nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

Terug naar 1797: Kollumer Oproerdagen

KOLLUM - Op vrijdag en zaterdag 5 & 6 juli 2019 organiseert de Winkeliersvereniging “HIM” de Kollumer Oproerdagen. Op de Voorstraat in Kollum waant u zich even helemaal terug in de tijd van 1797.

Zaterdag 3e editie gratis Festival Voorbij de Grens

STROOBOS - De derde editie van Muziek- en Theaterfestival 'Voorbij de Grens' vindt zaterdag 29 juni plaats op Landgoed De 4 Elementen in Stroobos. In het teken van de verbinding tussen Groningen en Friesland kunnen bezoekers tussen 16.00 en 23.00 uur genieten van diverse artiesten, een kleine lokale markt, acts, workshops en meer.

Klassieke beelden en prenten in gemeentehuis Achtkarspelen

BUITENPOST - Van 4 juli tot en met 27 september exposeren beeldhouwer Joop Sipma uit Drachten en tekenaar/graficus Roel Timmermans uit Buitenpost samen in het gemeentehuis. Een bijzondere combinatie van klassieke technieken in een modern gebouw.

Eikenhouten bank in Eastermar ter nagedachtenis van Jan de Boer

EASTERMAR - Maandag 24 juni hebben Landschapsbeheer Friesland, Commissie Brommels en Stichting Wrâldfrucht in Eastermar de plek onthuld ter nagedachtenis aan wijlen Jan de Boer.

Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

REGIO - In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker.

Enthousiaste deelnemers aan workshops voor musical Mozes 

BUITENPOST - Een grote groep enthousiaste Buitenposters deed mee aan de eerste workshops voor de musical Mozes die eind maart/begin april 2020 in Buitenpost wordt opgevoerd.

Ontdek Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden met de toeristengids

REGIO -De Noardlike Fryske Wâlden in het noordoosten van Fryslân is een Nationaal Landschap. Het gebied dankt deze titel aan de unieke combinatie van landbouwgrond, natuur en cultuurhistorie.

Friese ondernemers en organisaties met elkaar in gesprek over gezond (eet)gedrag van jeugd

LEEUWARDEN - Hoe kunnen organisaties bijdragen aan een omgeving, die uitnodigt tot gezond (eet)gedrag? Waar liggen kansen en hoe helpen we elkaar verder?

Achtkarspelen sluit 2018 financieel positief af

BUITENPOST - Ondanks financiële uitdagingen heeft het college van Achtkarspelen 2018 afgesloten met een positief resultaat van 2.3 miljoen euro. ‘Het positieve saldo op de jaarrekening leidt tot een toename van de reservepositie van de gemeente waardoor we een stevige financiële buffer opbouwen’ aldus wethouder Harjan Bruining.

Helden Bjarne van der Kooi en Mark Alma ontvangen eerste ‘Jongereinkomplimint’

BUITENPOST - Bjarne van der Kooi en Mark Alma zijn de eerste jongeren in Achtkarspelen die het Jongereinkomplimint ontvingen voor hun bijzondere prestatie. ‘Deze twee helden verdienen een dikke pluim. Ook volgend jaar willen we weer een Jongereinkomplimint uitreiken’, zegt burgemeester Oebele Brouwer.

Landschapsexcursie van Brommels! in teken van herdenking Jan de Boer

EASTERMAR - De Brommels! bloeiexcursie in juni vormt jaarlijks het eerste wapenfeit van het bramenfestijn Brommels. Dit jaar staat deze landschapsexcursie in het teken van de herdenking van Wâldpyk Jan de Boer.

Cursus muziek op schoot in It Koartling

BUITENPOST - Muziek is beweging. Eerst nog voorzichtig met een vinger, hand of voet of met je hoofd, maar al gauw beweegt het hele lichaam mee. Wie herkent dit niet?

Scholieren Lauwers College pimpen donuts, hagelslag en karnemelk

BUITENPOST - Op het Lauwers College in Buitenpost is donderdagmiddag de eindpresentatie van een marketingproject voor derdeklassers gehouden. Prachtige ideeën voor het vernieuwen van diverse supermarktproducten passeerden de revue. ,,Leerlingen zijn creatief. Dat is ook nu wel weer gebleken.”

