nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

De vogeltrek beleven in Nationaal Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Op zondag 8 september organiseren IVN en Staatsbosbeheer een "vogeltrekdag". De vogeltrek richting zuidelijke overwinteringsgebieden is voor vele soorten dan alweer in volle gang.

Oude ambachtendag bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 7 september wordt op het terrein van Themapark De Spitkeet in Harkema van 10.00 tot 17.00 uur de oude ambachtendag gehouden. Deze oude ambachtendag is nog weer groter dan voorgaande jaren.

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

REGIO - Chaos in je hoofd na een bezoek aan een restaurant, elke dag de weg kwijtraken in je eigen huis of je geliefde niet meer herkennen. Voor de meesten van ons ondenkbare situaties. Maar niet voor mensen met een hersenaandoening. Een groot deel van deze mensen heeft blijvende klachten en worstelt dagelijks met allerlei prikkels. We moeten hen helpen!

Improvisatietheater en straattheater op Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij een dag dit jaar. Bezoekers van het festival kunnen twee dagen vol historisch spel onder de bezielende leiding van Ruth Hanemaayer verwachten.

Brommels bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden het Brommels Wâldpyk Bramenfestijn gehouden. Ook museum De Spitkeet doet hier aan mee.

Daling WW-uitkeringen in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli af. Vooral onder uitzendkrachten en in seizoensgevoelige sectoren als bouw, horeca en landbouw deden minder mensen een beroep op de WW.

It Koartling start met welzijnswerk vóór en dóór ouderen

BUITENPOST - Sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost start in september 2019 met ‘ouderenwerk’. Het gaat daarbij om welzijnswerk vóór en dóór ouderen (55 plus) dat ouderen – en met nadruk de mensen die éxtra aandacht nodig hebben – in allerlei opzichten ondersteunt als het om zelfredzaamheid gaat.

Haal je boerderijdiploma of timmer een nestkastjes tijdens Brommels!

EASTERMAR / VEENKLOOSTER - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus openen twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de deuren van hun bedrijven voor bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!

Vleermuizenexcursie bij De Spitkeet

HARKEMA - Natuurorganisatie IVN De Wâlden organiseert op vrijdagavond 23 augustus een vleermuizenexcursie bij Openluchtmuseum De Spitkeet. De excursie is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen.

Friese bruidsparen hebben kleinste trouwbudget

REGIO - Friese bruidsparen besteden gemiddeld € 10.842 aan hun trouwdag. Dat is het kleinste budget van alle provincies. Een Nederlands koppel geeft gemiddeld € 14.585 uit.

Meld je aan voor de Gastheercursus Noardlike Fryske Walden!

REGIO - Wist je dat recreanten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker laten meewegen in de keuze voor hun verblijf? Als horeca- of recreatieondernemer kun jij hier de vruchten van plukken.  

Activiteiten rondom 150 jaar Brandweer Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 24 augustus van 11.00 tot 17.00 uur viert post Surhuisterveen het 150-jarig jubileum van de lokale brandweer. Er wordt van 11.00 tot 12.00 uur gestart met een defilé van oude brandweervoertuigen door het dorp.

Subsidieregeling 75 jaar vrijheid

REGIO - Initiatiefnemers kunnen een provinciale bijdrage aanvragen voor projecten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding in Fryslân. Dit kan van 27 augustus tot en met 6 september 2019. Er is 400.000 euro beschikbaar.

Jaarlijkse geitenkeuring bij De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 17 augustus vindt van 10.00 - 17.00 uur op het terrein van De Spitkeet de jaarlijkse geitenkeuring plaats. Uit heel Noord-Nederland komen hier een groot aantal Nederlandse landgeiten.

In de moestuin: verse muntthee

Een kopje verse muntthee. Heerlijk is dat. Bovendien heeft het goede eigenschappen. Niet voor niets wordt het al van oudsher gebruikt tegen allerlei kwalen.

Tredde printinge fan Jip en Janneke yn it Frysk leit yn de boekhannel

REGIO -Ein desimber 2016 ferskynde by útjouwerij Afûk Jip en Janneke foar it earst yn it Frysk yn in oplage fan 1.000 stiks. Dat wie sa’n oerweldigjend sukses dat al nei in wike besletten waard om in werprintinge te meitsjen fan 2.000 stiks.

