nieuws uit    Achtkarspelen en omstreken

PvdA kritisch over hoge uitstoot methyleenchloride in Surhuisterveen

LEEUWARDEN – De PvdA eist opheldering van gedeputeerde Michiel Schrier (SP) over een forse overschrijding van de uitstoot van methyleenchloride bij beddenfabriek AVEK in Surhuisterveen. Naar verluidt gaat het om een overschrijding van vier keer de norm.

Start inschrijving voor kavel Lauwerskwartier 2e fase

SURHUISTERVEEN - Gemeente Achtkarspelen is bezig met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Lauwerskwartier. Het gaat om een uitbreiding van ca. 4 hectare aan de zuidwest kant van het Lauwerskwartier, richting de Warreboslaan.

Sterke man Wout Zijlstra iepenet FNP hûs yn Surhústerfean

SURHÚSTERFEAN - Op freed 2 maart om 19.00 oere is de grutte Iepening fan it FNP hûs oan de kolk (neist Rauwerda visplaza). De FNP Achtkarspelen is fanôf dan, elke freed en saterdei en ek op moandei 19 en tiisdei 20 maart oanwêzich.

Achtkarspelen wil geld steken in groot onderhoud tennisbanen

BUITENPOST - Het college van Achtkarspelen wil het groot onderhoud van de tennisbanen gaan uitvoeren en bekostigen. ‘Het is de bedoeling dat we per tenniscomplex voor twee tennisbanen het groot onderhoud voor onze rekening nemen’, aldus wethouder Jouke Spoelstra.

Vaarverbod op kleinere vaarwegen

FRYSLÂN - Om de aangroei van ijs te bevorderen geldt er vanaf zaterdag 24 februari 17.00 uur een vaarverbod in Fryslân. Dit verbod geldt voor vaarten en sloten. Aannemers worden verzocht om hun drijvend materiaal te verwijderen.

FNP en VZ2000 willen vangrail plaatsen langs kanaal Stroobos

REGIO - FNP Achtkarspelen en VZ2000 willen dat er langs het Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal een vangrail komt. Dat schrijven de partijen aan de colleges van Achtkarspelen en Grootegast. 

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan de lytse hûskes strjitte yn Hurdegaryp

HURDEGARYP - Sneontemoarn 17 febrewaris wie it safier. In oantal minsken fan FNP Achtkarspelen gong op wurkbesite en besichtiging by de lytse húskes strjitte yn Hurdegaryp.

CDA Achtkarspelen: beter aanbesteden geeft boost aan plaatselijk MKB

BUITENPOST - Het CDA Achtkarspelen wil dat het college onderzoekt op welke manier het MKB meer kan worden betrokken bij de aanbestedingen van de gemeente Achtkarspelen. Ook de procedures moeten volgens het CDA toegankelijker worden, daar is ook de gemeente bij gebaat.

Tweede Trainingshuis voor jongeren in Drogeham

DROGEHAM - Aan de Master Hoeksmawei 7-9 in Drogeham komt een tweede Trainingshuis van Driestroomhuis de Bosk. Hiervoor is maandag 19 februari het koopcontract getekend.

CDA onder de indruk van Jeugd- en dorpenteam Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - De CDA-fractie Achtkarspelen is onder de indruk van het werk van het Jeugd- en dorpenteam Achtkarspelen. Tijdens een werkbezoek vertelden medewerkers van beide teams over hun werk en werd gesproken over wat het CDA voor hen kan betekenen. 

Help Pake en Beppe de vakantie door

HARKEMA - Van 27 februari t/m 2 maart hebben de leerlingen van de basisscholen voorjaarsvakantie. Wie past er vaak op de kinderen? Juist... pake en beppe. Vaak willen die wel wat leuks doen in de vakantie. Dat kan al jaren in verschillende musea in Fryslân en dus ook bij de Spitkeet.

GBA bezoekt Julia Sport- en Afslankinstituut

HARKEMA - Woensdag 14 februari heeft GemeenteBelangen Achtkarspelen een werkbezoek gebracht aan Julia’s Sport- en Afslankinstituut in Harkema.

Succesvolle start Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân

REGIO - Om de bouwsector in Noordoost Fryslân een impuls te geven, hebben negen bedrijven uit die regio zich verenigd in het Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân.

