Zwaar gehavend Harkema-Opeinde verliest in Franeker · Foto('s): Desley de Vries
  Desley de Vries

Zwaar gehavend Harkema-Opeinde verliest in Franeker

maandag 10 december 2018

De winterstop is begonnen en voor Harkema-Opeinde komt deze op het juiste moment. Voor hoofdtrainer Willem Schokker was het zaterdagmiddag weer een hele puzzel om een elftal compleet te krijgen. Van de twintigkoppige selectie waarmee het seizoen werd begonnen zijn nog maar acht spelers inzetbaar. Dit biedt weer kansen voor anderen. Bijvoorbeeld voor goalie Martin Alma. Omdat reservekeeper Anne Hoeksma niet geheel fit was, kon de 33 jaar jongere doelman van Harkema-Opeinde O17 zijn debuut maken in het vlaggenschip. Alma luisterde zijn vuurdoop op met een handvol uitstekende reddingen. Toch kon ook hij niet verhinderen dat Franeker terecht met 3-1 zegevierde.

Hoewel de eerste kans voor Harkema Opeinde was – Wilbert Huitema kopte bij de tweede paal over na een goede voorzet van Daniël Postma – liepen de groengelen al vroeg achter de feiten aan. In de vijfde minuut nam Edwin Hiemstra net buiten het strafschopgebied het doel onder vuur. De door de wind wegdraaiende bal viel ietwat gelukkig via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0. Franeker trachtte de partij vroeg te beslissen. Met enig kunst en vliegwerk bleven de bezoekers overeind. In de 22ste minuut kwamen de Harkemasters voor het eerst aan een aardige aanval toe. Paul van der Heide zette de aanval op, waarna Hille Postma na een combinatie met Daniël Postma op doel schoot. De boogbal verdween net naast de kruising naast het doel. De druk van de thuisploeg ging even liggen. Gedurende een klein kwartier was het rustig voor beide doelen. In de 38ste minuut was de eerstvolgende mogelijkheid meteen raak. Tseard Boorsma werd net buiten het Harkemaster strafschopgebied gevloerd. De toegekende vrije trap werd door Gert Rijpstra om de muur heen in het net gekruld: 2-0.

In de tweede helft had Harkema-Opeinde de wind in de rug. Al vrij vlot bleek dat hier voordeel uit te halen viel. In de 51ste minuut lanceerde keeper Martin Alma met een verre uittrap Wilbert Huitema. Alleen voor Franeker-doelman Dennis Zijlstra probeerde Huitema het met een lob, die naast de paal stuiterde. Een dik kwartier later kwam vanuit een vergelijkbare situatie wel de aansluitingstreffer. Opnieuw verstuurde Harkema-goalie Alma een lange bal. Dit keer kwam het leder bij Alex van der Tuin terecht, die eerder bij de bal was dan de uitlopende keeper Zijlstra. De goalie werd hierdoor geëlimineerd, maar nog voor Van der Tuin een schietpoging kon ondernemen, werd hij gehaakt. Een zeer nuttige overtreding, maar vanuit de vrije trap die volgde haalde Van der Tuin zijn gram. Gedragen door de wind viel het schot bij de eerste paal binnen: 2-1. Er was weer hoop in de Harkemaster harten, maar nog geen twee minuten later werd deze hoop de grond in gestampt. Franeker kreeg alle ruimte om een combinatie op te zetten door het strafschopgebied. Uiteindelijk kwam Willem van Duijn zo alleen voor het Harkema-doel te staan. Met een bekeken rollertje zorgde Van Duijn er voor dat de marge weer twee werd. In de fase na de 3-1 kregen de gastheren legio kansen een ruimere score in de boeken te schieten. Dat dit niet gebeurde, was vooral te danken aan keeper Alma. In de blessuretijd kregen de Harekieten nog een uitgelezen kans iets terug te doen. Hille Postma werd vrij voor het vijandelijke doel gezet. In zijn poging keeper Zijlstra te omspelen werd Postma door de doelwachter gevloerd. De arbiter beoordeelde de overtreding met een strafschop, die genomen werd door Wilbert Huitema. Normaliter een zekerheidje, maar in Franeker niet. De doelman keerde de inzet.

Zo kwam er voor Harkema-Opeinde een einde aan een reeks van vier wedstrijden zonder nederlaag. Er waren genoeg verzachtende omstandigheden. Toch moet ook gezegd worden dat het in Franeker een opponent trof die tot de best voetballende ploegen uit 4B behoort. Met name in de voorhoede loopt er bij de bewoners van de kaatsstad genoeg kwaliteit rond. Dat terwijl hier zaterdagmiddag ook nog mensen ontbraken. Voor Harkema-Opeinde is het zaak om in de komende twee maanden volop te werken aan het herstel van de ziekenboeg. Vorig seizoen bleek de winterstop geen soelaas te bieden en kwamen talloze spelers minder fit uit de seizoensonderbreking dan ze er in waren geraakt. Hopelijk is dat dit jaar anders.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.