Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij · Foto('s): Bram Bloemhoff
  Bram Bloemhoff

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

woensdag 11 december 2019

Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’. Hierin leerden zij hoe het landschap is ontstaan, hoe het door de boeren wordt beheerd en vooral wat er te zien en te beleven is. Afgelopen maandag sloten zij de cursus af met een presentatie van de arrangementen van activiteiten in en om de Noardlike Fryske Wâlden en een proeverij van streekproducten.

De deelnemers aan de cursus hebben in groepjes gewerkt aan een arrangement voor bezoekers van het gebied. Hieruit ontstonden heel leuke ideeën voor o.a. fietsroutes rond Earnewâld en Oudega (Sm.) en Ryptsjerk, een vaarroute rond Kollum met een bezoek aan een melkveehouderij of een picknick tussen de geiten, een wijnproeverij in een stal in Feanwâlden, een wandelarrangement langs B&B’s rond het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en het Bonifatius Kloosterpad, een overnachting met een ruitertocht rond Mûnein, en fietsrondje ‘troch de wâlden’ en een natuurexcursie rond Burgum met een bezoek aan een melkveebedrijf. Samen met stichting RegioToerisme en Marketing (RMT) wordt gekeken hoe met deze ideeën het gebied nog beter op de kaart kan worden gezet.

Alle deelnemers hadden ook een streekproduct meegenomen. Dit leverde een proeverij op van lokale (geiten)gazen, jam, mosterd, ganzenworst en koeken.

Certificaat en gevelbordje
Wout van Vulpen, secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, reikte een certificaat en een gevelbordje uit waardoor het voor bezoekers direct zichtbaar is waar ze terecht kunnen voor meer informatie over het Nationaal Landschap: “Geweldig dat recreatieondernemers de meerwaarde van deze unieke omgeving inzien en zich daarin willen verdiepen en met elkaar samen willen werken om dit gebied nog beter op de kaart te zetten”.

Vierdaagse cursus
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden wordt weleens het best bewaarde geheim van Fryslân genoemd. Het ‘smûke’ coulisselandschap met duizenden kilometers elzensingels, dykswâlen en honderden pingo’s kent een unieke flora en fauna. Tijdens de cursus leerden de ondernemers meer over landschap, natuur en cultuurhistorie en hoe je je gasten daarover kunt vertellen (storytelling). Gastsprekers van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden vertelden over het natuurbeheer en over de vogel- en boomsoorten die dit gebied rijk is. Ook werd er een kijkje in de keuken genomen van de succesvolle horecaondernemer Pier Hager van paviljoen de Leyen in Rottevalle. In het voorjaar komen de nieuwe gastheren bij elkaar voor een excursie.

Deze cursus werd gegeven door IVN Fryslân in opdracht van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en in samenwerking met RegioMarketing Toerisme (RMT). De cursus is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Fryslân.

Over Gastheer van het Landschap
Gastheer van het Landschap is een succesvol project voor recreatie-ondernemers, ontwikkeld door IVN Natuureducatie in samenwerking met RECRON en Koninklijke Horeca Nederland. Inmiddels zijn landelijk meer dan 2.000 enthousiaste ondernemers opgeleid tot Gastheer van het Landschap. Ze leren andere ondernemers kennen, bouwen samen een netwerk op en verrijken het verblijf van hun gasten.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging waarvan het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren aan (agrarisch) natuurbeheer doen. De vereniging streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw, midden in ‘e mienskip, die is vervlochten met het cultuurhistorische landschap met bijbehorende natuurwaarden.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?