Harkema-Opeinde met kop omhoog ten onder tegen Helpman · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde met kop omhoog ten onder tegen Helpman

zondag 09 juni 2019

De Harkemaster overwinningsvloot is gestrand in het zicht van de haven. In finale om promotie naar de derde klasse verloor Harkema-Opeinde zaterdagmiddag na verlenging met 4-2 van Helpman. Op deze uitkomst viel niets af te dingen. Helpman liet zien dat het een ploeg heeft die probleemloos op een hoger niveau dan de vierde klasse mee kan. De Harekieten knokten als vanouds voor elke meter. Gesteund door minstens 400 supporters vocht het elftal van Willem Schokker zich zelfs in ondertal langszij. In de verlenging bleek de pijp leeg. Met het verlies in Marum kon vrijwel iedereen aan Harkemaster zijde leven. Harkema had de huid duur verkocht en had het een heel goede ploeg enorm lastig gemaakt.

In de beginfase leek het duel uit te lopen op een walk-over. De zeer behendige zaterdagvoetballers van Helpman tikten zich feilloos een weg over het Marumer kunstgras. Al in de derde minuut trad Harkema-keeper André de Graaf handelend op toen een door de harde wind versneld afstandsschot van Daan Soeters in de hoek dreigde te belanden. Vijf minuten later moest De Graaf het antwoord schuldig blijven. Camiel Buursma werd aangespeeld in het Harkemaster strafschopgebied. Buursma gooide – a la Bombarda – het achterwerk in de strijd en knalde vanuit de draai raak. De groengelen hadden lange tijd geen antwoord op het zeer beweeglijke spel van de balvaardige Groningers. Pas toen Helpman gas terugnam kon Harkema op adem komen. Desondanks bleef het met de regelmaat van de klok gevaarlijk voor de Harkemaster veste. Zo moesten onder andere Cris Alma en Dennis Postma op de doellijn redding brengen. Toen het laatste kwart van de eerste helft in ging, wonnen de Friezen steeds meer terrein. Het zou tot minuut 43 duren voordat de keeper van de tegenpartij voor het eerst werd getest. Een droge knal van Alex van der Tuin werd ternauwernood gered door gelegenheidsgoalie Tijmen Roepel. Twee minuten later was het raak. Albert Veenstra bracht een vrije trap vanaf de middellijn hoog voor de pot. Hille Postma was eerder bij de bal dan keeper Roepel en knikte raak: 1-1.

Een prachtige opsteker vlak voor de pauze. Met de wind in de rug lagen er mogelijkheden voor Harkema-Opeinde in het tweede bedrijf. Toch was het na de helftwisseling aanvankelijk vooral Helpman dat de klok sloeg. In de 53ste minuut kwamen de stedelingen op voorsprong op een manier die de kwaliteit van de ploeg onderstreepte. Jeppe Proost stond aan het einde van een aanval die menig zaalvoetballiefhebber in extase zou doen brengen. Een tik voor Harkema. Tien minuten na de 2-1 zou er een dreun achteraan komen. Daniël Postma kreeg zijn tweede gele kaart voorgeschoteld en kon inrukken. De wedstrijd leek op dat moment gespeeld. Het was bewonderenswaardig hoe Harkema-Opeinde zich een weg terug knokte in de finale. Krachtpatser Albert Veenstra werd naar de voorhoede gedirigeerd. Hij was het die in de 80ste minuut voor de gelijkmaker zorgde. Uit een ragfijne voorzet van Alex van der Tuin knikte Veenstra de bal in de touwen. Met een nimmer aflatende inzet werd de gelijke score tot het eindsignaal behouden.

Voor de tweede week op rij belandde Harkema in de verlenging. Nadeel was dat dit keer de tegenstander nog een halfuur met tien man bestreden moest worden. De verwachting was dat Harkema het zwaar zou krijgen. Dat bleek in de vierde minuut van de eerste verlenging. Een voorzet viel ietwat gelukkig voor de voeten van Camiel Buursma. De Groninger topschutter bleef koel en zette Helpman op 3-2. Vijf minuten later hielden doelman André de Graaf en de paal Helpman van een vierde treffer af. Toen de tweede verlenging drie minuten onderweg was, kwam dat vierde doelpunt er alsnog. Een prima steekpass werd afgerond door Amani Fabian Gerhardus. Het lot voor de Harekieten was toen bezegeld. Man machtig werd er gezocht naar de aansluitingstreffer. Deze werd dit keer niet gevonden. De krachten bij het Harkemaster tiental waren weggevloeid.

Na afloop was het de wereld op zijn kop. Terwijl de spelers van winnaar Helpman ingetogen van het veld af druppelden, werden de voetballers van Harkema-Opeinde bij het verlaten van de arena begroet door een zee van groengele supporters. Een luide ovatie viel de Harkemaster selectie ten deel. Een seizoen dat tot maart uit leek te draaien op een jaargang om snel te vergeten – handenvol blessures en dikwijls laat puntenverlies – kreeg zo een heel mooi slot. Eigenlijk waren er op sportpark De Holten louter winnaars. De uitstekende gastheer Marum, dat een toeschouwersaantal de onbemande kassa’s zag passeren dat je zelden ziet langs de amateurvelden. Helpman, dat het komende seizoen uit mag gaan komen op een niveau waar het meer dan thuishoort en Harkema-Opeinde, omdat supporters en spelers de club weer eens op de kaart zetten op een manier conform de aloude Harkemaster waarden: één voor allen en allen voor één!

Harkema-Opeinde met kop omhoog ten onder tegen Helpman · Foto('s): Klaas Elzinga
Harkema-Opeinde met kop omhoog ten onder tegen Helpman · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?