Nieuwe brandweerkazerne Surhuisterveen opent de deuren

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 29 juni opent de nieuwe brandweerkazerne van Surhuisterveen van 12.00 tot 15.00 uur haar deuren voor het publiek. De spiksplinternieuwe kazerne is de eerste Friese brandweerkazerne die gebouwd is volgens de door de brandweer vastgestelde blauwdruk.

Achtkarspelen op financiële koers

BUITENPOST - Het college presenteert donderdag 11 juli een kadernota met een sluitend meerjarenperspectief aan de raad. Wethouder Harjan Bruining is blij met het resultaat.

RTV NOF bij top drie lokale omroepen in Nederland

HILVERSUM- Vrijdagavond 14 juni zijn in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de Lokale Omroep Awards 2019 bekend gemaakt. RTV NOF had in de categorie ‘Omroep van het Jaar’ een nominatie en schaarde zich daarmee bij de ‘beste’ acht lokale omroepen van Nederland en wist uiteindelijk door te stoten naar de top drie van het land. Winnaar werd 1Twente uit Enschede.

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bundelen hun krachten als het gaat om het vinden van mogelijkheden voor mantelzorgers om te ontspannen. De wensen van mantelzorgers vormen daarbij de basis.

Basiscursus over het jodendom in it Koartling

BUITENPOST - De vraag, of er in Nederland sprake is van een joods-christelijke samenleving, is iets wat velen bezighoudt. Een feit is dat het christendom veel heeft overgenomen van de joodse omgeving waarin het tweeduizend jaar geleden ontstond.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden

REGIO - Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig.

Avontuurlijke gezinnen gezocht!

REGIO - De vrijwilligers van non-profit uitwisselingsorganisatie AFS zijn op zoek naar avontuurlijke mensen in Friesland met een groot hart. Zin in een avontuur? Wil jij weten hoe de wereld eruit ziet? Dat kan nu aan je eigen keukentafel.

Muziektheater TITUS: boven verwachting

DOKKUM - De tien voorstellingen van de muziektheaterproductie TITUS in de Bonifatiuskapel waren een groot succes. Alle voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Alleen op Pinkstermaandag was het iets rustiger.

Statiegeldactie Coöp Buitenpost voor musical Mozes

BUITENPOST - In de periode van 1 juli tot 30 september 2019 kan het statiegeld van bij de Coöp Supermarkt in Buitenpost ingeleverde flessen worden gedoneerd aan de musical Mozes. Het bestuur van de Stichting Toneel & Muziek Buitenpost e.o. hoopt dat hiervan veel gebruik wordt gemaakt onder het motto: Uw fles, ons succes!

Uniek jeugdconcert in centrum Surhuisterveen 

SURHUISTERVEEN - Drie jeugdkorpsen die samen optreden. Dat komt niet vaak voor. Komende zaterdag is in Surhuisterveen de primeur. Het jeugdorkest van brassband Blaast de Bazuin geeft komende zaterdagmiddag een concert in het centrum van het dorp.

Informatieavond voor startende ondernemers in regio Noordoost

BUITENPOST - Om succesvol te kunnen ondernemen is een goede voorbereiding het halve werk. De vier gemeenten binnen Netwerk Noordoost organiseren daarom voorlichtingsavonden voor startende ondernemers.

Jeugdcultuurschool Het Achterland in Burgum houdt Proeftuindag

BURGUM - Zaterdag 8 juni houdt de nieuwe jeugdcultuurschool Het Achterland een Proeftuindag in De Molkfabryk in Burgum. Tijdens de Proeftuindag kunnen jongeren van 12-16 jaar, en hun familie, kennismaken met het aanbod van de jeugdcultuurschool die in september van start gaat. Er zijn diverse activiteiten en workshops in en rondom De Molkfabryk.

24 uur per dag bij Omrop Fryslân: Maartens Alvestêdetocht

REGIO - Waar zwemt Maarten van der Weijden op dit moment? Hoe druk is het aan de kant? En wie helpt Maarten om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek? Dat is vanaf 21 juni dag en nacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te volgen.