Eerste exemplaar wandelgids Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt

LEEUWARDEN - Woensdag 14 februari is in het Provinciehuis in Leeuwarden de eerste wandelgids van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt. Uit naam van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en stichting Wandelnet overhandigde Joop Atsma, ambassadeur van het gebied, de nieuwe wandelgids aan Gedeputeerde Johannes Kramer.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Stielbedriuw Hacquebord

TWIZELERHEIDE - In groep kandidaat riedsleden en leden fan it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen hat moandei 12 febrewaris op wurkbesite west by stielbedriuw Hacquebord yn Twizelerheide.

Jouke Spoelstra bezorgt Valentijnsontbijt bij Nelly en Sanne

SURHUISTERVEEN - Woensdagmorgen vroeg bracht CDA-lijsttrekker Jouke Spoelstra een Valentijnsontbijt langs bij Nelly Huizing en haar dochter Sanne in Surhuisterveen.

StemWijzer Achtkarspelen online

BUITENPOST - Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft de gemeente Achtkarspelen een StemWijzer laten maken door ProDemos.

Swarte grûn op De Swadde in Buitenpost

BUITENPOST - Omgewoelde zwarte grond en de contouren van een fundering. Er is weer reuring op het bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost. Dit voorjaar starten twee ondernemers met de nieuwbouw van hun bedrijven.

App Broemm maakt Friese verkeer veiliger

REGIO - Bewuster Rijden Op Een Mobiele Meter; Broemm! Zo heet de app die Fryslân een stuk veiliger gaat maken. Met de app kun je jezelf en je vrienden uitdagen om veiliger te rij-den.

Help Pake en Beppe de vakantie door

HARKEMA - In de voorjaarsvakantie van 27 februari t/m 2 maart is De Spitkeet in Harkema speciaal geopend voor pakes en beppes die met hun kleinkinderen iets leuks willen doen op het gebied van knutselen (ook vaders en moeders zijn met hun kinderen hartelijk welkom).

Valentijnsdiner voor zeventig ouderen Noordoost Friesland

NOORDOOST FRIESLAND - Zeventig oudere en minder mobiele inwoners van Noordoost Fryslân vieren woensdag 14 februari hun Valentijnsdag met een feestelijk diner.

Podium voor jonge muzikanten in Achtkarspelen

BUITENPOST – op zaterdag 17 februari zal in de Kruiskerk in Buitenpost het jaarlijkse solistenconcours plaats vinden. De federatie van muziekverenigingen in Achtkarspelen organiseert dit samen met brassband Concordia uit Buitenpost.

Workshop Opruimen & Ontspullen

BUITENPOST - Op maandag 19 februari vindt in Bibliotheek Buitenpost de workshop Opruimen & Ontspullen plaats. Professional organizer Tea Rodenburg neemt je mee in de wereld van opruimen en ontspullen.

Twijzelerheide verspreidt eerste tassen ‘Glas in het bakkie!’

TWIJZELERHEIDE - ‘Laat die tassen maar komen!’ Dat was de enthousiaste reactie van Plaatselijke Belang Twijzelerheide. Donderdag zijn vrijwilligers gestart met de verspreiding van de glastassen in het dorp. Aanleiding is de actie ‘glas in ’t bakkie!’ in de gemeente Achtkarspelen.

GBA op werkbezoek bij Stertil

KOOTSTERTILLE  - Een bezoek aan een bedrijf is altijd leuk, een werkbezoek aan Stertil met uitleg door Nico Brandsma, één van de productieleiders, nóg leuker.

Lezing voorjaarsreiniging van het lichaam met kruiden

BUITENPOST - Op vrijdagmiddag 16 februari van 13.30-16.00 uur geeft kruidenvakvrouw Mieke Willebrands een lezing over hoe je je lichaam na de winter vit en vitaal maakt met kruiden.

Friese cultuurverenigingen vergrijzen

REGIO - Eén op de drie leden is ouder dan 65 jaar en daarmee kan de toekomst voor Friese cultuurverenigingen in het geding komen als er weinig nieuwe leden bijkomen.