Huis van de maand augustus

SURHUISTERVEEN - Altijd al willen wonen in het bruisende centrum van Surhuisterveen, met alle voorzieningen op loopafstand, maar toch ook aan een rustige straat? Deze zeer knusse jaren-dertigwoning te midden van het gezellige centrum van Surhuisterveen is dan net iets voor u!

Fryslân krijgt hoogste score in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's

REGIO - Fryslân blijft de beste fietsprovincie van Nederland in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio's 2019 van het Landelijk Fietsplatform. Fryslân heeft de maximale score van 5 sterren toegekend gekregen.

Bomvol muziekprogramma voor gratis toegankelijk Admiraliteitsdagen

DOKKUM - Met nog vijf weken te gaan bereidt Dokkum zich voor op een barstensvol muziekprogramma tijdens de negende editie van de Admiraliteitsdagen op 5, 6, 7 en 8 september.

Wetterskip Fryslân onderzoekt visstand

REGIO - Wetterskip Fryslân begint deze week met het jaarlijkse onderzoek naar de visstand. Dit jaar worden eind juli, in september en in oktober zo’n tien wateren onderzocht. Waaronder de Kleine Wielen, de Leijen, Nannewiid, de Zwette en een aantal vaarten en kanalen.

Skûtsje zeilen voor singles

HEEG - Alle singles in het Noorden zijn welkom om mee te zeilen op een echt skûtsje. Op zondag 25 augustus worden de zeilen gehesen om vanuit Heeg lekker uit te waaien op de Friese wateren. Zeilervaring is niet nodig, want een ervaren schipper met bemanning is aanwezig en helpen mag.

Natuurmarkt en Open Dag De Kruidhof en IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Dit jaar organiseert De Kruidhof op woensdag 7 augustus 2019 de 29e Natuurmarkt tijdens de Buitenposter Feestweek. Een markt in en rondom De Kruidhof met meer dan 60 standhouders die jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Op deze dag zijn de botanische tuinen en het IJstijdenmuseum gratis geopend voor publiek.

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

REGIO - Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

Aantal zomerinbraken in Friesland fors toegenomen

REGIO - Het aantal zomerinbraken in de provincie Friesland is afgelopen zomer met 17 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken.

It Fryske Gea ontvangt € 1,5 miljoen voor projecten Waddenkust

REGIO - It Fryske Gea heeft uit het Waddenfonds € 1,5 miljoen toegezegd gekregen voor projecten die onderdeel uitmaken van het grotere Waddenkustproject “Wij en Wadvogels”, waar Vogelbescherming de leiding over heeft. Nadat het ministerie van LNV eerder al een kwart van het benodigde bedrag had toegezegd, is met de toezegging van het Waddenfonds de begroting nu rond.

Sluiting drugspand in Surhuisterveen na handel in harddrugs

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 18 juli 2019 een woning aan de Torenvalk in Surhuisterveen gesloten. De woning is voor een periode van twee maanden gesloten wegens handel van harddrugs vanuit de woning.

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet. In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt het deze zomer. In de maanden juli en augustus organiseert It Fryske Gea speciale jeugdmiddagen (voor kinderen van 6 t/m 16 jaar).

30 projecten in Noordoost Fryslân krijgen geld van Iepenmienskipsfûns

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de tweede tender van 2019 subsidie aan 30 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van ruim 1,3 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Wandelen langs libellen en vlinders in de natuur

EARNEWÂLD – It Fryske Gea organiseert zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie in de Alde Feanen. Libellen en vlinders zijn hele bijzondere dieren, daarom gaan wij tijdens deze wandelexcursie op zoek naar ze! Kom jij ook mee?

Admiraliteitsdagen maakt zich klaar voor 100.000 bezoekers

DOKKUM - De Admiraliteitsdagen gaat dit jaar uit van 100.000 bezoekers in vier dagen tijd. Afgelopen editie werd het festival door 85.000 mensen bezocht. Met een vernieuwde start op donderdag en nieuwe activiteiten, liggen de verwachtingen hoog.

Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

REGIO - Het zal niemand ontgaan zijn; de eikenprocessierups is in het land. Zoveel als dit jaar heeft Nederland er nog nooit gehad. Ze zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is.

Wordt taalvrijwilliger!

BUITENPOST - Vind jij het leuk om te lezen? En wil je graag kinderen helpen in hun ontwikkeling? In de gemeente Achtkarspelen start Humanitas samen met de Bibliotheek het project 'Voorlezen, hulp bij taal en huiswerkbegeleiding'.

Boeren Noardlike Fryske Wâlden zetten tijdens het maaien de wildredder aan

REGIO - Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

300 zonnepanelen op daken sporthallen Surhuisterveen en Harkema

SURHUISTERVEEN / HARKEMA - Met de plaatsing van 300 zonnepanelen zijn de sporthallen van Surhuisterveen en Harkema zelfvoorzienend in hun elektriciteitsverbruik. Om het energieverbruik nog verder terug te schroeven wordt komend najaar alle verlichting vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Leeuwarder Courant NazomerFair brengt feestelijke ode aan de herfst  

OENTSJERK - Op 14 en 15 september keert de Leeuwarder Courant NazomerFair terug naar het historische Landgoed Stania State in Oentsjerk. Nog even nagenieten van de zomer en vooruitblikken op misschien wel dé mooiste periode van het jaar.

Acht Fryske hynders en een pony doen mee aan Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM - Het Kollumer Oproer doen 8 prachtige Friese paarden en een pony mee, met 6 ruiters en 2 menners. De paarden spelen een rol in verschillende scènes van de muziektheatervoorstelling, onder meer als de paarden van Franse soldaten en van ruiters uit Hessen.

Huis van de maand Juli

SURHUIZUM - Comfortabel buiten wonen aan de rand van Surhuisterveen! Dat kan in deze gemoderniseerde woonboerderij met vrijstaande garage (ca. 60 m²) en een grote vrijstaande schuur (totaal ca. 324 m²) en een perceel weiland op een perceel dat in totaal ca. 7.525 m² groot is.

Brassband Blaast de Bazuin wint muziekfestival in Duitsland

RASTEDE (D) -  Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen werd dit weekend winnaar van het internationale muziekfestival in Rastede (D). De Feanster brassband zegevierde in de middenklasse en werd daardoor uitgeroepen tot ‘Open Europees kampioen’. 

Harmonicafestijn bij museum De Spitkeet te Harkema

HARKEMA - Harmonicamuziek in en om openluchtmuseum De Spitkeet te Harkema, hoeveel mooier kun je het krijgen. Het instrument, in de omgeving beter bekend als de trekzak, is iets wat vroeger veel in de armere streken werd gebruikt bij bruiloften en feesten, maar ook werd er veel door de mensen thuis op gespeeld.

Insectenfestival in de hortus van Fryslân

BUITENPOST - De Kruidhof, hortus van Fryslân in Buitenpost organiseert op zaterdag 13 juli 2018 een insectenfestival. Deze dag staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten. Het is een educatief festival voor jong en oud waarin beleven, doen en leren centraal staan.

Biodiversiteit Noardlike Fryske Wâlden thema Swaddekuier

BUITENPOST - De Swaddekuier, die op zaterdag 6 juli plaatsvindt, staat dit jaar helemaal in teken in de biodiversiteit van de Noordelijke Friese Wouden. Het historische coulisselandschap van elzensingels en dykswâlen (houtwallen) biedt onder andere voedsel en beschutting aan bijzondere insecten en vogelsoorten.

Meer beleving langs fietsroutes in Achtkarspelen

BUITENPOST - ‘Fietsen door Achtkarspelen was nog niet eerder zo leuk’, zei wethouder Max de Haan tijdens de lancering van de app MeAR Fryslân. Langs de drie cultuurhistorische fietsroutes in Achtkarspelen is nu nog meer te ontdekken.

Terug naar 1797: Kollumer Oproerdagen

KOLLUM - Op vrijdag en zaterdag 5 & 6 juli 2019 organiseert de Winkeliersvereniging “HIM” de Kollumer Oproerdagen. Op de Voorstraat in Kollum waant u zich even helemaal terug in de tijd van 1797.