Talenten VV Buitenpost sluiten aan bij eerste selectie

BUITENPOST - Willem de Boer en Justin Sletering maken vanaf komend seizoen deel uit van de eerste selectie van VV Buitenpost. De talenten van respectievelijk 17 en 18 jaar hebben beide hun debuut al gemaakt in Buitenpost 1.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan de MOA yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - In delegaasje fan de fraksje en it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen is koartlyn op wurkbesite west by de MOA yn Surhústerfean.  De FNP Achtkarspelen wol graach as fraksje en partij witte, wat der sa libbet yn de doarpen en de bedriuwen yn ús gemeente Achtkarspelen.

LandschapsSymfonie 'de Proeve': Het muzikale verhaal over de Noardlike Fryske Wâlden

REGIO - Het historische coulisselandschap van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden vormt op zondag 30 juni het toneel van een muzikaal sprookje.

Huis van de maand Juni

SURHUISTERVEEN - Deze goed onderhouden karakteristieke twee-onder-een kapwoning uit de jaren ’30 met overkapping en achtergelegen berging is gelegen nabij het centrum van Surhuisterveen en de uitvalswegen naar Drachten, Groningen en Leeuwarden.

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD - Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal Park De Alde Feanen. Er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen voor het evenement, en daarmee is de Instameet de grootste in Fryslân tot nu toe.

Literair Café Keunstkrite groot succes

TWIJZEL - Het publiek was geraakt door de diepgaande interviews met de Friese schrijvers Hein Jaap Hilarides en Willem Abma.  De pilot van het Literair Café van de Stichting Keunstkrite sloeg woensdagavond in als een bom. 

In Friesland 76 rookvrije sportverenigingen

REGIO - De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland. De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken.

Cultuurweek CSG Lauwers College Buitenpost volop in voorbereiding

BUITENPOST - Op dit moment wordt op het Lauwers College in Buitenpost met ontzettend veel trots en enthousiasme gewerkt aan de laatste voorbereidingen van de Cultuurweek 2019.

Gratis bloeddruk-check voor alle inwoners uit Friesland

REGIO - Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten op verschillende locaties in Friesland. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen.

Open dag Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD – Op zondag 26 mei organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Van 12.00 uur tot 16.00 uur worden er allerlei activiteiten aangeboden.

Stand van zaken onderwijshuisvesting Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - Noventa en Roobol hebben, als gezamenlijke basisschoolbestuurders, de gemeente Achtkarspelen laten weten dat zij voor beide basisscholen in Twijzelerheide een passende oplossing willen. De bestuurders willen de mogelijkheid onderzoeken of er voor De Reinbôge en it Twaspan een school onder één dak mogelijk is.

Feest “Boeksimmerboek” 21 juny 2019 voor schrijvers én lezers

DRACHTEN - Stichting Boeken fan Fryslân (BFF) organiseert op vrijdag 21 juni om 20.00 uur een feest voor schrijvers, uitgevers en lezers in café Marktzicht in Drachten. Het thema van het feest is  “Sinnekear” (Zonnewende).

Derde editie Lauwersmeer- en Waddentocht op 1 juni

DOKKUM - Op zaterdag 1 juni wordt voor de derde keer de Lauwersmeer- en Waddentocht georganiseerd. De fietstocht is uitgezet langs de natuurwaarden in het Lauwersmeergebied en de vele historische dorpen in de regio. Start- en finishplaatsen zijn Dokkum en Zoutkamp.

WoonFriesland blijft investeren in Burgum

BURGUM - Naast de nieuwbouw van 76 gasloze woningen in Burgum is WoonFriesland gestart met kwaliteitsverbetering en groot onderhoud van 45 eengezinswoningen.

Extra aandacht in Achtkarspelen na huiselijk geweld

BUITENPOST - In Achtkarspelen gaan onderwijs, kinderopvang en politie nauw samenwerken bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken.

Landelijke actie NIXzonderID start op 23 mei

LEEUWARDEN - Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

Feestelijke opening Blokker De Kolk in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Blokker blijft verbeteren en heeft nu écht alles in huis. De winkel aan De Kolk vernieuwt het assortiment en krijgt er honderden nieuwe artikelen bij.