Komende zaterdag oud-metaal-actie in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - ‘Uw oude metaal is voor ons goud waard!’ Zo luidt het motto van de oud-metaal-actie die brassband Blaast de Bazuin komende zaterdag organiseert. Ieder jaar halen de muzikanten oude metalen op in Surhuisterveen. 

FNP: fergees belje nei ‘Jobinder’ 

REGIO - De FNP is fan miening dat it foar de klanten fan ‘Jobinder’ fergees wêze moat om dêr hinne te beljen. Dat sil de FNP nei foaren bringe yn de Steategearkomste fan 21 febrewaris. No betelje minsken noch € 0,05 it petear, de FNP wol dat it foar dizze groep klanten hielendal fergees wurdt.

Kick-off koperensemble de Wâldsang

BUITENPOST - Het nieuwe koperensemble onder leiding van Gerk Huisma van cultuurcentrum de Wâldsang treedt zondag 11 februari voor het eerst op in Wâldsang locatie Buitenpost (de Ring 1A).

Huis van de maand februari

Wonen in één van de mooiste woonboerderijen van Friesland? Dat kan in deze karakteristieke en riante woonboerderij met royale tuin, bijgebouwen waaronder een mantelzorgwoning, een perceel weiland en gelegen op een perceel van totaal ca. 17.338 m². Bovendien geschikt voor het houden van paarden door de reeds aanwezige paardenstalling, het perceel weiland en de paardenrijbak.

Klimaatbestendig Fryslân vraagt inzet van iedereen

REGIO - Een proefproject voor warmtewinning uit oppervlaktewater, het terugdringen van lachgas en methaan dat vrijkomt bij de waterzuivering en een provinciale visie op een Fries klimaatlandschap. Dat zijn enkele acties uit de deze week door het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân vastgestelde Klimaatagenda: ‘En wat doen we morgen met water?’.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan de Poel koel-en vrieshuis

SURHUSTERFEAN - FNP Achtkarspelen hat ôfrûne moandei 29 jannewaris op wurkbesite west by it “De Poel koel-en vrieshuis" yn Surhústerfean. Direkteur Auke Weening fertelde de fraksje fan alles oer syn bedriuw en der wie fansels romte om fragen te stellen.

Jitse Kingma nieuwe voorzitter raad van toezicht Bibliotheken Noord Fryslân

BUITENPOST / SURHUISTERVEEN - De raad van toezicht van Bibliotheken Noord Fryslân (BNF) heeft vanaf 1 februari 2018 een nieuwe voorzitter. Jitse Kingma is benoemd als opvolger van Wiebe Knobbe, die na acht jaar (statutair) afscheid neemt. Wiebe Knobbe was voorzitter sinds medio 2015.

CDA-Achtkarspelen onder de indruk van ondernemersgeest MOA

SURHUISTERVEEN - De CDA-fractie Achtkarspelen bezocht 31 januari de Maatschappelijk Onderneming Achtkarspelen (MOA) in Surhuisterveen. In samenwerking met de gemeente worden hier mensen geholpen, die niet (meer) deelnemen aan het arbeidsproces. Uitgangspunt van MOA is de mens.

Jongeren hard nodig in Fryslân

REGIO - Fryslân telt steeds minder jongeren en de verwachting is dat dit in de toekomst door zet. Daarnaast neemt het aantal pensioengerechtigden toe. Jongeren zijn de komende tijd hard nodig om de vrijkomende banen te vervullen.

Wethouder waardeert inzet buurthuis Surhuizumer Mieden

SURHUIZUMER MIEDEN - ‘Jullie kunnen met recht trots zijn op wat er hier in dit buurthuis met elkaar gerealiseerd is.’ Wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen stak zijn waardering niet onder stoelen of banken.

Collectief stimuleert gezonder zitgedrag met Fitcoins

SURHUISTERVEEN - Health2Work, Its My Life, Merin, Nationale Nederlanden, ONVZ, SAP Nederland, Stichting Vitaal Breda en Viteau hebben zich verenigd in een collectief dat de strijd aangaat met ongezond zitgedrag op kantoor.

