Vrijwilligersproject Lauwers College doet breidt zich uit als olievlek · Foto('s): Lauwers College
  Lauwers College

Vrijwilligersproject Lauwers College doet breidt zich uit als olievlek

donderdag 12 maart 2020

Op tientallen locaties in de regio gaan leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College vrijdag vrijwilligerswerk verrichten. De 160 tweedeklassers bieden de helpende hand in het kader van LCdoet. Voor het eerst doen ook scholieren van het Nordwin College mee aan het project. De aftrap van de derde editie van LCdoet – naar het voorbeeld van het landelijke NLdoet – vond woensdag plaats. In de aula van het Lauwers College in Buitenpost nam wethouder Margreet Jonker van de gemeente Achtkarspelen de officiële starthandeling voor haar rekening. Dat deed de wethouder met een ferme slag op een gong.

Jonker stelde het fantastisch te vinden dat de scholieren hun handen uit de mouwen steken. ,,Het is zeer waardevol.” Vrijwilligerswerk is ook heel leuk, weet de wethouder uit eigen ervaring. En zonder vrijwilligers zijn er heel veel (sport)activiteiten niet mogelijk, schetste ze als voorbeeld van de consequenties bij onvoldoende hulptroepen. Met LCdoet wil het Lauwers College de leerlingen kennis laten maken met vrijwilligerswerk. Het belangrijk dat leerlingen actief deelnemen in de maatschappij om hen heen, aldus de school. ,,Via deze maatschappelijke stage – waarbij de scholieren zich minimaal dertig uren als vrijwilliger inzetten – leren ze voor elkaar te zorgen en ontdekken ze dat het leuk is om vrijwillig iets voor een ander te doen. De waardering die ze er, in welke vorm dan ook, voor terugkrijgen is voor hen van onschatbare waarde.” Daarnaast biedt het project de scholieren de kans een kijkje te nemen in de keuken van organisaties en instellingen. Bij LCdoet werkt het Lauwers College samen met de Stichting Present De Wâlden. Ondersteuning is er door de gemeente Achtkarspelen. Namens Present richtte Ineke Antuma bij de kick-off het woord tot de leerlingen. Zij ging onder meer in op de betekenis van het woord present: ik ben er; ik moet er voor een ander zijn. ,,Maar present betekent ook cadeau, iets geven aan een ander”, aldus Antuma. ,,En meestal wordt die ander daar heel blij van.”

Present wil ook een brugfunctie vervullen, mensen bij elkaar brengen om degene die hulp nodig heeft ook daadwerkelijk ondersteuning te kunnen bieden. Bij LCdoet verrichten de leerlingen op ruim dertig verschillende adressen vrijwilligerswerk. De scholieren gaan aan de slag bij onder meer basisscholen, sportverenigingen, Staatsbosbeheer, een zwembad en zorginstellingen. Bij een groot deel van de klusadressen vervulde Present de rol van intermediair. De stichting vindt veelal een gewillig oor. ,,Dat heeft ook te maken met de goede ervaringen uit het verleden”, aldus coördinator Amo Draijer van Present. Bij de start van LCdoet in 2018 konden de leerlingen kiezen uit 22 klussen. Via een aantal van 26 bij de tweede editie staat de teller dit jaar al op 34 locaties waar ze aan de slag kunnen. Naast een flinke uitbreiding van het aantal adressen doet ook het Nordwin College in Buitenpost dit keer mee aan LCdoet. In totaal gaan acht Nordwin-leerlingen mee klussen. Ook levert de school gereedschappen voor de tuinactiviteiten.

Dat het Nordwin College aansluit bij LCdoet, kwam door toedoen van Present. Op het moment dat de stichting aanklopte bij het Nordwin voor het beschikbaar stellen van tuingereedschappen, stelde de school voor om ook haar leerlingen bij het project te betrekken. ,,Het is een win-win-win-situatie”, aldus teamleider Marco van Veen van het Nordwin College over de meerwaarde voor de drie betrokken partijen. Mogelijk is LCdoet een mooi begin voor (een verdere) samenwerking tussen het Lauwers College en het Nordwin College, blikt Van Veen vooruit. ,,We gaan serieus kijken naar een vervolg en kijken of het wederzijds bevalt.” Dat LCdoet enthousiasme bij de scholieren teweeg brengt, staat vast voor de teamleider. ,,De praktijk opzoeken is altijd motiverend.”

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?