Zaterdag 3e editie gratis Festival Voorbij de Grens

STROOBOS - De derde editie van Muziek- en Theaterfestival 'Voorbij de Grens' vindt zaterdag 29 juni plaats op Landgoed De 4 Elementen in Stroobos. In het teken van de verbinding tussen Groningen en Friesland kunnen bezoekers tussen 16.00 en 23.00 uur genieten van diverse artiesten, een kleine lokale markt, acts, workshops en meer.

Klassieke beelden en prenten in gemeentehuis Achtkarspelen

BUITENPOST - Van 4 juli tot en met 27 september exposeren beeldhouwer Joop Sipma uit Drachten en tekenaar/graficus Roel Timmermans uit Buitenpost samen in het gemeentehuis. Een bijzondere combinatie van klassieke technieken in een modern gebouw.

Eikenhouten bank in Eastermar ter nagedachtenis van Jan de Boer

EASTERMAR - Maandag 24 juni hebben Landschapsbeheer Friesland, Commissie Brommels en Stichting Wrâldfrucht in Eastermar de plek onthuld ter nagedachtenis aan wijlen Jan de Boer.

Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

REGIO - In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker.

Enthousiaste deelnemers aan workshops voor musical Mozes 

BUITENPOST - Een grote groep enthousiaste Buitenposters deed mee aan de eerste workshops voor de musical Mozes die eind maart/begin april 2020 in Buitenpost wordt opgevoerd.

Ontdek Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden met de toeristengids

REGIO -De Noardlike Fryske Wâlden in het noordoosten van Fryslân is een Nationaal Landschap. Het gebied dankt deze titel aan de unieke combinatie van landbouwgrond, natuur en cultuurhistorie.

Friese ondernemers en organisaties met elkaar in gesprek over gezond (eet)gedrag van jeugd

LEEUWARDEN - Hoe kunnen organisaties bijdragen aan een omgeving, die uitnodigt tot gezond (eet)gedrag? Waar liggen kansen en hoe helpen we elkaar verder?

Achtkarspelen sluit 2018 financieel positief af

BUITENPOST - Ondanks financiële uitdagingen heeft het college van Achtkarspelen 2018 afgesloten met een positief resultaat van 2.3 miljoen euro. ‘Het positieve saldo op de jaarrekening leidt tot een toename van de reservepositie van de gemeente waardoor we een stevige financiële buffer opbouwen’ aldus wethouder Harjan Bruining.

Helden Bjarne van der Kooi en Mark Alma ontvangen eerste ‘Jongereinkomplimint’

BUITENPOST - Bjarne van der Kooi en Mark Alma zijn de eerste jongeren in Achtkarspelen die het Jongereinkomplimint ontvingen voor hun bijzondere prestatie. ‘Deze twee helden verdienen een dikke pluim. Ook volgend jaar willen we weer een Jongereinkomplimint uitreiken’, zegt burgemeester Oebele Brouwer.

Landschapsexcursie van Brommels! in teken van herdenking Jan de Boer

EASTERMAR - De Brommels! bloeiexcursie in juni vormt jaarlijks het eerste wapenfeit van het bramenfestijn Brommels. Dit jaar staat deze landschapsexcursie in het teken van de herdenking van Wâldpyk Jan de Boer.

Cursus muziek op schoot in It Koartling

BUITENPOST - Muziek is beweging. Eerst nog voorzichtig met een vinger, hand of voet of met je hoofd, maar al gauw beweegt het hele lichaam mee. Wie herkent dit niet?

Scholieren Lauwers College pimpen donuts, hagelslag en karnemelk

BUITENPOST - Op het Lauwers College in Buitenpost is donderdagmiddag de eindpresentatie van een marketingproject voor derdeklassers gehouden. Prachtige ideeën voor het vernieuwen van diverse supermarktproducten passeerden de revue. ,,Leerlingen zijn creatief. Dat is ook nu wel weer gebleken.”

Nieuwe brandweerkazerne Surhuisterveen opent de deuren

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 29 juni opent de nieuwe brandweerkazerne van Surhuisterveen van 12.00 tot 15.00 uur haar deuren voor het publiek. De spiksplinternieuwe kazerne is de eerste Friese brandweerkazerne die gebouwd is volgens de door de brandweer vastgestelde blauwdruk.