Joke Breembroek nieuwe secretaris Noardlike Fryske Wâlden

OUDEGA - Joke Breembroek (58) uit Oudega is benoemd tot algemeen secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Breembroek werkt nu nog bij de gemeente Tytsjerksteradiel en heeft met haar zoon een melkveebedrijf.

GBA bezoekt Verzinkerij Schippers Harkema

HARKEMA - Vrijdag 19 januari heeft GemeenteBelangen Achtkarspelen een werkbezoek afgelegd bij Verzinkerij Schippers te Harkema. Dit in het kader van “weet wat er speelt binnen de gemeente”.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan Haitsma Beton yn Koatstertille

KOATSTERTILLE - In groep kandidaat riedsleden en leden fan it bestjoer fan de FNP Achtkarspelen hat freed 26 jannewaris op wurkbesite west by it bedriuw Haitsma Beton yn Koatstertille.

Surhuisterveen Swing 2018: Fryske Ladies of Soul “Encore”

SURHUISTERVEEN - Op vrijdag 2 februari staat Surhuisterveen weer in het teken van swing. Bigband de Wâldsang, Fanfare Joost Wiersma, Trombone Ensemble onder leiding van Jelle van der Wal en studenten van het conservatorium Groningen gaan een prachtige swing avond verzorgen in de Flambou (Jan Binneslaan 49) in Surhuisterveen. 

Zevendaagse kruidencursus bij De Kruidhof

BUITENPOST - In 2018 organiseert Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost na het succes van de cursus in 2017 opnieuw een zevendaagse kruidencursus. In plaats van zeven dagdelen wordt de cursus in 2018 uitgebreid naar zeven hele dagen en wordt er tevens gezamenlijk een warme lunch bereid met kruiden uit de tuinen van de hortus.

Gemeente wil stichting zwembad Buitenpost overnemen

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen wil het beheer en de exploitatie van zwembad De Kûpe in Buitenpost overnemen. Dat is nu nog een verantwoordelijkheid van stichting Sportcentrum 8kspelen.

PostNL verwijdert 15 brievenbussen in gemeente Achtkarspelen

BUITENPOST– PostNL past in februari in gemeente Achtkarspelen het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijderen of verplaatsen ze naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Surhuizum krijgt gewenste fietsbrug

SURHUIZUM - Er komt een fietsbrug in Surhuizum. De gemeente Achtkarspelen en de Provinsje Fryslân zijn tot een overeenstemming gekomen om een fietsbrug te maken bij de Uterwei te Surhuizum. Hierdoor kunnen voetgangers en fietsers veilig oversteken van de Mieden naar Surhuizum.

Inwoners Achtkarspelen draaien niet op voor precario Vitens

BUITENPOST - Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen gaat ervoor zorgen dat inwoners geen precario aan Vitens hoeven te betalen. Dat heeft wethouder Harjan Bruining donderdagavond 25 januari toegezegd aan de raad.

VVD stelt vragen over werkzaamheden Warmoltstrjitte

HARKEMA - De gemeente is op dit moment bezig met wegwerkzaamheden aan de Warmoltstrjitte te Harkema. Vanwege deze werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid via de Homear en de Pauloane. Deze omleidingen worden de komende maanden in stand gehouden.

CDA Achtkarspelen: Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen

BUITENPOST - Het CDA Achtkarspelen wil dat de gemeente Achtkarspelen de pleegzorg voor pleegkinderen verlengt totdat ze 21 jaar oud zijn. De overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg vindt het CDA al langere tijd voor verbetering vatbaar.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen oan biologyske buorkerij Nijboer

BOELENSLOANE - In delegaasje fan kandidaat riedsleden fan de FNP Achtkarspelen hat ôfrûne wike op wurkbesite west by de buorkerij fan de maatskip Nijboer yn Boelensloane. 

Isolatieactie 2018 van start

BUITENPOST / BURGUM - Tot en met 31 maart 2018 kunnen particuliere woningeigenaren uit  de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel 10% korting krijgen op de toegepaste vierkante meter prijs voor de maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer-, en bodemisolatie.

