlint van de schoolzone kapot.

Vier jij burendag?

REGIO - Al 397 buurten in Friesland hebben zich aangemeld voor Burendag. Voor de veertiende editie zijn in het hele land al bijna 5300 activiteiten aangemeld. In 98% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd.

De Kast viert dertigjarig jubileum met concert in AFAS Live

AMSTERDAM - Op zaterdag 14 december viert Frieslands trots, popgroep De Kast, in originele bezetting haar 30-jarig jubileum in de AFAS te Amsterdam. 1989 was het jaar dat De Kast werd opgericht en was destijds de eerste Nederlandstalige band die in de AFAS (Heineken Music Hall) een concert gaf voor een uitverkochte zaal.

De vogeltrek beleven in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Op zondag 8 september organiseren IVN en Staatsbosbeheer een "vogeltrekdag". De vogeltrek richting zuidelijke overwinteringsgebieden is voor vele soorten dan alweer in volle gang.

Oude ambachtendag bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 7 september wordt op het terrein van Themapark De Spitkeet in Harkema van 10.00 tot 17.00 uur de oude ambachtendag gehouden. Deze oude ambachtendag is nog weer groter dan voorgaande jaren.

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

REGIO - Chaos in je hoofd na een bezoek aan een restaurant, elke dag de weg kwijtraken in je eigen huis of je geliefde niet meer herkennen. Voor de meesten van ons ondenkbare situaties. Maar niet voor mensen met een hersenaandoening. Een groot deel van deze mensen heeft blijvende klachten en worstelt dagelijks met allerlei prikkels. We moeten hen helpen!

Improvisatietheater en straattheater op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij een dag dit jaar. Bezoekers van het festival kunnen twee dagen vol historisch spel onder de bezielende leiding van Ruth Hanemaayer verwachten.

Brommels bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden het Brommels Wâldpyk Bramenfestijn gehouden. Ook museum De Spitkeet doet hier aan mee.

Daling WW-uitkeringen in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli af. Vooral onder uitzendkrachten en in seizoensgevoelige sectoren als bouw, horeca en landbouw deden minder mensen een beroep op de WW.

It Koartling start met welzijnswerk vóór en dóór ouderen

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost start in september 2019 met ‘ouderenwerk’. Het gaat daarbij om welzijnswerk vóór en dóór ouderen (55 plus) dat ouderen – en met nadruk de mensen die éxtra aandacht nodig hebben – in allerlei opzichten ondersteunt als het om zelfredzaamheid gaat.

Haal je boerderijdiploma of timmer een nestkastjes tijdens Brommels!

EASTERMAR / VEENKLOOSTER - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus openen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Vleermuizenexcursie bij De Spitkeet

HARKEMA - Natuurorganisatie IVN De Wâlden organiseert op vrijdagavond 23 augustus een vleermuizenexcursie bij Openluchtmuseum De Spitkeet. De excursie is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen.

Friese bruidsparen hebben kleinste trouwbudget

REGIO - Friese bruidsparen besteden gemiddeld € 10.842 aan hun trouwdag. Dat is het kleinste budget van alle provincies. Een Nederlands koppel geeft gemiddeld € 14.585 uit.

Meld je aan voor de Gastheercursus Noardlike Fryske Walden!

REGIO - Wist je dat recreanten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker laten meewegen in de keuze voor hun verblijf? Als horeca- of recreatieondernemer kun jij hier de vruchten van plukken.  

Activiteiten rondom 150 jaar Brandweer Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 24 augustus van 11.00 tot 17.00 uur viert post Surhuisterveen het 150-jarig jubileum van de lokale brandweer. Er wordt van 11.00 tot 12.00 uur gestart met een defilé van oude brandweervoertuigen door het dorp.

Subsidieregeling 75 jaar vrijheid

REGIO - Initiatiefnemers kunnen een provinciale bijdrage aanvragen voor projecten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding in Fryslân. Dit kan van 27 augustus tot en met 6 september 2019. Er is 400.000 euro beschikbaar.

Jaarlijkse geitenkeuring bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 17 augustus vindt van 10.00 - 17.00 uur op het terrein van De Spitkeet de jaarlijkse geitenkeuring plaats. Uit heel Noord-Nederland komen hier een groot aantal Nederlandse landgeiten.

In de moestuin: verse muntthee

Een kopje verse muntthee. Heerlijk is dat. Bovendien heeft het goede eigenschappen. Niet voor niets wordt het al van oudsher gebruikt tegen allerlei kwalen.

Tredde printinge fan Jip en Janneke yn it Frysk leit yn de boekhannel

REGIO -Ein desimber 2016 ferskynde by útjouwerij Afûk Jip en Janneke foar it earst yn it Frysk yn in oplage fan 1.000 stiks. Dat wie sa’n oerweldigjend sukses dat al nei in wike besletten waard om in werprintinge te meitsjen fan 2.000 stiks.

Huis van de maand augustus

SURHUISTERVEEN - Altijd al willen wonen in het bruisende centrum van Surhuisterveen, met alle voorzieningen op loopafstand, maar toch ook aan een rustige straat? Deze zeer knusse jaren-dertigwoning te midden van het gezellige centrum van Surhuisterveen is dan net iets voor u!

