nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Huurdersorganisatie, woningcorporatie en gemeente ondertekenen prestatieafspraken

BUITENPOST - Gemeente Achtkarspelen, Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) en Huurdersorganisatie Stichting Contactraad SWA hebben maandag 9 december de prestatieafspraken voor 2020 ondertekend.

Toekomst van de boer centraal in de film "Grutsk"

KOLLUMERZWAAG - Het boerenleven is een van constante veranderingen: de maatschappij verandert, de regels veranderende, technieken veranderen en het beeld dat mensen hebben van boeren verandert.

22 wekenprik voor zwangeren vanaf 16 december 2019 gratis

REGIO - Vanaf 16 december 2019 komt de 22 wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat zwangeren vanaf dat moment een gratis kinkhoestvaccinatie kunnen krijgen bij de jeugdgezondheids-zorgorganisatie in hun regio.

De Overval – 75 jaar

LEEUWARDEN - Op 8 december is het 75 jaar geleden dat bij een spectaculaire overval op de gevangenis van Leeuwarden 51 mensen bevrijd werden. Hessel de Walle schreef het boek 'De mannen van de Overval - heroïek en tragiek in 26 levensverhalen.' Fryslân DOK maakte een film over die andere kant van de Overval.

Goed Fries onderwijs vraagt geduld

FRIESLAND - Het onderwijs in het Fries is op veel basisscholen in Fryslân nog niet op orde. Veel scholen vinden het lastig om het vak goed aan te bieden. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in haar persbericht over haar onderzoek naar het Fries.

Vakjury: Omrin meest duurzame bedrijf van Nederland

PROVINCIE - Omrin is gekozen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit is bekendgemaakt door de vakjury van Stichting Nederland CO2 Neutraal. John Vernooij directeur van Omrin ontving van Hanna Verboom de bokaal voor ‘Meest duurzame bedrijf van 2019’!

Messychurch kerstspecial

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 14 december organiseert Messychurch een kerstspecial in VO Surhuisterveen, Langelaan 18,  inloop vanaf 16.30 uur.  De activiteiten staan in het teken van kerst.

Kunstcafé met kerstborrel in Buitenpost

BUITENPOST - Op zondag 22 december sluit de Keunstkrite het culturele jaar af met een gezellige kerstborrel voor iedereen die kunst en cultuur een warm hart toedraagt. Vrijwilligers, vrienden, maar ook publiek is van harte welkom in de SOOS van SCW It Koartling in Buitenpost.

Gerkesklooster-Stroobos dankbaar voor Iepen Mienskipsfûns Fryslân

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - Tijdens een besloten vergadering lieten inwoners van Gerkesklooster-Stroobos aan de jury van het Iepen Mienskipfuns van de provincie en andere deelnemende partijen zien wat zij de afgelopen jaren hebben kunnen realiseren dankzij subsidies vanuit het Iepen Mienskipsfûns Fryslân.

Piter Wilkens met Blaast de Bazuin in kerstsfeer

SURHUISTERVEEN - Een bijzonder kerstoptreden in het centrum van Surhuisterveen. Niemand minder dan de bekende zanger Piter Wilkens geeft op zaterdag 14 december een concert in het Feanster winkelhart. Dat doet hij met de bekende brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen.

IMF-subsidie voor 29 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de derde tender van 2019 subsidie aan 29 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna € 1,4 miljoen euro in de leefbaarheid van deze regio.

Brommels! is Friese Parel van het Platteland

REGIO - Bramenfestijn Brommels! is door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, verkozen tot 1 van de 20 'Parels van het Platteland'. Het bramenfestijn uit de Noardlike Fryske Wâlden dong mee naar de Henk Aalderink prijs.

Huis van de maand december

DRACHTEN - Deze ruime hoekwoning is gelegen op een heerlijk vrije hoeklocatie (aan het einde van een doodlopende straat!), aan waterpartijen, groenstroken én een uitgebreide speeltuin.