Jongerein Fryske Krite spilet wrâldpremiêre ”Hotel Droomoord”

BÛTENPOST - Op sneontejûn 27 jannewaris spilet de Jongerein fan it Kritetoaniel fan Bûtenpost de kluchtige skriller “Hotel Droomoord”. Tegearre mei harren regisseur André Beeksma, Easternijtsjerk, hat it jongfolkje, dat net allinnich út Bûtenpost komt mar ek fan Boerum, Kollumersweach en Dokkum, in meartalige foarstelling betocht en útskreaun en dy wurdt dus foar it earst spile; in wrâldpremiëre.

Verkeersactieweek politie NOF: meer dan 100 bekeuringen

NOORDOOST-FRIESLAND – De politie Noordoost-Friesland hield in samenwerking met het Team Verkeer van de politie een verkeersactieweek van 15 tot en met 21 januari. Hierbij zijn 116 bekeuringen uitgedeeld. 

De Twa-ikker in Augustinusga: it wurdt prachtich!

AUGUSTINUSGA - Wethouder Sjon Stellinga was maandag 22 januari aanwezig bij de oplevering van de verbouwing van samenwerkingsschool De Twa-ikker in Augustinusga. ‘De vernieuwde basisschool is nu een toekomstbestendig gebouw waar leerlingen kunnen werken aan hun eenentwintigste -eeuwse vaardigheden’, aldus de wethouder, die zichtbaar onder de indruk was van het eindresultaat.

Play Inn cultuurcentrum de Wâldsang groot succes

BUITENPOST - Maar liefst meer dan 200 koperblazers en saxofonisten deden mee aan de Play Inn die cultuurcentrum de Wâldsang afgelopen zaterdag organiseerde.

Inwoners Friesland produceren veel afval

REGIO - Inwoners van de provincie Friesland produceren jaarlijks gemiddeld 618 kilo huishoudelijk afval. Dat is ruim 17 procent meer afval dan het landelijk gemiddelde. Friesland is daarmee de provincie waarin de hoeveelheid afval per inwoner het één-na-hoogst is.

Mantelzorg Café Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

TWIJZELERHEIDE – KEaRN Steunpunt Mantelzorg nodigt belangstellenden van harte uit voor het Mantelzorg Café op dinsdag 13 februari 2018. Thema van dit café: Mantelzorg en familierelaties.

Gemeente Achtkarspelen makket .frl mailadres mooglik

BUTENPOST -  De gemeente Achtkarspelen hat njonken gemeente Dantumadiel it technysk mooglik makke om gebrûk te meitsjen fan .frl mailadres ekstinsje.

Noordoost Fryslân eert sporters en ondernemers

DE WESTEREEN – In het bijzijn van bijna vierhonderd mensen publiek zijn vrijdagavond in zalencentrum Old Dutch in De Westereen de sport- en ondernemersprijzen Noordoost Fryslân bekend gemaakt. Tijdens een live tv-uitzending op lokale omroepen RTV NOF en RTV Kanaal 30

Mannenkookgroep 'Tijd voor Talent' van start in It Koartling

BUITENPOST - Altijd al eens (anders) willen leren koken? Tijd voor Talent is een project van Keunstwurk. In het kader daarvan wordt met ingang van 18 januari in sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost een kookcursus georganiseerd, speciaal voor mannen vanaf 50 jaar.

Wurkbesite FNP Achtkarspelen “The Gym” Harkema

HARKEMA - In delegaasje fan de fraksje en bestjoer FNP Achtkarspelen hat ôfrûne wike op wurkbesite west by it fernijde fitness-sintrum fan “The Gym” yn Harkema. De FNP’ers waarden hertlik ûntfongen troch de direkteur fan “The Gym” dhr. Tjipko Brouwer.

Sfeervolle open dag Lauwers College Buitenpost

BUITENPOST - Zelf zeep maken, dansen met een robot, wiskundige figuren maken van marshmallows, salsadansen of je eigen broodplank timmeren. Zomaar een kleine greep uit de vele activiteiten die de basisschoolleerlingen uit groep acht op de Open Dag van het Lauwers College in Buitenpost konden doen.

Initiatiefrijke Friezen met goede projectideeën gezocht

REGIO - Friezen met een goed idee om de leefbaarheid in hun dorp of stad te verbeteren, kunnen tot en met 9 februari 2018 subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns. Met deze subsidieregeling helpt provincie Fryslân initiatieven uit de mienskip uit te voeren. In deze subsidieronde is ruim € 1,3 miljoen beschikbaar.