Fryslân krijgt hoogste score in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's

REGIO - Fryslân blijft de beste fietsprovincie van Nederland in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's 2019 van het Landelijk Fietsplatform. Fryslân heeft de maximale score van 5 sterren toegekend gekregen.

Bomvol muziekprogramma voor gratis toegankelijk Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Met nog vijf weken te gaan bereidt Dokkum zich voor op een barstensvol muziekprogramma tijdens de negende editie van de Admiraliteitsdagen op 5, 6, 7 en 8 september.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

REGIO - Wetterskip Fryslân begint deze week met het jaarlijkse onderzoek naar de visstand. Dit jaar worden eind juli, in september en in oktober zo’n tien wateren onderzocht. Waaronder de Kleine Wielen, de Leijen, Nannewiid, de Zwette en een aantal vaarten en kanalen.

Skûtsje zeilen voor singles

HEEG - Alle singles in het Noorden zijn welkom om mee te zeilen op een echt skûtsje. Op zondag 25 augustus worden de zeilen gehesen om vanuit Heeg lekker uit te waaien op de Friese wateren. Zeilervaring is niet nodig, want een ervaren schipper met bemanning is aanwezig en helpen mag.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 7 augustus 2019 de 29e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 60 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum gratis geopend voor publiek.

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

REGIO - Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

Aantal zomerinbraken in Friesland fors toegenomen

REGIO - Het aantal zomerinbraken in de provincie Friesland is afgelopen zomer met 17 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken.

It Fryske Gea ontvangt € 1,5 miljoen voor projecten Waddenkust

REGIO - It Fryske Gea heeft uit het Waddenfonds € 1,5 miljoen toegezegd gekregen voor projecten die onderdeel uitmaken van het grotere Waddenkustproject “Wij en Wadvogels”, waar Vogelbescherming de leiding over heeft. Nadat het ministerie van LNV eerder al een kwart van het benodigde bedrag had toegezegd, is met de toezegging van het Waddenfonds de begroting nu rond.

Sluiting drugspand in Surhuisterveen na handel in harddrugs

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 18 juli 2019 een woning aan de Torenvalk in Surhuisterveen gesloten. De woning is voor een periode van twee maanden gesloten wegens handel van harddrugs vanuit de woning.

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet. In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt het deze zomer. In de maanden juli en augustus organiseert It Fryske Gea speciale jeugdmiddagen (voor kinderen van 6 t/m 16 jaar).

30 projecten in Noordoost Fryslân krijgen geld van Iepenmienskipsfûns

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de tweede tender van 2019 subsidie aan 30 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van ruim 1,3 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

De Tarissing in Drogeham grondig gerenoveerd

DROGEHAM - ‘Wat zijn hier grote stappen gemaakt, ik herken de school bijna niet terug’, zei wethouder Jouke Spoelstra. Hij bezocht CBS De Tarissing in Drogeham om daar een kijkje te nemen na een grondige renovatie.

Wandelen langs libellen en vlinders in de natuur

EARNEWÂLD – It Fryske Gea organiseert zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie in de Alde Feanen. Libellen en vlinders zijn hele bijzondere dieren, daarom gaan wij tijdens deze wandelexcursie op zoek naar ze! Kom jij ook mee?

Admiraliteitsdagen maakt zich klaar voor 100.000 bezoekers

DOKKUM - De Admiraliteitsdagen gaat dit jaar uit van 100.000 bezoekers in vier dagen tijd. Afgelopen editie werd het festival door 85.000 mensen bezocht. Met een vernieuwde start op donderdag en nieuwe activiteiten, liggen de verwachtingen hoog.

Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

REGIO - Het zal niemand ontgaan zijn; de eikenprocessierups is in het land. Zoveel als dit jaar heeft Nederland er nog nooit gehad. Ze zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is.

Wordt taalvrijwilliger!

BUITENPOST - Vind jij het leuk om te lezen? En wil je graag kinderen helpen in hun ontwikkeling? In de gemeente Achtkarspelen start Humanitas samen met de Bibliotheek het project 'Voorlezen, hulp bij taal en huiswerkbegeleiding'.

Boeren Noardlike Fryske Wâlden zetten tijdens het maaien de wildredder aan

REGIO - Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

300 zonnepanelen op daken sporthallen Surhuisterveen en Harkema

SURHUISTERVEEN / HARKEMA - Met de plaatsing van 300 zonnepanelen zijn de sporthallen van Surhuisterveen en Harkema zelfvoorzienend in hun elektriciteitsverbruik. Om het energieverbruik nog verder terug te schroeven wordt komend najaar alle verlichting vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Leeuwarder Courant NazomerFair brengt feestelijke ode aan de herfst  

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Acht Fryske hynders en een pony doen mee aan Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM - Het Kollumer Oproer doen 8 prachtige Friese paarden en een pony mee, met 6 ruiters en 2 menners. De paarden spelen een rol in verschillende scènes van de muziektheatervoorstelling, onder meer als de paarden van Franse soldaten en van ruiters uit Hessen.

Huis van de maand Juli

SURHUIZUM - Comfortabel buiten wonen aan de rand van Surhuisterveen! Dat kan in deze gemoderniseerde woonboerderij met vrijstaande garage (ca. 60 m²) en een grote vrijstaande schuur (totaal ca. 324 m²) en een perceel weiland op een perceel dat in totaal ca. 7.525 m² groot is.