Zorginitiatief de Bosk organiseert kerstfair voor Moeder en Kind project in Brazilië

HARKEMA - Op donderdag 12 december organiseert Zorginitiatief de Bosk een kerstfair. De opbrengst fan de fair komt volledig ten goede aan het Moeder en Kind project in Brazilië dat medewerkers van Zorginitiatief de Bosk ondersteunen. De kerstfair wordt gehouden in op de Bosk 6 in Harkema en duurt van 17.00 tot 21.00 uur.

‘Chille plekken’ in vernieuwde toren LC Buitenpost

BUITENPOST - De gezichten spraken boekdelen. De eerste kennismaking met de vernieuwde ruimtes in de toren van scholengemeenschap Lauwers College in Buitenpost zorgde voor blij verraste blikken bij de leerlingen. ,,Dit is wel heel erg leuk geworden.”

‘Friese musea een dag per maand gratis open’

LEEUWARDEN – De PvdA, GrienLinks en D66 pleiten samen voor een provinciale regeling om Friese musea een dag per maand gratis open te stellen.

Wetterskip Fryslân: zorgen voor een financieel solide basis

REGIO - Door klimaatverandering nemen weersextremen toe. Voor Wetterskip Fryslân zijn droge voeten in natte perioden en voldoende water in tijden van droogte een steeds grotere, maar ook duurdere uitdaging.

Spitkeet organiseert Winterfair

HARKEMA - Op het Themapark ‘De Spitkeet’, waar het landelijk genieten is, wordt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 december een grandioze winterfair georganiseerd met als thema 'Sfear Priuwe'.

Fries verzetsmuseum gaat drie weken dicht vanwege herinrichting

LEEUWARDEN - Het Fries Verzetsmuseum gaat vanaf maandag 2 december drie weken dicht vanwege een herinrichting. Om het museum toegankelijker en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken wordt de vaste presentatie aangepast.

‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren.

Gemeentehuizen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kleuren oranje

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren beide gemeentehuizen van 25 november tot 10 december oranje.

Basisonderwijs en peuteropvang werken samen aan taalontwikkeling anderstalige kinderen

BUITENPOST - Pedagogisch medewerkers, leerkrachten en vrijwilligers werken hard om anderstalige kinderen zo snel en zo goed mogelijk aan opvang en aan het reguliere basisonderwijs te laten deelnemen.

Boeren Noord-Nederland aan de slag met milieu, klimaat en biodiversiteit

REGIO - Het Europese landbouwbeleid gaat veranderen. Er worden meer inspanningen van boeren gevraagd op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit.

Groene burgerparticipatie in Gerkesklooster-Stroobos

GERKESKLOOSTER/STROOBOS - Afgelopen zaterdag sloegen bewoners en meerdere uitvoerders van de stichting groen Gerkesklooster-Stroobos de handen ineen om de bermbeplanting langs de Friese Streek te vervangen.

Nieuwe wandelgids Fryslân verschenen

REGIO - Wandelliefhebber Bart van der Schagt -ook bekend als WandelBart- heeft een nieuwe wandelgids over Fryslân uitgebracht. De gids bevat 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele provincie.

Wethouder Bruining bezoekt ondernemers in Achtkarspelen

TWIJZEL / SURHUIZUM - Wethouder Economische Zaken, Harjan Bruining ging op de Dag van de Ondernemer op bezoek bij twee bedrijven in de gemeente Achtkarspelen. De wethouder ging naar Pilat en Pilat Producties en Loon-, Grondverzet- & Transportbedrijf Luimstra.

Wethouder Spoelstra wil van bouwkavels af

REGIO - ‘Wij hebben nog een aantal mooie bouwkavels te koop in Achtkarspelen en daar willen we vanaf’, zei wethouder Jouke Spoelstra. ‘In Boelenslaan, Buitenpost, Twijzel en Twijzelerheide zijn kavels beschikbaar.’

CDA Achtkarspelen steekt de handen uit de mouwen voor de voedselbank

SURHUISTERVEEN - Zaterdagochtend 9 november heeft de CDA fractie samen met het bestuur geholpen met het voedsel sorteren bij de voedselbank Achtkarspelen. De voedselbank  is er voor mensen die hulp nodig hebben om financieel rond te komen en doen dat door voedselpakketten beschikbaar te stellen.