Achtkarspelen op financiële koers

BUITENPOST - Het college presenteert donderdag 11 juli een kadernota met een sluitend meerjarenperspectief aan de raad. Wethouder Harjan Bruining is blij met het resultaat.

RTV NOF bij top drie lokale omroepen in Nederland

HILVERSUM- Vrijdagavond 14 juni zijn in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de Lokale Omroep Awards 2019 bekend gemaakt. RTV NOF had in de categorie ‘Omroep van het Jaar’ een nominatie en schaarde zich daarmee bij de ‘beste’ acht lokale omroepen van Nederland en wist uiteindelijk door te stoten naar de top drie van het land. Winnaar werd 1Twente uit Enschede.

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bundelen hun krachten als het gaat om het vinden van mogelijkheden voor mantelzorgers om te ontspannen. De wensen van mantelzorgers vormen daarbij de basis.

Basiscursus over het jodendom in it Koartling

BUITENPOST - De vraag, of er in Nederland sprake is van een joods-christelijke samenleving, is iets wat velen bezighoudt. Een feit is dat het christendom veel heeft overgenomen van de joodse omgeving waarin het tweeduizend jaar geleden ontstond.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden

REGIO - Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig.

Avontuurlijke gezinnen gezocht!

REGIO - De vrijwilligers van non-profit uitwisselingsorganisatie AFS zijn op zoek naar avontuurlijke mensen in Friesland met een groot hart. Zin in een avontuur? Wil jij weten hoe de wereld eruit ziet? Dat kan nu aan je eigen keukentafel.

Muziektheater TITUS: boven verwachting

DOKKUM - De tien voorstellingen van de muziektheaterproductie TITUS in de Bonifatiuskapel waren een groot succes. Alle voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Alleen op Pinkstermaandag was het iets rustiger.

Statiegeldactie Coöp Buitenpost voor musical Mozes

BUITENPOST - In de periode van 1 juli tot 30 september 2019 kan het statiegeld van bij de Coöp Supermarkt in Buitenpost ingeleverde flessen worden gedoneerd aan de musical Mozes. Het bestuur van de Stichting Toneel & Muziek Buitenpost e.o. hoopt dat hiervan veel gebruik wordt gemaakt onder het motto: Uw fles, ons succes!

Uniek jeugdconcert in centrum Surhuisterveen 

SURHUISTERVEEN - Drie jeugdkorpsen die samen optreden. Dat komt niet vaak voor. Komende zaterdag is in Surhuisterveen de primeur. Het jeugdorkest van brassband Blaast de Bazuin geeft komende zaterdagmiddag een concert in het centrum van het dorp.

Informatieavond voor startende ondernemers in regio Noordoost

BUITENPOST - Om succesvol te kunnen ondernemen is een goede voorbereiding het halve werk. De vier gemeenten binnen Netwerk Noordoost organiseren daarom voorlichtingsavonden voor startende ondernemers.

Jeugdcultuurschool Het Achterland in Burgum houdt Proeftuindag

BURGUM - Zaterdag 8 juni houdt de nieuwe jeugdcultuurschool Het Achterland een Proeftuindag in De Molkfabryk in Burgum. Tijdens de Proeftuindag kunnen jongeren van 12-16 jaar, en hun familie, kennismaken met het aanbod van de jeugdcultuurschool die in september van start gaat. Er zijn diverse activiteiten en workshops in en rondom De Molkfabryk.

24 uur per dag bij Omrop Fryslân: Maartens Alvestêdetocht

REGIO - Waar zwemt Maarten van der Weijden op dit moment? Hoe druk is het aan de kant? En wie helpt Maarten om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek? Dat is vanaf 21 juni dag en nacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te volgen.

Talenten VV Buitenpost sluiten aan bij eerste selectie

BUITENPOST - Willem de Boer en Justin Sletering maken vanaf komend seizoen deel uit van de eerste selectie van VV Buitenpost. De talenten van respectievelijk 17 en 18 jaar hebben beide hun debuut al gemaakt in Buitenpost 1.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan de MOA yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - In delegaasje fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is koartlyn op wurkbesite west by de MOA yn Surhústerfean.  De FNP Achtkarspelen wol graach as fraksje en partij witte, wat der sa libbet yn de doarpen en de bedriuwen yn ús gemeente Achtkarspelen.

