PWFoto.nl

zondag 19 maart 2017

Harkemase Boys heeft zich zaterdag naar een gelijkspel geknokt tegen Jong FC Groningen. In de eerste helft werden de Friezen overklast door de Groningers, met een terechte 0-2 als ruststand tot gevolg. In de tweede helft tapte Harkemase Boys uit een ander vaatje. Dankzij treffers van Klaas Schotanus en Jorco van Hezel hield Harkemase Boys nog een verdiend punt over aan het duel.

De belofteploeg van FC Groningen was heer en meester in de eerste helft. Met twee A-junioren in de basis waren de Groningers fel en actief, waardoor Harkemase Boys er niet aan te pas kwam. Met af en toe fraaie combinaties sneed de ploeg van Alfons Arts door de Friese linies. ,,We kwamen de eerste helft niet in de duels”, vertelde Henk Herder na afloop. ,,Daardoor konden we een hoop energie niet kwijt en dus liepen we achter Groningen aan.”

Yassine Zakir zorgde in de eerste tien minuten voor het meeste gevaar. Hij had het vizier echter niet op scherp. Na twintig minuten wist A-junior Marijn Ploem het net wel te vinden. Harkemase Boys verdedigde niet goed uit bij een corner, waardoor Jong Groningen de bal opnieuw in kon brengen. De afvallende bal kwam perfect voor de voeten van Ploem, die vanaf de rand van het strafschopgebied knap raak schoot.

,,Groningen wil graag opbouwen van achteruit”, legde Herder uit. ,,Dat wilden wij voorkomen, maar de linies stonden te ver uit elkaar.” De bezoekers konden daarom het spel blijven dicteren. Na balverlies van Bart de Groot op het middenveld counterde Jong Groningen snel met veel spelers op de helft van Harkemase Boys. De tegenaanval leek dood te lopen, maar uiteindelijk kwam de bal bij Pier Veldman op links. Net binnen het strafschopgebied ging Veldman over de knie bij Simon IJzerman (die de geschorste Jesse Renken verving op rechtsback). Arbiter Jerôme Vries wees terecht naar de stip. Vanaf elf meter schoot Tim Waterink de 0-2 achter Erick Jansema.

Bij aanvang van de tweede helft geen wissels bij Harkemase Boys, maar wel een positiewisseling: Henny Bouius ging spelen als rechtsback en Simon IJzerman kwam op het middenveld. ,,Los daarvan zaten we er alle elf veel korter op in de tweede helft”, zei Jorco van Hezel. ,,We hielden het compact, waardoor Groningen minder gemakkelijk kon voetballen. Én we kwamen in de duels, dat was voor rust totaal niet het geval.”

Harkemase Boys leek na rust inderdaad meer op de ploeg die na de winterstop zo goed draait. Het leverde na tien minuten de aansluitingstreffer op. Oebele Schokker legde halverwege de helft van Jong Groningen aan voor een indraaiende vrije trap. Klaas Schotanus kopte de bal mooi binnen. Van Hezel: ,,Klaas kopte hem goed binnen. Toen zag je ook aan het publiek en op het veld dat we er weer in gingen geloven.”

Niet veel later zorgde Van Hezel zelf voor de gelijkmaker. Harkemase Boys dreigde de bal te verliezen, maar Schotanus liep goed door en verraste Robbert de Vos. ,,Ik had door dat Klaas toen ging schieten”, vertelde Van Hezel. ,,Dus toen hij aanlegde, dacht ik: ik moet er snel bij zijn, want misschien laat de keeper hem wel los. Heel mooi dat ik hem daarna binnen kon tikken.” Het was een treffend voorbeeld van de scherpte van Harkemase Boys na rust.

Met nog een klein halfuur te spelen was er plotseling weer van alles mogelijk. Heine Uuldriks liet De Bosk zelfs opnieuw juichen, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het bleef bij 2-2 en dat was over 90 minuten gezien een terechte uitslag. Herder: ,,De uitwedstrijd verloren we en als je nu de tweede helft hebt gezien, dan waren we duidelijk de betere ploeg.” Van Hezel was het met zijn trainer eens: ,,We hebben er alles aan gedaan om er nog een wedstrijd van te maken. Natuurlijk moeten we voorkomen dat we meer eerste helften spelen zoals vandaag, maar al met al ben ik wel tevreden.”

Scoreverloop: 21. Marijn Ploem 0-1, 31. Tim Waterink 0-2 (strafschop), 56. Klaas Schotanus 1-2, 63. Jorco van Hezel 2-2

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Simon IJzerman, Bart de Groot, Jens Jurn Streutker, Erich Jongeling, Klaas Schotanus, Oebele Schokker, Henny Bouius, Matthijs Hardijk, Jorco van Hezel

Opstelling Jong FC Groningen: Stefan van der Lei, Tim Riksman, Joël Amakodo, Marijn Ploem, Amir Absalem (78/Tim de Leeuw), Pier Veldman, Robbert de Vos, Gerald Postma, Jhurrey Margaritha, Yassine Zakir, Tim Waterink (78/Gijs Jasper)

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.