Gezin betaalt in 2020 gemiddeld 1 euro per maand meer voor waterschap

LANDELIJK - Een gezin met een eigen woning van € 200.000 betaalt volgend jaar gemiddeld één euro per maand meer voor het werk van de waterschappen dan in 2019. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Unie van Waterschappen van de tariefvoorstellen die de waterschapsbesturen op dit moment bespreken.

De Flexibele Makelaar viert 10-jarig bestaan

SURHUISTERVEEN - In de maand november bestaat De Flexibele Makelaar precies 10 jaar. Om dit te vieren organiseert het makelaarskantoor daarom een 10-daagse feestweek van maandag 25 november tot en met woensdag 4 december.

Eerste exemplaar van ‘It Grutte Foarlêsboek II’ in ontvangst genomen door Aart Staartjes

REGIO - Bij de Afûk is afgelopen zaterdag 9 november het tweede deel van ‘It Grutte Foarlêsboek’ verschenen. In het boek staan meer dan zestig verhaaltjes, liedjes en gedichtjes voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.

Bijzondere verhalen bij De Spitkeet

HARKEMA - Vrijdagavond 15 november ontmoet heel Friesland elkaar in de winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, op scholen en bij verenigingen en bedrijven.

Ondernemers in Noardlike Fryske Wâlden ontdekken haar geheimen

REGIO - Maandag 11 november starten ondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden met de vierdaagse cursus 'Gastheer van het Landschap'. Ze leren hoe het landschap is ontstaan en vooral wat daar nu nog van te zien is.

Inloopspreekuur Oud-Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Op vrijdag 15 november houdt Stichting Oud-Achtkarspelen van 15.00 tot 17.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek aan de B.J. Schurerweg 14 te Surhuisterveen.

Eerste verpleeghuisafdeling in Surhuisterveen een feit

SURHUISTERVEEN - Sinds kort is er in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys van De Friese Wouden in Surhuisterveen een verpleeghuisafdeling. Het gaat om ‘It Wenplak’, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Kinderen brengen burgemeester gezond ontbijt in gemeentehuis

BUITENPOST - Vanochtend brachten groep 7 en 8 leerlingen van 'it Skriuwboerd' uit Surhuisterveen een ontbijtje bij burgemeester Oebele Brouwer in het gemeentehuis.

Joris' Kerstboom komt naar Dokkum

DOKKUM - Wie zet jij in het licht? Dat is de vraag die Joris Linssen aan de bezoekers stelt op De Zijl in Dokkum. In de donkere decemberdagen is Joris' Kerstboom de ultieme ontmoetingsplaats voor alle mensen om een foto van een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en in het licht te zetten.

Werkbezoek speelgoedbank en de “tweede-kans-winkel”

BUITENPOST - Zaterdagmorgen 2 november brachten CDA-fractie en -bestuur een bezoek aan de speelgoedbank in Buitenpost. Fantastisch om te zien hoe met alleen maar vrijwilligers er ingebracht speelgoed wordt gesorteerd.

Nationale Duurzame Huizen Route van start

REGIO - De zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is van start. Op 2 november gaven gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe en wethouder René van der Weide van gemeente Emmen het landelijke startsein.

Verkeersmarkt klas 1 Nordwin College Buitenpost

BUITENPOST - Ook dit jaar is er weer in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een verkeersmarkt georganiseerd voor de leerlingen van de eerste klas van het Nordwin College in Buitenpost.

189 subsidieaanvragen bij Iepen Mienskipsfûns ingediend

REGIO - In Fryslân bruist het van de initiatieven. Maar liefst 189 initiatiefnemers hebben tijdens de derde subsidieronde van 2019 een beroep gedaan op het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Met deze subsidieregeling ondersteunt provincie Fryslân projecten van inwoners, waarmee de leefbaarheid in wijk, dorp, stad of eiland wordt verbeterd.

Douwe Hoogland neemt eerste exemplaar fotoboek Noardlike Fryske Wâlden in ontvangst

EASTERMAR - De leden van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden zetten zich in voor het beheer en onderhoud van het bijzondere coulisselandschap.