MOA pakt zwerfafval in Achtkarspelen aan

BUITENPOST - De Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA) gaat de komende vijf jaar wekelijks op verschillende routes in de gemeente het zwerfaval opruimen en afvoeren. Het participatiebedrijf zet de elektrische wagen ‘MOAi grien’ in en heeft de meest vervuilde routes in kaart gebracht.

Week van gebed in Buitenpost

BUITENPOST - Ook in Buitenpost doen de gezamenlijke kerken van 21 t/m 28 januari weer mee aan de Week van gebed. Het thema is dit jaar: ‘Recht door zee’ en staat in het teken van vrijheid van slavernij.

Aaipop Der op út op zaterdag 3 februari in It Koartling

BUITENPOST - Friesland Pop organiseert samen met Aaipop op zaterdagavond 3 februari in sociaal-cultureel centrum It Koartling in Buitenpost weer Aaipop Der op út.   Friestalige acts die graag op 3 februari in It Koartling willen spelen kunnen zich hiervoor opgeven via sjouke@frieslandpop.nl.

Lauwers College Buitenpost profileert zich als Business school bij Essentra Extrusion

BUITENPOST - Alweer een half jaar lang is het Lauwers College haar leerlingen aan het enthousiasmeren en motiveren voor het ondernemerschap, met als doel om een goede studiekeuze te maken en een betere aansluiting te hebben op het vervolgonderwijs. In de bovenbouw havo/vwo kan door extra opdrachten een certificaat worden behaald van de Vecon-Business school.

Gezellige handwerkmiddag in Grootegast

GROOTEGAST - Nieuw in Grootegast: het Handwerkcafé in Bibliotheek Grootegast. Op maandagmiddag van 14:00-16:00 wordt een activiteit georganiseerd die draait om gezelligheid en creativiteit. De Bibliotheek Grootegast werkt bij dit project nauw samen met de LEGiO-run.

Play Inn koperblazers en saxofonisten bij de Wâldsang

BUITENPOST - Op zaterdag 20 januari vanaf 09.30 uur organiseert de Wâldsang een  Play Inn voor gevorderde en beginnende kloperblazers en saxofonisten. Zij zijn tussen 9.30 en 10.00 van harte welkom om met hun instrument naar de Wâldsang, de Ring 1A in Buitenpost te komen.

Aantal Koninklijke Onderscheidingen in Fryslân stijgt weer

REGIO - Na drie jaren van terugloop is het aantal Koninklijke Onderscheidingen dat in Fryslân is toegekend weer gestegen. In 2017 zijn 161 lintjes uitgereikt, 30 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal mannen dat een lintje kreeg, nam toe, van 84 in 2016 naar 116 vorig jaar.

Water drinken: de makkelijkste en gezondste keuze!

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen is gestart met een project om water drinken te stimuleren. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, aldus wethouder Sjon Stellinga. ‘Als je vroeg begint met water drinken, weten kinderen niet beter’. Ouders van kinderen die negen maanden worden, krijgen op het consultatiebureau informatie over water drinken en waarom dat een betere keuze is dan suikerhoudende dranken.

Finale stemdag RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017

DE WESTEREEN - De sportjury van de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 is woensdagavond in De Westereen bij elkaar gekomen om alle genomineerden in alle categorieën te bespreken en haar punten te verdelen. Tot en met donderdagavond kan door het publiek via www.rtvnof.nl/sportenondernemersprijs gestemd worden.

Jaarlijkse inspectie waterkeringen Wetterskip Fryslân van start

REGIO - Wetterskip Fryslân is gestart met de jaarlijkse inspectie van de regionale waterkeringen in Fryslân en in het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap controleren in januari en februari te voet en met een digitale kaart (iPad) in de hand 3.200 kilometer regionale keringen in het beheergebied.