GGD Fryslân is rookvrij!

REGIO - GGD Fryslân is sinds kort rookvrij. Maandag 20 mei ondertekende Margreet de Graaf (Directeur publieke Gezondheid GGD Fryslân) de Alliantie Nederland Rookvrij. Waarom? De GGD wil graag een actieve bijdrage leveren aan een rookvrije generatie in Friesland.

Kinderen CBS De Bernebrêge gaan strijd aan tegen bijensterfte

SURHUISTERVEEN - Om de biodiversiteit te bevorderen en bijensterfte tegen te gaan zaaiden kinderen uit groep 5 van CBS De Bernebrêge uit Surhuisterveen donderdag 16 mei ecologisch bloemenmengsel.

Gurbe Douwstra brengt eerste solo-programma

REGIO  - ‘TePlak’ is de titel van een nieuw programma van singer/songwriter Gurbe Douwstra. Voor het eerst komt deze Drachtster troubadour met een avondvullend Friestalig theaterprogramma van liedjes, anekdotes en verhalen; een programma waarin hij het publiek een blik gunt in zijn hart en af en toe het achterste van z’n tong laat zien.

Vijfde editie Jan Ritskes Poëzienacht met Friese dichters

TWIJZEL - Het tweejaarlijkse poëzie-event in Twijzel speelt zich af onder de blote hemel, in de sfeervolle 19de eeuwse, romantische tuin van het Simke Kloostermanhuis. Wie het eerder mee heeft maakt spreekt van een bijzondere, unieke ervaring.

86,4% haalt prik tegen meningokokkenziekte tijdens eerste vaccinatieronde

REGIO - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ruim 35.000 jongeren in Friesland op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. De eerste vaccinatieronde is in maart en april geweest.

LC-scholieren tonen ‘guts’ bij uitwisselingsproject

BUITENPOST - Hier en daar klonk een woord Nederlands of Fries. Maar bijna een uur lang was het Juniorhuis van het Lauwers College in Buitenpost woensdagmiddag met name het decor van louter Engelse woorden en zinnen. ,,It takes guts to talk in another language.”

Donaties bezorgen zorgboerderij de Witrik “nieuwe” auto

TWIJZELERHEIDE - Vorige maand was het dan eindelijk zover. Twee bestuursleden en één van de daggasten hebben de aangepaste auto (2013) in ontvangst kunnen nemen bij Auto Hofstra in Leeuwarden. 

Minder jongeren voortijdig van school

REGIO - Leerplichtambtenaren en rmc-trajectbegeleiders (regionale meld- en coördinatiefunctie) zetten zich in voor een opleiding op het hoogst haalbare of meest passende niveau voor alle jeugdigen in de Friese Wouden, zodat de jongeren goed starten in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

ANWB Fonds geeft € 10.000 aan mooiste project uit Friesland

REGIO - Er ligt een bedrag van tienduizend euro te wachten op het meest inspirerende maatschappelijke project uit de provincie Friesland. Het geld komt van het ANWB Fonds.

Ziekenhuis Nij Smellinghe zet verpleegkundigen in het zonnetje

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten organiseert vandaag, vrijdag 10 mei, voorafgaand aan de Dag van de Verpleging (12 mei) - het festival Supernurse voor alle 600 verpleegkundigen van het ziekenhuis. Met festival Supernurse zet Nij Smellinghe haar verpleegkundigen in het zonnetje.

Project voor landschapsherstel Noardlike Fryske Wâlden van start

REGIO - Grondeigenaren in het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) kunnen binnen een landschapsherstelproject elzensingels en houtwallen laten herstellen en aanleggen.

Gastles over veiligheid bij wegwerkzaamheden Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Vorige week is de gemeente Achtkarspelen gestart met wegwerkzaamheden aan De Merel in Surhuisterveen. Aannemer Witteveen uit Surhuisterveen en wethouder Max de Haan gaven woensdag een gastles over veiligheid bij de wegwerkzaamheden aan leerlingen van groep 5 tot en met 8 op basisschool De Bernebrêge, gelegen aan De Merel.

