SC Kootstertille pas in slotfase aan goede kant van de score · Foto('s): Siebren Vellema
  Siebren Vellema

SC Kootstertille pas in slotfase aan goede kant van de score

zondag 20 mei 2018

Door de late 5-2 overwinning, vijf minuten voor het einde stond het nog 2-2, kan SC Kootstertille de tweede plaats nauwelijks nog ontgaan. Noordbergum dat nog knokte voor de vierde plaats, welke ook recht geeft op nacompetitie, gaf uitstekend partij maar zag na het verlies het extraatje in rook opgaan.

De voorsprong kwam wederom snel want na vijf minuten spelen had de thuisclub de score al geopend. Douwe Hoekstra vond Tom van der Veen en die schoot in de verste hoek raak; 1-0. Het leek een gemakkelijk middagje te worden maar een kwartier later had Noordbergum de stand ook alweer rechtgetrokken. Op de rand zestien haalde Vincent Hoekstra snoeihard uit en de bal zeilde over het lichaam van doelman Albert Jan Merkus tegen het nylon; 1-1. De thuisclub ontwikkelde daarna gestaag een veldoverwicht maar creëerde nog weinig uitgespeelde kansen. Dit zou in de slotfase veranderen toen Menno Waasdorp de bal rakelings naast schoot en Tony Bierma pech had met een inzet tegen de paal.

Ook Noordbergum kreeg nog een mogelijkheid toen good-old Roelof Koop de bal ineens nam en deze rakelings over het Tilster doel kegelde. Niemand rekende er op dat de Tilsters nog voor de rust opnieuw een voorsprong zouden nemen maar Henry Heidstra van de gasten hielp een handje. Hij raakte de bal uit de voorzet van Douwe Hoekstra dermate ongelukkig dat de eigen doelman Frans Dijkman kansloos werd gepasseerd; 2-1. Niet lang na rust leek SC Kootstertille de marge op twee treffers te brengen maar de fraaie inzet van Wilco van der Heide teisterde de lat. Enkele minuten later kwam Noordbergum uit het niets aan de gelijkmaker.

Roelof Koop wist de bal uit de vrije schop te verlengen en verraste een zwak anticiperende doelman Albert Jan Merkus; 2-2. De thuisclub leek van slag en wist het goede niveau van voor de rust niet te kopiëren door teveel in het spel van Noordbergum mee te gaan. Het laatste kwartier wist de thuisclub zich weer aan de malaise te ontrekken en een volgens overwicht ontwikkelen. De uithaal van Wilco van der Heide, op de prima aangever van Bennie de Vries, had zeker beter lot verdiend en Tom van der Veen zag Noordbergum goalie Frans Dijkman met de vingertoppen redding brengen. Vijf minuten voor afloop ging de sluitpost in de fout. Menno Waasdorp belastte zich met een vrije schop waar Gerbrand Waaksma van profiteerde door het mistasten van doelman Dijkman koppend  af te straffen; 3-2.

De voorsprong was misschien niet qua spel maar wel op basis van de kansen verdiend te noemen. In blessuretijd trok SC Kootstertille het duel helemaal over de streep. Noordbergum kreeg een hoekschop die werd afgeslagen. Tom van der Veen zette de turbo aan en met een vrij veld voor zich mocht hij alleen op doelman Frans Dijkman afkomen maar mikte in eerste instantie op het lichaam van de sluitpost. De rebound was alsnog raak en de treffer van Tom was goed voor de 100e in deze competitie. En nog binnen de ruim bijgetrokken extra tijd kwam de thuisclub ook aan een vijfde treffer. Bennie de Vries sneed de bal perfect aan, bereikte Wilco van der Heide die het speeltuig ineens uit de lucht nam en deze op perfecte wijze binnenschoot; 5-2. Ook deze treffer is het vermelden waard want niet eerder wist SC Kootstertille in een competitie meer dan 100 doelpunten te produceren.

De Tilsters wacht in het laatste competitieduel concurrent Tzummarum en mag deze zelfs met een verschil van zes treffers verliezen eer de tweede plaats wordt verspeeld. Het team dat als tweede eindigt wacht in de nacompetitie, in eigen huis, de confrontatie met vierde klasser Friese Boys; een mooi affiche.

© Verslag: Siebren Vellema

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.