Gemeenteraad Achtkarspelen vergadert in Augustinusga

AUGUSTINUSGA - De gemeenteraad van Achtkarspelen vergadert donderdag 25 januari op een bijzondere locatie, de Augustinitsjerke in Augustinusga. Het dorp wordt deze avond uitgeroepen tot ‘Kultureel Haaddoarp 2018’ van Achtkarspelen. De raad en het college van B&W vergaderen in klederdracht uit de tijd van de Stynsgeaster kunstschilder Willem Bartel van der Kooi (1768-1836). U bent van harte welkom bij deze raadsvergadering.

Kruiden en historie bij De Kruidhof tijdens Openingsweekend LF2018

BUITENPOST - Hortus van Fryslân De Kruidhof organiseert op 26 januari een avond vol verhalen over wonderdokters en duivelbanners bij knapperende haardvuurtjes en met warme kruidige drankjes.

Goedkope rijbewijskeuring senioren

BUITENPOST – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten kunnen voor verlenging van hun rijbewijs terecht bij de RijbewijskeuringsArts.

Bijzondere verhalen in De Spitkeet

HARKEMA - Eind januari is het openingsweekend van de Kulturele Haadstêd 2018. Diverse musea zetten dan hun deuren open om verhalen te vertellen. Zo ook De Spitkeet. Acht mensen vertellen bijzondere verhalen die te maken hebben met Openluchtmuseum ‘De Spitkeet’.

Blaast de Bazuin speelt Wilhelmus bij medaillehuldiging op NK Veldrijden

SURHUISTERVEEN - Brassband Blaast de Bazuin speelt volgende week zaterdag en zondag - 13 en 14 januari - het Wilhelmus bij de ceremonies protocollaire op het NK veldrijden in Surhuisterveen. De Feanster brassband zal bij elke huldiging present zijn. 

Meerderheid raad Achtkarspelen verzoekt college dringend om afzien heffing precariorechten

BUITENPOST - Onlangs ontvingen inwoners van Achtkarspelen een onverwachte brief van waterbedrijf Vitens met een te betalen extra bedrag. Deze brief heeft begrijpelijk voor veel onrust gezorgd.

Wetterskip Fryslân druk bezig met afvoeren overtollig water

REGIO - Wetterskip Fryslân is ook vandaag, donderdag 4 januari 2018, druk bezig het overtollige water zo snel als mogelijk af te voeren. Medewerkers houden de werking van de poldergemalen extra in de gaten.

Winnaars decemberactie OVGS

GERKESKLOOSTER-STROOBOS - Ook dit jaar was er in de decembermaand de jaarlijkse actie van de Ondernemersvereniging OVGS in samenwerking met de Fruitschuur A.J. Smits.

CDA Achtkarspelen knallend de campagne in

DROGEHAM - Op Oudejaarsdag trapte lijsttrekker Jouke Spoelstra de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van het CDA Achtkarspelen officieel af. Dat deed hij door het afsteken van carbid bij carbidploeg Sterke Jerke in Drogeham.

Gezocht: duurzaamste huis van Nederland

REGIO - De Nationale Duurzame Huizen Route gaat in 2018 op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Trotse huiseigenaren met een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

31 aanhoudingen tijdens jaarwisseling in Noord-Nederland

Noord Nederland - Tijdens de jaarwisseling werden door de politie in Drenthe, Fryslân en Groningen 31 aanhoudingen verricht, waaronder twee voor het gooien van zwaar vuurwerk naar hulpverleners.

Cashloos betalen in de Arriva-bussen in Friesland

REGIO - Vanaf maandag 1 januari 2018 is het voor reizigers die in een Arriva-bus in Friesland stappen niet meer mogelijk om een vervoerbewijs in de bus te betalen met contant geld.

Lezing over historie zuivelindustrie Achtkarspelen in De Schakel

BUITENPOST – De stichting Oud-Achtkarspelen organiseert op dinsdagavond 9 januari om 19.45 uur een lezing in het gebouw De Schakel (ingang Berkenlaan) Voorstraat 15 te Buitenpost.

Zes op de tien Friese tieners draagt geen vuurwerkbril

REGIO - De jaarwisseling betekent feestelijk het nieuwe jaar inluiden met oliebollen en vuurwerk. Uit onderzoek van Pearle Opticiens, onder ruim 1000 Nederlandse jongeren tussen de 10 en 18 jaar, blijkt dat tieners weleens risico's nemen als het gaat om vuurwerk.

