Lauwers College start gymnasium vanaf de brugklas · Foto('s): 

Lauwers College start gymnasium vanaf de brugklas

woensdag 16 oktober 2019

Op het Lauwers College kun je al jaren voor het gymnasium kiezen. Nieuw is dat je er vanaf dit schooljaar al vanaf de brugklas mee kunt beginnen. Direct vanaf de eerste klas bieden ze vwo-leerlingen de mogelijkheid te kiezen voor een programma waarin je les krijgt over de taal, literatuur, geschiedenis, kunst, cultuur, theater, architectuur en filosofie van de klassieke oudheid.

Het verschil tussen gymnasium en atheneum

Het gymnasium op het Lauwers College is een zesjarige opleiding voor leerlingen die graag het beste uit zichzelf naar boven halen. Je krijgt in principe dezelfde vakken als op het atheneum, maar daarnaast volg je ook les in de vakken Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur. Vanaf de eerste klas krijg je het vak Klassieke Vorming. In de tweede klas komen daar de talen Grieks en Latijn bij. Na de derde klas mag je kiezen welke van de twee talen je gaat volgen. Allebei kan natuurlijk ook!

Waarom gymnasium?

De Grieken en de Romeinen, dat lijkt allemaal zo lang geleden. Waarom zou je de cultuur van tweeduizend jaar oude beschavingen willen bestuderen? Op het Lauwers College zal je er al snel achter komen dat Latijn en Grieks eigenlijk nog heel modern zijn en dat de cultuur van de Grieken en Romeinen erg veel met onze eigen tijd en ons eigen leven heeft te maken.

Zo is het Latijn volop aanwezig in de talen Italiaans, Frans, Spaans. Maar ook in het Engels en het Nederlands zijn nog veel sporen van Latijn en Grieks te vinden.

Handig voor vervolgopleidingen

Een gymnasiumopleiding is heel nuttig voor een groot aantal vervolgopleidingen. Denk aan medische opleidingen, waar alle bloedvaten, botten en organen in het Grieks geleerd moeten worden, maar ook een vak als farmacie wemelt van de Latijnse termen, net als juridische opleidingen en vakken als geschiedenis en kunstgeschiedenis. Het gymnasium biedt een brede basis voor welke vervolgopleiding dan ook.

Het leven en denken van de Grieken en Romeinen werkt tot in onze tijd door. We hebben zoveel aan de Grieken en Romeinen te danken, denk bijvoorbeeld aan de rechtspraak, de democratie, de retorica, de filosofie. Maar ook de Griekse architectuur en Romeinse stedenbouw bepaalden hoe Europa vandaag de dag eruit ziet.

Iets voor jou?

Hou je van verhalen, van taal en van cultuur? Wil je graag extra uitgedaagd worden? Ben je kritisch en belangstellend? Ben je op zoek naar een brede kennis van de wereld? Wil je jezelf leren kennen (“nosce te ipsum”)? Dan is het gymnasium echt iets voor jou!

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?