Nalevingsonderzoeken horeca in gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor controles op de Drank- en Horecawet. Vorig jaar zijn beide gemeenten gestart met het uitvoeren van nalevingsonderzoeken in de horeca. Het betreft hier de commerciële en para-commerciële horeca.

LTO Noord overhandigt weidevogeldrone aan Friese vogelwachters

REGIO - Afgelopen zaterdag 4 mei overhandigde LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh een weidevogeldrone aan de Bond voor Friese Vogelwachters (BFVW). Met de drone kunnen de vogelwachters nesten opsporen.

Het Spitkeet Koffieconcert

HARKEMA - Zondag 19 mei vindt op het prachtige terras van openluchtmuseum De Spitkeet het Spitkeet Koffieconcert plaats. Deelnemers aan dit concert zijn vrouwenkoor ‘Noaten op ‘e Sang’ uit Surhuisterveen en muziekvereniging ‘Uit Vriendschap’ uit Opende.

Benefietworkshop 'Zelfverdediging voor vrouwen'

BUITENPOST - Omgaan met agressie op het werk? Afrekenen met een opdringerige persoon tijdens het uitgaan? Een ontspannen boswandeling maken in je eentje? Bang zijn voor geweld hoeft niet! Met een zelfverzekerde houding en de juiste technieken kan elke vrouw zich verdedigen.

Ontmoet de Friese molenaars!

REGIO - Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat.

Huis van de maand Mei

DRACHTEN - Aan een van de meest authentieke straten van Drachten staat deze karakteristieke halfvrijstaande woning met uitbouw aan de achterzijde en achtergelegen plaats met een mooi uitzicht op het Drachtster Lyceum, gelegen in het centrum van Drachten.

Extra veldexcursie over weidevogels

ZWAGERMIEDEN - Vanwege grote belangstelling voor de veldexcursies die afgelopen weken plaatsvonden, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden nog een extra veldexcursie waarin het herkennen van de weidevogels centraal staat.

Johannes Bosgra wint solo-expositie Open Stal

BURGUM – Johannes Bosgra uit Burgum heeft een solo-expositie op kunstroute Open Stal gewonnen, net als twee andere deelnemers van het talentenproject Verhalen in het Landschap: Martina Hladikova en Melda Wibawa.

LTO Noord onderzoekt mening over agrarische sector

REGIO - LTO Noord is benieuwd naar de mening van niet-boeren over de landbouw. Inwoners van  Friesland, Groningen en Drenthe die ouder zijn dan 18 worden gevraagd hun mening te geven.

CBS-cijfers boerenlandvogels onbetrouwbaar

REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verstrekt jaarlijks een overzicht van de stand van de boerenlandvogelpopulaties, maar past deze cijfers jaarlijks met terugwerkende kracht aan. Het gevolg is dat de overheid beleid ontwikkelt op foutieve cijfers.

Spitkeetwandeltocht

HARKEMA - Op zaterdag 4 mei organiseert de Spitkeet de jaarlijkse spitkeetwandeltocht. De wandelaars starten vanuit het Skieppehok, De Dunen 3 9281 KT in Harkema en kunnen kiezen uit vier afstanden namelijk: 40, 25, 15 en 7 km.

Lintjesregen in Achtkarspelen

BUITENPOST - Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen reikte vanmorgen vijf Koninklijke Onderscheidingen uit aan inwoners uit de gemeente. Dorpsdichter Arjan Hut droeg na de uitreikingen een gedicht voor dat hij speciaal voor de lintjesregen heeft geschreven.

Oud-burgemeester Gerbrandy geridderd

LEEUWARDEN - Oud-burgemeester Gerben Gerbrandy (66, Gauw) van Achtkarspelen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Straten opgeknapt en verkeersveiligheid verbeterd in Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE - De afgelopen zeven maanden is groot onderhoud uitgevoerd aan de Doarpsstrjitte en de Gealewei in Twijzelerheide. De straten zijn flink opgeknapt en het riool in de Gealewei is vernieuwd.