Stembus RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing nog twee weken open

BUITENPOST/BURGUM -'Al duizenden unieke stemmen zijn er binnen, het is boven verwachting!', zo laat de organisatie van de RTV NOF Sport- & Ondernemersverkiezing 2017 weten. 'Het is echt reuze spannend, alle genomineerden zijn flink aan het campagne voeren, wat te zien is aan het aantal stemmen wat nu al binnen is'.

Gaan Friezen zich in 2018 beter wapenen tegen internetcriminelen? 

REGIO - 48% van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn digitale veiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2017. Dat is terecht, want meer dan de helft van onze landgenoten is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails.

Isolatieactie in 2018: 10 % korting

BUITENPOST / BURGUM - In de periode van 20 januari t/m 31 maart 2018 kunnen particuliere woningeigenaren uit de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, 10% korting krijgen op de toegepaste vierkante meter prijs voor de maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer-, en bodemisolatie.

Bezoekersaantallen van musea in Fryslân blijven op peil

REGIO - Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een mooi museumjaar 2017. Volgens de eerste telling van Museumfederatie Fryslân hebben de musea in Fryslân het afgelopen jaar in totaal 993.117 bezoekers ontvangen.

Aanzienlijk meer woninginbraken rond de feestdagen in Friesland

REGIO - Het aftellen tot Kerstmis en de jaarwisseling is begonnen. Deze periode zoeken veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn ook een feest voor inbrekers in de provincie Friesland.

Kandidatenlijst CDA Achtkarspelen toont verjonging

ACHTKARSPELEN - Het CDA Achtkarspelen is trots op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarin een mooie balans is gevonden tussen kandidaten met politieke ervaring, verhouding man/vrouw, verdeling tussen de dorpen en verjonging.

Douwe Hooglandprijs voor zorg- en leerboerderij Hamster Mieden

BUITENPOST - Zorg- en leerboerderij Hamster Mieden heeft de Douwe Hooglandprijs 2017 gewonnen. Vrijdagmiddag 22 december is de prijs van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) in Buitenpost uitgereikt.

Achtkarspelen gaat in gesprek met Vitens

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen betreurt het dat waterbedrijf Vitens een brief heeft verzonden aan de inwoners van Achtkarspelen over doorberekening van precarioheffing. De gemeente vindt dat Vitens voorbarig is met de aankondiging van de nota. Op 25 januari spreekt de raad hierover.

FNP Achtkarspelen: Boargers en bedriuwen kompinsearje foar Vitens oanslach

BUTENPOST  - No’t Vitens de opleine prekario-oanslach troch de gemeente Achtkarspelen op de oanslútings fan boargers en bedriuwen yn Achtkarspelen ferhelje wol, sil de gemeente Achtkarspelen dizze ekstra opslach fergoedzje moatte, sa is de FNP fraksje fan Achtkarspelen fan betinken.

Frisian Ports verlengt samenwerking en komt met Mission Statement

REGIO – Op 20 december besloten bestuurders van de F4 gemeenten, Harlingen, De Fryske Marren, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tot een verlenging van de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van havenbeleid en -beheer.

CDA Achtkarspelen in actie tegen extra heffing Vitens

BUITENPOST - Het CDA Achtkarspelen roept de gemeenteraad via een motie op om haar besluit over de precarioheffing van Vitens te herzien. Deze week kregen alle inwoners van Achtkarspelen een brief van Vitens op hun deurmat met daarin de mededeling dat er jaarlijks ruim € 75,- extra kosten in rekening worden gebracht.

WoonFriesland investeert 370 miljoen in haar woningen

FRIESLAND - WoonFriesland verbetert in 5 jaar tijd zo’n 9.000 huizen. Hiermee besteedt het sociaal verhuurbedrijf € 370 miljoen aan verduurzaming, verbetering van kwaliteit van de huizen en nieuwbouw in 18 Friese gemeenten.

Hogere rekening voor drinkwater

BUITENPOST / BURGUM - Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel geven Vitens uitstel van betalen voor precariobelasting, in afwachting van een andere procedure. Ondanks dat, brengt Vitens deze belasting toch in rekening bij onze inwoners.