PWFoto.nl

maandag 17 april 2017

Harkemase Boys is periodekampioen in de Derde Divisie. Zelf speelden de Friezen met 2-2 gelijk op bezoek bij ASWH. Dat was meer dan genoeg, want de enige overgebleven concurrent Rijnsburgse Boys verloor van FC Lisse. Met de periodetitel heeft Harkemase Boys zich verzekerd voor play-offs om promotie naar de Tweede Divisie.

In Hendrik-Ido-Ambacht kopte Heine Uuldriks zijn ploeg al vroeg op voorsprong. Na een discutabele treffer kwam ASWH via Peter de Lange op gelijke hoogte, maar Oebele Schokker schoot uit een gemakkelijk gegeven strafschop de 1-2 binnen. De tweede helft was ASWH heer en meester en de late gelijkmaker van Robbert Olijfveld was terecht.

In een rustige openingsfase had ASWH een licht overwicht, zonder daarbij kansen te creëren. Na acht minuten bouwde Harkemase Boys voor het eerst aan een fatsoenlijke aanval. Jorco van Hezel speelde Henny Bouius aan, die de achterlijn haalde en ruimte kreeg om voor te zetten. Heine Uuldriks won in de lucht van David Almeida en kopte van dichtbij de 0-1 binnen.

De eerste echte kans voor ASWH leverde ook direct een doelpunt op, al was die op z’n minst discutabel. Almeida zette voor, Shabir Isoufi verlengde en topscorer Peter de Lange kopte tegen de paal. Erick Jansema bokste de bal direct daarna weg, maar volgens assistent-scheidsrechter Janssen was de bal over de lijn geweest. Arbiter Schaper uit Dokkum volgde het oordeel van zijn assistent: 1-1. Doelman Jansema, vaak de rust zelve, was nu woedend: “Het slaat nergens op! De bal stuit tegen de paal, niet eens richting het doel. Ik sla ‘m voor de lijn weg en dan zegt de scheidsrechter dat het volgens de assistent een doelpunt is, terwijl hij het niet eens kan zien.” Voor zijn protest kreeg Jansema nog een gele kaart. “Ik ben niet vaak boos, maar deze was écht onterecht.”

Ondanks de domper kenden de Friezen direct daarna hun beste fase van de wedstrijd. Oebele Schokker lanceerde Matthijs Hardijk op rechts. Die werd binnen het strafschopgebied tegen de grond gewerkt door Mels van Driel. Een licht vergrijp, maar wel een strafschop volgens Schaper. Schokker schoot perfect raak vanaf de stip. In de slotfase van de eerste helft had Harkemase Boys nog afstand kunnen nemen, maar Bouius en Uuldriks liepen elkaar in de weg bij een voorzet van Van Hezel. Een vrije trap van Mels van Driel in de blessuretijd leverde weinig problemen op voor Jansema.

Het gold wel als een soort waarschuwing, want na rust was ASWH heer en meester. Vanaf het begin van de tweede helft was het duidelijk dat de thuisploeg beter uit de kleedkamer was gekomen. Peter de Lange kreeg na tien minuten de eerste grote kans na een fraai opgezette aanval. Jansema had het schot van De Lange klemvast. Met aanvallende wissels probeerde Jack van den Berg de gelijkmaker te forceren. Eén van de invallers, Nick Slotboom, vond bij een schot ook Jansema op zijn weg. Peter Verhoeve, al voor rust ingevallen, was gevaarlijk bij een corner, maar Jansema bewees zijn topvorm opnieuw.

Vijf minuten voor tijd was de doelman wel kansloos bij een hard schot van Robbert Olijfveld. Almeida, uitgeweken naar de linkerkant van het veld, zette voor. De Lange verlengde met z’n arm en met een prachtige dropkick schoot Olijfveld de bal hard in de kruising. Jansema zet er nog wel aan, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen.

Kort daarna scoorde FC Lisse de 2-1 tegen Rijnsburgse Boys, een gunstige tussenstand voor Harkemase Boys wat betreft de stand in de periode. Jansema: “Tijdens de wedstrijd was ik er helemaal niet mee bezig. ASWH was natuurlijk vol in de aanval. Maar toen wij klaar waren stond Lisse voor met 2-1, dus toen kon het niet meer fout!” Kort voor het eindsignaal moest Jansema nog wel een laatste keer in actie komen bij een kopbal van Verhoeve. De doelman redde een punt voor Harkemase Boys en dat bleek meer dan genoeg voor de periodetitel.

“Onze doelstelling was gewoon lijfsbehoud en dan kijken wat erbij zou komen. We pakken nu zomaar de tweede periode, maar het is wel terecht. We hebben het deze periode hartstikke goed gedaan, dus we krijgen nog een toetje”, zei Jansema. Hoe dat toetje eruitziet is nog niet bekend. Pas tegen het eind van het reguliere seizoen wordt duidelijk wie de tegenstander is van Harkemase Boys in de eerste ronde van de play-offs.

Na een feestje in Hendrik-Ido-Ambacht en in de bus, kwam de selectie rond 21:00 uur terug op De Bosk, waar een groepje trouwe supporters stond om staf en selectie te huldigen voor opnieuw een mooie prijs. Een onwaarschijnlijke prijs vooral, waar eerder dit seizoen niemand nog rekening mee had gehouden. “Thuis tegen ASWH kwam onze ommekeer eigenlijk. We zijn niet van onze visie afgestapt en het ging steeds beter”, vertelde Henk Herder. “We moesten eerst zorgen dat we van de laatste plek af kwamen. We haalden steeds meer punten en toen stonden we plotseling goed in de tweede periode. Voor mij was de eerste prioriteit dat we erin blijven, in de Derde Divisie. Daarna komt de tweede periode pas om de hoek en dat was nu.”

Scoreverloop: 9. Heine Uuldriks 0-1, 26. Peter de Lange 1-1, 37. Oebele Schokker 1-2 (strafschop), 85. Robbert Olijfveld 2-2

Opstelling ASWH: Stef Doedée, David Almeida, Stanley Husen, Jerry Tieleman (58/Nick Slotboom), Mels van Driel, Gilmaro van de Werp, Shabir Isoufi (82/Bart Deprez), Lars Bosscha (42/Peter Verhoeve), Jesper van den Bosch, Peter de Lange, Robbert Olijfveld

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Klaas Schotanus, Jens Jurn Streutker, Bjorn Adams, Simon IJzerman, Oebele Schokker, Henny Bouius, Matthijs Hardijk, Heine Uuldriks (80/Robert Stelpstra), Jorco van Hezel (61/Arton Musliu)

© Verslag: Sybrand Grasdijk

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.