VV Buitenpost onderuit in Doorwerth

zondag 12 mei 2019

In een kansrijke wedstrijd trok VV Buitenpost zaterdag aan het kortste eind tegen VV Duno Doorwerth. De uitwedstrijd eindigde in 3-1. De Blauwkes kregen voldoende mogelijkheden om te scoren, maar vonden een uitblinkende doelman op hun pad.

Trainer René van der Weij noemde het een van de betere wedstrijden van zijn ploeg. “Dat maakt de nederlaag extra zuur. De effectiviteit brak ons op.” Omdat de concurrentie ook verloor, blijft Buitenpost op een veilige twaalfde plek staan, twee punten boven de nacompetitiestreep. Het team heeft lijfsbehoud in eigen hand met zaterdag een thuiswedstrijd tegen Urk en daarna nog een uitwedstrijd tegen Putten voor de boeg.

Penalty

Voordat het duel in Doorwerth begon, moest er in allerijl nieuwe lijnen worden gekalkt. Enkele spelers van Buitenpost hadden namelijk terecht geconstateerd dat de lijnen in het strafschopgebied niet klopten. Op één punt was het verschil maar liefst drie meter! Na het kalken en het wegmaaien van de verkeerde lijn kon er afgetrapt worden. De eerste poging van de wedstrijd was van Rolf Dijk. Zijn schot belandde in de handen van de keeper. Duno deed direct iets terug, maar doelman Kevin van der Meulen hoefde niet in actie te komen. Na tien minuten spelen was het bijna raak voor Dijk. Hij schoot hard op de paal. Vijf minuten later werd er opzichtig hands gemaakt in het strafschopgebied van Buitenpost. Scheidsrechter Schul kon niets anders doen dan naar de stip te wijzen. De penalty was een eenvoudige prooi voor topscorer Roy Talsma: 1-0. Buitenpost drong daarop aan en had recht op de gelijkmaker. Zo werd een bal van de lijn gegleden en schoot Halbe Elsenga net over de kruising.

Veldoverwicht

Na rust ging Buitenpost door met het goede spel. Rob Dijkstra kwam met een prima kopkans, maar doelman Patrick ter Mate tikte de bal knap over de lat. Buitenpost creëerde een veldoverwicht en de thuisploeg loerde op de counter. Even later was Dijkstra opnieuw dicht bij een doelpunt met zijn hoofd. Ook Dijk kreeg een grote kans, maar Duno’s keeper stond goed opgesteld. Daarna kreeg Duno ook enkele mogelijkheden en was het duel meer in evenwicht. Toch was het de thuisploeg die twintig minuten voor tijd scoorde. Na een mooie aanval wist Talsma wederom Van der Meulen te passeren. Buitenpost gaf zich nog niet gewonnen en bleef jagen op een doelpunt. Die kwam er uiteindelijk ook. Via een ouderwetse scrimmage, er werd drie keer op doel geschoten door Rudmer Loonstra, kon Dijkstra bij de vierde poging juichen. De aansluitingstreffer bracht hoop, maar die werd door Duno keihard de grond ingeboord. Waar Buitenpost dacht aan een slotoffensief, was het een minuut later Nick de Bondt die Duno naar de eindstand 3-1 knalde.

Domper

“Ik denk dat we best een prima wedstrijd speelden en een kans of zes creëerden. Hun keeper werd man of the match, dat zegt wel genoeg. Het was voor ons echt een domper. Want als we een keer hadden kunnen en moeten winnen van Duna was het zaterdag”, aldus Van der Weij. Het ontbrak zijn team aan scorend vermogen. “We kregen een penalty tegen en voor de rest geen kansen. De 2-0 viel uit een counter waar wij in de aanval daarvoor de gelijkmaker hadden moeten maken. We moeten dodelijker en effectiever worden. De 2-1 tien minuten voor tijd kwam toen we alles of niks gingen spelen. Maar ook de 3-1 nog geen een minuut later is niet goed, daarin moeten we zakelijker worden!” Volgens de coach staat Buitenpost er nog steeds goed voor. “We moeten wel gaan winnen, maar dat geldt ook voor de andere ploegen onderin. Zaterdag spelen we tegen Urk, een goede tegenstander die wil voetballen in combinatie met fysiek sterke spelers. We gaan ons weer oprichten en voorbereiden op Urk.”

Opstelling Duno: Patrick ter Mate, Ted Heijckmann (78. Shapoul Ali), Jochem Jansen, Renzo van Duren, Purrel Fränkel, Giovanni Scharrenberg, Jordi Balk, Bart van Brakel, Nick de Bondt, Roy Talsma (74. Kevin Sissing), Ahmed Lak (62. Joey Godee)

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (63. Rudmer Loonstra), Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Pieter Henstra (46. Aaron Boekhout), Robin Huisman de Jong, Willem de Boer, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Rik Weening, Halbe Elsenga (62. Joran Olijve)

Scoreverloop: 16. Roy Talsma 1-0, 71. Talsma 2-0, 82. Rob Dijkstra 2-1, 83. Nick de Bondt 3-1