LandschapsSymfonie 'de Proeve': Het muzikale verhaal over de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Het historische coulisselandschap van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden vormt op zondag 30 juni het toneel van een muzikaal sprookje.

Huis van de maand Juni

SURHUISTERVEEN - Deze goed onderhouden karakteristieke twee-onder-een kapwoning uit de jaren ’30 met overkapping en achtergelegen berging is gelegen nabij het centrum van Surhuisterveen en de uitvalswegen naar Drachten, Groningen en Leeuwarden.

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD - Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal Park De Alde Feanen. Er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen voor het evenement, en daarmee is de Instameet de grootste in Fryslân tot nu toe.

Literair Café Keunstkrite groot succes

TWIJZEL - Het publiek was geraakt door de diepgaande interviews met de Friese schrijvers Hein Jaap Hilarides en Willem Abma.  De pilot van het Literair Café van de Stichting Keunstkrite sloeg woensdagavond in als een bom. 

In Friesland 76 rookvrije sportverenigingen

REGIO - De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland. De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken.

Cultuurweek CSG Lauwers College Buitenpost volop in voorbereiding

BUITENPOST - Op dit moment wordt op het Lauwers College in Buitenpost met ontzettend veel trots en enthousiasme gewerkt aan de laatste voorbereidingen van de Cultuurweek 2019.

Gratis bloeddruk-check voor alle inwoners uit Friesland

REGIO - Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten op verschillende locaties in Friesland. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen.

Open dag Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Op zondag 26 mei organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Van 12.00 uur tot 16.00 uur worden er allerlei activiteiten aangeboden.

Stand van zaken onderwijshuisvesting Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - Noventa en Roobol hebben, als gezamenlijke basisschoolbestuurders, de gemeente Achtkarspelen laten weten dat zij voor beide basisscholen in Twijzelerheide een passende oplossing willen. De bestuurders willen de mogelijkheid onderzoeken of er voor De Reinbôge en it Twaspan een school onder één dak mogelijk is.

Feest “Boeksimmerboek” 21 juny 2019 voor schrijvers én lezers

DRACHTEN - Stichting Boeken fan Fryslân (BFF) organiseert op vrijdag 21 juni om 20.00 uur een feest voor schrijvers, uitgevers en lezers in café Marktzicht in Drachten. Het thema van het feest is  “Sinnekear” (Zonnewende).

Derde editie Lauwersmeer- en Waddentocht op 1 juni

DOKKUM - Op zaterdag 1 juni wordt voor de derde keer de Lauwersmeer- en Waddentocht georganiseerd. De fietstocht is uitgezet langs de natuurwaarden in het Lauwersmeergebied en de vele historische dorpen in de regio. Start- en finishplaatsen zijn Dokkum en Zoutkamp.

WoonFriesland blijft investeren in Burgum

BURGUM - Naast de nieuwbouw van 76 gasloze woningen in Burgum is WoonFriesland gestart met kwaliteitsverbetering en groot onderhoud van 45 eengezinswoningen.

Extra aandacht in Achtkarspelen na huiselijk geweld

BUITENPOST - In Achtkarspelen gaan onderwijs, kinderopvang en politie nauw samenwerken bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken.

Landelijke actie NIXzonderID start op 23 mei

LEEUWARDEN - Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

Feestelijke opening Blokker De Kolk in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Blokker blijft verbeteren en heeft nu écht alles in huis. De winkel aan De Kolk vernieuwt het assortiment en krijgt er honderden nieuwe artikelen bij.

GGD Fryslân is rookvrij!

REGIO - GGD Fryslân is sinds kort rookvrij. Maandag 20 mei ondertekende Margreet de Graaf (Directeur publieke Gezondheid GGD Fryslân) de Alliantie Nederland Rookvrij. Waarom? De GGD wil graag een actieve bijdrage leveren aan een rookvrije generatie in Friesland.