Wetterskip Fryslân controleert weer op verboden antifouling

REGIO - Milieu-inspecteurs van Wetterskip Fryslân controleren ook dit jaar bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters op de aanwezigheid van illegale antifouling.

Musical Mozes in 2020 voor en door het dorp Buitenpost 

BUITENPOST - In navolging van de succesvolle musical Ester, die begin 2017 volle zalen trok, wordt op 27, 28 en 29 maart en 3, 4 en 5 april 2020 in Buitenpost de musical Mozes opgevoerd. Ook deze musical is weer voor en door het dorp Buitenpost.  

Achtkarspelen realiseert betere afvalscheiding

LUTKEPOST - Achtkarspelen realiseert een betere afvalscheiding. Op milieuterrein Lutkepost wordt afval, wat wordt aangeleverd door inwoners, gescheiden in herbruikbare, demontabele en niet demontabele afvalsoorten. Het demonteren gebeurt door medewerkers van participatiebedrijf MOA.

Fries Museum toont zeldzame 16de-eeuwse beker

REGIO - De Ottema-Kingma Stichting heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame 16de-eeuwse glazen beker verworven en die in langdurige bruikleen aan het Fries Museum gegeven.

Paasspektakel De Marko's druk bezocht 

BURGUM - Op de zaterdag voor Pasen werd er traditiegetrouw weer gezocht naar Paaseieren op Landgoed Glinstra State in Burgum.

Minder WW-uitkeringen in het voorjaar in Friesland

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in maart af. Het voorjaar betekent meer werk in horeca, bouw en landbouw. Werkgevers zijn op zoek naar personeel voor het hoogseizoen.  

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

ADVERTORIAL - Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan bistedokter praktyk “Tusken Diken en Feanen"

DROEGEHAM - Mei in moaie groep minsken fan fraksje en bestjoer fan de FNP Achtkarspelen gie it dit kear nei Droegeham. Oan de lândyk hat Frank Roest mei syn dochter Tjitske de bistedokter praktyk “Tusken diken en feanen”.

Praat en denk mee over respijtzorg voor mantelzorgers

BUITENPOST / HURDEGARYP  - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden het belangrijk dat mantelzorgers waardering en ondersteuning krijgen en niet overbelast raken. Zij doen al het nodige. Maar zij kunnen nog veel meer doen. Daarom organiseren zij een Hackathon.

Werkbezoek PvdA afdeling Achtkarspelen aan de Voedselbank

bezoek aan de Voedselbank in Surhuisterveen. In een gepassioneerd betoog schetsten de bestuursleden van de Voedselbank de problematiek in Achtkarspelen.

De Marko's op Koningsdag in Burgum

BURGUM - Ook dit jaar kleurt Burgum op Koningsdag oranje. Traditiegetrouw is er de grote kindervrijmarkt in het centrum. De Marko's laten zich ook horen en zien in hun thuisdorp.

IMF-subsidie voor 20 projecten in Noordoost Fryslân

REGIO - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân geeft in de eerste periode van dit jaar subsidie aan 20 initiatieven vanuit de mienskip. Alle projecten samen zorgen voor een totale investering van bijna 250.000 euro in de leefbaarheid van deze regio.

Feestelijke herdoop beurtschip Grouw

EARNEWÂLD – Na meer dan twee jaar renovatie van al het ijzerwerk in Drogeham en nu een jaar timmeren en schilderen in Eernewoude is het beurtschip Grouw klaar. Op vrijdag 12 april werd de restauratie van het beurtscheepje Dorp Grouw afgerond met een feestelijke herdoop bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. 

Grote foto expositie op de Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG - Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken.

Presentatieavonden en veldexcursies over boerenlandvogels

REGIO - Welke boerenlandvogels zijn er in de Noardlike Fryske Wâlden te vinden? Hoe zien ze eruit en welk geluid maken zij? Voor geïnteresseerden die hier graag meer over willen weten, organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden dit voorjaar twee presentatieavonden en twee veldexcursies.

Zo fris je je huis op na de winter

De natuur wordt wakker, de krokussen zijn boven de grond en het is al terrasweer geweest. De lente hangt duidelijk in de lucht!