Huis van de maand november

SURHUISTERVEEN - Deze hoekwoning met uitgebouwde keuken, bijkeuken én een vrijstaande stenen garage is gesitueerd op een perceel van ca. 270 m² in een plezierige woonomgeving op korte afstand van het centrum van Surhuisterveen.

Meten is weten, check regelmatig je bloeddruk!

FRIESLAND - Dit jaar hebben ruim 1700 Friezen hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Iets meer dan een derde van deze mensen [37%] bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk.

Friese Tandenpoetsweek voor ongeveer 1.600 basisschoolleerlingen 

REGIO - Van 4 tot en met 8 november 2019 organiseert GGD Fryslân samen met de opleiding tandartsassistent van ROC Friese Poort voor de zesde keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week gaan derdejaars studenten van ROC Friese Poort op 38 Friese basisscholen tandenpoetslessen verzorgen.

100 jaar radio: ‘IDZ de eerste’

REGIO - Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden, op 6 november 1919, de eerste radio-uitzending van Nederland. Omrop Fryslân staat daarom vanaf 28 oktober in het teken van 100 jaar radio.

Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

FRIESLAND - Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan soarch-buorkerijen yn Twizelerheide

TWIZELERHEIDE - In oantal minsken fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is koartlyn op ien middei op wurkbesite west by  2  soarch-buorkerijen yn de gemeente Achtkarspelen, nammentlik: “De Witrik” en “Ark fan't Wyldpaed" beide yn Twizelerheide.

Eerste fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen

BUITENPOST - Vrijdag 25 oktober reikte wethouder Margreet Jonker de eerste fairtrade certificaten uit aan 9 bedrijven en organisaties uit Achtkarspelen. Deze bedrijven en organisaties gebruiken of verkopen fairtrade producten.

Tussenstand Verhalenavond veelbelovend

FRIESLAND - Op vrijdagavond 15 november vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar Verhalenavond plaats in Friesland. Dit betekent nieuw leven in een oude Friese traditie.

Tuinstyling Hamersma geselecteerd als Appeltern Tuinexpert

SURHUIZUM - Hoveniersbedrijf Tuinstyling Hamersma uit Surhuizum is op basis van haar passie voor tuinen, vakbekwaamheid en creativiteit geselecteerd als ‘Appeltern Tuinexpert’.

Leer striptekenen met Els in Bibliotheek Buitenpost

BUITENPOST - Op woensdag 6 november om 15.30 uur in Bibliotheek Buitenpost verzorgt Els van Elden een leuke en leerzame workshop over striptekenen.

Zorginitiatief de Bosk organiseert kerstfair voor Moeder en Kind project in Brazilië

HARKEMA - Op donderdag 12 december organiseert Zorginitiatief de Bosk een kerstfair. De fair is bedoeld om geld in te zamelen voor het Moeder en Kind project in Brazilië dat medewerkers van Zorginitiatief de Bosk, onder de vleugels van internationale hulporganisatie Compassion, financieel ondersteunen.

Lezing over hannekemaaiers  

BUITENPOST - Op dinsdag 5 november organiseert de Stichting Oud-Achtkarspelen een lezing over hannekemaaiers. Hannekemaaiers of Hollandgangers waren buitenlandse ‘seizoenarbeiders’ in de hooibouw.

Gezonde kookworkshop in Drogeham

DROGEHAM - Op 19 oktober was de eerste kookworkshop ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ in Drogeham. Onder leiding van Sija Boonstra, Regina Jorna en Geartsje van Dijk gingen 13 enthousiastelingen aan de slag om avondmaaltijden te bereiden zonder kant- en klare sauzen en mixen.

248.336 Friezen hebben hun keuze ingevuld op donorregister.nl

FRIESLAND - Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg. Tijdens de Week van het Donorregister (21-27 oktober) informeert en motiveert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nederlanders hun keuze in te vullen in het Donorregister.

Lauwers college start gymnasium vanaf de brugklas

BUITENPOST - Op het Lauwers College kun je al jaren voor het gymnasium kiezen. Nieuw is dat je er vanaf dit schooljaar al vanaf de brugklas mee kunt beginnen.

Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg

REGIO - Omrop Fryslân duikt vanaf 24 oktober in de wereld van de Friese zorg. Er is personeelskrapte, maar doordat we ouder worden neemt de vraag naar zorg ook toe. Hoe blijft de hele zorg hier overeind en betaalbaar? Artsen, patiënten en bestuurders vertellen.

Bijzondere verhalen bij De Spitkeet

HARKEMA - Vrijdagavond 15 november ontmoet heel Friesland elkaar in de winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, op scholen, bij verenigingen, bedrijven en misschien wel bij jou!

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

LEEUWARDEN - Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren.

Ook deze herfstvakantie Coole Kidsnacht in Friesland

FRIESLAND - Na een succesvolle eerste editie is er op vrijdag 25 oktober een nieuwe Coole Kidsnacht in Friesland. Minstens twintig musea blijven die dag na sluitingstijd open voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voorlichting scholen Buitenpost en Kollum over aanplant 55.000 bloembollen gestart

BUITENPOST / KOLLUM - De educatie- en instructieweek over de aanplant van 55.000 biologische bloembollen in de regio Buitenpost en Kollum is deze week van start gegaan.

Creative Work en VDM Woningen winnaars Ondernemersprijs Achtkarspelen 2019

BUITENPOST - Op dinsdagavond 15 oktober werd Creative Work in de categorie Kleinbedrijf en VDM Woningen in de categorie Middenbedrijf verkozen tot winnaars van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2019 (OP8K).

CDA-fracties krijgen bij Biddle Kootstertille uitleg over LEAN principe

KOOTSTERTILLE - De CDA fracties van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen bezoeken regelmatig bedrijven en organisaties in onze gemeenten. De fracties laten zich graag informeren over hoe de contacten gaan tussen gemeenten en het bedrijfsleven.

The Billy Joel Experience in Buitenpost

BUITENPOST - De liedjes van Billy Joel behoeven geen introductie meer. Ze zijn deel geworden van ons collectieve geheugen. Hij behoort tot de meest succesvolle artiesten uit de popgeschiedenis en heeft meer dan 30 top tien hits op zijn naam staan.

Busroutes Mega Vrije Piraten Winter Festival bekend

NOARDBURGUM – De voorbereidingen voor het Mega Vrije Piraten Winter Festival op zaterdag 14 december in Noardburgum zijn in volle gang. 'Uniek is de tent die komt, een in onze regio qua oppervlak en stijl nog nooit vertoonde zaal met een prachtige sfeer', aldus de organisatie.

Dag van de Duurzaamheid op Nordwin College

BUITENPOST - Afgelopen donderdag was het de Dag van de Duurzaamheid. De hele dag stond in het teken van duurzaamheid. Hoe gaan wij als mensen met dit thema om, maar vooral hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid.

Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

FRIESLAND - Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân werken aan een nieuwe beleving van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Zo blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Ferdivedaasje wike bij de Spitkeet

HARKEMA - Tijdens de herfstvakantie van dinsdag 22 t/m vrijdag 25 oktober organiseert Themapark de Spitkeet weer allerlei leuke & mooie activiteiten voor de jeugd t/m 12 jaar.

300ste leerling Zwembad De Kûpe Buitenpost

BUITENPOST - Vrijdag 4 oktober, startte Djowie als 300ste leerling voor zwemles in 2019! Djowie was helemaal verrast en had geen idee dat hij juist de 300ste was. Voor hem was er een lekkere verrassing!

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan wyngaerd “de Frysling" yn Twizel

TWIZEL - In delegaasje fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is koartlyn op wurkbesite west by de wyngaerd en wynmakkerij “De Frysling"  yn Twizel.

Win kaarten voor uniek optreden Iris Kroes in de Noardlike Fryske Wâlden

BUITENPOST - In de duisternis van de nacht hoor je meer. Ook in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden hoor je in het donker andere geluiden dan overdag. Op zaterdagavond 26 oktober, in de Nacht van de Nacht als we de klok een uur achteruit zetten, geeft zangeres en harpiste Iris Kroes een eenmalig optreden midden in de natuur.