Kinderen CBS De Bernebrêge gaan strijd aan tegen bijensterfte

SURHUISTERVEEN - Om de biodiversiteit te bevorderen en bijensterfte tegen te gaan zaaiden kinderen uit groep 5 van CBS De Bernebrêge uit Surhuisterveen donderdag 16 mei ecologisch bloemenmengsel.

Gurbe Douwstra brengt eerste solo-programma

REGIO  - ‘TePlak’ is de titel van een nieuw programma van singer/songwriter Gurbe Douwstra. Voor het eerst komt deze Drachtster troubadour met een avondvullend Friestalig theaterprogramma van liedjes, anekdotes en verhalen; een programma waarin hij het publiek een blik gunt in zijn hart en af en toe het achterste van z’n tong laat zien.

Vijfde editie Jan Ritskes Poëzienacht met Friese dichters

TWIJZEL - Het tweejaarlijkse poëzie-event in Twijzel speelt zich af onder de blote hemel, in de sfeervolle 19de eeuwse, romantische tuin van het Simke Kloostermanhuis. Wie het eerder mee heeft maakt spreekt van een bijzondere, unieke ervaring.

86,4% haalt prik tegen meningokokkenziekte tijdens eerste vaccinatieronde

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ruim 35.000 jongeren in Friesland op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. De eerste vaccinatieronde is in maart en april geweest.

LC-scholieren tonen ‘guts’ bij uitwisselingsproject

BUITENPOST - Hier en daar klonk een woord Nederlands of Fries. Maar bijna een uur lang was het Juniorhuis van het Lauwers College in Buitenpost woensdagmiddag met name het decor van louter Engelse woorden en zinnen. ,,It takes guts to talk in another language.”

Donaties bezorgen zorgboerderij de Witrik “nieuwe” auto

TWIJZELERHEIDE - Vorige maand was het dan eindelijk zover. Twee bestuursleden en één van de daggasten hebben de aangepaste auto (2013) in ontvangst kunnen nemen bij Auto Hofstra in Leeuwarden. 

Minder jongeren voortijdig van school

REGIO - Leerplichtambtenaren en rmc-trajectbegeleiders (regionale meld- en coördinatiefunctie) zetten zich in voor een opleiding op het hoogst haalbare of meest passende niveau voor alle jeugdigen in de Friese Wouden, zodat de jongeren goed starten in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

ANWB Fonds geeft € 10.000 aan mooiste project uit Friesland

REGIO - Er ligt een bedrag van tienduizend euro te wachten op het meest inspirerende maatschappelijke project uit de provincie Friesland. Het geld komt van het ANWB Fonds.

Ziekenhuis Nij Smellinghe zet verpleegkundigen in het zonnetje

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten organiseert vandaag, vrijdag 10 mei, voorafgaand aan de Dag van de Verpleging (12 mei) - het festival Supernurse voor alle 600 verpleegkundigen van het ziekenhuis. Met festival Supernurse zet Nij Smellinghe haar verpleegkundigen in het zonnetje.

Project voor landschapsherstel Noardlike Fryske Wâlden van start

REGIO - Grondeigenaren in het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) kunnen binnen een landschapsherstelproject elzensingels en houtwallen laten herstellen en aanleggen.

Gastles over veiligheid bij wegwerkzaamheden Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Vorige week is de gemeente Achtkarspelen gestart met wegwerkzaamheden aan De Merel in Surhuisterveen. Aannemer Witteveen uit Surhuisterveen en wethouder Max de Haan gaven woensdag een gastles over veiligheid bij de wegwerkzaamheden aan leerlingen van groep 5 tot en met 8 op basisschool De Bernebrêge, gelegen aan De Merel.

Nalevingsonderzoeken horeca in gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor controles op de Drank- en Horecawet. Vorig jaar zijn beide gemeenten gestart met het uitvoeren van nalevingsonderzoeken in de horeca. Het betreft hier de commerciële en para-commerciële horeca.

LTO Noord overhandigt weidevogeldrone aan Friese vogelwachters

REGIO - Afgelopen zaterdag 4 mei overhandigde LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh een weidevogeldrone aan de Bond voor Friese Vogelwachters (BFVW). Met de drone kunnen de vogelwachters nesten opsporen.