’t Fean ’58 ook tegen Blauw Wit ’34 onderuit · Foto('s): Jan Anne Vrij
  Jan Anne Vrij

’t Fean ’58 ook tegen Blauw Wit ’34 onderuit

zondag 30 september 2018

Even leek er zaterdagmiddag een verrassing in de maak op Sportpark Wiarda in Leeuwarden. De 0-1 voorsprong voor ’t Fean ’58 na drie minuten spelen was echter van korte duur. De uitstekend voetballende formatie van Blauw Wit ’34 won uiteindelijk met 6-2.

Met bijna 1300 leden behoort Blauw Wit ’34 tot de grotere sportclubs. En dan is het een hele puzzelvoor een dermate grote vereniging om op zaterdag tot een kloppende veldverdeling te komen. Dat is ook de reden dat het eerste elftal zijn wedstrijden begint om 15.00 uur. “Het kan niet anders”, weet clubman en speaker Piet Kuipers.Samen met zondagclub FVC zijn de blauwwitten bespeler van het overigens schitterende sportpark onder de rook van Goutum. “In de loop van de jaren zijn we enorm gegroeid”, vertelt Kuipers vooraf aan de wedstrijd.

Voor een gesprek was trouwens alle tijd. Wat blijkt: de wedstrijden lopen ook vandaag fors uit en dus begint de wedstrijd een half uur later. Er zijn plannen in de maak voor een nieuw complex aan de andere kant van Goutum. “Maar Blauw Wit gaat daar zeker niet heen”, benadrukt Kuipers. “Wij hebben hier een eigen sporthal en de gebruikers hiervan maken ook gebruik van het clubhuis.” Om deze reden gaat buur FVC de gesprekken aan met de gemeente om een eventuele verhuizing van de zondagclub naar het nieuwe complex mogelijk te maken (red-hp).

Vorig jaar degradeerden de Leeuwarders op een sneue manier uit de eerste klasse, het niveau waar men gezien het archief thuishoort. Past ook bij een club van een dergelijke grootte natuurlijk. Na winst in Veenwouden in de eerste wedstrijd was men er alles aan gelegen om ook in de eerste thuiswedstrijd de punten binnenshuis te houden. Daar leek het in de beginfase niet op. Een verre uittrap na drie minuten spelen van Jelmer van der Meer bereikte de vrijstaande Raoul Dijkstra. Beheerst zorgde de aanvaller voor de openingstreffer, 0-1. De vreugde was echter van korte duur. Terwijl de defensie van de Feansters nog stond na te genieten zorgde Sjorick Bootsma enkele minuten later voor de gelijkmaker, 1-1.

Wat volgde was een rits van aanvallen op het doel van Van der Meer. Tot tweemaal toe moest verdediger Erwin Vos zijn doelman te hulp schieten en dat deed hij knap. Na ruim twintig minuten spelen was er echter geen houden meer aan. Opnieuw zag de defensie van de gasten er niet goed uit en KayinKleefstra profiteerde, 2-1. Samen met Bob Scheepers en Floris Boonstra was dit drietal in deze fase een ware plaag voor de blauwhemden uit Surhuisterveen. Laatstgenoemde zette de 3-1 op het scorebord en Wiebe Bakker bepaalde de ruststand op 4-1. Wedstrijd beslist zou je zeggen maar bij Blauw Wit is alles mogelijk wist Piet Kuipers. Voorzitter Gerard Veenstra van de gasten wist wel beter. “Het is geen schande om tegen deze ploeg te verliezen. De schade maar beperken zou ik zeggen en geen blessures en onnodige kaarten oplopen.”

In de tweede helft tapte ’t Fean dan ook uit een ander vaatje en toonde veel meer felheid in de duels. Toch was het de thuisclub die na ruim een uur de voorsprong uitbreidde.Wiebe Bakker schoot een vrije trap fantastisch binnen, 5-1. Hierna kwamen er ook voor de gasten enkele mogelijkheden, telkens via André van der Molen. In de slotfase zorgde KayinKleefstra nog voor de 6-1 en invaller Edwin Notebomer maakte de middag iets dragelijker voor de Feansters door de eindstand op 6-2 te bepalen. Volgende week wacht Nijland, altijd een lastige opponent voor de formatie van Mark Bosma en Minno van der Werff.

© Verslag: Door Henk Postma

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.