Weinig kans op gestolen fiets in Friesland

REGIO - Friesland behoort tot de veiligste provincies als het gaat om fietsendiefstal. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond en beslist.nl, die onderzoek hebben gedaan naar de laatste trends op het gebied van fietsen.

Feestelijke Koningsmarkt bij De Kruidhof

BUITENPOST - Op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, organiseert De Kruidhof weer een feestelijke Koningsdagmarkt. De markt is in de Verkooptuin en is net als de tuinen en het IJstijdenmuseum tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.

Tomkes foarlêsfeest winner fan de Simke Kloostermanpriis 2019

TWIZEL - It berneboek Tomkes foarlêsfeest fan de skriuwsters Auck Peanstra (1954-2016) en Riemkje Pitstra en fan yllustrator Luuk Klazenga, is de winner fan de Simke Kloostermanpriis 2019, sa makket it Simke Kloostermanlien bekend.

Ziekenhuis Nij Smellinghe opent haar deuren

DRACHTEN - Zaterdag 13 april 2019 van 10.00 tot 15.00 uur opent het Drachtster ziekenhuis haar deuren. En kan iedereen, jong en oud, kennismaken met het ziekenhuis.

Jeugdfonds Sport Friesland ziet stijging in hulpaanvragen kinderen

REGIO - In Friesland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport Friesland geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen die om financiële redenen niet kunnen sporten.

Start wegwerkzaamheden in Kootstertille

KOOTSTERTILLE - Het riool en de straten Frisostrjitte, Nassauwyk en de Maria Louiseloane in Kootstertille gaan op de schop. Wethouder Max de Haan gaf maandag het startsein voor de werkzaamheden.

Zorginitiatief de Bosk opent haar deuren

HARKEMA / DROGEHAM - Op dinsdag 16 april opent Zorginitiatief de Bosk haar deuren. Tijdens deze dag laten de medewerkers u graag zien wat zij allemaal doen. U bent van 11.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de hoofdlocatie aan de Bosk 6 in Harkema en het Trainingshuis aan de Master Hoeksmawei 7 in Drogeham. 

Actrice Anke Bijlsma presenteert Spavo Spring Concert

SURHUISTERVEEN - Anke Bijlsma presenteert dit jaar het Spavo Spring Concert. Dat wordt op zaterdag 13 april georganiseerd in Surhuisterveen. Anke is geen onbekende bij het concert. Met regelmaat leidde ze het publiek door de muzikale lente-avond, zo ook deze keer.

Bouw woningen sportcomplex Twijzel kan beginnen

TWIJZEL - ‘We kunnen los in Twijzel’, zei wethouder Jouke Spoelstra toen hij samen met directeur bestuurder Riekele T. Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) de overeenkomst ondertekende voor twee twee-onder-een-kapwoningen op het sportcomplex in Twijzel.

Uilenpalen geplaatst langs Centrale As

REGIO - Langs de Centrale As tussen Dokkum en de Westereen zijn deze week ruim 100 uilenpalen neergezet. Daarnaast zijn op de hectometerbordjes rollers aangebracht. Deze rollers zorgen ervoor dat uilen niet meer op de hectometerbordjes kunnen zitten.

Inschrijving Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend

REGIO - De inschrijving voor de Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden is geopend. Ondernemers uit Drenthe, Friesland en Groningen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor deze uitdagende wedstrijd.

Culturele expositie "Pronk út de Wâlden" in gemeentehuis

BUITENPOST -  In vroegere tijden kon je aan de kleding al zien waar iemand vandaan kwam. Iedere streek had zijn eigen dracht. Vanaf 9 april is er in het gemeentehuis te Buitenpost een tentoonstelling over dracht uit de Noardlike Fryske Wâlden. 

Inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane

BOELENSLOANE - Landschapsbeheer Friesland, Gemeente Achtkarspelen en Stichting Wrâldfrucht hebben vanmorgen meer dan 200 inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane.

Huis van de maand april

DE WESTEREEN - Aan een niet doorgaande weg en aan vaarwater gelegen, voorzien van eigen aanlegplek, staat deze vrijstaande woning met aangebouwde serre en vrijstaande geïsoleerde garage. Klik snel verder voor meer informatie.