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tekenen samen voor Jongeren Op Gezond Gewicht

BUITENPOST / BURGUM - In de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen alle jongens en meiden de komende jaren nog meer de mogelijkheid om gezond op te groeien.

Leuke onbekende dingen om te doen in Friesland

REGIO - Iedereen kent wel de dingen die je kunt doen in Leeuwarden of in Harlingen, echter zijn er nog veel meer leuke plekken te vinden in Friesland. Wij hebben vandaag een lijstje met leuke dingen om te doen die op dit moment nog relatief onbekend zijn.

Fair Trade in Achtkarspelen

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen wil graag Fair Trade gemeente worden. Daarnaast wil zij ook inzetten op streekproducten. Want wat je dichtbij kan halen is altijd duurzamer dan dat het van ver komt.

‘Zoveel mogelijk veteranen naar Friese viering 75 jaar vrijheid’

LEEUWARDEN – De PvdA wil van de provincie Fryslân weten wat ze gaan doen om veteranen, die daartoe in staat zijn, naar de Friese viering van 75 jaar vrijheid te halen en te eren. “De impact van de verhalen van de veteranen is zoveel groter als zij die zelf komen vertellen”, zegt Statenlid Marijke Roskam.

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 

Gedoe over 'eerbetoon' aan zanger Rommy

HARKEMA/TWIJZELERHEIDE - Streekomroep RTV NOF maakt melding dat op social media flinke ophef is ontstaan over een feestavond op 2 november in Harkema waar een eerbetoon aan zanger Rommy Henstra (de stem van de Wâlden) zal worden gehouden door de Stille Genieter (Gooitzen de Haan). In april 2007 overleed de populaire volkszanger.

It Fryske Gea maakt zich Sterk foar fisk!

REGIO - Met meer dan 10.000 ha aan waterrijke gebieden heeft It Fryske Gea een bijzondere verantwoordelijkheid voor waternatuur en vis in Fryslân. De natuurorganisatie heeft diverse maatregelen voor betere waterkwaliteit en voor vismigratie genomen.

Huis van de maand oktober

SURHUISTERVEEN - Deze royale tussenwoning met vrijstaande stenen berging is gelegen in een ruim opgezette kindvriendelijke woonomgeving op korte afstand van het uitgebreide winkelcentrum van Surhuisterveen. Daarnaast zijn voorzieningen op het gebied van onder andere scholen, sportaccommodaties en openbaar vervoer binnen handbereik.

Jeugddrumband en Color Guards op burendag

BURGUM - De laatste zaterdag van september was het burendag. De Oranjewijk in Burgum vierde deze gezellige dag in de ijsbaankantine. De ochtend werd geopend door de jeugddrumband van De Marko's en de Color Guards.

Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op zaterdag 5 oktober 2019 sluit De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek.

Maandag werkzaamheden brug Burgumerdaam

BURGUM - Maandag 30 september voert provincie Fryslân samen met onderhoudspartner Spie werkzaamheden uit aan de brug Burgumerdaam. De werkzaamheden vinden plaats tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

55.000 bloembollen in Buitenpost en Kollum de grond in

BUITENPOST / KOLLUM - Tussen 26 oktober en 2 november 2019 gaan er zo’n 55.000 biologische bloembollen langs een vernieuwde route van de Foodwalk in Buitenpost en Kollum de grond in. Scholen, bedrijven, buurtverenigingen, organisaties en vrijwilligers uit Buitenpost en Kollum steken hiervoor de handen uit de mouwen.

Inloopspreekuur Oud-Achtkarspelen

BUITENPOST - Op woensdag 9 oktober houdt Stichting Oud-Achtkarspelen van 15.00 tot 17.00 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek aan de Kerkstraat 51 te Buitenpost.

FNP fraksje Achtkarspelen stelt fragen oer gaswinning yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - Nei oanlieding fan de moasje fan de FNP oer de gaswinning yn Surhústerfean fan maart 2018, is in delegaasje fan de FNP en de gemeente nei  Den Haach west om oer it beswier te praten.

Uitreiking lasdiploma deelnemers renovatie- en werkervaringsproject “het melkbeurtschip”

HARKEMA - Acht kandidaten die hun opleiding hebben afgerond, ontvingen uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van de gemeente Achtkarspelen hun lasdiploma.

Basisscholen in Friesland voelen noodzaak om digitale geletterdheid leerlingen te vergroten

REGIO - Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij om de kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn bij leren, leven en werken in onze digitaliserende samenleving.

Seizoen zorgt voor toename WW in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in augustus licht toe. Vooral vanuit onderwijs en industrie en onder uitzendkrachten deden meer mensen een beroep op de WW.

Opnieuw Spaans in It Koartling

BUITENPOST - Op woensdagavond 2 oktober start in sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost weer een cursus Spaans. Deze keer gaat het om een beginnerscursus. De cursus, die onder leiding staat van Klaske Kommery, is geschikt voor iedereen die de basis van de Spaanse taal wil leren.

Zesde editie Kids2Kids kinderbeurs Buitenpost

BUITENPOST - In oktober vindt alweer de zesde editie van de Kids2kids kinderbeurs in Buitenpost plaats. Tweedehands kinderkleding en speelgoed wordt dan verkocht tegen leuke prijzen.

Unieke wijn & spijs beleving Fryslân

TWIJZEL - Van 18 tot en met 22 september organiseren restaurant ’t Haventmantsje en Wijngaard de Frysling voor u een unieke Wijn & Spijs beleving in Fryslân.

Voortgezet onderwijs in Achtkarspelen voorzien van watertappunten

BUITENPOST - Op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Achtkarspelen is het tappen van water vanaf nu nog makkelijker en leuker. Het Lauwers College en het Nordwin College in Buitenpost schonken 16 september de eerste bidons vol na de opening van de watertappunten in beide kantines.

Geslaagde open monumentendag

AUGUSTINUSGA - Afgelopen zaterdag 14 september was de Open Monumentendag. In Achtkarspelen was een mooie fietstocht uitgezet rondom Augustinusga door stichting Oud-Achtkarspelen, de werkgroep Portraits en Paradise en de historische kring Gerkesklooster.

Jaarlijkse Fruitdag bij de Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 28 september wordt op het park van De Spitkeet in Harkema van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Fruitdag gehouden. Op het terrein van het museum staan ruim 30 fruitbomen van oude rassen waaronder sinds kort  ook enkele oude Friese rassen.

Wandel tijdens het Weide Sompe Wâldwykein mee over het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

NOARDBURGUM - Vlakbij de Sintrale As zijn prachtige wandelpaden door het ‘smûke’ coulisselandschap te vinden. Laat je verrassen en loop op zaterdag 21 september een stukje van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Onderdoorgang in Hurdegaryp vanaf 13 september gedeeltelijk open

HURDEGARYP - De onderdoorgang is bijna af. Op dit moment bevestigt de aannemer de siertegels op de betonwanden in de onderdoorgang. Voor de veiligheid van de tegelaars en om hen de ruimte te geven het werk uit te voeren is vanaf vrijdag 13 september 17.00 uur één rijstrook open voor autoverkeer.

Ondertekening Taalakkoord in Bibliotheek Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Op dinsdag 18 september om 14.00 uur zal het Taalakkoord worden getekend door wethouder Jouke Spoelstra van gemeente Achtkarspelen in de Bibliotheek van Surhuisterveen. Door het tekenen van het taalakkoord spreekt de gemeente Achtkarspelen haar betrokkenheid en commitment uit bij het bestrijden van de laaggeletterdheid.

GGD Fryslân vraagt extra aandacht voor zelfmoord

REGIO - GGD Fryslân start op dinsdag 10 september - Wereld Suïcide Preventie Dag - een publiekscampagne over zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als de afgelopen jaren, voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie.

Eerste ondernemersavond Dorpsraad succes

GERKESKLOOSTER / STROOBOS - De eerste avond speciaal voor ondernemers uit het Tweelingdorp werd goed bezocht. De avond werd afgetrapt bij ABZ Diervoeding waar de ondernemers enthousiast werden rondgeleid in de vernieuwde fabriekshal en even konden genieten van het prachtige uitzicht vanaf het dak.